Zupełnie niezaplanowana tygodniowa cisza na blogu popsuła mi kilka planów. No ale cóż - czasem trzeba po prostu brać to, co życie przynosi, i zamiast iść pod
Pożeraczka, czyli raz adobrzePróbowałam też zmierzyć się z makaronikami na bezie francuskiej i przez jakiś czas tylko takie piekłam. Jednak przepis był bardzo nieobliczalny (a wiele osób go zachwalało). Idealnie wychodziła tylko jedna blaszka na cztery ! Nie wspomnę już o tym, że w ogóle nie chciały schnąć w mojej pracowni. Tylko wiatrak je ratował. Szybko z nich zrezygnowałam , pomimo tego, że sam przepis(...)syrop, wolnym strumieniem, omijając ścianki miski. Na wysokich obrotach ubijaj bezę, aż jej temperatura obniży się do temperatury pokojowej. Trwa to ok. 10 minut. Przygotuj w tym czasie worek cukierniczy, zaopatrzony okrągłą tylką o średnicy ok. 5mm. Teraz nadszedł czas, aby wymieszać bezę razem z masą migdałową. Dodawaj bezę w dwóch lub trzech partiach. Za każdym razem mieszaj dokładnie. Może
SmartBake.plzetknęłam się kilka lat temu, przy okazji “ Długo pieczonej karkówki w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym “. Pamiętam jakim zaskoczeniem dla wszystkich była informacja, iż pieczenie tej potrawy zajmuje 6-7 godzin (w piekarniku o temp. ok. 140°C). Jeszcze większym zaskoczeniem był efekt końcowy, czyli soczyste, delikatne, rozpadające się mięso o wyjątkowo bogatym(...)kaczki raz jeszcze, ale w piekarniku na niskiej temperaturze. Potrawę piekłam w 80°C przez około 6-7 godzin. Efekt był taki, jaki być powinien i to bez mojego ciągłego warowania nad garnkiem (jak to miało miejsce w przypadku confitu na gazie). Wybór wolnowaru Ponieważ dużo piekę i dużo gotuję, zajęcie piekarnika na tyle godzin było sporą przeszkodą
Moja DelicjaPieczenie jagodowego crème brûlée wiązało się z koniecznością wykorzystania pozostałych po nim kilku białek. Dlaczego zatem nie upiec kolejnej słodkości na bazie jagód? 😉 Sezon na
Weekendy w domu i ogrodziezebrać materiały. Niestety nie mamy tutaj aż tyle miejsca. Dlatego przedstawimy tylko skrót informacji, zarys dobrodziejstw, które niesie ze sobą cebula. A jak dana rzecz Was zainteresuje to z bez problemu odnajdziecie stosowne informacje, które poszerzą Waszą wiedzę. Cebula, nie dość, że dodaje smaku potrawom, to jeszcze ma cały szereg zdrowotnych właściwości. Wymienimy chociażby kilka, na potwierdzenie naszych słów(...)roztrzepane jajka 0,5 szklanki śmietany 6 łyżek startego sera (np. czerwony Cheddar) Mąkę przesiewamy z odrobiną soli i zagniatamy z masłem. Dodajemy żółtko rozrobione z odrobiną wody, szybko zagniatamy ciasto (żeby jak najmniej się ogrzało) i wkładamy do lodówki na godzinę (zawinięte w folię spożywczą). Cebulę obieramy i kroimy w drobne plasterki lub w pióra. Podsmażamy ją powoli
Marder&Marder ManufactureWypadki chodzą parami - z pewnością znacie to powiedzenie. W gorszych czasach bywa, że i trójkami czy czwórkami. Mi tym razem zdarzył się pojedynczy; do dzisiaj czekam
Pożeraczka, czyli raz adobrzePo wizytach w ulubionym bistro z bajglami sama zapragnęłam przygotować je w domu. Kilka prostych dodatków, niezastąpiony przepis Pani Doroty z Moje wypieki i powstało prawdziwe
Cooking MonsterZ zamiarem opublikowania przepisu na zakwas "nosiłam" się już od dłuższego czasu, ale jakoś tak zawsze odkładałam to na później. Aż nadszedł chyba ten
Smaczne Zdrowepodpiekanie. Nakłuwanie ciasta kruchego ma zapobiec wybrzuszenia ciasta podczas pieczenia. jeśli pieczemy placki będące spodem do sernika, szarlotki podpiekamy je przed nałożeniem masy do pieczenia około 10 minut, a następnie przestudzamy lub schładzamy całkowicie. w ten sposób ciasto nie namoknie od później nałożonej masy, unikniemy zakalca, a ciasto zachowa swą kruchość i smak. Natomiast jeśli pieczemy tarty, tarteletki(...)podniesionymi brzegami - stosujemy metodę pieczenia tzw. na ślepo. Schłodzone i rozwałkowane ciasto wkładamy do delikatnie natłuszczonej foremki i dociskamy do brzegów. Na ciasto wkładamy papier do pieczenia i dociskamy dokładnie do całej powierzchni ciasta. Wsypujemy specjalne kulki ceramiczne lub groch lub ryż i wykładamy do piekarnika/ Takie pieczenie zapobiega spływaniu boków ciasta. Pieczemy około 10 - 15 minut
Ciastka - domowe słodkościNigdy bym nie pomyślała, że zwariuję na punkcie kiecki. W ogóle do tego całego ślubnego zamieszania podchodzę z pewnym dystansem i zdrową dozą ironii. Niech
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrobienia ciasta posiada wiele akcesoriów dodatkowych, które na pewno w kuchni będą przydatne - mikser dzbankowy czy szatkownica!? Robot jest dosyć lekki, ale ma na dole przyssawki dzięki, którym dobrze trzyma się blatu. I co najważniejsze dzięki niemu nie musimy sobie parzyć dłoni gorącą wodą przy wyrabiania ciasta na pierożki, wystarczyło zamontować hak i ciasto wyrabiało się samo! Parowar **** Tefal(...)hakiem i pomału wlewać gorącą wodę. Wyrabiać ciasto przez 7-8 minut, do czasu aż będzie gładkie, a następnie przełożyć do czystej miski i odstawić przykryte do odpoczynku na 30 minut. Następnie ciasto podzielić na 3-4 kawałki, dobrze obsypać mąką i bardzo cienko rozwałkować (u nas przy pomocy maszynki do makaronu), ciasto pokroić w kwadraty, na środek każdego wykładać
Plate of JoyZielone szparagi w szynce z sosem holenderskim błyskawiczna kolacja. Bardzo smaczna i bardzo lekka. Smak podkreśli delikatnie słona szynka szwarcwaldzka, a całość smaku podpije sos holenderski
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bari Fot. Mercato w Bari Te zdjęcia mapy przedstawiają miejsca, które odwiedziliśmy. Podróż do większości zaznaczonych punktów na mapie odbyliśmy samochodem. Bardzo wygodny dojazd drogami szybkiego ruchu. W podróż wybraliśmy się pod koniec maja co pozwoliło, jak nam się wydaje, uniknąć upału i co najważniejsze tłoku wakacyjnego zarówno na drogach jak i w zwiedzanych miejscach. Wszystkich punktów(...)tylko zapowiedź stromych skał, na których wisi całe miasto. I to właśnie starówka, znajdująca się zaraz obok mostu, zachwyca widokami z placyków, podwórek i tarasów wychodzących nad urwiska. Nie bez przyczyny tu właśnie odbywają się jedne z zawodów cyklu Cliff Diving firmowane przez Red Bull. Wąskie uliczki, kościoły wciśnięte w szeregi zabudowań i klimat włoskiego południa, typowy a jednak
AZgotuj!Bloger Tygodnia gościmy Kamilę Tokarską, autorkę bloga Ugotowane Pozamiatane. Kamila to osoba, która bez opamiętania pochłania książki kulinarne. Korporacyjne – niezbyt smaczne – lunchboxy sprawiły, że pokochała gotowanie. Stała bywalczyni warsztatów, festiwali i konferencji kulinarnych. Poznajcie ją bliżej! Kamila na swoim blogu kolekcjonuje szybkie i efektowne przepisy. Niektóre smaki sprawiają, że powraca do niezapomnianych wydarzeń ze swojego życia(...)dlaczego akurat taką nazwę wybrałaś? Lubię formę dokananą. Lubię też, gdy nazwa jest łatwa do zapamiętania i od razu wyraża o czym będzie blog. Moje przepisy są proste, szybkie, ale też efektowne. Początkowo blog miał się nazywać Kwestia Szaleństwa, bo w tamtym czasie lubiłam eksperymenty kulinarne, ale ostatnio złagodniałam. Gotuję sporo klasyków i dań, które pamiętam z dzieciństwa
Ugotowane pozamiatanekońcu swoją, idealną wersję. Zostawiam Wam deser i słowa Nigela. O tym, dlaczego warto dążyć do perfekcji, dlaczego warto zrobić jeden idealny deser, a nie kilka przeciętnych. Słowa oryginalne, bez tłumaczenia. Mnie tak smakują najbardziej. W takim brzmieniu i formie odnajduję esencję tego, co miał na myśli. Esencja - to ważne słowa w tym tekście. Nawet najlepsze tłumaczenie będzie już(...)końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę. Przełożyć do formy o wymiarach 24 x 24 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Piec ok. 15 minut lub do momentu, gdy patyczek włożony do ciasta po wyjęciu będzie suchy. Na nadzienie owocowe ok. 500 gr owoców - u mnie 1/4 stanowiły maliny, reszta to równe proporcje białej, czerwonej i czarnej porzeczki
KUCHARNIA