szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:270/1736)

Ciasto śmietanowe ze śliwkami i przyprawami korzennymi 126

się w kilka minut, bez użycia miksera czy innych skomplikowanych akcesoriów kuchennych. W tym przypadku wystarczy jedynie miska, trzepaczka i szklanka - ta ostatnia do odmierzania składników . Ciasto jest więc wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Dodatek korzennych przypraw rewelacyjnie komponuje się ze śliwką. A jego podstawową zaletą jest to, że znika z talerza nie wiadomo kiedy... Czary mary!? :) Składniki - odmierzane(...)przekrojonych na pół i odpestkowanych Masło wraz z mlekiem rozpuścić w garnuszku na niewielkim ogniu i następnie przestudzić. Najlepiej wystudzić do temperatury pokojowej, aby soda nie zaczęła zbyt szybko reagować z ciastem i aby w piekarniku jeszcze "zadziałała". W oddzielnym naczyniu przesiać przez sito wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i resztę przypraw. W dużej misce roztrzepać

Grunt to przepis!
Rogaliki krucho - drożdżowe 233

razem wybór padł na rogaliki krucho – drożdżowe. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych rogalików. Delikatne i kruche, polane lukrem na wierzchu, mają tylko jedną wadę.. za szybko znikają. Ciasto należy przygotować dzień przed pieczeniem. Przepis znalazłam na tej stronie. Przepis na 40 rogalików. Składniki na rogaliki: 3 szklanki mąki pszennej 3 g suchych drożdży 1 łyżka cukru pudru

Na słodko lub wytrawnie
Maślankowiec 151

Maślankowiec / Ciasto maślankowe Proste, szybkie i naprawdę bardzo smaczne wilgotne ciasto na bazie maślanki. Tu akurat przykład z truskawkami ale mogą być także inne niebyt mokre owoce. Składniki: 250 ml maślanki 125 ml oleju 3 jajka 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (ja dałam ten "prawdziwy") 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mokre składniki wymieszać widelcem

Pelusiowa Kuchnia
Pączki tradycyjne 107

kawałki natłuszczoną dłonią, nakładać po łyżeczce marmolady i formować kulki, na stolnicę oprószoną mąką odkładać stroną zlepienia. Wrzucać na dobrze rozgrzany tłuszcz (żeby to sprawdzić, można wrzucić kawałek ciasta, gdy szybko wypłynie, tłuszcz jest odpowiednio gorący) i smażyć do zrumienienia z jednej i drugiej strony. Prawidłowo usmażony pączek poznaje się po jasnej obrączce na obwodzie. Osączone pączki można oprószyć cukrem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pyszne ciasto ze śliwkami i cynamonem idealne na weekend 228

Jedną z moich ulubionych stron internetowych jest stronka z wypiekami Moje Wypieki. Ciasta zawsze wychodzą! Przepis jest zaczerpnięty ze wymienionej wyżej stronki, lekko zmodyfikowany. Ciasto jest

Ana Mari's world
Francuskie ciasteczka 176

białko cukier kryształ do posypania Sposób przygotowania:  Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę, żółtko oraz śmietanę. Wszystko razem siekamy i szybko zarabiamy ciasto. Przygotowane ciasto zawinąć w foliowy woreczek i odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość ok. 3 mm. i ozdobnym radełkiem wykrawać trójkąciki

Kuchnia w czekoladzie
Sernikum Japonikum, czyli Fluffy-Puffy 120

naszego wypieku. Wstawiamy do większej tortownicy z wodą i gotową saunę sernikową wkładamy do nagrzanego piekarnika zmieniając jego typ grzania na "tylko dół". Czas pieczenia - godzina. Jeśli Twoje ciasto za szybko rośnie, to znaczy, że temperatura jest za wysoka. Zmniejsz! Po godzinie zmieniamy grzanie na góra-dół i pieczemy jeszcze z 30 minut. Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami

Karczma Honorietty
Moje pierwsze pączki ze śliwkowym czokodżemem 170

odstępach. Raz jeszcze odstawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia. Tak przygotowane pączki smażymy na rozgrzanym oleju bądź smalcu (można wcześniej sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia poprzez wrzucenie kawałka ciasta - jeżeli szybko zbrązowieje, to temperatura jest właściwa), a później osączamy na papierowym ręczniku. Można pączki jeszcze posypać cukrem pudrem, pokryć lukrem lub inną, dowolną polewą.  Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Ciasto z amoniakiem, z mikrofali (nie opada) 134

Babeczka z kubka to jedna z największych ściem i przykładów wykorzystywania ludzi przez wielkie firmy. Podobną rzecz zrobić można w domu, a przepis krąży w sieci

Życie zamknięte w smaku
Brownie z malinami i białą czekoladą 182

Brownie z malinami i białą czekoladą Kolejna wariacja na temat brownie! Tym razem w tym megaczekoladowym, wilgotnym ciśnie znalazły swe miejsce migdały, maliny oraz biała czekolada

Moje Qulinaria
Placki na sodzie 130

moim życiu. Choć czasu na 'bezpośpiechowe' gotowanie w dalszym ciągu nie ma - przede mną jeszcze 3 egzaminy, to przedstawiam dziś przepis na szybkie placki na sodzie - wystarczy szybko zagnieść ciasto, usmażyć placki (z tłuszczem bądź bez) i gotowe. Placki te robi się u mnie w domu, zawsze podaje się je z dżemem, same w sobie nie posiadają dużej ilości cukru

psgotujemy
Naleśniki gryczane ze szpinakiem i serkiem wiejskim 175

białej mąki, ale chyba nie to jest najważniejsze ;) Poza tym trening czyni mistrza, następnym razem wyjdą mi cieńsze. Stąd ten rozstrzał w ilości naleśników, wszystko zależy od umiejętności szybkiego rozprowadzania ciasta. Tym razem nie dodałam do szpinaku fety, a zblendowany serek wiejski, za którym nie przepadam...jednak w farszu świetnie się sprawdził :) Naleśniki (5-10 sztuk): - 250 g mąki gryczanej

Corner With Recipes
Kruche ciasteczka z kokosem. 138

cukier waniliowy, wiórki kokosowe, skórkę z cytryny umieszczamy na stolnicy, mieszamy, dodajemy pokrojony tłuszcz i dokładnie siekamy (do uzyskania kruszonki). Następnie robimy wgłębienie, dodajemy jajka , mieszamy nożem i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym ciasteczka będą bardziej kruche), a następnie chłodzimy w lodówce około 20-30 minut. Po tym czasie wałkujemy je na placek o grubości

Rozpustne gotowanie
Półfrancuskie rogaliki z marmoladą z płatków róży i truskawek. 130

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do sporej miski, dodajemy margarynę, śmietanę, cukier waniliowy i miksujemy. Gdy otrzymamy coś na wzór kruszonki odkładamy mikser i szybko zagniatamy ciasto, by powstała zwarta kula. Ciasto wkładamy do zamrażarki na 30 minut lub do lodówki na co najmniej 60 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części, każdą formujemy w kulę, a następnie

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania