szybki placek - 2500 przepisów (strona:26/167)

Sernik gotowany z brzoskwiniami i galaretką 170

możliwym zakamarku, wypełniając je uśmiechem i swoją obecnością... Sernik gotowany w wersji na bogato. Zapewniam Was, że był przepyszny! I ładnie prezentował się na stole :) Placków miodowych nie trzeba dodatkowo obciążać, bo dość szybko miękną. Ciasto długo zachowuje świeżość i jest całkiem wydajne - 1 kawałek potrafi zaspokoić nawet apetyt dużego łasucha. Choć pewnie na jednym kawałku nie poprzestaniecie(...)gotować) i stopniowo dodawać ser, ciągle mieszając. W mleku rozpuścić budynie i wlać do masy serowej. Całość gotować na małym ogniu aż masa wyraźnie zgęstnieje. Gorącą masą przekładać placki (trochę masy serowej zostawić na również na wierzch ciasta). Przełożone placki odstawić do wystudzenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w równej wielkości plastry, które następnie poukładać na wierzchu

My simple kitchen
Pizza - historia prawdziwa 169

Wezuwiusz i Pompeje 24 sierpnia, 79 rok naszej ery. Dlaczego właśnie ta data i to miejsce ma znaczenie w historii pizzy? To właśnie tu archeolodzy wydobyli z lawy płaskie placki z mąki, które były podstawą diety mieszkańców Pompei i pobliskiego Neopolis, greckiej osady, który później stał się słynnym Neapolem. W ruinach Pompeii odkryto również sklepy wyposażone w sprzęt(...)światu pierwszy podstawowy pomidorowy sos do pizzy. Tak powstała pierwsza "nowoczesna" pizza zwana jako "Napoletana" - płaski chleb z sosem pomidorowym i serem. W bardzo szybkim tempie Włosi zaczęli chwalić Neapol za najlepsze placki do pizzy w całym kraju.  Po około stu latach spróbowanie tego przysmaku było "must-to-do" aktywności turystycznej tego miejsca. Tzw. slumming (turystyka obejmująca odwiedzanie

Better Life By Auntie Ju
Placek kakaowo-migdałowy z truskawkami 180

Ciasto szybkie i łatwe co jest o tyle ważne, że gdy pięknie za oknem to nie chce mi się, jeszcze bardziej niż zwykle, stać przy garach. Tutaj wystarczy ubić jajka, dodać sypkie składniki a na wierzch wrzucić trochę owoców i gotowe ! Ja placek polukrowałam bo tak woli mąż, ale wystarczy oprószyć go odrobiną cukru pudru i będzie równie pysznie

Smaczna Pyza
Tortille szpinakowe 206

i smażyć ok 1 minuty lub do chwili gdy na spodzie pojawią się  blado brązowe plamy a na wierzchu placka  zaczną się pokazywać  małe pęcherzyki. Jeśli tortilla przypieka się  zbyt szybko, zmniejszyć grzanie. Przełożyć  na drugą stronę i smażyć przez około 30 sekund. Zdjąć z patelni. Aby tortille pozostały ciepłe, miękkie(...)giętkie, do czasu usmażenia wszystkich, należy placki trzymać w zamykanym pojemniku lub foliowej torebce, najlepiej z zamkiem. Można też układać jedną na drugiej, przekładając ściereczką.  Podawać od razu ciepłe lub pozostawić do ostygnięcia i zjeść później. Jeżeli chcemy placki odgrzać, najprościej zrobić to  w kuchence mikrofalowej. Placki można też zamrozić. Smacznego

Stare Gary
Pszenne tortille 103

placek i smażyć ok 1 minuty lub do chwili gdy na spodzie pojawią się  blado brązowe plamy. Na wierzchu placka  zaczną się pokazywać  małe pęcherzyki. Jeśli tortilla przypieka się  zbyt szybko zmniejszyć grzanie. Przełożyć  na drugą stronę i smażyć przez około 30 sekund. Zdjąć z patelni. Aby tortille pozostały ciepłe, miękkie(...)giętkie, do czasu usmażenia wszystkich, należy placki trzymać w zamykanym pojemniku lub foliowej torebce, najlepiej z zamkiem. Podawać od razu ciepłe lub pozostawić do ostygnięcia i zjeść później. Jeżeli chcemy placki odgrzać, najprościej zrobić to  w kuchence mikrofalowej. Placki można też zamrozić. Smacznego

Stare Gary
Budapeszt – lokalne przysmaki 235

każdym sklepie jest salami . Możemy wybierać w wielu jego rodzajach – łagodne, ostre, z dodatkiem pieprzy itd. Langosz – szybka przekąska a’la fastfood Szybkim daniem, coś a’la fastfood jest Langosz . Jest to placek drożdżowy smażony na głębokim tłuszczu podawany z rozmaitymi dodatkami… Langosz jest bardzo sycący i jedna porcja z dodatkiem szynki, pomidorów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
MALINOWE COULIES 158

fantastycznie podkreśla smak słodkich potraw.  Świetnie sprawdza się jako dodatek do budyniu, puddingu chia, owsianki, jaglanki lub pieczonych serników. Można nim polać naleśniki placki lub racuszki. Przygotujecie go niezwykle prosto i szybko. W mniej niż 30 minut otrzymując pyszną dawkę słodkości. Świeże lub mrożone owoce gotujemy z cukrem, aż rozpadną się i utworzą sos. Studzimy i przecieramy

cool and minty
Pączki pieczone z kremem czekoladowym 143

ścianek miski. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na blat podsypany mąką. Zagniatamy je szybko ręką, formujemy kulę i rozpłaszczamy rękami na placek. Można sobie pomóc delikatnie wałkiem. Placek powinien mieć około 1 cm grubości. Szklanką lub obręczą (o średnicy ok.7,5cm) wycinamy kółka. Nieco rozpłaszczamy

Kolizje Smaków
Placki z bananem na łyżki 1691

Super placki śniadaniowe z dodatkiem plasterków banana. Pachną przecudnie! - szybkie i proste do zrobienia - bez miarek i wagi - tanie i smaczne - tylko kilka składników

AniaGotuje.pl
Wegańskie placuszki z grochu 168

Oficjalnie stwierdzam, że kuchnia roślinna jest moją ulubioną. Wege mania nadal się mnie kurczowo trzyma. :) Wczoraj długo myślałam, co przygotuję na dzisiejszy obiad. Przejrzałam chyba większość

Smiling Shrimp
Deserowe placuszki z płatkami i owocami lata 136

Dziś zapraszam Was na deserowe placuszki z płatkami i owocami lata . Uwielbiam takie propozycje. Oczywiście możecie zrezygnować z bitej śmietany i podać je wyłącznie z samymi

Słodkie okruszki
Kolorowe wytrawne drozdzowki 129

wykładamy papierem do pieczenia lub silikonową matą. Drożdżówki będą pieczone na środkowej półce przez ok 10 - 15 min, do zrumienienia, zwłaszcza pod spodem. Ciasto szybko wyrabiamy i wałkujemy na ok 1 cm placek. Najlepiej, aby powstał nam kwadrat, dzięki temu nie będziemy musieli niczego odcinać  wałkować ponownie :) Wzdłuż, na połowie placka rozprowadzamy szpinakowy farsz i posypujemy

Kuchnia od dwojga
bezglutenowe naleśniki jaglane 222

Naleśniki to był dla mnie od zawsze sposób na smaczny i słodki podwieczorek. Jednak naleśniki to o wiele ponad to, gdyż w zależności od kompozycji: na

Gar Zdrowia
Przepyszna baklava, baklawa, bakława z orzechami i pistacjami 146

pergamin, ciasta. Widać je doskonale po upieczeniu. Warstwy te dwukrotnie przekładamy siekanymi orzechami. Jest trochę zabawy z wałkowaniem, ale wałkuje się je prosto i stosunkowo szybko. Należy jedynie pamiętać, o dość szczodrym posypywaniu placków ciasta mąką ziemniaczaną. I zdecydowanie, to ciasto jest inne niż ciasto francuskie, bo to filo lub ciasto zwane korą. Nie warto też moim zdaniem kupować(...)posiekanych + dużo mąki ziemniaczanej do posypywania placków garść pistacji niesolonch do posypania Syrop 2 szkl. wody 2,5 szkl cukru 2 plasterki cytryny Sposób przygotowania Ze składników zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na 15 min. Ciasto dzielimy na 30 kawałków (wielkości większego orzecha włoskiego) Wałkujemy każdy fragment ciasta na bardzo cieniutki, przeźroczysty placek. Układamy placek na placku

Mieszam w Garnku