mąki pszennej 1 żółtko do posmarowania pasków z ciasta Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól, zimne masło, żółtka i ekstrakt z wanilii, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto (gdyby ciasto było za suche, można dodać odrobinę zimnej wody) - gotowe ciasto podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3, zafoliować i schłodzić przez 60 minut w lodówce
Smakołyki BerenikiKiedy rodzinka ma ochotę na coś słodkiego najczęściej przygotowuje szybkie wypieki z ciasta francuskiego. Francuskie grzebyki chodziły już za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam, że uraczę najbliższych smakiem truskawek i upiekłam je z domową konfiturą truskawkową. Do wypieku posłużyła mi silikonowa mata firmy Tupperware, którą otrzymałyśmy do przetestowania. Sprawdziła się idealnie. Grzebyki z truskawkową konfiturą SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiziemniaczanej1 łyżka cukru z waniliąskórka otarta z jednej pomarańczyszczypta soliWykonanie:CIASTO PÓŁKRUCHE- mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać, dodać zimne, posiekane masło, żółtko oraz śmietanę, wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić- schłodzonym ciastem wylepić dno formy (ja swoją wykładam w całości papierem do pieczenia)- nakłuć widelcem, podpiec przez 15-20 minut w 190 stopniach- podpieczone ciasto wyjąć
Smakołyki Berenikiwiększą połowę ciasta - nałożyć ostudzoną kapustę z pieczarkami dodać resztę ciasta i piec w 200C około 45 minut zostawić w formie do wystudzenia i dopiero wyjąć na talerz szybkie, łatwe muffinkowe ciasto z kapustą najlepsze jest do czerwonego barszczu........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWyrobić miękkie i elastyczne ciasto, odstawić na godzinę aby wyrosło podwajając swoją objętość. Masło rozpuścić, gdy trochę przestygnie ale jest jeszcze ciepłe dodać cukier i cynamon. Ciasto po wyrośnięciu szybko zagnieść i rozwałkować na oprószonym mąką blacie, posmarować cynamonową masą. Zwijać wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladę przecinamy nożem wzdłuż, zostawiając jedynie 2-3 cm z jednej strony(...)rolada się nie rozpadła. Rozcięte ciasto owijamy wokół siebie podobnie jak warkocz, łączymy końcami tworząc koło. Gotowy wieniec wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C i pieczemy ok 5 minut, po tym czasie obniżamy tem do 175C i pieczemy przez pół godziny. Gdy wierzch zbyt szybko brązowiał można go z góry nakryć folią aluminiową. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia
Apetyczna babeczkawspomniałam we wcześniejszym poście. Kolejna przekąska z mojego sylwestrowego stołu... mam tępo do dodawania postów.. nie powiem :) Dzisiaj na tapecie moja propozycja na PIZZERINKI z ciasta francuskiego! Tak samo, proste szybkie i smaczne ! :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 pomidory 1 cebula biała/czerwona 5-6 pieczarek 10 dag szynki w kawałku 20 dag sera żółtego np Goudy oregano
Justa próbuje gotowaćSzybkie tarty z czerwoną pomarańczą przygotowałam na bazie gotowego ciasta francuskiego. Do farszu wykorzystałam serek mascarpone z dodatkiem jogurtu naturalnego, żeby troszkę go odchudzić. I oczywiście jajo, żeby farsz ładnie nam się ściął. Po upieczeniu tarty możemy posypać cukrem pudrem. Szybkie tarty z czerwoną pomarańczą Czas przygotowania: 45 minut Składniki na 6 mini-tart Składniki: 125 g serka
Kulinarne przygody Gatitysię najbardziej podobało. Choć na zdjęciu widnieje 9 potraw w zestawienie obejmuje TOP 10: 1. Mocno pomarańczowe ciasto urodzinowe 2. Delikatnie cytrynowa babka. Szybkie, łatwe i bardzo puszyste ciasto dla każdego. 3. Mocno czekoladowy budyń domowy 4. Ananasowa radość z chia. 5.Waniliowo-jagodowy deser kremowy z tofu. 6. Zdrowy marchewkowy omlet 7. Podsmażane tortille z kabanosem
Słodkie okruszkiokoło 45 minut w 170 stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik. Jeśli ciasto pod koniec pieczenia staje się zbyt szybko bardzo ciemne, to przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie równe części i posmarować
Kuchcik gotujełyżki cukru 1 łyżka cynamonu Szarlotka na kruchym cieście Wykonanie: Przesiać mąkę i cukier puder, dodać miękkie masło, żółtka, cukier wanilinowy, sól. Wszystkie składniki posiekać nożem i szybko zagnieść ręką. Ciasto podzielić na dwie części i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki i delikatnie ponacinać. Podsmażyć na maśle oprószone
Pomysłowa kuchniaciasta. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, po upieczeniu dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sypana szarlotka jest bardzo łatwym, szybkim ,smacznym,aromatycznym ciastem na deser, jabłka można mieszać dżemami niskosłodzonymi..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKalafior w chrupiącym cieście Kalafior jest pysznym warzywem , a już wyjątkowo smakowity w chrupiącym cieście . Jest to szybka potrawa , całkowicie wegetariańska , ale mięsnej części społeczność też przypadnie do gustu . Pyszna przekąska lub danie , jak kto woli . Ciasto jest chrupiące i aromatyczne od przypraw . Zachęcam do prób Dzisiaj znowu wstęp bez weny… cóż zima nie poprawia nastroju.. Składniki : ciasto
Ogrodnik w podróżyroztopionego masła 1 roztrzepane jajko Przygotowanie ciasta: Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło i 3 łyżki wody. Posiekać nożem do otrzymania kruszonki, następnie szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę i owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Na blat wyłożyć papier do pieczenia tak, aby zmieścił się 30 cm krążek. Schłodzone
Słodka Strefaukładamy warstwy herbatników. Przygotowane ciasto studzimy do jej zgęstnienia. Masa w swej konsystencji przypomina gęsty i kremowy budyń. Herbatniki pod wpływem gorącej masy szybko miękną, a ciasto tężeje po kilku godzinach stania w lodówce. Polecam, ciasto smakuje przepysznie. Sernik gotowany z truskawkami Drukuj przepis Składniki -1 kg mielonego twarogu, może być z wiaderka
Marta Gotuje