Kilka razy próbowałam zrobić bezglutenowy chleb – jednak zawsze wychodził bardzo suchy i zbyt się kruszył. Tym razem było zupełnie inaczej! Chleb jest wilgotny, nie kruszy
Via GustoDomowe pomidory suszone w piekarniku Najlepsze suszone pomidory Domowe pomidory suszone w piekarniku albo w suszarce do warzyw uwielbiamy bezgranicznie. Poezja smaku i aromat, którego na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzekąska z ciasta francuskiego i pieczarek , której przygotowanie zajmuje mniej niż 5 minut :) A potem wkładamy do piekarnika i po 10-15 minutach możemy zajadać się
Kulinarne PrzebojeTuż po opublikowaniu zdjęcia tego deseru na Instragramie, otrzymałem dziesiątki pytań na private i w komentarzach z zapytaniem „Kiedy przepis?”. No cóż nareszcie jest - przepis na
Kuchnia Łukaszahakiem. Po wyrobieniu pozostaw ciasto w spoczynku na 45 minut, oczywiście pod przykryciem. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy. Dwukrotnie rozciągnij je i złóż, po czym rozwałkuj na grubość niecałego centymetra, nadając mu kształt prostokąta. Ser pokrój w kostkę 1 - 1,5 cm, a następnie rozłóż równomiernie na całej powierzchni ciasta. Zroluj ciasto wzdłuż dłuższego boku(...)minutach podziel ciasto na dwie części. Delikatnie uformuj dwa bochenki, które umieść w foremkach albo w koszykach do wyrastania. Foremki powinny być dobrze natłuszczone smalcem, zaś koszyki wysypane maką. Pozostaw ciasto do ostatniego wyrastania na 35 - 45 minut, oczywiście pod przykryciem. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia. Jeśli chcesz, aby wyrastanie trwało krócej, umieść ciasto w zamkniętym piekarniku z włączonym
Grahamka, weka i kajzerkaMacie w domu owoce, masło, mąkę i cukier? Jeżeli tak, to macie składniki na pyszny i szybki deser, jakim są owoce pod kruszonką, znane również pod
Relaxtimełyżki oliwy i łączymy składniki ciasta. Całość wyrabiamy około 8 minut, do czasu aż drożdżowe ciasto będzie elastyczne i miękkie. Może być tak, że Wasza mąka albo wchłonie więcej wody, albo ciasto będzie zbyt mokre — dolewajcie wtedy ciepłą wodę po 1 łyżce do ciasta, albo po 1 płaskiej łyżce dosypujcie mąkę, aż ciasto osiągnie pożądaną konsystencję. Musi być miękkie(...)łyżki) i ponownie zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto posypujemy lekko mąką, przykrywamy folią spożywczą. Odrywamy sobie kawałki ciasta wielkości orzecha laskowego. Kawałki ciasta rozwałkowujemy dosłownie na grubość papieru – najcieniej jak tylko potraficie. Podczas wałkowania krakersy podsypujemy mąką – nie mogą się przykleić ani do wałka, ani do stolnicy. Wywałkowane krakersy rozkładamy na papierze do pieczenia, smarujemy przy użyciu szczeciniastego pędzelka
Karo in the KitchenSposób przygotowania ciasta: Do garnuszka przelewamy wodę i wrzucamy masło, pozostawiając je do całkowitego rozpuszczenia. Następnie do gotującej się masy wsypujemy partiami mąkę i mieszam, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek. Tak przygotowane ciasto parzone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone - to ważne, bo inaczej dobrze nie urośnie! - dodajemy po 1 jajku ciągle miksując. Ciasto przekładamy(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robimy jednakowe koła, które posłużą nam za blaty do tortu. U mnie 6 sztuk. Ciasto ptysiowe pieczemy w rozgrzanym do 200`C piekarniku przez 20 minut - moje blaty były tylko 14', dlatego wspomnę, że gdy będą przybierać złotawy kolor, to znak, że już nadszedł ich czas. Ponieważ czas ich pieczenia zależny jest mimo
Słodkie PrzyjemnościMyślisz sobie - zrobię ciasto ! Ale takie na szybko, łatwe, kilka składników i gotowe. Brownie pasuje idealnie. Nie dość, że spełnia Twoje oczekiwania, co do łatwości i szybkości przygotowania, to jeszcze smakuje cudownie...bo jest z czekoladą ! Czekoladę rozpuszczasz, jajka ubijasz, odmierzasz mąkę... Tu miseczka, tam łyżeczka...trzepaczka, szpatułka... Ups ! Tego bałaganu nie było w planach. Niestety wypieki mają(...)koniec dodać mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach około 30x20 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piec 10 minut. Brownie podawać z sosem malinowym, owocami, bitą śmietaną, lodami ...lub zajadać samo, bez dodatków. Smacznego ! * post sponsorowany
kolorowotorcikowogodzin. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po fermentacji oprószcie mąką blat lub stolnicę( to konieczne nawet na silikonowej podkładce- ciasto przygotowane na jogurcie jest bardzo lepkie), delikatnie wyjmijcie ciasto tak, żeby nie porozrywać bąbelków powietrza wytworzonych pracowicie przez drożdże i jogurt. Moje ciasto po 17 godzinach mocno sfermentowało i wyglądało jak gąbka. Ciasto bardzo delikatnie uformujcie, dosłownie(...)ciasto na kawałek wysypanego mocno mąką papieru do pieczenia i przykryjcie garnkiem lub miską na kolejne 2 godziny, żeby odpoczęło po formowaniu i znowu widocznie podrosło. Po półtorej godzinie od uformowania chleba nastawcie piekarnik na 220⁰C. Blachę do pieczenia ustawcie na 2 półce od dołu. Zagrzejcie na niej w czasie nagrzewania piekarnika naczynie w którym będziecie piec
Karo in the KitchenSernik z zieloną herbatą matcha chodził za mną już od dłuższego czasu. Matcha to sproszkowana zielona herbata. Jedna ze zdrowszych. Tak, tak. Są zdrowe i zdrowsze
KucharzycaKto ma problem z podjadaniem w ciągu dnia? Często sięgacie po niezbyt zdrowe przekąski czy słodkości, kiedy w ciągu dnia dopada Was mały głód, a Wy
HealthyCreationsCzłowiek szybko się przyzwyczaja do dobrego... Przez pewien czas mieliśmy z C. okazję żyć jak ludzie - budziliśmy się razem, spać kładliśmy się razem, jedliśmy wspólnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrożdżach. Ciasto takie zazwyczaj przygotowuję w wieczór przed pieczeniem, a dopiero następnego formuję i piekę chleb. W dzisiejszym przepisie pominęłam proces nocnego wyrastania i przygotowałam go w wersji ekspresowej. Żeby przygotować pyszny bochenek, wystarczy połączyć wszystkie składniki, a następnie zostawić ciasto na 4 godziny, aby wyrosło, a drożdże mogły się rozmnożyć. Kolejnym krokiem jest składanie ciasta. Składanie ciasta(...)dolać wodę, wymieszajcie ciasto przy pomocy łyżki tylko do połączenia się wszystkich składników. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie łopatką oddzielcie ciasto od brzegów miski, a następnie zwilżoną dłonią w wodzie chwyćcie pod spód ciasta, a następnie wyciągnijcie ciasto powoli i delikatnie do góry. Ciasto ciągnijcie do chwili, kiedy
SprawdzonaKuchnia.plWiele osób uważa, że aby przygotować domowy ketchup potrzeba strasznie dużo czasu i trzeba włożyć w to ogrom pracy. Wcale tak nie jest :) Nie musimy mieć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wyraźną nutą kokosu i soczystymi wiśniami. Przepyszny :). Latem w ogóle sięgamy po przepisy na lżejsze wypieki i desery, zastępujemy nimi ciężkie ciasta i kremy. Czasem nawet nie chce nam się włączać piekarnika. Dlatego taki deser bez pieczenia, to wymarzona propozycja na letni weekend. Wiśnie możecie zastąpić innymi owocami, osobiście najchętniej widziałabym tu jagody/borówki amerykańskie, które uwielbiam(...)blenderze/malakserze. Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać. Powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( dzięki temu bez problemu uwolnimy gotowy deser z obręczy tortownicy ). Masę ciasteczkową wysypać na spód tortownicy, wyrównać i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia, na około
Opowieści z piekarnikaOstatnio wybieraliśmy się na małe urodziny. Ot, takie kameralne, ale ciacho jakieś wypadałoby ze sobą zabrać (tym bardziej, że wśród znajomych mam opinię osoby, która bez słodkiego nie przychodzi). Długo myślałam, aż w końcu u Walentyna znalazłam naprawdę imponujący tort. Malinowy. Tymczasem jednak sezon na truskawki w pełni, postanowiłam więc podmienić owoce. Biszkopt zrobiłam po swojemu, tak samo(...)mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Chrupka chałwowa: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, posiekać. Na końcu dodać chałwę, szybko zagnieść (masa nie musi być idealnie gładka). Z ciasta uformować kulę
Pożeraczka, czyli raz adobrze