zawsze wysmaruję ją pędzelkiem umoczonym w oleju, bo wtedy mam pewność, że tego oleju nie będzie za dużo. Natłuszczoną patelnię dokładnie rozgrzać a następnie nakładać małą ilość ciasta i szybko rozprowadzić na całej powierzchni patelni. Smażymy z obu stron z złoty kolor. Gotowe naleśniki można podawać zarówno ze słodkim jak i wytrawnym nadzieniem. Smacznego
Na słodko lub wytrawniepszennej 1,5 szklanki krupczatki 200 g zimnego masła lub margaryny 3 żółtka 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli kilka kropel olejku waniliowego Sposób wykonania: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 - 3 części. Każdą część rozwałkować
Na słodko lub wytrawnietwarogu półtłustego Dodatkowo do smażenia: Olej Kilka łyżek bułki tartej. Sposób wykonania: Ser zmielić. Białka ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka, ubite białka, mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na kilka części i z każdej uformować wałeczek, a następnie kroić pod skosem podłużne kluseczki o długości około 4 cm. Podczas wałkowania należy ciasto lekko podsypać
Na słodko lub wytrawniezawsze wysmaruję ją pędzelkiem umoczonym w oleju, bo wtedy mam pewność, że tego oleju nie będzie za dużo. Natłuszczoną patelnię dokładnie rozgrzać a następnie nakładać małą ilość ciasta i szybko rozprowadzić na całej powierzchni patelni. Smażymy z obu stron z złoty kolor. Składniki na farsz serowo jagodowy: ½ kg białego sera 200 g jagód ( miałam mrożone, wcześniej trzeba je rozmrozić
Na słodko lub wytrawniePrzepis dostałam od mamy, spód tego ciasta jest po prostu rewelacyjny. Podany przepis jest na małą blaszkę ok. 25x25 lub tortownicę. Ciasto jest proste i szybkie, uda się nawet antytalentom kulinarnym:-) Do serniczka można użyć dowolnych miękkich owoców, ja użyłam brzoskwiń. Składniki: 2 opakowania sucharów (każde po 120 g) 400 g kremu orzechowo-czekoladowego kremu (np. Nutella, Kremuś
IMPRESJA SMAKUZ okazji już 10.000 "wejść" na bloga przygotowałam przepis na "torcik", a raczej serniczek z malinami na zimno.Czytaj więcej »
Ana Mari's worldsię cukru.W drugiej misce wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Dosypać do masy jajecznej i szybko zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na cztery części a następnie przełożyć do torebek foliowych i wstawić na noc do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać foremkami pierniczki. Na każdym kawałku ułożyć 1/4 łyżeczki marmolady i przykrywać
Słodkie Przyjemnościmogłam się im oprzeć! Gdy tylko je zobaczyłam u Lo wiedziałam, że je upiekę! Córci wczoraj obiecałam więc dzisiaj raniutko nim pojechaliśmy do kina szybko zagniotłam ciasto, uformowałam bułki i włożyłam do pieca. Jeszcze cieple przełożyłam do pudełka na "przed seansem". Dzieciaki je pożarły tuz po zakupieniu biletów i z pełnym brzuchem Córcia poszła na film a ja z najedzonym
Dzieje kuchennej WiewióryMąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło , smalec oraz cukier i sól. Rozcierać palcami masło z mąką aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać wodę szybko zagnieść w kulę. Można wyrobić ciasto w robocie - najpierw mieszamy mąkę z solą, cukrem ,masłem i smalcem, dodajemy lodowatą wodę i wyrabiamy do czasu , aż ciasto utworzy
Stare Garylandrynkowymi witrażami.Składniki:300 g mąki100 g cukruszczypta soli1 płaska łyżka kakao1 jajko200 g zimnego masłaokoło 20 kolorowych landrynekPrzygotowanie:Z mąki, cukru, szczypty soli, kakao, jajka i masła szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut.Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Z pomocą foremki lub szablonu wyciętego
Smakowity Blog Kulinarnyśmietany 30-36%sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskieolej rzepakowy do smażenia1. Masło posiekać z mąką, ziołami i solą aż zrobią się okruszki. Dodajemy po trochu wodę i wyrabiamy szybko aż ciasto zrobi się jednolite. Zawijamy w folię i wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkujemy – najlepiej między dwoma kawałkami folii – i wylepiamy formę do tarty
UgotujmyTo.plorzechów włoskich100 g puree z dyni2 jajka3 czubate łyżki cukru pudru1 łyżeczka cynamonupół łyżeczki mielonego imbiru1. Przesianą mąkę, pokrojone masło, żółtko i szczyptę soli posiekać aż powstaną okruszki. Szybko zagnieść ciasto (można dodać 1-2 łyżki chłodnej wody) Uformować ciasto w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Wyjąć, rozwałkować (najlepiej między kawałkami folii) wykleić dokładnie
UgotujmyTo.plżółtko – 3 szt * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę wymieszaną z solą siekamy z zimnym masłem. Dodajemy cukier puder oraz żółtka i jeszcze raz wszystko siekamy. Szybko zagniatamy ciasto i formujemy kulę(jeśli nie będzie się chciała sklejać możemy dodać pół łyżki zimnej wody ). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok. pół godziny do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy
Ostra na Słodkomałe- śmietana 18% kwaśna – ok. 100 ml- soda – 1 łyżeczka- cukier – 3 łyżki- sól – szczyptaDODATKOWO :- olejSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Wszystkie składniki wsypujemy do miski i szybko zagniatamy. ( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco rzadszą niż ciasto na pierogi ).Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.Kroimy na romby.Smażymy na głębokim oleju po ok. minutce z każdej strony.Osuszamy na papierowym ręczniku
Ostra na Słodko