szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:322/536)

Fit ciastka kokosowe 129

Dzisiaj znów ciastka w wersji fit, tym razem bardzo kokosowe, bez glutenu z samych przepysznych i zdrowych składników. Ciasteczka słodzone są bananem, przez to są miękkie, ale banan oprócz tego, że dodaje słodyczy jest w nich praktycznie niewyczuwalny. Żeby jeszcze bardziej podkreślić smak kokosa, użyłam mąki kokosowej, ale robiłam również wersję z mąką ryżową i także wyszły przepyszne(...)dwóch wersjach, a więc do połowy ciasta dodałam uwielbiane przeze mnie kakao.  Ciasteczka nie są przesłodzone, a więc jeśli ktoś lubi słodsze wypieki, to można dodać 2 łyżki ksylitolu. Nie muszę chyba pisać, że ciastka znów okazały się prawdziwym hitem i zniknęły w momencie. Ledwo udało mi się zdjęcia zrobić ;).  Świetna szybka i lżejsza przekąska jeszcze przed Świętami

Healthy food explorer
Pancakes z serkiem grani i truskawkami 167

syropu z kwiatów czarnego bzu nadaje im delikatnie kwiatowy aromat. Nie macie takiego? Można go zastąpić innym płynnym syropem, ważne aby po wymieszaniu z truskawkami sprawił, że puszczą swój smaczny sok. Składniki (na 2 porcje): 1 opakowanie serka grani 1 szklanka mleka 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanku cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka masła(...)podania: 250g świeżych truskawek 3 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu – można zastąpić miodem, syropem klonowym lub cukrem   Zacznijmy od przygotowania truskawek – umyte owoce pozbawiamy szypułek i dzielimy na ćwiartki. Dodajemy do miseczki i dodajemy syrop kwiatowy. Mieszamy i odstawiamy, aby truskawki puściły sok.   Przygotowujemy ciasto na pancakes’y – do miski przekładamy serek grani

Smaczna Strona
Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową 232

blogu Cukiernicze kreacje, z moimi zmianami (tym razem niemałymi). Składniki na spód – proporcje na tortownicę 26cm (ciasto półkruche): - 250 g mąki krupczatki - 62g cukru pudru - 125g masła - 1 żółtko - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 łyżka lodowatej wody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy serowej: - 900g tłustego twarogu - 250g serka mascarpone - 200g gęstej śmietany 30% (u mnie Crème(...)kakao) - 1,5 opakowania galaretki (dałam z owoców leśnych) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem sernika. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Wyrobione przekładamy do woreczka i wkładamy

mojewypiekiinietylko
Sernik z brzoskwiniami 187

kompotu, masło do wysmarowania formy, mąka do posypania formy.   Przygotowanie:  Przygotować wszystkie składniki na ciasto. Masło pokroić w kostkę i dodać je do reszty składników. Zagnieść ciasto. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać mąką. Wyrobione ciasto wyłożyć na dno formy.  Wszystkie składniki na masę ( oprócz białek, szczypty soli i dwóch łyżek cukru) razem(...)pokrojone na kawałki brzoskwinie. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 50min w 180stopniach. Składniki na kruszonkę razem zagnieść. Masa nie może być zbyt sucha, ale też nie może być grudek masła.  Kruszonkę do ciasta dodać najlepiej ok. 15-20min. przed końcem pieczenia, ponieważ wiórki szybko nabierają ciemnego koloru. Gdy czas pieczenia upłynie, wyłączyć piekarnik, lekko

W kuchni u Moniki
Czekoladowe ciasto z sosem karmelowym i fistaszkami. 129

szybko zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. W tym czasie przygotowujemy dwie porcje sosu karmelowego (najlepiej każdą osobno).      Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190-200 stopni C. Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt nieco szerszy niż forma i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy(...)przekładamy na lekko przestudzony spód. Na masę karmelową wykładamy ciasto czekoladowe i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy 35-45 minut, przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy na pewno się upiekło. Studzimy.      Przestudzone ciasto przecinamy na pół (nie jest to konieczne, często podaję bez nadzienia), smarujemy nadzieniem i składamy. Pozostały sos mieszamy z fistaszkami

Rozpustne gotowanie
Mazurek czekoladowy 94

czym dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Wyrobione, zawinięte w folię spożywczą wstawiamy do lodówki na około (raczej nie mniej, choć można więcej) pół godziny. Po tym czasie dowolnie formujemy ciasto; u mnie tegoroczny jary mazurek jest okrągły. Część osób pozostawia pewną ilość ciasta do obłożenia brzegów placka, ja jednak układam całe ciasto w formie, jak na załączonym zdjęciu(...)Przy takich praktykach przydaje się wysoka, sylikonowa tortownica. Do kruchego ciasta, wbrew wszystkiemu, nigdy nie lubiłam używać foremek do tarty. Przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy do uzyskania złotego koloru. Warto przed pieczeniem delikatnie "podziurkować" je widelcem, by nie spuchło i nie odkształciło się. Gdy podstawa upiecze się i ostygnie, przygotowujemy masę. Cukier zagotowujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Impanata Siciliana – pizza sycylijska 265

zrobi”, przekładamy go do miski i..szybko chłodzimy. Ja kłade na parapet i lekko uchylam okna. Nie kładziemy gorącego nadzienia na ciasto! Międzyczasie bierzemy formę do pizzy lub formę do tarty z wyższym brzegiem i kładziemy papier do pieczenia. Na Sycylii nie kładą papieru tylko mocno smaruja formę oliwą z oliwek. Dzielimy ciasto na pół, wałkujemy i wkładamy(...)formy , robimy większe kółko i zostawiamy brzegi. Na ciasto nakładamy szpinak, następnie dajemy ser koryciński. Lekko dociskamy i wyrównujemy nadzienie. Skrapiamy oliwą z oliwek. Kładziemy drugi, rozwałkowany płat ciasta.... I zlepiamy brzegi sekretnym „ściegiem”. Co dom sycylijski to inne zamknięcie pizzy , każdy ma swój styl. Nie powiem,  proste to nie jest. Trzeba ją zamknąć trzy razy dookoła. Teraz dziurawimy

Z Kuchni Do Kuchni
Poświąteczne śniadanie - bułeczki na jogurcie 178

mnie ogromnym optymizmem.  A co do jedzenia... Brzuchy pewnie macie pełne żurku, białej kiełbasy, szynek najróżniejszych, sałatek, babek, mazurków i serników. Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam coś zupełnie nieświątecznego, bez czego jednak większość śniadań się nie obejdzie - pieczywo.  Miałam akurat w domu jogurt naturalny, i potrzebowałam bułeczek na śniadanie. Na blogu  A dupa rośnie   znalazłam idealne(...)mleka, jogurt, jajko i sól. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić. Ciasto ma być gładkie, może się delikatnie lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Bułeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
LEKKIE CIASTO BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWE 223

Szybki i prosty przepis na ciacho do popołudniowej kawki.  Najwięcej czasu zajmie upieczenie biszkoptu, ale jak już mamy gotowy blat biszkoptowy - cała reszta pójdzie szybciutko.  Ciasto nie jest mocno słodkie, lekko orzeźwiające, bo budyń ugotowany na Kubusiu ma kwaskowy smak, a śmietana ubita z cytrynowymi galaretkami również nie jest "ciężka" w smaku :) Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki(...)ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy  wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto. Piec w 170 o C przez

Walijskie Pichcenie
Szarlotka z połówkami jabłek na cieście francuskim (wegańska) 231

Przepis na szarlotkę z połówkami jabłek od pewnego czasu króluje w internecie, jednak jeszcze nie spotkałam się z pomysłem, aby zrobić ją na cieście francuskim. Jeszcze

Via Gusto
Kefirowo maślankowe placuszki z suszonym jabłuszkiem 174

  Dziś zapraszam Was na kefirowo maślankowe placuszki z suszonym jabłuszkiem. Idealne na śniadanie, jak i kolację. W każdym placuszku zatopiłam krążki suszonych jabłek, a całość

Słodkie okruszki
Domowe nachosy, czyli jak nie dać się chipsom 188

Każdego czasem dopada niepohamowana ochota na jakąś słoną przekąskę- sięgamy wtedy zazwyczaj po paczkę paluszków lub co gorsza chipsów, których nie możemy sobie później przebaczyć. Nie

peanutbuttermonster
Francuskie bułeczki z serem 76

zmarnowania i wyrzucenia go, postanowiłam zapakować go w ciasto francuskie, które też już jakiś czas odpoczywało na półce. Poza tym jak zwykle mało czasu na wypieki i konieczność podzielenia uwagi na opiekę nad dziećmi pozwoiło na wyczarowanie tych szybkich i pysznych ciastek. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:  opakowanie ciasta francuskiego 300g 250g białego sera (użyłam w kostce(...)pieczenia i poukładałam na niej w odstępach przygotowane ciastka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Przed wstawieniem do pieca posmarowałam ciastka z wierzchu mlekiem. Ciastka/bułeczki piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu od razu wyjęłam je z piekarnika na metalową kratkę, przestudziłam i posypałam cukrem pudrem. Można również bułeczki polukrować

Waniliowe Improwizacje
Tarta warzywna z ciasta francuskiego 144

pycha obiad, inny niż na co dzień!:) Obiad wege, choć kawałki kurczaka można by od święta wrzucić, polecam. Tarta na milion sposobów, szybka na gotowym cieście francuskim, delikatna, jemy ze smakiem. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 świeży mały brokuł, podzielony na różyczki, może być kilka różyczek mrożonego, wcześniej obgotować w wodzie 1 marchew, pokrojona w plasterki mała cebula posiekana(...)chwilę cebulę i cukinię, studzę. Piekarnik nagrzewam do 200ºC, grzałka góra plus dół, bez termoobiegu, środkowa półka piekarnika. Brokuł i marchew gotuję kilka minut we wrzątku z dodatkiem niewielkiej ilości soli i szczypty cukru, przekładam na talerz. Tradycyjną formę do tarty wykładam ciastem francuskim, na ciasto układam warzywa, na nie kawałki fety. Śmietanę łączę rózgą kuchenną z roztrzepanymi jajkami

Zasmakuj Kuchni
Błyskawiczny deser czekoladowy (bez glutenu) 136

Dzisiaj będzie szybko i konkretnie. Dokładnie jak ten błyskawiczny czekoladowy deser. Macie też tak, że zjedlibyście coś fajnego, ale nie chce Wam się nic przygotowywać? To ten deser jest dla Was! Nie dość, że nie trzeba do jego przygotowania żadnych wymyślnych składników – nawet nie ma mąki – a można z niego zrobić naprawdę niezłe cudo! Ciasto ma puszystą konsystencję(...)pieczenia Przygotowanie: Ramekin smarujemy masłem. Mieszamy razem kakao, słodzidło, sól i proszek do pieczenia. Jajko ubijamy na sztywną masę, dosypujemy do niego sypkie składniki, krem kokosowy i mieszamy wszystko razem. Otrzymaną masę przekładamy do ramekina i wstawiamy do mikrofalówki na 1,5 minuty (700 W) ( chyba nie muszę pisać że mikrofalówka nie szkodzi zdrowiu ) lub pieczemy w piekarniku

PaleoLife
Przekąski na karnawał z francuskiego ciasta 203

karnawał. Szybkie do przyrządzenia, takie na jeden kęs. Przekąski na karnawał na ciepło i na zimno. Do nich niewątpliwie należą przekąski przyrządzone z francuskiego ciasta. Na karnawał, na prywatkę czy na miły wieczór przy telewizorze. Na słodko i na wytrawnie. Przekąska z daktylami czy przekąska z kozim serem albo przekąska z obiadowych resztek … Francuskie ciasto zawsze mam w lodówce(...)dodaj czosnek i szpinak. Smaż szpinak dopóki nie odparuje wody. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Rozwiń francuskie ciasto na blasze. Rozprowadź równomiernie szpinak, następnie posyp pokruszoną fetą i utartym serem. Na końcu posyp przyprawą bruschetta. Wstaw placek do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 12 – 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pokryj na małe kwadraty. Podawaj przekąski na ciepło

codojedzenia
A gdyby gruszki się udały? 133

trudniej go na koniec odwrócić. Do patelni/ rondla wrzucamy cukier i podgrzewamy na średnim ogniu, aż się leciutko zezłoci. Do niego dodajemy pokrojone w kostkę masło i ostrożnie rozpuszczamy (bez mieszania- można ewentualnie pokręcić garnkiem). Teraz nadchodzi chwila magii- cierpliwie, przez jakieś 5 minut obserwujemy jak tworzy się karmel. Naszym celem jest złoto-brązowy sos- kiedy już go mamy(...)Ciasto francuskie rozpakowujemy i formujemy mniej więcej w kształcie naszej patelni czy rondla. Ostrożnie układamy ciasto na owocach, lekko dociskamy, ale uważamy na palce. Pieczemy 20-25 minut aż ciasto francuskie się wypufi a brzegi będą ciemno-brązowe.  Teraz trudny moment, szczególnie jeśli używacie rondla jak my. Potrzebna będzie pewna ręka. Patelnię lub rondel przykrywamy talerzem i szybkim

les mirabelles
Tiramisu z malinami 295

doskonały na wszystkie okazje - włoski deser znany na całym świecie. Skąd ta sława? Kto zna i spróbował choć raz tiramisu wie, że to niebo w gębie. To deser bez pieczenia, zatem najlepszy na lato. Podłużne biszkopty nasączone aromatycznym espresso z amaretto, przełożone kremem mascarpone nie znudzi się nigdy. Dziś zapraszam na letnią wersję tiramisu z dodatkiem malin. Jestem(...)likieru amaretto. Ostudzić foremkę, keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wypuszczając sporo folii na zewnątrz foremki, co ułatwi późniejsze uwolnienie ciasta z foremki mascarpone ubić mikserem i cały czas ubijając dolewać porcjami śmietanę kremówkę. Dodać ksylitol. Masa początkowo bardzo się rozrzedzi, lecz szybko stężeje na dnie keksówki ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i skropić je przygotowanym espresso z amaretto. Rozmarować na biszkoptach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Podsumowanie akcji "Marchewkowy zawrót głowy" 161

ziemniak. Ziołowe puree warzywne. autorka: Nashelly | blog: Ginger Breath Krem z marchwi i soczewicy. autorka: aannggeellaa89 | blog: mydishesandsweets MAKOWY MARCHEWKOWIEC - bez glutenu, jajek, mleka autorka: garnkofilia | blog: Garnkofilia Ciasto marchewkowo-orzechowe autorka: Ana_Pis | blog: Różowa Patera Ciasto marchwiowo - orzechowe inspirowane Wiosną Pięciu Przemian. autorka: Elżbieta Dz | blog: Dieta moja pasja Krem z batatów, marchwi i cukinii autorka: Shabbyeat(...)malinowyporanek Serowa owsianka pieczona marchewkowo-bananowa autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach MARCHEWKOWE BABECZKI Z KREMEM STRACIATELLA autorka: foodmania | blog: FOODMANIA Ciasto marchewkowe klasyczne | dietetyczne, bez laktozy autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Kotlety marchewkowe ze słonecznikiem autorka: wegefaza | blog: wegefaza Surówka z marchewki w naparze z melisy z sokiem autorka: klaudiaannacebula | blog: Zaklęcie na szczęście Ciasto marchewkowe autorka: PatK

Weekendy w domu i ogrodzie
Brownie bez cukru i mąki 776

zobaczyłam je u Kornika wiedziałam, że szybko zagości w mojej kuchni.  Kupiłam bataty, chociaż przez chwilę zastanawiałam się, czy nie przygotować wersji dyniowej, ale na tę poczekam do jesieni.  Ciasto genialne w smaku.  Najbardziej czuć w nim śliwki.  Jest dość delikatne, bardzo mokre i pewnie ciężko będzie je jeść bez talerzyka, ale zapewniam, że warto(...)przygotować.  Nawet jeżeli jecie zwykłe, słodzone ciasta.  Nie wyczujecie, że brakuje w nim mąki i cukru.  Zapewniam.     Składniki: 700 g batatów (2 sztuki) 300 g śliwek kalifornijskich 150 g suszonych daktyli bez pestek 7 łyżek niesłodzonego kakao (plus więcej do posypania) 2 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej   Wykonanie: Bataty obrać

Sto kolorów kuchni
Dyniowe kopytka z sosem borowikowym 118

pieprz ziołowy Grzyby gotować ok. godziny. Od momentu zawrzenia gotować bez pokrywki. Woda powinna odparować do ok. czwartej części objętości. Pod koniec gotowania dodać masło i doprawić do smaku. Proporcje na porcje dla dwóch osób na kopytka : ok. 400 g dyni olej jajko szklanka mąki ziemniaczanej (w wersji bez jajka trzeba dosypać jej więcej) ok. połowy szklanki mąki(...)dodać więcej mąki. Po wyjęciu posolić i odstawić do ostygnięcia. A potem zmiksować blenderem. Nastawić wodę w garnku i mocno ją posolić. Szybko zagnieść dynię z jajem i mąkami. Musimy pamiętać, że im dłużej będziemy wyrabiać ciasto, tym więcej mąki musimy dosypać, a to oznacza otrzymanie twardych i mączystych klusek. Rwać ciasto na kawałki i formować wałki. Ostrym nożem kroić

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno żytni z otrębami 284

ilością drożdży z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem otrębów żytnich. Bardzo prosty i łatwy do zrobienia. Jest pyszny i długo utrzymuje świeżość pod warunkiem że nie zostanie za szybko zjedzony :)  Ja proponuję od razu upiec dwa bochenki. Składniki: 180 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 250 g mąki pszennej typ 500 EKO Młyn Kopytowa 150 g aktywnego(...)pieczenia wlać wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 1-1,5h. Przed włożeniem do piekarnika spryskać letnią wodą i posypać mąką żytnią. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć formę z ciastem i piec około 1 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia dopiekać chleb bez foremki. Studzić

Ala piecze i gotuje
Tarta z zielonymi warzywami i kurczakiem 234

szybkim daniem na każdą okazję :) Spróbujcie sami. Składniki Ciasto:  http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html Nadzienie do tarty: filet z kurczaka (1/2 pojedynczej piersi) przyprawy do kurczaka (curry, do grilla, gyros) pół cukinii brokuły (kilka różyczek) 1 ugotowany ziemniak śmietana (3 łyżki) 1 jajko natka pietruszki (1/3 pęczka) przyprawy do zalewy (tymianek, majeranek, vegeta, papryka ostra Trochę zmodyfikowałam / ulepszyłam przepis na ciasto(...)ciasto ugniatamy ze sobą ba sprężysty placek. Ponieważ robię tartę wytrawną, do ciasta dodałam majeranek, który daje przyjemy posmak, a w dodatku ma właściwości ułatwiające trawienie (i działanie wiatropędne). Ciasto wykładamy na formę i dokładnie ją nim oblepiamy, po czym nakłuwamy placek widelcem, by podczas pieczenia nie robiły się bańki powietrza. Tak przygotowaną blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego

Taste Of My Day