szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:433/536)

Bazarek Smakoszy :) 208

PŁATKI QUINOA Są to ekologiczne płatki uzyskiwane z gniecionego ziarna komosy ryżowej. Mogą stanowić świetny dodatek do zup, ciast i deserów praz jak składnik past i kotletów. Najczęściej spożywa się je z dodatkiem mleka, jogurtu i owoców. Są szybkie do przygotowania, bowiem wystarczy zaledwie ok. 5 minut gotowania.  Ja komosę ryżową jadłam i staram się jeść dość często, jednak(...)bogatych właściwościach leczniczych. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe. Wspomaga trawienie. Polecane przy wrzodach żołądka. Jest dobrym źródłem antyoksydantów. Dba o prawidłowy wygląd i zdrowie skóry. Można używać go do pieczenia, smażenia, duszenia, do gotowych potraw, jako smarowidło do chleba i wiele innych. Ma delikatny maślany smak, który nadaje potrawom niezwykłego aromatu i sprawia, że smakują one przepysznie. Mimo swoich właściwości

Zdrowie na języku :P
3 przepisy na zdrowe desery z owocami na drugie śniadanie lub podwieczorek 166

Dziś mam dla Was aż 3 pomysły na zdrowe słodkości bez cukru. Mój synek to typowy słodki ząbek. Uwielbia owoce, a także wszelkie ciasta i ciasteczka. A ja oczywiście chcę, aby odżywiał się wartościowo i staram się nie podawać mu kupnych słodyczy. Domowe ciasto lub deser jest zawsze o niebo lepsze, szczególnie jeśli do środka przemycimy kilka zdrowych produktów(...)kokilki masłem lub oliwą o delikatnym smaku.  W misce umieść wszystkie składniki oprócz czereśni i zmiksuj na jednolite, dość rzadkie ciasto. Nalej ciasto do kokilek, dorzuć czereśnie i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut, aż ciasto się zetnie. Podawaj na ciepło lub na zimno. Możesz deser posypać odrobiną cukru pudru lub np. stewii w pudrze. Clafoutis przechowuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Jabłecznik na zimno 350

odlanego po gotowaniu jabłek lub soku jabłkowego opcjonalnie 1 łyżka cukru Wykonanie: BISZKOPT - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - formę wyłożyć tylko na dnie kawałkiem papieru do pieczenia, boki pozostawić bez niczego - piekarnik nastawić na 170-180 stopni - białka oddzielić od żółtek - białka ubić w czystym, najlepiej szklanym naczyniu, na sztywną pianę - pod koniec ubijania dodawać partiami cukier(...)blat biszkoptowy nasączyć pozostałym ponczem, delikatnie przełożyć na wierzch masy, lekko docisnąć na całej powierzchni, aby przylegał do masy - ciasto schłodzić w lodówce do momentu zastygnięcia masy jogurtowej GALARETKA Z MUSU JABŁKOWEGO - galaretkę można rozpocząć przygotowywać od razu po włożeniu ciasta do lodówki - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki (obojętnie jakie) - owoce skropić sokiem

Smakołyki Bereniki
Cytrynowe muffinki z budyniem 162

jajka Ciasto – waniliowy biszkopt: - 100g cukru - starta skórka z jednej cytryny - 100g masła - 2 jajka - ziarenka z jednej laski wanilii - 100g mąki - łyżeczka proszku do pieczenia - kawałeczki kandyzowanej cytryny – według uznania Śmietana na wierzch: - 200g śmietany 36% - 3 łyżki cukru pudru - troszkę startej skórki cytryny   Zaczynamy od budyniu gdyż dodajemy go do ciasta a pasuje(...)przełożyłem do papilotek – tak do połowy. Następnie dodałem po pół łyżce wcześniej przygotowanego budyniu i uzupełniłem papilotki ciastem na 3/4 ich wysokości (z powyższych składników ciasta starczyło na 9 papilotek natomiast budyniu jeszcze na kilka porcji ). Po wyłożeniu papilotek ciastem z budyniem blaszka powędrowała do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 35 minut . Kiedy muffinki się upiekły zostawiłem

Kuchenne Wariacje
Kruchość i pestki. 189

maślanym uroku kruszonki.  Dla mnie kruchość oznacza chrupanie i gdybym miała teraz napisać moją najprostszą definicję czegoś kruchego, podałabym taki wzór: CUKIER + WODA = KARMEL Uwielbiam karmel. Po bezach, to druga rzecz w kuchni, do której mam absolutną słabość. Dam się w ciemno namówić na każdy przepis, jeśli tylko usłyszę lub przeczytam  magiczne słowo karmel .  Powodem jest(...)PESTEK DYNI 1 szklanka cukru 3-4 łyżki wody 0,5 łyżeczki soli morskiej 3/4 szklanki pestek dyni Przygotować dużą tacę lub blachę do pieczenia. Rozłożyć na niej arkusz papieru do pieczenia - najlepiej krawędzie papieru przylepić taśmą klejącą do blachy, co zapobiegnie jego przesuwaniu się. Na tak przygotowanej powierzchni rozsypać pestki dyni - rozłożyć je równomiernie, tak by tworzyły

KUCHARNIA
Bezglutenowa tarta ze szparagami – tarta bez ciasta 154

Tarta to świetny sposób wyeksponowania sezonowych produktów – ale co z tymi, którzy nie jedzą mąki? Czy to, że podstawą tarty jest ciasto ma ograniczać bezglutenowców? Niekoniecznie

Karo in the Kitchen
Czy recenzje na blogach kulinarnych są obiektywne ? 169

Razem z naszymi Przyjaciółmi doszliśmy do wniosku, że w pewnym wieku (zwłaszcza takim, kiedy wąska talia i szerokie horyzonty zamieniają się miejscami) należałoby zacząć…. zdrowo się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
BABKA GOTOWANA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 209

   Do przepisu na tradycyjną babkę gotowaną dołączam przepis na moją nową babkę, w mniejszej formie. To taka babeczka idealna na weekend. Dwa dni i

Smaczne Zdrowe
42. Wytrawny biało-zielony limon: czyli limonkowy sernik z dodatkiem zielonej herbaty z echinaceą! 255

najdokładniejszym połączeniu powyższych składników dodać jajko i w miarę szybkimi ruchami zagnieść ciasto, następnie nieco spłaszczyć i owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok.1,5h. Po tym czasie wykładamy spód blachy papierem do pieczenia, wylepiamy go ciastem i przed upieczeniem tworzymy w nim dziurki – np. widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180*C około 15minut(...)jest na najmniejszych obrotach miksera, a powstała masa jest bardzo lejąca. Boki formy smarujemy masłem lub innym tłuszczem, po czym masę serową wylewamy na upieczony (lub wylepiony) spód i pieczemy w 180*C ( funkcja   termo obieg lub góra-dół) przez około 1h i 30/40min. Po upieczeniu masy serowej sernik przykrywamy lnianą ściereczką odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (minimum na kilka

Symfonia Smaków
Kremowy sernik z ananasem 171

Kremowy sernik z ananasem to bardzo łatwe do wykonania ciasto na świąteczny deser. Świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek na każdą okazję. Sernik przygotowuje się praktycznie

Kuchcik gotuje
Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 140

C o prawda jesteśmy dopiero po połowie listopada, jednak wiele osób zaczyna już powoli przygotowywać się do świąt i tym samym szuka inspiracji na świąteczne wypieki

Okiem Blondynki by McBlondi
Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 139

C o prawda jesteśmy dopiero po połowie listopada, jednak wiele osób zaczyna już powoli przygotowywać się do świąt i tym samym szuka inspiracji na świąteczne wypieki

Okiem Blondynki by McBlondi
Wpadła gruszka do ... clafoutis. Czekoladowego. I maliny też. 162

jasny, jak mój ulubiony samochód;) Ten kolor bardzo zyskuje, gdy zestawi się go z ciemnym tłem. Dla gruszki takim idealnym tłem jest czekolada. Mam ochotę na lekki, szybki, czekoladowy deser. Nie ciasto. Nie mus. Może clafoutis? Ale ja nie lubię clafoutis! Tak, nie lubię clafoutis klasycznego, ale wersja czekoladowa może zmienić mój punkt widzenia, jak to w innych wypadkach już(...)kilka minut przed wyjęciem z piekarnika - tak bardziej mi smakują. Deser zapiekać ok. 20 - 30 minut - czas zależy od tego czy pieczecie w jednym naczyniu czy w kilku mniejszych, wtedy masa ścina się szybciej i pieczenia nie trwa dłużej niż 20 minut. Clafoutis jest gotowe, gdy przejdzie pozytywnie test "suchego patyczka":) Ja lubię najbardziej jeszcze ciepłe, skropione (polecam obficie

KUCHARNIA
Jabłuszka w ślimaczkach 129

Nie mam ostatnio weny. Ani na pieczenie, ani tym bardziej na pisanie. Myślicie, że dopadła mnie jesienna depresja? Nie, to nie to. Choć nie ukrywam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Fit placuszki owsiane na jogurcie i recenzja patelni tytanowej WOLL 179

lipowy) łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu, soli i imbiru   Przygotowanie Mąkę przekładamy do miski, dodajemy jogurt, jajka, miód, proszek do pieczenia oraz cynamon, imbir i sól. Całość miksujemy na gładką masę. Następnie ciasto odstawiamy na około 20 minut (jeśli nam się bardzo spieszy można pominąć ten krok, nie uciekną wtedy ewentualne bąbelki powietrza). Po tym czasie(...)Placki partiami smażymy bez tłuszczu po około 3-4 minuty z każdej strony na średniej mocy palnika. Jeśli nie posiadamy nieprzywierającej patelni, placki smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.   [caption id="attachment_7907" align="aligncenter" width="685"] Patelnia do smażenia bez tłuszczu Woll Szafir[/caption] Patelnia do smażenia bez tłuszczu Woll Szafir Patelnię miałam okazję testować

e-PrzepisyKulinarne