szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:441/536)

Przyjemność i Brandy Snaps 279

drewnianego uchwytu łyżki lub ubijaczki do białek (dobrze jeśli przygotujecie ich kilka, wówczas praca pójdzie szybciej). Rurki bardzo szybko twardnieją, więc można je zdejmować z uchwytu niemal zaraz po zawinięciu. Upieczone placki bardzo szybko zastygają, dlatego nie należy piec więcej niż 6 (maksymalnie 8) za jednym razem - możemy nie zdążyć ich wszystkich zwinąć. Jeśli mimo wszystko stwardnieją zanim(...)ponownie rozmiękną i będą nadawały się do formowania.  Najlepiej przygotować dwie blachy, gdy jedna porcja się piecze możemy zwijać pierwsze rurki i przygotować masę na kolejną partię do pieczenia. Upieczone placki można także zawijać wokół większych metalowych foremek do pieczenia rurek z kremem. Uzyskacie w ten sposób większe różki, które mogą zastąpić rożki na lody

KUCHARNIA
Keftedes. Aromatyczne greckie klopsiki 127

Keftedes to jeden z moich ulubionych greckich smaków. Te aromatyczne, pachnące ziołami, soczyste klopsiki Grecy jadają jako meze, czyli przystawkę, z chlebkiem pita i dipem tzatziki

Na-talerzu.pl
Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 186

pasuje do każdego dania i do każdego posiłku. Jajko może być przecież na miękko, w zupie, w plackach, w cieście, w pasztecie, w szakszuce, tortilli, naleśnikach z serem i w leniwych pierogach. Można je jeść przez cały dzień, ale śniadanie bez jajka to nie śniadanie. Prawie każdy ma jakieś wczesne wspomnienia z jajem w roli głównej. Ucieranie kogla mogla(...)drogi każdej z nas. Nowa Plum nie jest wcale szczuplejsza, ale zamiast nienawidzić siebie docenia to ciało i widzi że ciało jest nią. To też książka o miłości do pieczenia i o tym jak odmawiamy sobie tego, na co mamy ochotę, bo chcemy wyglądać w bardziej społecznie akceptowalny sposób. Dietoland Autorka: Sarai Walker Wydawnictwo W.A.B. 8. Wściekły kucharz. Anthony

Ugotowane pozamiatane
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 224

Ciasto jest delikatne, wilgotne i wprost rozpływa się w ustach. Ten tort z pewnością zdobędzie serca prawdziwych koneserów, którzy lubią mocne i wytrawne wręcz ciasta. Gorąco go polecam na wyjątkowe okazje. * SKŁADNIKI na klasyczną formę o średnicy 23 cm lub wysoką formę o średnicy 18 cm Ciasto: 300 g mąki 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki(...)stopniowo wodę, cały czas miksując. Ciasto powinno mieć gładką i gęstą konsystencję. Gotową masę podziel na dwie formy o tej samej średnicy posmarowane masłem. Piecz przez 30.-40 minut w 180°C do suchego patyczka. Po upieczeniu formy wyjmij, przestudź przez 10 minut, a następnie odwróć na blacie lub stolnicy do góry dnem. (Ciasto rośnie z górką, a dzięki temu

Food Square
Pierniczki "całuski" i "Przypadek Adolfa H." 262

masy jajecznej wlać miód i wsypać część mąki. Zmiksować. Sodę rozpuścić w łyżce wody. Do ciasta dodać sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać łyżką. Stopniowo dodawać do ciasta resztę mąki i wyrabiać ręką. Ciasto ma mieć konsystencję gęstą jak na bułki. Po dokładnym wyrobieniu ciasta formować wałki o średnicy 3-4 cm. Kroić na kawałki grubości(...)niepowtarzalny . Układać kulki na blasze w odległości kilku centymetrów od siebie. Piec w piekarniku nastawionym na pieczenie góra/dół do uzyskania ładnego rumianego koloru (pierwsza partia ok. 15-20minut, kolejne znacznie krócej). Gdyby pierwsza partia ciastek rozpływała się za bardzo podczas pieczenia, dodać do ciasta więcej mąki i ponownie je wyrobić . Całuski przechowywać w szczelnym pojemniku

Weekendy w domu i ogrodzie
Panettone 347

czas 20 min. Dodajemy wszystko i wyrabiamy zgodnie z opisem. Po wyrobieniu ciasto przekładamy do miski i odstawiamy. Po godzinie ciasto zagniatamy kilka razy i dzielimy na ilość foremek, formujemy kule. Jeśli robimy w tortownicy, to robimy jedną kulę. Ciasto powinno sięgać około 1/3 blaszki. Przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika z włączonym światłem oraz naczyniem żaroodpornym z gorącą wodą, które(...)godzin, aż ciasto wyrośnie prawie po brzegi formy. U mnie to 5 h. Wyrośnięte ciasto delikatnie wyciągamy i smarujemy masłem. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Uchylamy na moment drzwi piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy około 25-40 minut (w zależności od wielkości). Jeśli zacznie za szybko ciemnieć – przykrywamy z góry folią aluminiową. Panettone

ladykitchen
Najlepsze ciasteczka imbirowe i kolacja z prawdziwego zdarzenia 214

Zupełnie niezaplanowana tygodniowa cisza na blogu popsuła mi kilka planów. No ale cóż - czasem trzeba po prostu brać to, co życie przynosi, i zamiast iść pod

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Idealne Makaroniki (b. włoska) 121

Próbowałam też zmierzyć się z makaronikami na bezie francuskiej i przez jakiś czas tylko takie piekłam. Jednak przepis był bardzo nieobliczalny (a wiele osób go zachwalało). Idealnie wychodziła tylko jedna blaszka na cztery ! Nie wspomnę już o tym, że w ogóle nie chciały schnąć w mojej pracowni. Tylko wiatrak je ratował. Szybko z nich zrezygnowałam , pomimo tego, że sam przepis(...)syrop, wolnym strumieniem, omijając ścianki miski. Na wysokich obrotach ubijaj bezę, aż jej temperatura obniży się do temperatury pokojowej. Trwa to ok. 10 minut. Przygotuj w tym czasie worek cukierniczy, zaopatrzony okrągłą tylką o średnicy ok. 5mm. Teraz nadszedł czas, aby wymieszać bezę razem z masą migdałową. Dodawaj bezę w dwóch lub trzech partiach. Za każdym razem mieszaj dokładnie. Może

SmartBake.pl
Wolnowar Crock-Pot – recenzja 234

zetknęłam się kilka lat temu, przy okazji “ Długo pieczonej karkówki w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym “. Pamiętam jakim zaskoczeniem dla wszystkich była informacja, iż pieczenie tej potrawy zajmuje 6-7 godzin (w piekarniku o temp. ok. 140°C). Jeszcze większym zaskoczeniem był efekt końcowy, czyli soczyste, delikatne, rozpadające się mięso o wyjątkowo bogatym(...)kaczki raz jeszcze, ale w piekarniku na niskiej temperaturze. Potrawę piekłam w 80°C przez około 6-7 godzin. Efekt był taki, jaki być powinien i to bez mojego ciągłego warowania nad garnkiem (jak to miało miejsce w przypadku confitu na gazie). Wybór wolnowaru Ponieważ dużo piekę i dużo gotuję, zajęcie piekarnika na tyle godzin było sporą przeszkodą

Moja Delicja
Beza podwójnie jagodowa i "Za nic w świecie" 182

Pieczenie jagodowego crème brûlée wiązało się z koniecznością wykorzystania pozostałych po nim kilku białek. Dlaczego zatem nie upiec kolejnej słodkości na bazie jagód? 😉 Sezon na

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta cebulowa 159

zebrać materiały. Niestety nie mamy tutaj aż tyle miejsca. Dlatego przedstawimy tylko skrót informacji, zarys dobrodziejstw, które niesie ze sobą cebula. A jak dana rzecz Was zainteresuje to z bez problemu odnajdziecie stosowne informacje, które poszerzą Waszą wiedzę. Cebula, nie dość, że dodaje smaku potrawom, to jeszcze ma cały szereg zdrowotnych właściwości. Wymienimy chociażby kilka, na potwierdzenie naszych słów(...)roztrzepane jajka 0,5 szklanki śmietany 6 łyżek startego sera (np. czerwony Cheddar) Mąkę przesiewamy z odrobiną soli i zagniatamy z masłem. Dodajemy żółtko rozrobione z odrobiną wody, szybko zagniatamy ciasto (żeby jak najmniej się ogrzało) i wkładamy do lodówki na godzinę (zawinięte w folię spożywczą). Cebulę obieramy i kroimy w drobne plasterki lub w pióra. Podsmażamy ją powoli

Marder&Marder Manufacture
Szczęście w nieszczęściu i duńskie ciasteczka z kardamonem 253

Wypadki chodzą parami - z pewnością znacie to powiedzenie. W gorszych czasach bywa, że i trójkami czy czwórkami. Mi tym razem zdarzył się pojedynczy; do dzisiaj czekam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe bajgle z kurczakiem w sezamie i konfiturą z czerwonej cebuli 293

Po wizytach w ulubionym bistro z bajglami sama zapragnęłam przygotować je w domu. Kilka prostych dodatków, niezastąpiony przepis Pani Doroty z Moje wypieki i powstało prawdziwe

Cooking Monster
ZAKWAS ŻYTNI, PEŁNOZIARNISTY, KROK PO KROKU 238

   Z zamiarem opublikowania przepisu na zakwas "nosiłam" się już od dłuższego czasu, ale jakoś tak zawsze odkładałam to na później. Aż nadszedł chyba ten

Smaczne Zdrowe
SEKRETY UDANEGO CIASTA KRUCHEGO 278

podpiekanie. Nakłuwanie ciasta kruchego ma zapobiec wybrzuszenia ciasta podczas pieczenia. jeśli pieczemy placki będące spodem do sernika, szarlotki podpiekamy je przed nałożeniem masy do pieczenia około 10 minut, a następnie przestudzamy lub schładzamy całkowicie. w ten sposób ciasto nie namoknie od później nałożonej masy, unikniemy zakalca, a ciasto zachowa swą kruchość i smak. Natomiast jeśli pieczemy tarty, tarteletki(...)podniesionymi brzegami - stosujemy metodę pieczenia tzw. na ślepo. Schłodzone i rozwałkowane ciasto wkładamy do delikatnie natłuszczonej foremki i dociskamy do brzegów. Na ciasto wkładamy papier do pieczenia i dociskamy dokładnie do całej powierzchni ciasta. Wsypujemy specjalne kulki ceramiczne lub groch lub ryż i wykładamy do piekarnika/ Takie pieczenie zapobiega spływaniu boków ciasta. Pieczemy około 10 - 15 minut

Ciastka - domowe słodkości