delikatny spód przykryty kwaskowatym rabarbarem i puszystą bezową pianką to prawdziwe niebo w gębie! Dosłownie! Ciasto jest fantastyczne a kwaśny smak rabarbaru i słodka beza to duet idealny! Ciasto jest bardzo szybkie, łatwe i tanie! Koniecznie spróbujcie! Czekam na zdjęcia Waszych wypieków! SKŁADNIKI: ( 24 x 28 ) CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl * żółtko – 5 szt * masło(...)posiekane masło, cukier i proszek do pieczenia – zagniatamy ciasto. Wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy. Posypujemy pokrojonym w kosteczkę, oczyszczonym rabarbarem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier – ubijamy bezę. Wykładamy na rabarbar, zapiekamy ok. 50 minut w 170C ( gdyby beza za szybko się rumieniła – przykrywamy ). I gotowe! Smacznego
Ostra na SłodkoSuper szybkie i pyszne ciacho dla dzieci! I nie tylko dla dzieci. Sprawdzi się w każdej sytuacji. Dzieci przepadają za tym ciastem i ciągle będą wołały o dokładkę . Zamiast piernika możesz zrobić ciasto czekoladowe. Składniki na spód opakowanie gotowej mieszanki na piernik ,najlepiej w wersji XXL + składniki podane na opakowaniu Składniki na sos karmelowy 100 g cukru 60 g masła(...)Będzie się na początku mocno pieniło, to normalne. Mieszaj szybko do rozpuszczenia się masła. Połóż z powrotem naczynia na gazie i dodaj śmietanę. Mieszaj trzepaczką, aż wszystko ładnie się rozpuści i sos lekko zacznie gęstnieć. Będzie złoty, pyszny! Obierz banany. Przekrój je wzdłuż i ułóż dość ciasno na upieczonym cieście. Posmaruj banany sokiem z cytryny. Ciepłym sosem polej banany.Wstaw
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj będzie coś szybkiego. I w wykonaniu, i pochłanianiu. W niedzielę siedziałam sobie w domu i zastanawiałam się, co zrobić z tym pięknym dniem. Niebo zachmurzone, od czasu do czasu płakało rzewnymi łzami. Mimo to znalazłyśmy z Ptysią godzinkę, żeby się przespacerować. Ale nawet wtedy zegar mówił mi, że to przecież dopiero czternasta, i nie wypada się lenić(...)waniliowego (0,1%)dodatkowo:2 łyżki mlekaMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i proszkiem budyniowym. Dodać pokrojone w kostkę masło, połączyć. Wlać jogurt, szybko zagnieść gładkie ciasto.Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami dowolne kształty, układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSernik to przepyszne ciasto, w dodatku łatwe w przygotowaniu. Dzisiaj przepis dla zabieganych, czyli szybkie w przygotowaniu ciasto. Upiekłam go na herbatnikach oraz polałam czekoladą i posypałam kokosem. Wyszedł bardzo smaczny, polecam. SKŁADNIKI : 200 g herbatników maślanych 1 kg sera wiaderkowego, dowolnego lub smakowego 5 jajek 2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
Kulinarne Fantazje MarioliSurimi w cieście naleśnikowym – to szybka i prosta przekąska dla tych, którzy lubią paluszki krabowe. Dodatek ciasta naleśnikowego i ziół sprawia, że powstaje całkiem nowe, ciekawe danie :) Surimi w cieście można zajadać tak po prostu lub np. z sosem czosnkowym . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surimi w cieście naleśnikowym – Składniki: 12 paluszków krabowych 100 ml mleka 1 jajko pół szklanki mąki
Kulinarne Przebojebudyń z cukrem waniliowy smak Winiary, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, ponadto: cukier brązowy, cukier puder. Przygotowanie: Ciasto: Mąkę łączymy z pokrojoną margaryną, dodajemy sól, jajko i bardzo szybko zagniatamy na ciasto. W razie potrzeby dodajemy łyżke zimnej wody lub mąki, wszystko zależy od wielkości jajka. Rada: mąkę z margaryną najlepiej połączyć za pomocą noża, żeby jak najmniej ogrzewać
Moniki SmakołykiPachnąca cytrusami szarlotka przygotowana na delikatnym miodowym cieście połączona z aromatyczną cynamonową warstwą jabłek to świetny pomysł na szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami. Składniki: Ciasto miodowe: 200g masła 3 szklanki mąki pszennej 130g cukru 2 jajka 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody olej do wysmarowania formy Nadzienie jabłkowe: 2kg jabłek (waga po obraniu) 2 cytrynowe galaretki
Szalona Kuchnia EwelinyOstatnio cały czas mam zachcianki na coś słodkiego najlepiej żeby było to ciasto bez masy, ucierane, typu babka. Tak właśnie powstało to cudownie szybkie i smaczne ciasto! Chyba każdy zna idealne smakowo połączenie orzechów i cynamonu, figi dodają niesamowity aromat dodatkowo ciasto jest niesamowicie wilgotne. Piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Czytaj więcej
PychotkaaaSezon na śliwki jest w pełni. Warto zatem przygotować pyszne ciasto ze śliwkami . Ciasto przygotowujemy stosunkowo szybko i nie wymaga ono od nas zbyt dużej liczby składników. Ciasto ze śliwkami smakuje najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika, jednak pyszne będzie również następnego dnia. Aby nadać mu odrobinę słodkości warto posypać je cukrem pudrem :) Musicie spróbować tego przepisu… Ciasto
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się do smaków beztroskiego dzieciństwa, gdzie u wielu z Was rządziły truskawki. Przygotowałem przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami w aromacie wanilii. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Ciasto możecie przygotować na wiosenny piknik lub rodzinne spotkanie. Czas przygotowania: 1h 20 min. Składniki na formę okrągłą o śr. 26 cm Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI
kulinarnyJabudynie waniliowe 6 łyżek cukru 200 g masła Ciasto: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem. Dodać żółtka, cukier, sól, śmietanę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę. Podzielić ją na dwie równe części, owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Beza: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli
My simple kitchenCiasto wyrasta od 2,5 godziny do 3,5 godziny. W zależności od temperatury, im wyższa tym ciasto rośnie szybciej. Chleby przed pieczeniem, przekładamy na blaszkę lub kamień, szybkim ruchem nacinamy ciasto. Chleby zawsze wstawiamy do gorącego pieca. Temperatura 240 stopni C. Chleb zawsze pieczemy wstawiając do piekarnika garnuszek z wodą aby parowała. Możecie też wrzucić kilka kostek lodu
SMYKWKUCHNIKiełbaski w cieście francuskim – proste, szybkie, niedrogie, a w tej formie potrafią naprawdę zaskoczyć. Kiełbaski w cieście francuskim przygotowane takim sposobem po angielsku nazywane są „pigs in quilt” czyli świnki w patchworku. Rzeczywiście – pieczone kiełbaski w cieście francuskim zawijanym naprzemiennie (naprawdę nie jest to skomplikowane) wyglądają jak patchworkowy wzór :) Składniki: 10 kiełbasek/ parówek cienkich 1 opakowanie
Pociąg Do Kuchniząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonej bazylii pieprz kolorowy sól Dodatkowo 1 żółtko 1 łyżeczka oliwy z oliwek Ciasto Do mąki dodajemy śmietanę, pokrojone masło, wodę i sól. Dość szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce około godziny. Nadzienie Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Rozkładamy je na ręczniku papierowym i delikatnie solimy. Pozostawiamy
Wędrówki po kuchnicukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka oraz zimną wodę (można pominąć, jeśli ciasto dobrze się klei) - składniki wymieszać za pomocą noża lub mikserem, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce - z papieru do pieczenia odrysować i wyciąć szablon w kształcie jajka - ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na papierze
Smakołyki Bereniki