pół szklanki cukru 200-300 g miękkiego masła Wykonanie: ciasto: Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie lśniące i gładkie zdjąć z ognia i przestudzić. Wbijać po jednym jajku przez cały czas ucierając. Ciasto podzielić na pół i rozsmarować na dwóch jednakowych natłuszczonych
Pysznie & PięknieGalette- kruche chrupiące ciasto , pieczone bez formy i dowolne owoce tym razem śliwki, jabłka, winogrona i maliny. Obsypana cukrem cynamonem. Poza czasem wyrobienia ciasta jest bardzo szybka i prosta do przygotowania, uwielbiam ją jeszcze ciepłą a podana z gałką lodów waniliowych to już poezja! Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła
Wanilia i Kardamonsoku z cytryny 50 g roztopionego masła lub margaryny Przygotowanie: Masło/margarynę do pianki rozpuść w garnuszku na małym ogniu i pozostaw do ostudzenia. Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko ręcznie lub w malakserze do połączenia się. Pozostanie kruche i wręcz sypkie, ale nie przejmuj się tym. 1/3 ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia. Zwiń w rulon
Anioszek w kuchnimnie wyzwań było nie dać się skusić na szybką przekąskę, taką jak pączek, drożdżówka czy batonik. Standardowa sytuacja – koleżanka z pracy przynosi do biura sernik, albo inne ciasto, do tego szybka mała czarna i jak tu odmówić… szczególnie jak nie zabrało się do jedzenia nic innego niż garść orzechów z rodzynkami. Mamy tylko 10 minut bo zaraz kolejne spotkania
PaleoLiferazem i wylać do formy. Masę dokładnie wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklance wrzątku. Masę kremową szybko wylać na ciasto, zanim stężeje. Tutaj polecam specjalna łopatkę do wyrównywania ciast w ząbki, dzięki niej ciasto będzie miało fajny wzorek. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia. Galaretkę przygotowujemy zgodnie
Jadło i czytadłoSzybka, smaczna przekąska. Nie jestem jakimś wielkim fanem paluszków krabowych, ale w tym wydaniu są całkiem smaczne. Miseczki z ciasta francuskiego można przygotować dzień wcześniej, przed podaniem napełnić sałatką. składniki (6 szt) opakowanie ciasta francuskiego (275 g) sałatka: 100 g paluszków krabowych 100 g wędzonego łososia 80 g -1 mały zielony ogórek łyżka koperku łyżka majonezu 1-2 łyżki
Stare GaryZazwyczaj kiedy lepimy pierogi zostaje trochę ciasta i nie wiadomo co z nim zrobić. Jedni dorabiają farszu inni po prostu wyrzucają. Mój sposób jest bardzo szybki i smaczny.Ciasto:0,5 kg mąki pszennej1 jajkook 1 szkl wody3 łyżki oleju2 szczypty soliCiasto które zostanie rozwałkowujemy na małe placuszki i gotujemy w lekko osolonej wodzie , tej co pierogi. Gotujemy kilka minut , do miękkości
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadokładnie zmiksować. Otrzymaną masę serową wylać na podpieczony spód. Ciasto piec około 70-90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175ºC. Wierzch ma być ścięty. Jeśli góra zbyt szybko się rumieni, ciasto można przykryć folią aluminiową. Polewa kajmakowa i czekoladowa. Kajmak, 2 łyżki mleka i 1 łyżkę masła podgrzać. Polać wystudzony sernik. Na wierzch wyłożyć pokruszone orzeszki ziemne. Podobnie
coolinarnastrefa.blogspot.comJest lato, więc to najlepsza pora na serniki na zimno. Proste, szybkie i pyszne ciasta na każdą okazję. A że owoców jest pod dostatkiem to oczywiście nie może ich zabraknąć w takim serniku. Dzisiaj proponuję wam sernik z borówkami na serze z dodatkiem mascarpone. Można oczywiście użyć serka kremowego, mielonego i sera mascarpone albo sięgnąć po gotowy taki mieszany już
Bernika - moj kulinarny pamietnikpoczątek roku mam dla Was przepis na bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto, które pomimo swojej prosty jest niezwykle smaczne :). To puszysty biszkopt przełożony masą cytrynową, którą robi się błyskawicznie i bezproblemowo, nie ma tu konieczności żadnego miksowania czy ucierania z masłem, a to dobra wiadomość dla tych, którym masy budyniowo - maślane lubią spłatać figla i np. zwarzyć się
Opowieści z piekarnikaKochani przepis doskonały dla tych co ciągle są w biegu, bardzo szybkie i pyszne ciasto po brzegi wypełnione jabłkami, oczywiście polecam kupić szarą ranetę, bo ma wyśmienity smak do wypieków ciast. Składniki: - 9 średnich, równych jabłek - 3 szklanki mąki - 3 łyżki cukru pudru - 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko Do posypania jabłek: - mielony cynamon
Apetyczna babeczkabędę się rozpisywać, czas i obowiązki mnie naglą, a więc szybko do rzeczy. Ciasto francuskie w lodówce zawsze się u mnie znajdzie, a jak jest ciasto i niby wydaje się, że składników na nadzienie brak wystarczy tylko dobrze przyjrzeć się zawartości lodówki. opakowanie ciasta francuskiego 2 kaszanki duże twarde jabłko jajko łyżka sezamu majeranek czarny pieprz szczypta soli Jabłko obieramy
Dieta moja pasjaPrzepyszna pizza z salami, którą mogłabym jeść codziennie :) Prosty i szybki przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze mi wychodzi. Składniki na dwie pizze ( o średnicy 30 i 36 cm): - ciasto drożdżowe: 600 g mąki ok 360 ml ciepłej wody 24 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju - sos pomidorowy - ser 300 g - salami
Kuchnia VikiCiasto Zebra to popularna, szybka i bardzo łatwa babka, które zawsze się udaje. Jest ona bardzo pyszna i świetnie nadaje się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Składniki potrzebne na wykonanie zebry są podstawowymi produktami, które znajdują się w każdym domu, dzięki czemu w każdej chwili jak tylko najdzie nas ochota możemy je przygotować bez wcześniejszych przygotowań(...)mąki, wymieszać dokładnie obie porcje ciasta. Foremkę na ciasto lub tortownicę wysmarować masłem. Na środek formy wylewać na przemian po 2 łyżki ciasta ciemnego i jasnego, aż do wykorzystania całości obu mas. Czynność tą wykonać dość szybko. Ostrożnie przełożyć formę do piekarnika do temperatury 180 o C i piec przez około 40 – 45 minut. Jak ciasto ostygnie wyciągnąć
Mama Gotuje