Lubicie ciasto francuskie? Bo ja wprost uwielbiam :) Zarówno na słodko jak i na słono. Mając to na uwadze przygotowałam na urodziny Olka taką szybką przekąskę z ciasta, salami, pieczarek i sera. Nie dość, że smaczne, to jeszcze fajnie się prezentują! Składniki: Na 15 sztuk: 1 płat ciasta francuskiego 20 dkg salami np bankietowe 5 pieczarek 15 dkg wędzonego sera żółtego
Kuchnia w czekoladziewody 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy kostkę tłuszczu, miód, cukier i sodę. Wszystko siekamy, a następnie szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części, każdą część rozwałkowujemy na placki wielkości dna blachy (u mnie na odwróconych blaszkach 25x36). Pieczemy około 5-7 minut (do zrumienienia na złoty
Kolorowy Przepisownikprzygotowaną mieszankę, dodać wodę i drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie przez 8-10 minut, lub za pomocą miksera (2-3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 5 minut na szybkich obrotach). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, w której będzie pieczony (ja zostawiłam go w misce
CookYourselfesencję waniliową i tłuszcz, wyrabiaj dalej ciasto aż do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu. Wyłóż masę na blat roboczy. Masa będzie lekko klejąca się, więc oprósz ręce mąką i szybko uformuj z ciasta kulę. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i odstaw po przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po godzinie ponownie wyłóż ciasto na blat roboczy, krótko zagnieć
Grahamka, weka i kajzerkajajkaDodatkowo 3 pomarańczkiSposób przygotowania:Kruche ciasto:Mąkę razem z cukrem, mieszamy i wsypujemy do miski, dodajmy pokrojone na małe kawałki masło i zagniatamy, następnie dodajemy jajka, całość szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywcza i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wypełniamy spód formy do pieczenia tart. Ciasto nakłuwamy i pieczemy
Słodkie PrzyjemnościPRZYGOTOWANIE:CIASTO Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, cukier i żółtka. Połączyć składniki, szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, włożyć do torebki foliowej i odstawić do zamrażalnika na 60 minut. MASA BUDYNIOWA Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
Kuchnia Danusibyć w temperaturze pokojowej, składniki na ciasto oraz masło do kremu truskawkowego muszą być schłodzone- mąkę przesiać z kakao i cukrem, dodać zimne masło, posiekać, dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce- formę na muffiny wysmarować tłuszczem, ciastem wylepić cienko każde zagłębienie, nakłuć widelcem i podpiec przez 5 minut w 190-200 stopniach- temperaturę
Smakołyki Berenikipiekarnika. Starłem więc ją i zrobiłem z niej farsz do tarty na kruchym cieście. Dodałem do niego też dynię, ser ricotta i koperek. Składniki (na tartę średnicy 30 cm): ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki 150 g zimnego masła ok. 150 g zimnej śmietanki 30 proc. szczypta soli farsz: ok. 400 g cukinii ok. 300 g dyni 1 cebula(...)plastry. Szybko razem wymieszać, najlepiej kilkoma ruchami pulsacyjnymi, by masło się nie rozgrzało. Wlać zimną śmietankę i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć z miksera na stolnicę i szybko zagnieść w płaski placek. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać jeszcze nieco śmietanki. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na cienki placek
W SMAKDziś znów ciasto bez miksera, szybkie i łatwe z dodatkiem żurawiny ze słoika, na maślance. Mam swój sprawdzony przepis na jedną keksówkę, wracam do niego często. Przygotowanie takiego ciasta to chwila, sprowadza się do wymieszania składników suchych z mokrymi, wstawienie do piekarnika i gotowe. Zdarza się, że dodaję do ciasta kakao, sezam, suszone lub świeże owoce, wszelakie konfitury, dżemy, powidła
Zasmakuj KuchniSzybka, pyszna i elegancka przystawka. Nadzienie możena dowolnie modyfikować wedle włąsnego gustu. Smakuje jako wytrawne dania, jak i na słodko. SKŁADNIKI 1/2 opakowania ciasta filo 500 g. szpinaku mrożonego 2 spore ząbki czosnku Kilka kawałków suszonych pomodorów Czarne oliwki Łosoś wędzony Kaparki Łyżka masła Olej Sól Pieprz Gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE: Na maśle podsmażam czosnek, dodaję szpinak, woda musi odpawiwać
Kopystką po garachKolejna szybka i Świąteczna propozycja, tortu Wielkanocnego. Z dużą ilością orzechów i kawy, a mimo to bardzo wiosenny i kolorowy. Tortownica 25 cm Składniki: ciasto 1 jajko 1 łyżka wody 50 g cukru 100 g masła 100 g orzechów mielonych laskowych 150 g mąki masa 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 16 łyżeczek żelatyny
Niezły Młynekwhisky. Jeśli nie lubisz whisky nie obawiaj się, nie jest ona bardzo wyczuwalna (też nie jestem wielką fanką tego alkoholu). Zapraszam do innych słodkich przepisów na świąteczne ciasta i ciasteczka: – szybki przepis na piernik – piernikowe muffiny – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka
nietylkopasta.plzamianie, bo jest delikatniejsze i intensywniejsze w smaku. Niestety nie udało mi si ę zrobić zdjęć środka tortu, tak szybko zniknął . SKŁADNIKI Ciasto 300 gr cukru 300 gr wiórek kokosowych 100 gr m ą ki ziemniaczanej 16 gr proszku do pieczenia 200 gr masła (w temperaturze
La grande e la piccola cuocaszklanki grubego cukru WYKONANIE: CIASTO: Do przesianej mąki dodać zimne masło, posiekać do uzyskania drobnych grudek. Dodać cukier, proszek do pieczenia, jedno całe jajko i dwa żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć je w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut. Blachę (o wymiarach ok. 23x34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno wykleić schłodzonym ciastem, wstawić do lodówki
Kuchenne zapiski Edytygęsta ani za rzadka. Ciasto: W dużej misce wymieszać suche składniki. Ciepłe mleko wymieszać z jajkiem i olejkiem waniliowym. Połączyć wszystkie składniki, dodać 25g miękkiego masła i szybko wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na prostokąt 15x30cm, lekko oprószyć mąką, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Najlepiej na desce lub blaszce. Chłodzić ok 1 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość
Smakołyki Asi