Mazurek czekoladowy na kruchym cieście. Czyli tarta czekoladowa z owocami. Było smaczne i bardzo szybko zostało zjedzone. Upiekłam trzy mazurki, ale ten cieszył się największym powodzeniem. Możecie do ciasta wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Ja miałam jeżyny, kiwi, truskawki i winogron. Polecam! Ciasto 250 g mąki 100 g masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)przestudzić, a następnie pędzelkiem smarować wszystkie owoce ułożone na mazurku. Mąkę przesiać na stolnicę dodać posiekane zimne masło, proszek do pieczenia, żółtka cukier puder i śmietanę. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyciąć kształt jajka. Z resztek ciasta zrobić podwyższony brzeg dookoła. Ponakłuwać widelcem
O kuchni z uczuciemzapach sprawi, że myślami wrócicie jeszcze do świąt. Cały urok tego ciasta polega na tym, że nie jest to tradycyjny piernik, którego przygotowania trwają dość długo, tylko szybkie i aromatyczne ciasto przełożone masą. Można nawet powiedzieć awaryjne, kiedy nie zdążymy przed świetami przygotować innego piernika. Świetnie sprawdzi się także jako „poświąteczne wspomnienie”. Do jego dekoracji można użyć namoczonych przez całą
PatiGotujerodzince, dzieciaki były zachwycone bezową pianką. Jest lekko słodkie i delikatne w smaku. Składniki ciasta są trochę podobne do składników na Ciasto kruche z rabarbarem i pianką . Ciasto robi się łatwo, szybko i przyjemnie. Polecam! Składniki na dużą blachę 38 cm na 25 cm ale radzę robić w mniejszej, bo wyszło mi bardzo niskie, optymalna wielkość blachy(...)łyżka soku z cytryny Przygotować ciasto kruche, w tym celu wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, „pokroić nożem” a później rozetrzeć między palcami, ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. Trzeba działać szybko, bo kruche nie lubi ciepła. Można też wszystkie składniki wsypać do malaksera i posiekać końcówką z ostrzami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem, wysypać mąką
moj przepis naSzybkie parówki w cieście z serem i pastą warzywną (na piknik lub przyjęcie). Szukacie szybkich przepisów na przekąski? Dzisiejszy jest jednym z moich ulubionych. Kilka prostych składników, szybkie i proste przygotowanie i… można się cieszyć doskonałą przekąską. U mnie takie paróweczki sprawdzają się doskonale zarówno na przyjęciach, na piknikach lub od tak, gdy rodzina ma ochotę na coś dobrego(...)przekąskę. Jak ta prezentowana poniżej Zapraszam na przepis. Składniki: 4 parówki z szynki Henryk Kania około 6 czubatych łyżeczek pasty warzywnej z papryki, pomidorów i bakłażana (pindżur) 1 płat ciasta francuskiego (nie mrożonego) starty żółty ser sezam do posypania 1 jajko Przygotowanie: Przygotowujemy składniki. Rozwijamy ciasto francuskie, warto je dodatkowo lekko rozwałkować (będzie się później lepiej sklejać). Kroimy ciasto
Słodkie okruszkibrak, ciacho musiało być proste i szybkie do zrobienia. I tak powstało chyba najprostsze ciasto z rabarbarem, w oparciu o niezawodny przepis teściowej na ciasto mieszane widelcem . Ciasto tak proste i szybkie do zrobienia, że poradzi sobie z nim dziecko czy raczkujący kucharz. Nie trzeba mieć miksera, wystarczy miska i widelec. Składniki na ciasto macie na pewno w domu
Mieszam w GarnkuDopiero co miałam okazję zerwać w sadzie kosze gruszek i jabłek, dlatego nie mam wymówki aby ich nie wykorzystać w kuchni :) Dziś zaprezentuję Wam na tyle prosty i szybki przepis na ciasto, że ja - mimo nowej pełnoetatowej pracy, miałam możliwość przygotowania w mniej niż 15 minut + pieczenie - chyba warto poświecić taką chwilę na przygotowanie domowego deseru? Zapraszam na galette(...)mąki2 jajka3 gruszki2 jabłkaszklanka malinłyżeczka cukrułyżeczka mioduSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy jajka i szybko ugniatamy ręcznie choć możemy to zrobić również za pomocą malaksera lub miksera.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie przekładamy je na formę z piekarnika lub do formy od tarty albo tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Na
Słodkie Przyjemnościczekoladowy . Dziś dla odmiany polecam Wam mazurek dla amatorów kokosowych smaków. Przygotowuje się go szybko i ma na pewno jedną cechę wspólną z innymi mazurkami - jest mocno słodki. Z poniższego przepisu otrzymacie mazurek w formie prostokąta o wymiarach około 25x20cm . Mazurek kokosowy Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko MASA KOKOSOWA 160ml(...)dekoracji Wykonanie: CIASTO - masło i żółtko do ciasta powinny być zimne - mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier puder przesiać, dodać kawałki zimnego masła oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach około 30x 23cm - około 1,5cm z brzegów
Smakołyki Berenikidomu po 18? No dobra akurat wczoraj tak wróciłam :) Kolory Wiedziałam jedno, musi być kolorowo skoro mam zachęcić też do zjedzenia mojego Gabrysia. Szybko przejrzałam szafki. Produkty jak znalazł będzie krem z budyniu i kruche ciasto. Składniki na krem karpatkowy: budyń waniliowy 100g masła Budyń ugotować według zaleceń producenta, przestudzić i dodać masło,zmiksować aż do uzyskania gładkiego kremu(...)mnie na blat kuchenny, następnie dodajemy do mąki zimne masło w kawałkach (najlepiej pokroić sobie w kostkę). Całość siekamy dużym nożem nożem, dodajemy żółtka i cukier i szybko wyrabiamy (z ciastem na tartę nie wolni się cackać). Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około. 30-45 minut. Foremki do tartaletek należy uprzednio
ClauditteMissCookingblat, aż się wypoziomuje. Wstawiamy je do nagrzanego na 180⁰C piekarnika, na środkową półkę i pieczemy 45 minut. Studzimy w formie i po 20 minutach odwracamy ją, ciasto wyjmując na paterę. DEKORACJA Białą czekoladę łamiemy lub kroimy na małe kawałki, wkładamy do metalowej miski i powoli rozpuszczamy w kąpieli wodnej – czyli stawiamy sobie miskę na naczynie z gotującą się(...)całość jeszcze w kąpieli wodnej mieszamy trzepaczką balonową do dokładnego połączenia. Ściągamy miskę z rondelka i do masy dodajemy masło orzechowe. Ponownie mieszamy masę do dokładnego połączenia. Szybko rozlewamy polewę po cieście, bo naprawdę migiem gęstnieje i robi się ciągliwa. Dekorujemy, wciskając w szczyt przecięte czekoladki i owoce żurawiny. Perełki i posypkę również bardzo delikatnie wciskamy w polewę. Na pewno
Karo in the Kitchendodawać na wyczucie, aby ciasto nie okazało się zbyt luźne . Ja dla ułatwienia wyrabiałam ciasto za pomocą miksera z mieszadłami hakowymi. Na końcu dołożyć bakalie i szybko wszystko zagnieść, aż ciasto zrobi się bardziej elastyczne - nie przejmować się, że będzie mocno lepiące . Nie należy tu zbytnio przedłużać fazy zagniatania, bo soda ma to do siebie, że wchodzi(...)się w piekarniku, gdyż reakcja sody z czynnikiem zakwaszającym jest krótka i gwałtowna - właśnie dlatego soda sprawdza się wyłącznie w szybkich wypiekach . Uformować okrągły bochenek - najlepiej zamaczając lekko ręce wodą, co trochę zmniejszy lepienie się do nich ciasta - i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia - który najlepiej dodatkowo trochę opruszyć mąką . Chlebek obsypać mąką i ostrym
Grunt to przepis!wykorzystamy całej do dekoracji) 125ml wody 120g cukru płatki migdałów do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać cukier puder, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto ciasto zafoliować i schłodzić przez 60 minut - formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno formy wylepić 2/3 ciasta, z pozostałej 1/3 utworzyć wałek, przykleić go do ciasta, tworząc wysoki rant(...)przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia - upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia KREM CYTRYNOWY - do rondelka wbić jajka, dodać sok i skórkę z cytryny, składniki wymieszać, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając - do ciepłej mieszanki dodawać po kawałku zimne masło, cały czas mieszać, gdyż masa zacznie dość szybko gęstnieć i może przywierać do dna - podgrzewać krótko
Smakołyki BerenikiŁatwa i szybka w przygotowaniu. Nie powinna sprawić problemu nawet stawiającym pierwsze kroki w wypiekach. Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką jagodową . Składniki na biszkopt (forma o wymiarach 28cm x 35cm) : - 6 dużych jaj o temperaturze pokojowej - 3 czubate łyżki mąki tortowej - 1,5 czubatej łyżki skrobi kukurydzianej - ½ szklanki drobnego cukru do wypieków * - 1/3 szklanki wrzątku * - woda różana(...)Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką jagodową – miękka, puszysta, wilgotna i bardzo aromatyczna – do kawy, herbaty, dla dorosłych i dla dzieci. Największą wadą tego ciasta jest to, że… zjada się je zbyt szybko. Najlepszy przepis na biszkopt na rolady znalazłam u Weroniki . Dzięki dodatkowi wrzątku ciasto wychodzi delikatne, miękkie, nie pęka i się nie kruszy. Gorąco polecam i życzę
mojewypiekiinietylkoposzukiwaniu za szybkimi sprawdzonymi przekąskami polecamy sięgnąć po francuskie ciasto, które świetnie sprawdza się do takowych przysmaków - szybkie, proste i smaczne. Dziś sięgamy po błyskawiczną pizze z jego użyciem. Nasza kompozycja jest bardzo piątkową ale całokształt zostawiamy Waszym smakom - kurczak, bekon, oliwki, pomidory - bawcie się składnikami i twórzcie swoje zestawienia :) Pizza na francuskim cieście z serem, czarnuszką i roszponką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotowałam z samej krupczatki, która nadała ciastu większej kruchości. Dodatkowo do masła dodałam nieco smalcu, który również wpłynął na kruchość i strukturę ciasta. Do szarlotki z krupczatki najlepiej nadają się twarde jabłka (szara reneta, antonówka), które zbyt szybko nie rozpadają się podczas pieczenia. U mnie była dojrzała i bardzo słodka antonówka, która po upieczeniu utworzyła pyszną warstwę masy jabłkowej połączonej(...)Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej Cukier puder do posypania Szarlotka z podpieczonym wcześniej spodem Jak przygotować kruchą szarlotkę z krupczatki? Składniki na kruche ciasto najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno się nie ociepliło. 2/3 części ciasta rozwałkować i położyć na dno wyłożonej papierem do pieczenia foremki, wstawić
Kuchcik gotujeJeśli lubicie szybkie i proste ciasta w przygotowaniu, do którego możecie wrzucić dowolne owoce (nawet te mrożone, bez uprzedniego rozmrażania) to zapraszam po przepis. Bez miksera, proste składniki, cudny smak, puszyste i lekkie. Ciasto z brzoskwiniami (z puszki), które są dostępne cały rok, z pastą z wanilii, na maślance – rewelacyjne ciasto do kawy. Ekspresowe ciasto z brzoskwiniami SKŁADNIKI
Zasmakuj KuchniBardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto na bazie mąki kokosowej. Brak pszennej mąki i cukru sprawa, że to przepis idealny dla osób borykających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (cukrzyków, insulinoopornych) :) Ciasto z gatunku tych mało słodkich - można dać ewentualnie więcej erytrolu lub dla tych co mogą - posypać cukrem pudrem :) SKŁADNIKI (na tortownicę
Moje Kuchenne RewelacjePyszne, proste i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu ciasto z truskawkami i galaretką. Składniki: 250g margaryny lub masła 250g cukru 4 jajka 8 łyżek mleka opakowanie cukru wanilinowego 400g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 galaretki truskawkowe 1-1.5kg truskawek Miękkie masło ucieramy, dodając partiami cukier i cukier wanilinowy na białą, puszystą masę. Przeczytaj cały przepis - Ciasto
AleTorcikMega proste i mega szybkie w przygotowaniu ciasto francuskie z kiwi i mascarpone to bardzo smaczny i orzeźwiający deser, idealny na upalne dni, stuprocentowy hit na każdym stole . Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce. składniki na formę 24 x 26 cm opakowanie ciasta francuskiego 1 białko 5-6 kiwi 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany
Smakowite DaniaWitajcie :) Teraz w okresie letnim będą szybkie i proste ciasta bo gdy jest tak pięknie na dworze szkoda marnować czas na siedzenie w domu :) Dzisiaj propozycja pysznego lekko wilgotnego mocno kawowego ciasta z polewą czekoladową i prażonym sezamem. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 200 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka zaparzonej kawy
Sama słodycz i szczypta chiliKrówka na krakersach to szybkie i łatwe ciasto bez pieczenia. Słodka masa krówkowa rewelacyjnie komponuje się ze słonymi krakersami. Składniki: około 200 g krakersów litr mleka 3 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru puszka (400 g) masy krówkowej 100 g masła Przygotowanie W szklance mleka rozpuszczamy budynie. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy powoli rozpuszczony
e-PrzepisyKulinarneJest to proste i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. Wilgotne, puszyste i słodkie. Można podawać z lodami, ponieważ to połączenie daje niesamowity efekt. Składniki: 150g masła 200 g cukru pudru 4 jajka 200g mąki 100g mąki ziemniaczanej 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 50g zmielonych migdałów 500g truskawek Mąkę, mąkę ziemniaczaną i zmielone migdały mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Przeczytaj
AleTorcikDzisiaj bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe z marchewką. Ładnie pachnie, jest pożywne, nie za słodkie, o interesującym specyficznym smaku dzięki dojrzałym bananom. Jeśli nie lubimy serka mascarpone, możemy nie robić kremowego wierzchu i ciasto posypać tylko cukrem pudrem z odrobiną wanilii. Polecam… (przepis z książki Mary Berry) Bardzo wszystkim dziękuję za udział w konkursie. Wyniki na końcu
Mała Cukierenka