przesiewamy z kakaem , solą i proszkiem do pieczenia.Dodajemy mleko , roztrzepane jajka i olej – wszystko razem dokładnie mieszamy.Smażymy duże , średniej grubości naleśniki na suchej patelni – pilnujemy , gdyż kakaowe ciasto bardzo szybko się przypala.Na suchej patelni prażymy płatki migdałów.Banany drobno siekamy ( lub miksujemy ) , mieszamy z podprażonymi migdałami.Nadziewamy naleśniki , posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!Smacznego
Ostra na Słodkomieć kolorowe ciasteczka)3 jajka1/2 torebki proszku do pieczenia35 dag masła50 dag mąki tortowej25 dag cukru pudruDodatkowo:marmolada do sklejania ciastekczekolada lub lukier do dekoracjicukier puderZ podanych składników szybko zagnieść ciasto. Wychodzi dosyć klejące. Zawinąć je w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać ciastka o dowolnym kształcie
Praktyczna plproszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wbić jajko do masy maślanej,zagnieść szybko gładkie ciasto. Czekoladę posiekać niezbyt drobno, dodać do masy razem z migdałami i jagodami. Dokładnie połączyć.Z masy uformować wałeczek, następnie go spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzesolonych orzeszków ziemnychdodatkowo:65 g białej czekolady2 łyżki śmietany kremówki (38%)Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem, cukrem wnailiowym i kakao. Posiekać z zimnym masłem, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać posiekane orzechy, wgnieść w ciasto.Z masy uformować wałeczek o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Po tym czasie pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo szybkie do przygotowania ciasto dla wszystkich łasuchów i wielbicieli truskawekZ truskawkami... z pianką...mniam...Składniki:1/2 kg truskawek 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 żóltka+1 jajko kostka margaryny 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki smietany aromat waniliowy szczypta soli chmurka: 4 białka 1/2 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny kruszonka: 3/4 szkl mąki, 3/4 szkl
Z Majeczką w kuchniProste,szybkie do przygotowania ciasto. W upalne dni mocno schłodzone i syci i orzezwia. Składniki:biszkopt:6jajek15 łyżek mąki15 łyżek cukru2łyzeczki proszku do pieczenia2 kubki duze, smietany 30%4dowolne galaretkido nasączenia biszkoptu:3/4 szklanki wody3 łyżki cukrusok z cytrynyna wierzch:kilka kostek czekolady mlecznejna boki:opakowanie herbatnikówWykonanie:Biszkopt: Oddzielamy żóltka od białek,ubijamy piane na sztywno.dodajemy po 1 żóltku
Z Majeczką w kuchniczasie bardzo ładnie urośnie, bo ma ciepło i wilgotno.Nagrzej piekarnik do 190 °C. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz około 35 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko przypieka się od góry, możesz przykryć je folią aluminiową. Na ostatnie 5-10 minut zmień w piekarniku funkcję pieczenia na dolną grzałkę. Skórka chleba będzie wtedy bardziej równomiernie przypieczona.Po
Grahamka, weka i kajzerkaminut) lub miksując hakiem (około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy). [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto
Moje domowe kucharzenieliście pietruszki do ziemniaków. Pietruszkę można też zmiksować osobno z jajkiem.Wstaw wodę na kopytka w dużym garnku.Masę ziemniaczaną wyłóż na stolnicę,dodaj przesianą mąkę, jajko i sól.Szybko wyrób ciasto, podziel na trzy części i z każdej kolejno formuj wałeczki grubości palca. Pokrój na kawałki. Wodę osól.Do wrzącej wody dodawaj porcjami kluski. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze
Pasje Jolkitakiej potrzeby.Pieczenie:Ciasto przekładać do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i obficie zakręcać ciasto na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować dość spore odstępy, gdyż ciasto niewiarygodnie szybko rośnie w krótkim czasie. Piec 17-20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.Krem:Śmietana kremówka 30% + Sok z cytryny (ok. 1 łyżki)Cukier kryształowyPrzygotowanie kremu:Ubij śmietanę
Eat Shrimpswyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 min. w temperaturze 180°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaszczypta soli ziarenka wanilii lub zapach Wykonanie:Do przesianej z cukrem pudrem i solą mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je palcami. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Następnie podsypując mąką wałkujemy dość cienko wycinając ulubione wzory. Pieczemy ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Malinowe Pocałunkiczekolady deserowej 80 ml śmietany 30% Wykonanie:Do przesianej z cukrem pudrem i solą mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je palcami. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Następnie podsypując mąką wałkujemy dość cienko wycinając ulubione wzory. Pieczemy ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Malinowe Pocałunkipieczenia 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jaja 22 dag masła 15 - 20 dag czekolady 1/2 łyżeczki sody 1. Składniki łączymy ze sobą i szybko zagniatamy ciasto.2. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy, aby równomiernie się rozłożyła.3. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia
Apetyczna babeczkawszędzie....ale cena tego roku zwala z nóg przynajmniej w naszym rejonie.A my mamy jeszcze tyle pomysłów na wykorzystanie ich. Cóż mimo to jak tu się nie skusić:) Ciasto jest szybkie i banalnie proste...takie lubię;)))Składniki; 1,5 szklanki maki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka borówek, Wykonanie; Jajka ubijać mikserem
Anioły w kuchni