Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Wierzch ciasta posypać cukrem oraz pestkami dyni. Ciasto piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Gdyby wierzch ciasta w trakcie pieczenia zbyt szybko się rumienił, przykryć je pergaminem. Ciasto dodaję do akcji dyniowej
My simple kitchenSmaczne, szybkie i proste w wykonaniu ciasto drożdżowe z dwiema masami: śmietankową i waniliową z kaszy manny. Składniki na ciasto drożdżowe: ½ kg mąki, 3 dag drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka, 8 dag margaryny, 8 dag cukru, tłuszcz do formy. Wykonanie ciasta drożdżowego: Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem, następnie z mąką. Wyrobić dokładnie ciasto, dodać rozpuszczoną margarynę i ponownie wymieszać
Tradycyjna Kuchniadobrze znane Wam ciasto Fale Dunaju, z dodatkiem soczystych jabłek i pysznym kremem budyniowym . Ciasto jest proste w wykonaniu i szybko się je przygotowuje
Sama słodycz i szczypta chiliwymieszać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier. Do mącznej mieszanki przetrzeć żółtka. Posiekać razem z zimnym masłem. Na koniec dodać tylko tyle kefiru, aby dało się połączyć ciasto w kulę. Szybko zagnieść, spłaszczyć i podzielić na 2 części. Jedną część odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Drugą włożyć do zamrażarki. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blachę wyłożyć papierem
Pełny talerzmąki ziemnaczanejłyżka masłaKruche ciasto:2 szklanki mąki80 g cukru80 g masłajajko4 szklanki jagódSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko zagniatamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy na tartę- spód nakłuwamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C około 12 minut
Słodkie PrzyjemnościWszyscy miłośnicy budyniowych ciast powinni być zadowoleni :) To szybkie, proste i lekkie w smaku ciasto. A pyszny morelowy mus dodatkowo wzbogaca jego smak ... Składniki na ciasto: 125 g maki 65 g cukru 65 g masła lub margaryny 1 jajko jeden proszek mały do pieczenia Masa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 200 g cukru
Walijskie PichcenieJesień trwa w najlepsze. W kuchni gości już domowa kapusta, w sklepach nadal są nasze polskie śliwki, więc żal ich nie wykorzystać. Dlatego przygotowałam szybką tartę na cieście francuskim, która smakuje jak kapuśniaczki. Do tego słodka śliwka by złagodzić smak kapusty. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprosty i szybki sposób możemy przygotować, pyszne ciasto truskawkowe , gdy jeszcze nie mamy świeżych truskawekCiasto truskawkowe SKŁADNIKI:CIASTO KRUCHE:cukier - 3 łyżkiżółtka jaj - 5 sztmargaryna -250 gproszek do pieczenia -2 łyżeczkimąka- 2 szkltłuszcz do formyMASA TRUSKAWKOWAdżem truskawkowy - 2 słoikikisiel truskawkowy - 1 opak PRZYGOTOWANIE:Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Margarynę pokroić na kawałki, posiekać z mąkę
Kuchnia Danusioliwę mieszamy z rozmarynem.Formę o wymiarach 26 x 37 cm smarujemy tłuszczem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, odgazowujemy i ponownie wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne i szybko wracać do poprzedniego kształtu. Następnie ciasto wałkujemy na pożądaną wielkość i przekładamy do formy. Przykrywamy wilgotną ściereczką
Kulinarne przygody Gatityjeszcze jedno ciasto ze śliwkami - fale Dunaju. Bardzo lubię śliwki, a ich lekko kwaśny smak sprawia, że ciasta z nimi są pyszne i szybko znikają z talerza. Składniki: Ciasto:25 dag margaryny1 szklanka cukru5 jajek 30 dag mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao2 łyżki śmietany0,5 kg śliwekKrem:0,5 litra mleka2 budynie śmietankowe5 łyżek cukru pudrukostka masłaPolewa
Salonik smakówsamą nauką człowiek żyje – jeść też musi! ;-) Tak więc mam dla Was coś szybkiego na ząb: Ciasto francuskie z mięsem mielonym i czerwoną papryką ;-) Mniej zapracowani, niepochłonięci nauką itp. itd. mogą pokusić się o domowe ciasto francuskie , a Ci – co czasu zbytnio nie mają – wystarczy, że zaopatrzą się […] The post Tarta z ciasta francuskiego (z mięsem
Kulinarne Przebojektóry z dojazdami zajmuje mi naprawdę sporo czasu, jakoś bardziej chce mi się coś robić - wyjść z psem mimo niepogody, upiec coś, odwiedzić kogoś... Na przekór deszczom, wiatrom i szybko zapadającemu zmrokowi, czuję motywację do działania (nie cały czas, ale częściej, niż latem). I mimo, że wczoraj i dziś musiałam wstać przed piątą, i jutro zresztą też mnie ta przyjemność(...)Masło rozpuścić i ostudzić, wlać do ciasta, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, może być nieco lepkie.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na trzy równe części. Pierwszą rozwałkować na koło o średnicy około 25 cm. Przekroić na 8 trójkątów (jak pizzę). Przy podstawie każdego trójkąta nakładać
Pożeraczka, czyli raz adobrzestolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, robimy wgłębienie i dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy oraz masło pokrojone w kostkę. Zaczynamy od przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatamy kruche ciasto (w razie potrzeby dodajemy śmietany). Ciasto dzielimy na 3 części. Dwoma częściami ciasta wykładamy blaszkę (30x30cm) wcześniej lekko posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Wkładamy
Dorota Smakujemąką krupczatką, cukrem pudrem, cukrem z wanilią oraz proszkiem do pieczenia i kakao, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, śmietanę i żółtka, całość wymieszać i zagnieść szybko kruche jednolite ciasto. Uformować kulę. Owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do zamrażalnika. Masa serowa: Jajka zmiksować z cukrami na puszysto, wlać śmietankę kokosową , dodać proszek budyniowy i miękkie masło
Wanilia i Kardamon