ciasta. Nadaj ciastu owalny kształt i odstaw pod przykryciem na 15 - 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Przygotuj folię spożywczą o długości około 60 cm, przy użyciu pędzelka kuchennego posmaruj ją oliwą. Dwukrotnie rozciągnij i złóż ciasto, aby nadać glutenowi siłę. Następnie nagniatając je nadgarstkiem uformuj prostokąt o szerokości 24 - 30 cm, i grubości ok. 1 cm. Złóż wzdłuż ciasto(...)szerokości 8 - 10 cm. Połóż ciasto na folii spożywczej. Posmaruj ciasto oliwą, i okryj je resztą natłuszczonej folii, tak aby nie dochodziło powietrze do ciasta. Teraz czekaj 60 - 70 minut, aż ciasto przefermentuje i urośnie, mniej więcej dwukrotnie powiększy objętość. Odwiń ciasto z folii. Większą skrobką odkrawaj w poprzek ciasta paski o szerokości około 1,5 - 2 cm. Następnie
Grahamka, weka i kajzerkaTen piernik to ciasto idealne, nie tylko dla tych, którzy są na diecie. Nie znajdziesz w nim masła czy cukru, za to małe ilości mąki pełnoziarnistej
Cooking MonsterSerowe mini pączki to moje guilty pleasure. Do kawy, do kanapki ze śledziem, do żurku… mogę je jeść wszędzie. Są bardziej wciągające niż popcorn i
ladykitchenŚ wiąteczne przygotowania trwają w najlepsze, a choć za oknem śniegu jak na lekarstwo, to w powietrzu wyraźnie czuć już świąteczny klimat. Czas zatem, na małą
Okiem Blondynki by McBlondiŚ wiąteczne przygotowania trwają w najlepsze, a choć za oknem śniegu jak na lekarstwo, to w powietrzu wyraźnie czuć już świąteczny klimat. Czas zatem, na małą
Okiem Blondynki by McBlondiPrzynajmniej dumą mojej Kuchni :) I to jaką! Podchodziłam do niej kilka razy, ale za żadnym nie udało mi się uzyskać smaku, który wymyśliłam sobie w głowie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNa naszej stronie znajdziecie wiele klasycznych przepisów. Zauważyliśmy, że brakuje na pewno jednego „must have”, czyli brownie z malinami . Szybko postanowiliśmy nadrobić
kuron.com.plopakowanie herbatników ciemnych (ok 16 sztuk) 1 mały słoiczek powideł śliwkowych (¾ szklanki) 1 filiżanka espresso z odrobiną cukru Kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji wierzchu ciasta Odrobina kakao do posypania po gotowym, schłodzonym cieście Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, spieniamy, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Miksujemy ze stopniowo dodawanym cukrem, a następnie z żółtkami. Mąkę przesiewamy(...)biszkoptu i cały czas, ręcznie przy pomocy szpatułki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 20 minut (grzałka góra-dół bez termoobiegu). Upieczony biszkopt pozostawiamy chwilę w uchylonym piekarniku, a następnie delikatnie przekładamy na deseczkę, ściągamy papier i studzimy biszkopt spodem
Kuchnia w czekoladzienajczęściej używany, wszechstronny nóż, bez którego w trudno sobie wyobrazić codzienne przygotowywanie posiłków. Służy do krojenia mięsa i ryb, siekania ziół, szatkowania, rozgniatania (np. czosnku, ziaren pieprzu). Najczęściej ma długość od 16 do 25 cm i szerokie przy rękojeści, zwężające się ku czubkowi ostrze. Ostrzony na całej długości pozwala precyzyjnie kroić produkty bez szarpania i uszkadzania(...)nóż szefa kuchni nóż do pieczywa - posiada ząbkowane ostrze, dzięki czemu możemy łatwo pokroić nawet bardzo świeże bułki lub chleb bez poszarpania skórki. Przydatny także do krojenia śliskich lub twardych warzyw i owoców (np. pomidory, ananasy) oraz kruchych ciast. U nas dobrze się sprawdza, kiedy muszę przeciąć ugotowane na twardo jajka do faszerowania, w taki sposób aby nie uszkodzić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKochani! Dziś ostatni przepis zainspirowany propozycją na nasz konkurs. Kasia ( Make-Life-Green ) przesłała nam pomysł na warzywne brownie 😃 Nie często robimy tego
Candy PandasWiosną tego roku napisał do mnie pewien Pan, który trafił do mnie za pośrednictwem G + i miał do mnie prośbę. Otóż po odwiedzinach dzieci, zostaje
Dieta moja pasjamasła utrzeć ze 100 g cukru.Kolejno dodawać żółtka i 1 całe jajko.Dołożyć masę makową.Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do masy.ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st C ok 30 min. 125 g cukru wymieszać z mąką ziemniaczaną.Białka ubić z sokiem z cytryny i szczyptą soli,stopniowo(...)Połowę tj 2 łyżki wymieszać z 1/4 wiśni i ostrożnie dodać do masy bezowej.Temperaturę zmniejszyć do 160 st C i masę bezową wyłożyć na ciasto makowe - piec przez 10-15 min. Ostudzone ciasto przeciąć na dwie części.Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy.Żelatynę rozpuścić w wodzie.Pozostałą konfiturę wymieszać z resztą wiśni.Kremówkę ubić.Twaróg utrzeć
Niespełnione zdolności kulinarneDieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Może nie tylko zapobiegać nadwadze, ale także może wydłużyć nasze życie, zapobiegając różnym chorobom cywilizacyjnym i poprawić
Kuchnia MagdaLenyW tym roku nie mam czasu na przygotowywanie świątecznych smakołyków. W listopadzie tyle pracowałam, że po powrocie do domu nie miałam już siły. Teraz już półtora
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGalette z rybą , szparagami i pieczarkami Galette robiłam dzisiaj pierwszy raz . Troszkę się denerwowałam , czy aby mi się nie rozjedzie w piekarniku , więc włożyłam w papierowe
Ogrodnik w podróży