Roladki z tortilli z łososiem i sałatami – to szybka i pyszna przekąska na imprezę. Świetnie się sprawdzi na Sylwestra jako finger food, czyli weź w łapkę i zajadaj ze smakiem ;) Taką przekąskę można przygotować parę godzin szybciej przed przyjściem gości i przechowywać w lodówce, szczelnie zawiniętą w folię spożywczą (lub folię aluminiową) i schowaną w pudełeczku. A tuż przed(...)Następnie wyciągnąć roladki z tortilli z lodówki, rozwinąć delikatnie z folii. Kolejno bezpośrednio przed podaniem pokroić w plastry o szerokości około 2-3 cm. Smacznego! Polecam również: Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem i serem Więcej przepisów na pyszne przekąski na imprezę znajdziecie w zbiorze na blogu pod tym linkiem: przekąski na imprezę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Roladki
Kulinarne Przebojesię kiedyś znajdywało informacje kiedy to nie było internetu? No nic, szukamy, szukamy i jest przepis – nawet nie jeden a cała masa z wszelkimi wariacjami. Na ciasto wybrałem wersję z przepisu Madame Edith natomiast „farsz” z przepisu Cake Time ale bez likieru – kolejną opcję spróbuję już z piankami jak winno być od początku(...)żeby było twardsze bo wtedy lepiej się nakłada. Ciasteczka przekładamy nadzieniem albo za pomocą łyżeczki albo za pomocą rękawa – ja użyłem mojej „wyciskarki”. Jako że nadzienie szybko stawało się miękkie, wrzuciłem ciasteczka do lodówki – będą na dłużej Spostrzeżenia: - ciasteczka są mocno kakaowe więc jak ktoś woli mniej intensywny smak to proponuję użyć trochę mniej kakao
Kuchenne WariacjePrzyznam, że tiramisu robiłam pierwszy raz choć jadłam je razy kilka. Była niedziela przed południem i się zabrałam w trakcie robienia obiadu za to włoskie
Kubki smakuCzas przygotowania: 4 hSkładniki na bezę o śr. 23 cmKoszt przygotowania: 24,00 złSKŁADNIKI na bezę:5 białek (ok. 170 ml)250 g cukru pudru1 łyżeczka
kulinarnyJajest wszystko ok. 2. Składniki - owoce i cukier lub miód Zamiast cukru możemy użyć miodu. Standardowa proporcja to 1:1:1 owoców, cukru i alkoholu. Taka nalewka robi się szybko. Miodu używamy tak samo jak cukru. Jeśli nie chcemy używać aż tyle cukru, to zmniejszamy o połowę lub nie dodajemy wcale, ale wtedy nalewka może być bardziej kwaśna lub dużo(...)samo może zmienić się kolor - pigwówka ma to do siebie, że ciemnieje z czasem. Więc nie przejmujmy się zmianami, a delektujmy smakiem. 7. Wykorzystanie owoców po nalewkach do ciasta - wiśnie, czereśnie, truskawki Owoce z nalewek można wykorzystać do ciast i deserów. Nadają się do tego w szczególności wiśnie, czereśnie i truskawki. A do jakich ciast? Ot, przykładowo do mufinek - przepis
dobra gospodyni dom wesołym czynimojej kuchni, a dokładniej w lodówce często można znaleźć ugotowane kaszę. Dla mnie to produkt uniwersalny, a zarazem szybki i łatwy sposób na posiłek. Kaszę wykorzystuję na różne sposoby – czasem stanowi ona główny składnik śniadania, np. w postaci koktajlu kokosowego z kaszą jaglaną , albo w postaci tradycyjnej jaglanki z owocami. W porze obiadowej kasza stanowi dodatek(...)miski. Dodaj zawartość patelni, a także wbij jajka, dodaj mąkę ryżową oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Ponownie rozgrzej patelnie i wykładaj na nią niewielkie ilości ciasta, tak aby kształtem przypominały placuszki. Smaż ok. 5 minut, aby były złociste. Podawaj z łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego. Smacznego Artykuł Placki z kaszy z kurkami i rozmarynem pochodzi
365 dni dookoła kuchnizrobić, wylądował również w zupie. Nie bójcie się zupy z pokrzywy, bo to bardzo zdrowe ziółko. Jeśli pominiemy nieco mało komfortowy aspekt pracy w rękawiczkach, to zupę robi się szybko i przyjemnie. I nie bójcie się…ugotowana pokrzywa nie parzy;) Zupę testowałam w dwóch wariantach, na wywarze jedynie warzywnym jak i mięsnym. Oczywiście, zupa na wywarze mięsnym jest bardziej(...)Zupę blendujemy i zaprawiamy śmietaną/mlekiem. Podajemy z jajkiem 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-pokrzywy-czosnku-niedzwiedziego/ BosowKuchni Artykuł Zupa z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuczekoladą. Podczas tych „wypraw” moja Mama oczywiście nudziła się niemiłosiernie, w związku z czym śpiewała sobie pod nosem. A ja, jako dziecię o pamięci słonia i uszach trolla dosyć szybko przyswoiłam sobie taką oto piosenkę: „Raz tutaj jestem, a raz tam, Bo zdolność przenoszenia mam. Materię czuję tak jak pies, Od razu widzę co w niej jest… Bez mikroskopu widzę(...)białek i umieszczamy w sporej misce. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia, olej, oliwę, sól i cukier i wszystko miksujemy na gładziutkie ciasto. Powinno ono mieć konsystencję ciasta naleśnikowego lub może być nieznacznie gęstsze. Następnie dodajemy pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy w gofrownicy na złoto. I to tyle… Pozostaje jedynie
Kate's KitchenNadszedł dzień podsumowania mijającego roku, chwila zastanowienia nad naszymi osiągnięciami, tym, co udało się zrealizować, a czego nie, nad narzuconymi sobie postanowieniami. Obojętnie czy te 12
peanutbuttermonsternich uformować w dysk i rozwałkować cieniutko na blacie podsypanym mąką. Uwaga - mąki nie może być zbyt dużo, by podczas smażenia nie odpadała od faworków i się nie przypalała . Ciasto podzielić na paski szerokości 3-4 cm i dowolnej długości. W każdym pasku zrobić nacięcie równoległe do boków pasków. Przełożyć jedną końcówkę paska przez nacięcie i uformować faworka (patrz zdjęcia(...)widokiem na Dublin. Nie jest sam w staraniu się o to stanowisko. Pewnego dnia Lou poznaje bezdomnego Gabriela (Gabe'a) i oferuje mu pracę w swojej firmie. Jest zaskoczony szybkim tempem pracy, na które wielu współpracowników zwraca uwagę. Zazdrości mu tego, bo Lou coraz bardziej brakuje czasu, a tymczasem zbliża się rodzinna uroczystość związana z 70-tą rocznicą urodzin jego
Weekendy w domu i ogrodzieMalinowe praliny A może malinową pralinę do kawy? Pyszny, ręcznie robiony wyrób Tak dla odmiany, żeby nie było tylko ciast na blogu, mam dla was takie małe, eleganckie słodkości. Nie wiem czy już próbowaliście, ale malinowe nadzienie w gorzkiej czekoladzie smakuje naprawdę wybornie. To połączenie sprawia, że czekoladka nie jest zbyt słodka tylko lekko orzeźwiająca. Zresztą podobne smaki proponowałam(...)lodówki i pędzelkiem zamoczonym w czekoladzie smarujemy po kolei każde miejsce na czekoladkę. Musimy to wykonać dość dokładnie, żeby nie zostawić pustych dziur. Foremka będzie zimna, więc czekolada będzie szybko zastygać. Po wypełnieniu wszystkich czekoladek, wstawiamy foremkę do lodówki. Po około 20 minutach (czas ten może być dłuższy jeżeli szykujemy w kuchni akurat coś innego), czynność powtarzamy. W sumie nakładamy
Relaxtimedziałanie antybakteryjne i antywirusowe zawiera witaminy: A, B i C oraz minerały takie jak: potas, fosfor i wapń. doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast można na nim smażyć potrawy, które nabiorą wspaniałego smaku i egzotycznego aromatu ma także wielorakie zastosowanie w kosmetyce MORWA SUSZONA Kiedyś już próbowałam morwy suszonej. Jest bardzo smaczna(...)konsystencja sprawia, że mogą być wykorzystywane do wielu przepisów. Lubię je jako samodzielną przekąskę, ale także chętnie używam do słodkich wypieków i deserów. Właściwości daktyli: bardzo dobre źródło szybko wchłaniających się cukrów idealna przekąska dla osób uprawiających intensywnie sport mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie poleca się je osobom z zaburzonym poziomem glukozy we krwi bogate w potas
Zdrowie na języku :Ppodkreślanie smaku, nie uważacie?Na początku, kiedy zrezygnowałam z tych przypraw, było mi trudno doprawić potrawy. Nie wyczuwałam zupełnie smaku, wszystko było jałowe. Bardzo szybko jednak przyzwyczailiśmy się, a po niedługim czasie stwierdziliśmy, że dostrzegamy nowe, niewyczuwalne kiedyś smaki. Złapaliśmy się nawet na tym, że niektóre potrawy smakują jak "kiedyś" czyli w naszym dzieciństwie(...)makaronem.Składniki na makaron:około 40 dkg. mąki,2 całe jajka,4 żółtka,płaska łyżeczka soli.Mąkę przesiewam do miski. Wsypuję sól i wbijam jajka. Zagniatam ciasto. Kiedy będzie już jednolite, przekładam na stolnicę i wyrabiam podsypując lekko mąką, żeby się nie przyklejało. Musimy je bardzo dokładnie połączyć, aż stanie
Codzienna kuchnia niecodzienna