szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:297/1736)

Ciasto dyniowe ze skorupką 165

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Wierzch ciasta posypać cukrem oraz pestkami dyni. Ciasto piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Gdyby wierzch ciasta w trakcie pieczenia zbyt szybko się rumienił, przykryć je pergaminem. Ciasto dodaję do akcji dyniowej

My simple kitchen
Ciasto drożdżowe z owocami z kaszą manną 206

Smaczne, szybkie i proste w wykonaniu ciasto drożdżowe z dwiema masami: śmietankową i waniliową z kaszy manny. Składniki na ciasto drożdżowe: ½ kg mąki, 3 dag drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka, 8 dag margaryny, 8 dag cukru, tłuszcz do formy. Wykonanie ciasta drożdżowego: Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem, następnie z mąką. Wyrobić dokładnie ciasto, dodać rozpuszczoną margarynę i ponownie wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Fale Dunaju 263

dobrze znane Wam ciasto  Fale Dunaju, z dodatkiem soczystych jabłek i pysznym kremem budyniowym .            Ciasto jest proste w wykonaniu i szybko się je przygotowuje

Sama słodycz i szczypta chili
Szarlotka razowa 190

wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier. Do mącznej mieszanki przetrzeć żółtka. Posiekać razem z zimnym masłem. Na koniec dodać tylko tyle kefiru, aby dało się połączyć ciasto w kulę. Szybko zagnieść, spłaszczyć i podzielić na 2 części. Jedną część odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Drugą włożyć do zamrażarki. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blachę wyłożyć papierem

Pełny talerz
Tarta jagodowa z kremem muślinowym 171

mąki ziemnaczanejłyżka masłaKruche ciasto:2 szklanki mąki80 g cukru80 g masłajajko4 szklanki jagódSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko zagniatamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy  na tartę- spód nakłuwamy i  pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C około 12 minut

Słodkie Przyjemności
BUDYNIOWIEC Z MUSEM MORELOWYM 151

Wszyscy miłośnicy budyniowych ciast powinni być zadowoleni :) To szybkie, proste i lekkie w smaku ciasto.  A pyszny morelowy mus dodatkowo wzbogaca jego smak ... Składniki na ciasto: 125 g maki  65 g cukru 65 g masła lub margaryny 1 jajko  jeden proszek mały do pieczenia Masa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 200 g cukru

Walijskie Pichcenie
Tarta z kapustą i śliwkami na cieście francuskim 209

Jesień trwa w najlepsze. W kuchni gości już domowa kapusta, w sklepach nadal są nasze polskie śliwki, więc żal ich nie wykorzystać. Dlatego przygotowałam szybką tartę na cieście francuskim, która smakuje jak kapuśniaczki. Do tego słodka śliwka by złagodzić smak kapusty. Zapraszam.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto truskawkowe 424

prosty i szybki sposób możemy przygotować, pyszne ciasto truskawkowe , gdy jeszcze nie mamy świeżych truskawekCiasto truskawkowe SKŁADNIKI:CIASTO KRUCHE:cukier - 3 łyżkiżółtka jaj - 5 sztmargaryna -250 gproszek do pieczenia -2 łyżeczkimąka- 2 szkltłuszcz do formyMASA TRUSKAWKOWAdżem truskawkowy - 2 słoikikisiel truskawkowy - 1 opak PRZYGOTOWANIE:Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Margarynę pokroić na kawałki, posiekać z mąkę

Kuchnia Danusi
Schiacciata, toskański chlebek 199

oliwę mieszamy z rozmarynem.Formę o wymiarach 26 x 37 cm smarujemy tłuszczem.  Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, odgazowujemy i ponownie wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne i szybko wracać do poprzedniego kształtu. Następnie ciasto wałkujemy na pożądaną wielkość i przekładamy do formy. Przykrywamy wilgotną ściereczką

Kulinarne przygody Gatity
Fale Dunaju ze śliwkami 190

jeszcze jedno ciasto ze śliwkami - fale Dunaju. Bardzo lubię śliwki, a ich lekko kwaśny smak sprawia, że ciasta z nimi są pyszne i szybko znikają z talerza. Składniki: Ciasto:25 dag margaryny1 szklanka cukru5 jajek 30 dag mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao2 łyżki śmietany0,5 kg śliwekKrem:0,5 litra mleka2 budynie śmietankowe5 łyżek cukru pudrukostka masłaPolewa

Salonik smaków
Tarta z ciasta francuskiego (z mięsem mielonym) 198

samą nauką człowiek żyje – jeść też musi! ;-) Tak więc mam dla Was coś szybkiego na ząb: Ciasto francuskie z mięsem mielonym i czerwoną papryką ;-) Mniej zapracowani, niepochłonięci nauką itp. itd. mogą pokusić się o domowe ciasto francuskie , a Ci – co czasu zbytnio nie mają – wystarczy, że zaopatrzą się […] The post Tarta z ciasta francuskiego (z mięsem

Kulinarne Przeboje
Jak podnieść na duchu zaospowane dzieci, czyli drożdżowe rogaliki 231

który z dojazdami zajmuje mi naprawdę sporo czasu, jakoś bardziej chce mi się coś robić - wyjść z psem mimo niepogody, upiec coś, odwiedzić kogoś... Na przekór deszczom, wiatrom i szybko zapadającemu zmrokowi, czuję motywację do działania (nie cały czas, ale częściej, niż latem). I mimo, że wczoraj i dziś musiałam wstać przed piątą, i jutro zresztą też mnie ta przyjemność(...)Masło rozpuścić i ostudzić, wlać do ciasta, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, może być nieco lepkie.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na trzy równe części. Pierwszą rozwałkować na koło o średnicy około 25 cm. Przekroić na 8 trójkątów (jak pizzę). Przy podstawie każdego trójkąta nakładać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasto z owocami 131

stolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, robimy wgłębienie i dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy oraz masło pokrojone w kostkę. Zaczynamy od przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatamy kruche ciasto (w razie potrzeby dodajemy śmietany). Ciasto dzielimy na 3 części. Dwoma częściami ciasta wykładamy blaszkę (30x30cm) wcześniej lekko posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Wkładamy

Dorota Smakuje
Królewski sernik kokosowy 163

mąką krupczatką, cukrem pudrem, cukrem z wanilią  oraz proszkiem do pieczenia i kakao, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, śmietanę i żółtka, całość wymieszać i zagnieść szybko kruche jednolite ciasto. Uformować kulę. Owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do zamrażalnika. Masa serowa: Jajka zmiksować z cukrami na puszysto, wlać śmietankę kokosową , dodać proszek budyniowy i miękkie masło

Wanilia i Kardamon