mojprzepisna.pl | Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie Genialne w swojej prostocie, pyszne, kruchutkie, bez dodatkowego cukru, bez jajek, bez laktozy i białek mleka krowiego. Wszystkie składniki są pochodzenia roślinnego. Inspiracja Składniki na 48 malutkich rogalików lub 24 większych. 3 szklanki mąki pszennej u mnie chlebowa 1 szklanka mleka kokosowego, powyżej 20 % tłuszczu * 250 g oleju kokosowego, w postaci(...)oleju, szybko zagnieść na gładkie ciasto. Ja zawsze składniki na ciasto przekładam do malaksera i siekam do momentu, aż składniki połączą się w jedną zwartą kulę. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część przełożyć do woreczka, spłaszczyć, schować do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie, stolnicę wysypać lekko mąką. Wyjąć z lodówki pierwszy kawałek ciasta, rozwałkować na okrąg
moj przepis nawykorzystania melisy w przepisach przekonuje nas Laura następującymi przepisami rozgrzewającym naparem na dobry sen czy najdelikatniejszy mus z melisy z wodą z kwiatu pomarańczy. Mięta która tak szybko rozrasta się u mnie w ogródku i przepisy na jej wykorzystanie to Kisiel Mojito, Truskawki z Hotelu St James. Liść laurowy który od kilku lat w PL możemy kupić(...)konfiturą morelową bez pieczeni czy kminkowe ciasteczka doskonałe. Czarnuszka .. mhmm uwielbiam, a Wy ? a kokosowy pudding chia z czarnuszką i mango, prażone orzechy z czarnuszką, miodem i sezamem. Werbena towarzyszy na w przepisach na Arbuzowe slushie z limonką i werbeną czy syrop czereśniowy z werbeną. Mak nasz świąteczny ulubiony w ciastach tu występuje jako składnik białych
Kuchnia na wzgórzuoknie, i z zapartym tchem obserwowałam ten spektakl. Gdy pojedyncze śnieżynki lądują na szybie, zawsze myślę o tym, że każda z nich jest unikatowa; jedna jedyna. A tak szybko topnieją... Urodziny nie moje, jakby się ktoś zastanawiał. Nie bloga, bo ten maluszek dopiero co skończył pięć lat. Jedenastolecie istnienia obchodzi właśnie dzisiaj piekarnia, w której pracuję. Dla nas oznacza(...)laptopkowym dysku wyciągnęłam na światło dziennie takie oto ciasto. Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 4/2015; od razu zaintrygował mnie karmel z chilli. I do tego gruszki...? Tego jeszcze nie jadłam! Przygotowanie nie jest trudne, choć trzeba uważać przy karmelu, żeby się nie poparzyć. Samo ciasto to klasyczny ucieraniec o intensywnie czekoladowym smaku. Wspaniale komponuje się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Korzystając z energii kinetycznej przy pomocy rąk własnych (lub cudzych) wyrabiamy ciasto około 15 minut. Jednak zważywszy na niezbyt przychylną konsystencję ciasta (trochę się klei) warto skorzystać z energii elektrycznej i przez jakieś 8 minut wyrabiać mikserem z odpowiednimi końcówkami. A jak już w dowolny sposób ciasto wyrobimy to odstawiamy je pod przykryciem(...)godzinę do wyrośnięcia. W ciepłe miejsce. Potem znów przez kilka sekund wyrabiamy i przekładamy do foremki. Jeśli mamy taką, w której ciasto przywiera to wykładamy ją papierem do pieczenia. I znów odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, tym razem na 45 minut. Chleb ładnie wyrośnie. Tuż przed wsadzeniem chleba do piekarnika spryskujemy go oliwą. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni
Marder&Marder Manufacturedodajemy sypkie produkty i cukier, mieszamy spulchniając widelcem. Dodajemy olej, miód i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 185 stopni. Masa śliwkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło ok 170 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -200 gram suszonych(...)masłem, gdy czekolada stanie się płynna dodajemy żółtko szybko mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Upieczony biszkopt piernikowy przecinamy żyłką na pół, wystudzamy, wykładamy masę budyniową, układamy kolejną warstwę biszkoptu, wkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie zalewamy z góry polewą. Tort ozdabiamy wg uznania; użyłem płatków migdałowych, małych bez i cukrowych gwiazdek
BaRepasdrożdżówek.. Szybki przegląd spiżarni - powidła z mirabelek. .. Taak, stanowczo jestem na tak, do tego kruszonka..i szklanka mleka.. Dla niektórych nawet smak dzieciństwa. Lekkie, pyszne, a przede wszystkim miękkie i sprężyste. Składniki około 35 sztuk małych : 1kg maki 100g drożdży 1 szkl cukru 1 szkl. mleka 1/2 szkl. maślanki( może być bez) 5 jajek(...)mąkę, cukier wanilinowy, jajka, maślankę, tłuszcz, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie zarobić ciasto ręką - napowietrzając je, Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formować spłaszczone kulki (zależy od wielkości jakie chcemy mieć drożdżówki) Łyżką uformować dziurkę w środku. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakładać powidła, posypać kruszonką. Piec około 15-20 minut w 180*C. Wystudzić, polukrować
Garnkowe fanaberiemnie ten fakt zasmucił, bo chleb na drożdżach to nie do samo co na zakwasie ale z drugiej ucieszył, gdyż potrzebowałem chleba na przysłowiowe już, bez czekania, wyrastania, zaczynu itd. Chciałam chlebek na szybko to mam. Chlebek wyszedł bardzo smaczny. Kminek jest mocno wyczuwalny, co mnie bardzo zadowoliło. Mięciutki, sprężysty z chrupiącą skórką. Jeśli potrzebujecie zrobić chlebek w przysłowiowe(...)połączenia się składników. Ciasto powinno odstawać od rąk. Następnie 2 blaszki, keksówki smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy ciasto do keksówek. Mokrymi dłońmi lub mokra łyżką wygładzamy i wyrównujemy ciasto. Pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie na mniej wiecej wysokość blaszek oprószamy lekko mąką i wkładamy do zimnego piekarnika. Następnie ustawiamy temperaturę 170 stopni. Pieczemy około
Made By Mom And Sonsrodku,takie troche racuchowate. Po zdjeciu z gofrownicy sa miekkie,ale stygnac twardnieja.Smaczne nawet na drugi dzien. Jak wyczytalam gofry belgijskie nigdy nie sa prostokatne,zawsze za to bez kantow i lekko zaokraglone,gdyz powstaja z kulki ciasta.Te z przepisu ponizej wprawdzie nie powstaly z kulki,ale prawie,prawie.Ich tajnym skladnikiem jest cukier perlowy,gdyz tylko on pozwala uzyskac(...)minut do uzyskania gladkiego ciasta, juz na II predkosci.Jesli lubicie bardzo slodkie gofry,dodajcie wiecej cukru.W orginalnym przepisie bylo 125 g cukru.Przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci. Ilosc drozdzy w stosunku do ilosci maki jest dosc duza,dlatego ciasto rosnie bardzo szybko. Rozgrzac gofrownice,delikatnie natluscic,tylko przy pieczeniu pierwszego gofra.Nakladac na srodek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Z Wielkanocą kojarzy nam się stół zastawiony suto jajkami (koniecznie na 1001 sposobów), odmian kiełbasy (im więcej rodzajów tym lepiej, bo przecież każda jest inna
Szybko Tanio SmacznieNie ma nic lepszego, niż jeszcze ciepły, domowy chleb. Tylko zazwyczaj nie da się go spontanicznie zrobić na śniadanie bez wcześniejszego przygotowania - zazwyczaj potrzeba co
Słodkie PrzyjemnościCiasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką Proste i szybkie w wykonaniu, a zarazem pysznie wilgotne i niesamowicie delikatne ciasto na jogurcie z owocami. Idealne do popołudniowej kawki. Polecam! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem. CIASTO: 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego(...)pieczenia. Całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej!) *** *** Dno foremki (moja ma wymiary 30×20 cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, a na wierzch wykładamy pokrojone w ósemki śliwki *** *** Ciasto równomiernie posypujemy kruszonką *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy
Blog z ApetytemSłodkości bez cukru, czy to możliwe? Tak, to jest jak najbardziej wykonalne. Dziś zapraszam na ciasto w zdrowszej wersji, czyli bez cukru i na mące orkiszowej pełnoziarnistej. Uważam, że to był udany eksperyment, nawet mój Smakosz zjadł bez wykrzywiania się i powiedział, że dobre, a on uwielbia tradycyjne słodkości z tonami cukru. W ogóle przekonać faceta(...)wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i wylepiamy nim formę (zarówno spód, jak i brzeg formy) o średnicy ok. 18-20 cm. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15-18 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Przygotowujemy
Na kulinarnym poligonieKolejna propozycja na szybkie, łatwe w wykonaniu , bezcukrowe babeczki. Tym razem ich przewodnim smakiem są cudowne, słoneczne pomarańcze. To moje ulubione zimowe owoce, którymi
Upiecz sobie babeczkęJeśli po Tłustym Czwartku nie możecie już patrzeć na klasyczne, ociekające tłuszczem i lukrem pączki to polecam te maleństwa. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego puszyste i lekkie. Można je jeść prawie bez wyrzutów sumienia. Jak wiadomo “PRAWIE” robi wielką różnicę, więc ja zaprosiłam gości, aby mi w jedzeniu pomogli. No i wyrzuty(...)pieczenia. Odstawić na bok. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i skórkę z cytryny. Ubijać mikserem 2-3 minuty aż masa stanie się blada i lekko puszysta. Dodać ricottę i lekko zmiksować. Wsypać suche składniki i delikatnie połączyć szpatułką, aż do uzyskania jednolitej masy. Starać się jednak nie stracić puszystości. Przy pomocy dwóch łyżek wkładać małe porcje ciasta
olalacooking