tkwi sekret puszystych pączków. 3. Oleju podczas smażenia ma być tyle, by pączki swobodnie pływały, nie dotykając dna. 4 . Temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając skórkę chleba lub kawałek ciasta – jeśli się szybko zrumieni, to tłuszcz jest dobrze nagrzany ). 5. Olej rozgrzewamy powoli, stopniowo i dłużej na mniejszym ogniu,a nie krótko i szybko. 6. Pączki nie mogą za szybko się
Ostra na Słodkośliwkowej, najlepiej użyć dżemu/konfitury z kwaskowych owoców) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki kakao Masło posiekać z mąką i proszkiem. Dodać żółtka, 3 łyżki cukru i szybko ugnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części (1 dużą i 2 małe). Do jednej małej dodajemy kakao i dokładnie wyrabiamy. Małe części owinąć folią i zamrozić, dużą wsadzić do lodówki
CookYourselfwilgotne ciasto jogurtowe z nutką cytrynową z dowolnymi, ulubionymi owocami sezonowymi lub z puszki. U mnie były to brzoskwinie. Należy pamiętać o dokładnym odsączeniu owoców z syropu, aby ciasto nie namokło. Szybko, prosto, pysznie! :) Składniki : 160 ml oleju słonecznikowego 1 jajko 400 g jogurtu naturalnego 500 g mąki pszennej sok i skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżeczki sody
Chocolate Muffin Blogsekret puszystych pączków. 3. Oleju podczas smażenia ma być tyle, by pączki swobodnie pływały, nie dotykając dna. 4 . Temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając skórkę chleba lub kawałek ciasta – jeśli się szybko zrumieni, to tłuszcz jest dobrze nagrzany ). 5. Olej rozgrzewamy powoli, stopniowo i dłużej na mniejszym ogniu,a nie krótko i szybko. 6. Pączki nie mogą za szybko się
Ostra na Słodkomiękki i puszysty. Pachnie korzennymi przyprawami, które kojarzą mi się z świętami Bożego Narodzenia i smakiem dzieciństwa. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a smak ciasta rewelacyjny. Dodatkowo można przekroić go na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi. Przyprawy do piernika użyłam z firmy Skworcu w której jest m.in mielony
Marta GotujeCzasem mam jednak ochotę na coś wyjątkowego, niestety niekoniecznie na coś hiper zdrowego. I tak w ostatnim przypływie kulinarnych zachcianek padło na jajka zapiekane w cieście francuskim Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego to naprawdę szybkie śniadanie w 7 minut. Tak tylko tyle potrzebowałam, żeby je przygotować Tak naprawdę samej pracy mamy tutaj ok. 2 minut. Resztę zajmuje pieczenie, więc(...)połowę, ułóż je na blasze i również posyp ziarnami czarnuszki. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok. 5 minut. Jajka zapiekane w cieście podawaj zaraz po przyrządzeniu. Smacznego Artykuł Szybkie śniadanie w 7 minut pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnicałej cytryny (uprzednio sparzona wrzątkiem ) Lukier cytrynowy: - 1/2 szklanki cukru pudru - sok z cytryny Dobrej jakości przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie www. Skworcu.com.pl . Przygotowanie: 1. Ciasto kruche zagniatamy szybko i energicznie z podanych składników, zawijamy w folię do żywności i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Dzielimy je po schłodzeniu na 2/3 i 1/3. Większą część wałkujemy
Apetyczna babeczkamąki 1,5 łyżki kakao łyżeczka przyprawy do piernika 90 g cukru szczypta soli Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu, mokre w drugim. Zawartość obu naczyń wymieszać szybko i niedokładnie. Ciasto przełożyć do foremek do wysokości 1/2 , nakładać po łyżeczce powideł i przykrywać odrobiną ciasta tak, aby nadzienie zostało zakryte. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez
Słodkie inspiracjeCiasto z malinami i bezą, czyli połączenie słodko-kwaśne to coś, co lubię najbardziej. Ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu, dzięki czemu lubię je jeszcze bardziej ;) Spód: -370 g mąki pszennej -150 g cukru pudru -200 g masła - 7 żółtek Wszystkie składniki dodać do miski i energicznie zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotować tortownicę o średnicy
Receptura smakubardzo drobno posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki kakao Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, orzechy i cukier wymieszać. Dodać margarynę oraz żółtka i całość składników posiekać nożem lub szybko zagnieść (gdyby ciasto było zbyt "sypkie" można dodać odrobinę śmietany). Ciasto podzielić na dwie części (jedna z nich powinna być większa). Włożyć do zamrażalnika. W między czasie przygotowujemy masę z jabłek
Słodka Kraina Wypiekówdokładnie wyszorować szczoteczką. Zetrzeć z niej skórkę. Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier puder i skórkę. Wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do suchych składników. Dodać żółtka. Szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min. Dno formy do tarty o średnicy 25 lub 26 cm wyłożyć papierem
maniapieczeniaMąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać zimne masło pokrojone na małe kawałki.Posiekać razem, aż mieszanka zamieni się w drobne grudki. Dodać żółtka i ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować spłaszczoną kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru
Pełny talerzwypieków jak i do mięsnych potraw. Oczywiście można je kupić w sklepie ale czy nie większą frajdę sprawi nam przygotowanie ciasteczek z własnoręcznie zrobionego ciasta? Nie ukrywam, przygotowanie ciasta nie jest szybkie ale też nie bardzo skomplikowane;) Polecam bardzo;) Składniki: 100 ml wody 1/2 łyżeczki soli 200 gram miękkiego masła 200 gram mąki pszennej 50 gram masła roztopionego w garnuszku
Krakowskie smaki Anibiałka 3/4 szkl. cukru 4 łyżeczki żelatyny sok z cytryny barwnik żółty lub pomarańczowy bezbarwna polewa Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto
Moje domowe kucharzenielekkim biszkopcie. W między czasie, gdy ciasto się piekło przygotowałam budyń na krem. Potem pozostało mi tylko utrzeć masę z masłem i przełożyć nią blaty ciasta. Kremówki w tej wersji są naprawdę szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne;) Jednak już niebawem zdradzę Wam przepis na zupełnie inną wersję tych pysznych ciastek... Biszkopt: 4 jajka, budyń śmietankowy(...)Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Dodawać kolejno żółtka.Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem budyniowym. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką.Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm.Piec około 30minut w temp. 180st.Przestudzić i przekroić na dwie równe części.Krem: 1 litr mleka 3,2%, 200g masła
Z miłości do słodkości