jajka Dodatkowo: dżem masa kajmakowa rodzynki, płatki migdałowe do ozdoby Ciasto kruche: Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać cukier, jajko i śmietanę.Szybko wyrobić ciasto i odstawić do lodówki.Z oziębionego uformować placek oraz wałeczek do obramowania mazurka. Ciasto maślane: Masło utrzeć z cukrem dodając jajka, a na końcu mąkę. Układanie w blaszce: Uformowany placek
Moje domowe kucharzenieDzisiaj kolejny pomysł jak wykorzystać banany, których nikt nie chce zjeść :) I zdjęcia odnalezione w czeluściach komputera ;) Kiedyś przygotowywałam babeczki z bananami >
Codzienna kuchnia niecodziennatortille, ser żółty, szynka, oliwki, pomidor Możemy wykorzystać gotowe placki, bądź też przygotować je samemu ( pod koniec przepisu, dowiesz się jak zrobić domową tortillę). Na 1 placku układamy połowę startego żółtego sera, układamy pokrojoną w kosteczkę szynkę, oliwki i pomidora. Posypujemy resztą sera i przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy. Układamy na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu i smażymy(...)dipem Guacamole. Nie wiesz jak zrobić Guacamole? KLIKNIJ po przepis :) JAK PRZYGOTOWAĆ GUACAMOLE Podam Wam też bardzo szybki i prosty pomysł na domowe tortille. Z podanych proporcji wyjdą nam 2 placki. Składniki : 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki gorącej wody, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, oregano. Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy ciasto. W razie
Mój Smak na ŻycieParne popołudnie. Sok z aronii w trakcie przygotowań. W chwilach przerwy szybka lektura. Cukinia. Przewija się na naszym talerzu całe lato w przeróżnych dania i na różny sposób. Wczoraj zachciało nam się placków z cukinii. Do tego domowe tzatziki, świeży koperek i letni obiad gotowy. No przyznam, że trochę się trzeba nastać przy patelni podczas smażenia ale nie jadamy(...)codziennie to i od święta można się poświęcić ;) A Wy z czym podajecie takie placki? :) Składniki na około 20 placków: 1 kg cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 jajka 2 łyżeczki soli pieprz mały pęczek koperku 6-7 łyżek mąki Cukinię obieramy i wydrążamy gniazda nasiennie (jeśli jest mała możemy pominąć ten krok i pozostawić
My simple kitchenwierzch kładziemy awokado, łososia, rukolę, rolujemy, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i gotowe. Smakuje rewelacyjnie. Podpatrzyliśmy to u Madzi koleżanki na imprezie. Szybka przekąska i doskonale się spisuje na imprezach. Zdecydowanie polecamy. Przepis na sam placek podpatrzony na Vegazone . Placek (8 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 160 ml goracej wody 2 łyżki oleju szczypta soli W misce mieszamy
Marder&Marder ManufactureJakiś czas temu otrzymałam paczuszkę od Anielskich Przysmaków. I teraz sukcesywnie próbuję tych smakowitości. Limonki w syropie, które dziś chcę Wam polecić, można wykorzystać
Codzienna kuchnia niecodziennaChrupiące, cienkie i pełne smaku placki ziemniaczane. Z dodatkiem cebulki, czosnku i pieprzu ziołowego. Idealne na szybki obiad po pracy. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Pyszne także z sosem pieczarkowym lub gulaszem. SKŁADNIKI / 24 sztuki 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 2-3 łyżki mąki przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny(...)miski, dodajemy przyprawy do smaku, jajka i mąkę oraz skrobię. Masę mieszamy przed samym smażeniem. Na patelni rozgrzewamy warstwę oleju. Łyżką wykładamy porcje masy i rozprowadzamy na dość cienkie placki. Smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż się przyrumienią. Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Podajemy gorące, z jogurtem
cool and mintypiec około 20 minut. Wypieków z kruchego ciasta nie należy zdejmować z blach i form od razu po upieczeniu. Muszą one nieco przestygnąć i stężeć. jedynie duże placki kraja się na kawałki zanim ostygną, w celu uniknięcia pokruszenia się wypieku. Drobne ciasta należy zdejmować z blachy i układać bardzo ostrożnie, aby nie pokruszyły się. babeczki należy najpierw ustawić(...)lodowatej wody lub bardzo zimnego białka; jeżeli ciasto nie jest jeszcze gotowe (w środku jest niedopieczone, a wierzch zaczyna się mocno przyrumieniać), należy szybko przykryć je kawałkiem folii aluminiowej; zdarza się czasami, że kruchy placek z owocami mocno przywiera do formy (oznacza to, że użyto za dużo cukru lub owoce puściły sok) i nie można go wyjąć. Jest
Ciastka - domowe słodkościwsypać pół łyżeczki cukru, ale krówka jednak jest szybszą i pyszniejszą opcją – do moreli pasowała idealnie. Szkół lepienia knedli tyle, co sposobów na lepienie pierogów. Mój jednak jest szybki i idiotoodporny Gdy ziemniaki już wystygną, w tym samym garnku w którym je gotowaliśmy, szykujemy ciasto. Nie dotykając go rękami, naszykujcie tylko widelec lub łyżkę. Ziemniaczane ciasta nie lubią(...)gotowanie– ciasto wilgotnieje od nadzienia. Naszykujcie sobie mocno posypaną mąką deskę i do dzieła! Knedle powinno się formować w miarę szybko. Mąką osypcie dłonie, oderwijcie duży kawałek ciasta, spłaszczcie go w dłoniach i na taki placek połóżcie morelkę. Ciasto po złożeniu dłoni powinno ciasno obejmować owoc, możecie teraz ciasta dołożyć. Ciasto zamknijcie, zlepiając otwory
Karo in the KitchenPlacuszki robi się szybko i są doskonałe na śniadanie czy deser. Do placuszków użyłam dyni Flat white ale tutaj pełna dowolność, można użyć ulubionej dyni
Moje Małe CzarowanieJest to bardzo łatwa i szybka w wykonaniu potrawa. Można ją dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione dodatki. Często robię ją kiedy zostanie mi z poprzedniego
Pyry na GazSzybki pomysł na śniadanie..Pancakes i wspólne wypiekanie na śniadanie tym razem prowadzone przez Dobrafkę .Przepis z bloga Dorotki . Składniki dla 4 osób: 2 szklanki
Moje domowe kucharzenieSzybkie dania zawsze cieszą się dużym powodzeniem, a dodatek owoców jest ich kolejnym atutem. Dla dzieci będą frajdą… i nie tylko – naleśniki na maślance, z jabłkami
mojewypiekiinietylkoDynia w kolejnej odsłonie... Szybkie placuszki na słodko w przecudnym pomarańczowym kolorze. Tak oglądam różne przepisy dyniowe i doszłam do wniosku, że chyba nie ma potrawy do której dynia by nie pasowała :). Moje placki podałam z cukrem pudrem, ale ponieważ ciasto nie zawiera cukru można też je wykorzystać do wersji wytrawnej. Doskonale również smakują na zimno. Przetestowałam :) Placuszki
Kulinarne przygody Gatity