przecież stracić zęba. Jaka jest ta mąka? Specyficzna. Ma wyrazisty zapach i smak. Tu jednak nie czuć jej mocno, bo i dodatek niewielki. Moje drożdżówki były w wersji bez laktozy i pszenicznego glutenu. Smakowały pysznie - wszyscy się nimi zajadali z zachwytem, czy mają alergie, czy nie. A o mące z ciecierzycy jeszcze trochę będzie - spodobała mi się. Orkiszowo(...)cukru, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, dobrze wyrobić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem, zagnieść z masłem. Wstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść. Podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIdealna szarlotka dla tych,którzy unikają cukru,bo chcą się zdrowo odżywiać lub z innych powodów musieli wykluczyć ze swej diety cukier,a nie chcą pozbawiać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Marchewkowe babeczki. Zanim dostałam babeczkowego fioła to właśnie one najczęściej gościły w moim piekarniku. Mogę śmiało powiedzieć, że to od nich zaczęła się moja miłość
Upiecz sobie babeczkęWitam Was moi kochani po krótkiej przerwie. Wypoczęta po wyjeździe do Włoch, z naładowanymi bateriami znów mam zamiar zasypywać Was pysznymi przepisami. Z racji tego, że
Be Fit Be StrongPomysł na nieco inną formę podania naleśników - tort naleśnikowy, czyli kakaowe naleśniki przełożone masą serową. Całość polana polewą czekoladową i ozdobiona wiórkami kokosowymi 😋 Poniższy torcik
UgotowaćP omysły na prezenty świąteczne mamy już za sobą, czas więc zająć się pomysłami na świąteczne wypieki Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na najbardziej klasyczny
Okiem Blondynki by McBlondiTort przygotowałam na urodziny swojej przyjaciółki. Ma niesamowite nadzienie, albo raczej kilka jego rodzajów. Całość jest idealnie wyważona – słodycz masła orzechowego, kremu z orzechów
Szybko Tanio SmacznieW ostatnich tygodniach najczęściej gotowaną przeze mnie zupą był czysty barszcz, który gotuję z dużej ilości czerwonych buraków. Ugotowane buraki postanowiłam wykorzystać do kolejnego dania i
Moja Delicjaproszkiem, przesiać do masy i krótko zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać pianę do ciasta. Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto, dokładnie zamknąć foremkę. W garnku zagotować wodę wstawić foremkę z ciastem (wody ma być do 3/4 wysokości foremki), przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez dokładnie 70 minut. Ugotowaną(...)frużeliny i odczekać aż zacznie tężeć. W tym momencie trzeba idealnie wyczuć moment, w którym galaretka będzie na tyle gęsta że nie spłynie z ciasta. Polać wierzch i wstawić na chwilę do lodówki, żeby polewa szybko stężała do końca. Później babki już nie przechowujemy w lodówce. Uwaga- żółte smugi w cieście to po prostu barwnik z budyniu, nie przejmujcie się
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapolewa czekoladowa wspaniale go uzupełnia. W przygotowaniu jest prosty i szybki, nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem, do tego jest smaczny. Zniknął u mnie błyskawicznie, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową Składniki: Ciasto: 1kg gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 4 jajka(...)220g cukru 4 łyżki kakao bez cukru 1 Cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami 12 g Dr. Oetkera 2 łyżeczki Naturalnego ekstraktu Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera Polewa: 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 100ml mleka + 3 łyżki 1 łyżka masła 1 łyżka kakao bez cukru Ciasto: 1. Do miski przełożyć
Mała CukierenkaŻadne inne ciasto nie pachnie świętami tak, jak piernik. Pełen cynamonu, kardamonu, imbiru, anyżu i goździków… Tym razem mam dla Was przepis na szybki i nieskomplikowany piernik, który jest pyszny, wilgotny i aromatyczny. Przełożony powidłami śliwkowymi i kremem kokosowym, oblany gorzką czekoladą w towarzystwie orzechów i migdałów. Po prostu bajka Składniki: 80 g rozpuszczonego oleju kokosowego(...)ksylitolu Składniki na krem kokosowy: 200 g wiórków kokosowych bez siarki i cukru 230 g (1 szklanka) mleka kokosowego 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki zimnej wody Polewa czekoladowa 60 g gorzkiej czekolady (u mnie 81%) 15 g oleju kokosowego 10 g kakao 100% Dodatki: orzechy, migdały itp. Przygotowując ciasto w jednej misce zmiksować wszystkie mokre składniki: olej kokosowy, mleko
Ola la LCHFesienią nie tylko chętniej piekę ciasta, ale również częściej przygotowuję na obiad zapiekanki. Zwłaszcza, kiedy za oknami jest zimno, szaro i pada deszcz. Mam wtedy ochotę na pyszny, ciepły, a przede wszystkim szybki obiad, który nie będzie ode mnie wymagał zbyt dużego wysiłku. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prostą i szybką w wykonaniu zapiekankę ryżową, która praktycznie(...)stworzony jest dla Was! Zapiekankę przygotowuję w naczyniu żaroodpornym o średnicy 23 cm , a w przepisie podaję proporcje na 2 osoby Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i ananasem – prosty i szybki przepis krok po kroku Do przygotowania zapiekanki będziecie potrzebować: 200 g ryżu (ja używam ryżu brązowego w woreczkach) 1 puszkę tuńczyka w wodzie ½ puszki kukurydzy ½ puszki ananasa (5-6 plasterków
Okiem Blondynki by McBlondiścianek dzieży i owinąć się wokół haka. Wciąż jednak będzie bardzo luźne i nie da się z niego uformować kuli. Tak ma być. Dzięki temu ciasto jest lekkie i szybko wyrasta, a bułeczki po upieczeniu są mocno napuszone i prawie nic nie ważą. SKŁADNIKI / 6-8 bułek 300 g/ 2 szklanki mąki orkiszowej Typ 630 ( lub mąki pszennej(...)przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży. Pod koniec wyrabiania, gdyby ciasto nadal było bardzo luźne, możemy dosypać więcej mąki. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i zagarniamy silikonową łopatką pod spód. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce, bez przeciągów). Blachę
cool and mintytemp. pokojowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Cóż.... składniki miksujemy ze sobą po kolei tzn. jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej i jogurt i mieszamy na wolnych obrotach z mąką i proszkiem do pieczenia. A powstałą masę wylewamy do wyłożonych papierem wąskich blaszek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez(...)Ciasto jak na pierwszy raz wyszło świetne. Trochę popękało podczas pieczenia, ale wcale nie ujęło mu to uroku, a tym-bardziej smaku. Samo przygotowanie - błyskawiczne, bezproblemowe i bezbrudowe (ponieważ do odmierzenia wszystkich składników używamy jednego naczynia - może być to kubeczek od jogurtu). Ciasto dobre na sucho - bo jest bardzo wilgotne. Nada się także do przełożenia kremem - nawet bez
Kuchnia po mojemu