szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:274/1736)

Naleśniki - przepis podstawowy 165

zawsze wysmaruję ją pędzelkiem umoczonym w oleju, bo wtedy mam pewność, że tego oleju nie będzie za dużo. Natłuszczoną patelnię dokładnie rozgrzać a następnie nakładać małą ilość ciasta i szybko rozprowadzić na całej powierzchni patelni. Smażymy z obu stron z złoty kolor. Gotowe naleśniki można podawać zarówno ze   słodkim jak i wytrawnym nadzieniem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ciasteczka kruche różyczki 155

pszennej 1,5 szklanki krupczatki 200 g zimnego masła lub margaryny 3 żółtka 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli kilka kropel olejku waniliowego Sposób wykonania: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 - 3 części. Każdą część rozwałkować

Na słodko lub wytrawnie
Leniwe pierogi II 169

twarogu półtłustego Dodatkowo do smażenia: Olej Kilka łyżek bułki tartej. Sposób wykonania: Ser zmielić. Białka ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka, ubite białka, mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na kilka części i z każdej uformować wałeczek,   a następnie kroić pod skosem   podłużne kluseczki o długości około 4 cm. Podczas wałkowania należy ciasto lekko podsypać

Na słodko lub wytrawnie
Naleśniki z serem i jagodami 244

zawsze wysmaruję ją pędzelkiem umoczonym w oleju, bo wtedy mam pewność, że tego oleju nie będzie za dużo. Natłuszczoną patelnię dokładnie rozgrzać a następnie nakładać małą ilość ciasta i szybko rozprowadzić na całej powierzchni patelni. Smażymy z obu stron z złoty kolor. Składniki na farsz serowo jagodowy: ½ kg białego sera 200 g jagód ( miałam mrożone, wcześniej trzeba je rozmrozić

Na słodko lub wytrawnie
Sernik na zimno z orzechowo-czekoladowym spodem (sernik z piaskiem:-)) 300

Przepis dostałam od mamy, spód tego ciasta jest po prostu rewelacyjny. Podany przepis jest na małą blaszkę ok. 25x25 lub tortownicę. Ciasto jest proste i szybkie, uda się nawet antytalentom kulinarnym:-) Do serniczka można użyć dowolnych miękkich owoców, ja użyłam brzoskwiń. Składniki: 2 opakowania sucharów (każde po 120 g) 400 g kremu orzechowo-czekoladowego kremu (np. Nutella, Kremuś

IMPRESJA SMAKU
Serniczek z malinami na zimno 444

Z okazji już 10.000 "wejść" na bloga przygotowałam przepis na "torcik", a raczej serniczek z malinami na zimno.Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Grube pierniczki z marmoladą 152

się cukru.W drugiej misce wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Dosypać do masy jajecznej i szybko zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na cztery części a następnie przełożyć do torebek foliowych i wstawić na noc do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać foremkami pierniczki. Na każdym kawałku ułożyć 1/4 łyżeczki marmolady i przykrywać

Słodkie Przyjemności
Drożdzówki z czekoladą i cynamonem czyli Niedzielne Śniadanie odc.19 153

mogłam się im oprzeć! Gdy tylko je zobaczyłam u Lo wiedziałam, że je upiekę! Córci wczoraj obiecałam więc dzisiaj raniutko nim pojechaliśmy do kina szybko zagniotłam ciasto, uformowałam bułki i włożyłam do pieca. Jeszcze cieple przełożyłam do pudełka na "przed seansem". Dzieciaki je pożarły tuz po zakupieniu biletów i z pełnym brzuchem Córcia poszła na film a ja z najedzonym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z jogurtem greckim i owocami 186

Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło , smalec oraz cukier i  sól. Rozcierać palcami masło z mąką  aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać wodę  szybko zagnieść  w kulę. Można wyrobić ciasto w robocie - najpierw mieszamy mąkę z solą, cukrem ,masłem i smalcem, dodajemy  lodowatą wodę i wyrabiamy do czasu , aż ciasto utworzy

Stare Gary
Ciasteczka z landrynkowymi witrażami 256

landrynkowymi witrażami.Składniki:300 g mąki100 g cukruszczypta soli1 płaska łyżka kakao1 jajko200 g zimnego masłaokoło 20 kolorowych landrynekPrzygotowanie:Z mąki, cukru, szczypty soli, kakao, jajka i masła szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut.Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Z pomocą foremki lub szablonu wyciętego

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta cebulowo serowa 212

śmietany 30-36%sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskieolej rzepakowy do smażenia1. Masło posiekać z mąką, ziołami i solą aż zrobią się okruszki. Dodajemy po trochu wodę i wyrabiamy szybkociasto zrobi się jednolite. Zawijamy w folię i wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkujemy – najlepiej między dwoma kawałkami folii – i wylepiamy formę do tarty

UgotujmyTo.pl
Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami 185

orzechów włoskich100 g puree z dyni2 jajka3 czubate łyżki cukru pudru1 łyżeczka cynamonupół łyżeczki mielonego imbiru1. Przesianą mąkę, pokrojone masło, żółtko i szczyptę soli posiekać aż powstaną okruszki. Szybko zagnieść ciasto (można dodać 1-2 łyżki chłodnej wody) Uformować ciasto w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Wyjąć, rozwałkować (najlepiej między kawałkami folii) wykleić dokładnie

UgotujmyTo.pl
Ciastka różyczki 129

żółtko – 3 szt * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  Mąkę wymieszaną z solą siekamy z zimnym masłem. Dodajemy cukier puder oraz żółtka i jeszcze raz wszystko siekamy. Szybko zagniatamy ciasto i formujemy kulę(jeśli nie będzie się chciała sklejać możemy dodać pół łyżki zimnej wody ). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok. pół godziny do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy

Ostra na Słodko
Sodziaki – racuszki śmietanowe 342

małe- śmietana 18% kwaśna – ok. 100 ml- soda – 1 łyżeczka- cukier – 3 łyżki- sól – szczyptaDODATKOWO :- olejSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Wszystkie składniki wsypujemy do miski i szybko zagniatamy. ( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco rzadszą niż ciasto na pierogi ).Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.Kroimy na romby.Smażymy na głębokim oleju po ok. minutce z każdej strony.Osuszamy na papierowym ręczniku

Ostra na Słodko