Pyszny i smaczny deser. Placek pełen słodkości. Idealny na niedzielne popołudnie z rodzinką. Robi się go szybko i wychodzi zawsze. Wypróbujcie. Biszkopt na słodko BISZKOPT 6 jaj 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki zwykłej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Łyżeczka proszku do pieczenia MASA 500 ml śmietany kremówki 1 Śnieżka 2 śmietanki fix 3 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru(...)rumem. MASA I: Śmietanę ubić dodać puder, Śnieżkę, oraz śmietankę fix i żelatynę wcześniej przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Pod koniec delikatnie wmieszać kisiel w proszku. Wyłożyć na pierwszy placek, przykryć drugim i docisnąć. Tak samo postąpić z drugą kremówką (tylko nie dodawać kisielu), wyłożyć na drugi placek, wyrównać. POLEWA: Kremówkę, czekoladę i cukier dać do rondelka rozpuścić
Gotuję TestujęProste i szybkie placuszki z twarogu, które są tradycyjną potrawą kuchni rosyjskiej (Сырники) i ukraińskiej, gdzie nazywane są również tworożnikami (творожники). Najczęściej podawane są ze śmietaną (u mnie gęsty jogurt) i konfiturą. Masa jest zbliżona do tej na nasze pierogi leniwe, jednak nie ubija się białek, co znacznie przyspiesza całość przygotowania. Sekretem dobrych syrniczków jest prawdziwy twaróg. Nie nadają się(...)tutaj rzadkie wiaderkowe sery. Swoją delikatność placki zawdzięczają niewielkiej ilości mąki. Do ciasta na placki trzeba jej dodać tyle, żeby wszystko razem się połączyło i dało uformować w wałek. Składniki: 500 g twarogu 2 jaja (dałam L) 50 g mąki plus trochę do podsypania 2 łyżki cukru waniliowego do podania do wyboru: cukier puder, śmietana, konfitura, dżem, ulubione
Pełny talerzDawno już nie brałam udziału w akcjach czy konkursach na Durszlaku. Czasu ostatnio mało aż zastanawiam się czy doba się skurczyła? Kiedy jednak zobaczyłam wspólny z
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo proste i szybkie ciasto. Jest to chyba najstarszy przepis w mojej rodzinie. Mamuśka robiła go bardzo często, dodając różne owoce. Ciasto rozpływa się w ustach
Kuchnia PokoleńUwielbiam te placki. Jeśli je zrobicie i spróbujecie zrozumiecie, że nie da się ich nie kochać. Ich szykowanie to całe trzy minuty – odrobina dłużej schodzi nad patelnią. Skład? Samo zdrowie. Owsiane płatki, banan, jajka i jogurt. To lekkie i puszyste placuszki. Bardzo sycące. Zdrowe, szybkie i pyszne! Zapisz Zrobienie tych pancakes to chyba najprostsza rzecz na świecie – wystarczy odważyć(...)później na chwilę odstawić żeby zmielone płatki zdążyły nasiąknąć mieszanką i jednocześnie widocznie ją zagęścić. Smażymy pancakes na nieprzywierającej patelni o grubym dnie, nakładając porcje ciasta łyżką stołową. Placki po usmażeniu układamy jeden na drugim, posypujemy z wierzchu chrupiącym musli (to świetny kontrast dla miękkich i puszystych placków, naprawdę – posypcie je odrobiną owocowego musli, nie pomijajcie tego!), podlewamy melasą
Karo in the KitchenInspiracją do zrobienia tych placuszków był przepis na tradycyjne duńskie pączki aebleskiver. Te słodkie maleństwa smaży się wykorzystując specjalną patelnię. Moje przybrały formę racuchów podanych ze
babka w formieCałkiem pyszne ciacho, a przy tym niedrogie i szybko się robi. Przepis znaleziony w starym zeszycie. Na ciasto:30 dag margaryny3 szklanki mąki pszennej3 żółtka4 łyżki gęstej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka cukru pudruDo przełożenia: 3 opakowania budyniu na pół litra mleka1 litr mlekaLukier: 1 szklanka cukru pudrusok z 1 cytrynyZ podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na dwie(...)część ciasta. Ugotować budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość mleka do 1 litra. Gorące wylać na ciasto, przykryć drugą częścią ciasta. Upiec na złoty kolor. Gorący placek oblać lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego
Praktyczna plStefanka to już u nas niemal tradycja ;) pojawia się prawie na każde Święta ;) a ja upiekłam bez okazji :) Kruche placki miękną pod wpływem masy, dlatego najsmaczniejsza jest na drugi dzień po przygotowaniu :) Składniki: Blaty: 1/2 kg mąki 2 jajka 2 łyżki miodu 1 kostka masła lub margaryny 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka sody Krem: 5 łyżek cukru 1/2 litra(...)Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy kostkę tłuszczu, miód, cukier i sodę. Wszystko siekamy, a następnie szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części, każdą część rozwałkowujemy na placki wielkości dna blachy (u mnie na odwróconych blaszkach 25x36). Pieczemy około 5-7 minut (do zrumienienia na złoty kolor) w rozgrzanym piekarniku
Kolorowy PrzepisownikPrzepis poniżej to dość mocne, choć na pewno nie ortodoksyjne nawiązanie do kuchni meksykańskiej. Oprócz tradycyjnych meksykańskich placków będą również charakterystyczne dla tej kuchni pomidory, papryka, fasola i… lekko pikantnie. Aczkolwiek ten ostatni element możemy łatwo dostosować do własnych upodobań. Sugerowana w przepisie porcja mielonego chilli jest dość umiarkowana, ale nic przeszkadza, aby ją zwiększyć. I tylko dodatek żółtego(...)fasola). Tortilla z nadzieniem paprykowo-pomidorowo-fasolowym 2015-05-12 11:52:09 Tradycyjna meksykańska tortilla wypełniona kolorowym, choć nie całkiem meksykańskim nadzieniem. Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, może służyć zarówno za szybki obiad jak i przekąskę o innej porze. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 duże pszenne lub mieszane tortille (ok. 25cm) 1 średnia czerwona
Kulinarna Pokusacebula nawiązują do smaku tradycyjnych placków ziemniaczanych, marchew dodaje słodkości (i dodatkowych witamin), a pieczarki dodatkowego "leśnego" aromatu. Całe danie, bez niczego smakuje tak, że nie trzeba żadnych dodatków. A znikają szybko. Podjadam świeżo po usmażeniu, zimne też są dobre. Myślałam, że trochę zostanie na następny dzień, ale nic z tego. Takie placki, podobnie jak ziemniaczane
Zasmakuj KuchniPlacki gryczane smażę z kaszy gryczanej . Najczęściej jeśli zostaje z obiadu a wyrzucić szkoda . Szybko je można usmażyć i są idealne jako przystawka lub dodatek obiadowy . Składniki 100g kaszy gryczanej ugotowanej 1 jajko 1/2 szklanki kefiru lub jogurtu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (nie koniecznie) sól , pieprz do smaku Wykonanie - Do ugotowanej kaszy gryczanej dodać(...)kefir, jajko ,proszek do pieczenia , zmiksować . Nie musi być jednolita masa . Wystarczy że trochę kasza będzie rozdrobniona. Jeśli potrzeba doprawić . - Rozgrzać patelnię , kłaść łyżką masę , uformować cienkie placki ( urosną) . Smażyć na brązowy kolor z każdej strony. Podawać z sosem pieczarkowym , grzybowym ,gulaszowym lub z serkiem na ostro
Eli Gotowanieubijając. Mąkę przesiać do miski. Do jajek dodać powoli ostudzoną czekoladę i wymieszać łopatką. Dodać partiami mąkę i delikatnie wymieszać. Podzielić masę na dwie części i upiec dwa równe placki w nagrzanym piekarniku do 170C po około 20 minut każdy. Serek mascarpone i masło orzechowe przełożyć do miski i wymieszać na jednolitą masę. Cukier wyłożyć na nieprzywierającą zimną patelnię(...)przybierze karmelową barwę. Gdy masa ma właściwy kolor (karmelowy, lekko brązowy - lepiej jaśniejszy niż ciemniejszy) należy patelnię zdjąć z ognia, wlać szybko śmietankę i całość pomieszać do zgęstnienia. Może pryskać. Masę rozdzielić na dwie części. Placki w razie potrzeby naponczować wodą z cukrem. Na pierwszy placek rozsmarować połowę masy, przełożyć drugim plackiem. Wierzch posmarować resztą masy, wysypać
Czerwony GupikDelikatne placki z jabłkami...Puszyste, złociste, mięciutkie.Z zatopionym plasterkami jabłek.Oprószone cukrem pudrem.Proste, szybkie, pyszne!Składniki:2 szklanki mąki pszennej;2 szklanki mleka (u mnie 0,5%);2 jaja;4 średnie jabłka;1 łyżeczka cynamonu;Szczypta soli;Olej do smażenia;Cukier puder do posypania po wierzchu.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od miksera) wbić jaja, dodać mąkę(...)trzepaczką kuchenną) lub zmiksować robotem kuchennym na gładką masę.Dodać cynamon i sól i wymieszać.Jabła umyć, osuszyć, obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki, dodać do ciasta i wymieszać.Placki smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron, na złoty kolor.Usmażone placki odsączać na ręczniku papierowym.Podawać gorące, oprószone cukrem pudrem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych
Gospodyni Miejskałączymy olej z mlekiem i wlewamy do suchych składników, mieszamy widelcem do połączenia, a następnie szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto za bardzo się kruszy, dodajemy jeszcze nieco mleka. Z gotowego ciasta odkrawamy 1/3, a resztę wałkujemy na bardzo cienki placek, którym następnie wykładamy formę (wcześniej posmarowaną odrobiną masła i posypaną mąką). Gotowe – możecie przechodzić do punktu(...)ciasto straci na kruchej konsystencji – zamiennie można użyć robota z mieszadłem do wyrabiania ciasta). Kiedy z mieszanki powstanie piasek, dolewamy do tego 1 łyżkę zimnej wody i szybko ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa się rozpada, dodajemy jeszcze jedną łyżkę wody i ugniatamy. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez co najmniej
Nerds Kitchenciasta i zwykła szklanka... Moja metoda jest szczególnie przydatna przy lepieniu pierogów bezglutenowych. Ciasto bezglutenowe bardzo szybko wysycha więc należy szybko je przerobić. Zlepianie Na dużej stolnicy rozwałkowujemy ciasto na pierogi - rozwałkowany placek musi mieć kształt długiego paska. Po dłuższym boku ciasta, w równych odstępach układamy porcje nadzienia - jeśli nadzienie jest gęste (np. na pierogi ruskie) można
Ze smakiem bez glutenumigdałowego Dodatkowo: orzechy do posypania polewa czekoladowa Sposób przyrządzania: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy , siekamy ze schłodzoną margaryną i cukrem. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy po czym wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkujemy na placek większy niż blaszka o jakieś 4 cm i wykładamy do przykrytej papierem do pieczenia, foremki , Zrobić 2 cm brzegi. ( jeśli nie da się
Różne smaki w kuchniDziś przepis na szybkie, proste i tanie danie dla tych najmłodszych i łasuchów słodkiego. Pyszne
magiczna kuchnia KasiKtóż nie lubi kruszonki. Sama z dzieciństwa pamiętam.jak wyjadałam samą kruszonkę z placka który piekła mama albo babcia. Wszak kruszonka jest najlepsza. Dlatego polecam szybkie crumble z dodatkiem migdałów, czereśni.Powstało coś pysznego od czego nie można się oderwać. 1 szklanka czereśni wydrylowanych 9 czereśni z ogonkami 1 łyżka soku z cytryny 1 nektarynka 1 łyżka płatków migdałów
wesoła kuchniaPyszny deser, który z czystym sumieniem mogę polecić każdemu. Prosty i szybki w przygotowaniu, co jest najważniejsze w ciastach. Zróbcie, a nie pożałujecie. Placek o 2 masach BISZKOPT 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: 750 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 3 łyżki kakao DODATKOWO: kilka
Gotuję TestujęWracamy do prostych, szybkich i przepysznych przepisów. Tym razem skłaniamy się ku słonecznym i śródziemnomorskim klimatom. Nie zabraknie pomidorów, oliwek i świeżej bazylii, a wszystko to
Bananowe PoleSkładniki – porcja na formę 25×25: 2 szklanki maślanki, 1 szklanka cukru, 2,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki oleju, 2 jajka, 3 łyżeczki proszku do
Coś bym zjadłatrzepaczką do tego dodać cukry wanilinowe. Mąkę rozmieszać z mlekiem (odlać ze szklanki) resztę mleka zagotować z cukrem i do tego wlać szybko masę jajeczną i mieszać aż zgęstnie. Wystudzony ucieramy z margaryną. Przekładamy placki czekoladowe. Polewamy polewą czekoladową
Cukiernia Pychotkizdecydowanie nadrabia smakiem. Robi się niezwykle szybko i łatwo. Dal jednych będzie urozmaiceniem na świątecznym stole, dla innych kołem ratunkowym - bo szybki i zawsze się udaje. Mąki dajemy niewiele, a dostajemy spory jabłkowy placek. Składniki : ok. 1,3 kg jabłek (jeszcze nieobranych) 200 ml orzechów włoskich (nie rozdrabniać) 150 ml rodzynków 200 ml cukru skórka z pomarańczy
Weekendy w domu i ogrodziepudełka lub termosu i zabrać na uczelnię. Jako studentka dietetyki postaram się, aby były nie tylko smaczne, ale także zdrowe ;) Dzisiaj tanie, szybkie, bardzo smaczne i, o ile nie utopimy ich w oleju, zdrowe - placki ziemniaczane :) ~ Placki ziemniaczane ~ Składniki: 0,5 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej pół cebuli mąka ziemniaczana przyprawy: sól, pieprz, czosnek Ziemniaki
Kuchenny Skrawek Niebaczubatej łyżki bramborów , zanurzamy w roztrzepanych jajkach , następnie w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju , uwaga koniecznie najpierw kładziemy kotlet na stronie placka , tak żeby ziemniaki scaliły się ze schabem , trzeba to zrobić dość szybko żeby ziemniaki nie zsunęły się z mięsa. Jak już ładnie się zrumieni powinien być na tyle sztywny i chrupiący , że już bez trudu
Ogrodnik w podróżyprzepisu i drugiego podejścia. Tym razem udało mi się wygrać ;) Moje uwagi Jeżeli gniazdka podczas smażenia lekko się porozwijają, można spróbować je szybko jeszcze raz uformować tuż po wyjęciu np. dwoma widelcami Z jednego placka wychodzi ok. 3-4 gniazdek Ciastka nie powinny być ciasno pozwijane Składniki: 2 szklanki mąki luksusowej (z małym czubkiem) 3 żółtka 1 jajo
Pełny talerzPlacki ziemniaczane - całkiem inne bo z ugotowanych ziemniaków. Robi się je naprawdę szybko. Fajny sposób na wykorzystanie ich resztek np. z poprzedniego dnia. Mięciutkie w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Przepyszny dodatek do sosów, gulaszy itp. SKŁADNIKI: (na 7-8 placuszków czyli ok 3 porcje) 1/2 kg ziemniaków (ugotowanych i przestudzonych, mogą być z poprzedniego dnia
Kto ugości moich gości?pół godziny do zimnej osolonej wody, łatwiej będą się obierały. Ugotowane ziemniaki w mundurkach do sałatki lub do smażenia można pokroić szybko w talarki za pomocą urządzenia do krojenia jajek. Aby ciasto na placki ziemniaczane nie ściemniało, należy dodać do masy niedużą utartą marchewkę
Przepisy i porady kulinarneOd czasu do czasu lubię zrobić na szybko placuszki na słodko. I zawsze tak jest, że robię je z tego co akurat mam pod ręką
Ewa w kuchniNamówiona przez Naczelną postanowiłam poszperać w przepisach i upiec pancakes. Przepisów w sieci jest sporo, tak samo jak sposobów ich smażenia pieczenia
Codzienna kuchnia niecodziennaLubicie słodycze? Bo ja baaaardzo ;) Dlatego dziś namówię Was na spróbowanie pysznego puchatego placuszka z dodatkiem kremu czekoladowo - orzechowego. Połączenie idealne
Codzienna kuchnia niecodziennaProste ciasto z rabarbarem...Puszyste, słodkie ciasto.Z kawałkami kwaśnego rabarbaru.Oprószone cukrem pudrem.Szybkie, smaczne, tanie.Idelane do kawy. Zapraszam!Składniki:250 g margaryny;1 szklanka białego
Gospodyni Miejska