sumie przez przypadek, bo zostały mi po pieczeniu bezy, więc chciałem je spożytkować. Ale był to strzał w dziesiątkę, bo drożdżówki wyszły delikatne, jak nigdy dotąd, a ciasto było nadal wspaniale miękkie nawet na 3 dzień. Koniecznie wypróbujcie ten patent! * SKŁADNIKI na około 24-30 sztuk Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 100 g cukru 30 g świeżych drożdży(...)ciasta drożdżowego. Gdy będzie miękkie i elastyczne przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 h w ciepłe miejsce. Formowanie i pieczenie Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i szybko zagnieć na podsypany mąką blacie. Następnie rozwałkuj na prostokąt o dłuższym boku o długości ok. 45 cm i o grubości ok. 3-4 mm. Wierzch ciasta posmaruj
Food Squareprzyrządzam z jajek i mleka lub z mleka na pół ze śmietanką. Natomiast nie zawsze ucieram ser na tarce. Czasami kroję ser w kostkę. Wybieram dlatego żółty ser, który szybko się rozpuszcza. Quiche z dynią to świetne danie na wielkanocny stół … No właśnie Wielkanoc już tuż tuż. Ładna pogoda zachęca do porządków…Dzisiaj mam w planie zająć się(...)powstaną drobne okruchy ciasta. Następnie dodaj wodę i zagnieć ciasto, łącząc składniki w kulę. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę o średnicy 26 cm. Nakłuj spód widelcem i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Piecz przez 10 minut
codojedzeniapierwszych przymrozkach , kiedy przy ogonku są trochę przymarszczone, tak wiele lat temu mawiała moja mama. Polecam powidła przygotowane w piekarniku, szybko i bez przypalania. Ta technika prostsza niż tradycyjne smażenie pozwala znacznie skrócić czas bez uszczerbku dla smaku powideł. Składniki : śliwki węgierki, 1/2 szklanki cukru na 1 kg śliwek. Sposób przygotowania : Dzień wcześniej : Umyte śliwki dryluję , przecinam(...)godzinę . Po tym czasie mieszam i zmniejszam temperaturę . do 170 st. C. śliwki smażę w zależności od ilości śliwek . ( zazwyczaj na każdy kilogram 1 godzina )Czas pieczenia śliwek zależy od tego jak dojrzałe i soczyste są owoce i jak gęste powidła chcę uzyskać. Co jakiś czas kontroluję i mieszam śliwki. ( w razie potrzeby, jeśli chcemy mieć gęste powidła, możemy
Pysznosci Babci Basiróżnego rodzaju chleby, trafiłam na blog "Szybkie gotowanie" i pomysł na bułeczki gryczane bez wyrabiania. Postanowiłam jednak zrobić to po swojemu i zmodyfikowałam przepis :) Tak też powstały bułeczki orkiszowo-pszenne z mąk pełnoziarnistych, wyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż ja to robiłam. Przy następnej(...)sobą wszystkie składniki przepisu i porządnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na godzinę, do półtora, w ciepłe miejsce w misce oprószonej mąką i przykrytej bawełnianą ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze raz, około 15 minut i formujemy z niego nieduże kulki. Bułeczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (u mnie był rękaw foliowy, bo dziwnym trafem papier akurat
Spektrum Smakuwaniliowy 300gr mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150gr margaryny 160gr cukru 170ml + 400ml mleka 2 jajka I robimy kolejno: Gotujemy budyń w 400ml mleka ( ma być gęsty - to nadzienie). Margarynę roztapiamy i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy. W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce rozrabiamy mleko(...)cukrem. Łączymy wszystko ale nie mieszamy długo. Ciasto ma być grudkowate (!) Na dno foremki wkładamy trochę ciasta, nakładamy budyń i dopełniamy ciastem do maksymalnej wysokości foremki. Pieczemy ok 20min w temp.180st. Wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Na zdjęciu są babeczki ciemne, bo dodałam kakao 2 łyżki. Można zrobić babeczki bez budyniu ale np z kawałkami pokruszonej czekolady. Ja robię
Olikowa kuchniaNasze ulubione muffiny jogurtowe , tym razem z dodatkiem maku. Te muffinki są genialne w smaku. Meega wilgotne i puszyste, po prostu przepyszne, do tego są
Smaczne ZdrowePuszyste naleśniki z sosem truskawkowym czy jak ktoś woli pancakes, są prostym i łatwym do zrobienia deserem. U mnie takie naleśniki są zjadane z wielką przyjemnością
Kuchcik gotujeKrajanka owsiana z rabarbarem to ciasto, które przygotujecie błyskawicznie. W jej przyrządzeniu bazowałam na przepisie na szarlotkę sypaną , więc jeśli znacie ją i lubicie, nie muszę
Smakołyki BerenikiNie wiem jak to się stało, ale za niewiele ponad tydzień będziemy obchodzić Wielkanoc. Tradycyjnie czas uciekł mi tak szybko, że nawet nie zorientowałam się kiedy
365 dni dookoła kuchnipatelni. Studzimy *** *** Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na dwie części. Dłuższe części ciast nacinamy tak by powstały paski, środek pozostawiamy nienacięty *** *** Na nienaciętych środkach ciasta układamy warstwę szpinaku *** *** Na szpinaku układamy plasterki sera feta *** *** Na serze układamy porcje ryby, którą przyprawiamy z wierzchu solą oraz pieprzem cytrynowym (lub zwykłym pieprzem i sokiem z cytryny) *** *** Paseczki ciasta zawijamy (naprzemiennie po skosie- prawy(...)spód, jeśli ciasto będzie za długie to przycinamy je *** *** Gotową roladkę smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C ( piekłam z termoobiegiem ), i zapiekamy przez około 40 minut *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KURCZAK ZAPIEKANY Z SEREM I ANANASEM PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD
Blog z ApetytemW ostatnią niedzielę moja córka przystępowała do I Komunii i z tej okazji upiekłam dla niej wyjątkowy tort. Składa się on z czterech biszkoptów w różnych
Smakołyki Asiciasto (bez sztucznych barwników!) szpinakowo-bazyliowe z tuńczykiem, ziołowym twarożkiem i wiosennymi warzywami. Z jednej strony danie jest sycące, a jednak bardzo lekkie w smaku. Idealne na kolację lub jako przekąska na wszelkiego rodzaju garden party i wiosenne pikniki. Do tego szybkie i proste w przygotowaniu. Ja uwielbiam takie kolorowe dania, a Wy? :) 6-7 sztuk ciasto(...)średnim garnku. Zmniejszamy ogień i wsypujemy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestudzenia i dodajemy rozmieszane jajka. Miksujemy na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu przecinamy ptysie i smarujemy twarożkiem. Do każdego nakładamy także
Mienta blogjedno duże ciasto z przykrywką w formie do tarty albo tortownicy. W Angli jada się je z musztardą i korniszonem. My zjedliśmy bez dodatków na trasie Warszawa- Busko-Zdrój każdy na swój sposób. Emilka np. obgryzała ciasto i nam oddawała mięsny środek:) Paszteciki z wieprzowiną Drukuj Prep time 40 min Cook time 50 min Total time 1 godzina(...)inne lubiane zioło, np rozmaryn) 2 fileciki anchois szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól, pieprz CIASTO 3 i ¼ szklanki mąki ¼ łyżeczki soli 200 g smalcu 3 łyżki mleka z łyżki wody Instructions Do pieczenia babeczek można wykorzystać metalową formę na muffinki. Łopatkę trzeba albo bardzo grubo zmielić albo posiekać w drobną kostkę, boczek
Cooking for Emilypuree z dyni, wyrób ciasto. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 40 st.C. Miskę posmaruj olejem, przełóż do niej ciasto, wierzch oprósz mąką, przykryj ściereczką lub folią spożywczą. Odstaw do wyłączonego(!!) piekarnika na ok. godzinę, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto podziel na 12 jednakowych kawałków, uformuj bułki, wyłóż na blachę do pieczenia zachowując odstępy między bułkami(...)odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200 st.C (grzanie góra-dół). Bułki posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem i posyp sezamem. Piecz 15-20 minut, jeśli bułki zbyt szybko będą się rumienić obniż temperaturę
SzczyptaSmaQ