Placki ziemniaczane to znane i prawie przez wszystkich lubiane danie z ziemniaków. Prostota wykonania i natychmiastowa możliwość ich zjedzenia zaraz po usmażeniu sprawia, że chętnie
Kuchcik gotujePlacek z owocami to ciasto mojego dzieciństwa :) Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania wypieku wraz dodatkiem świeżych truskawek. Obowiązkowo przed podaniem, placek należy posypać cukrem pudrem. Poniższe ciasto jest łatwe, szybkie i tanie w przygotowaniu. Truskawki możecie zastąpić malinami, jeżynami lub śliwkami. Składniki na blachę o wymiarach 30 x 20 cm: 4 jajka (rozmiar l) 1/2 szklanki oleju
Ugotowaćlasagne. Wizyta u wyrwizęba odebrała mi chęci na długie gotowanie. Wracając do domu, zahaczyłam o sklep i zakupiłam dwa produkty, by przygotować inne lecz szybkie danie, którym nie pogardzą dzieciaki.... Więcej The post Placki tortilli z kurczakiem i rukolą appeared first
Magiczny Garnektemu jest podwójna, a mianowicie po ośmiu tygodniach wraca mój mąż oraz to ,że to moje pierwsze ciasto blogowe. No i padło na placek amerykański znany też jako wiewiórka. Ciasto jest proste, szybkie i bardzo smaczne. Są różne wersje tego ciasta. Jedni dodają kakao, a inni nie i ja należę do tych drugich. Składniki na dużą blachę
Pysznie & Piękniechwilę na tacę, na wyścielony papierowy ręcznik, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. A następnie jeszcze gorące podałam ze śmietaną i koperkiem Te placki przypadły nam do gustu. Nie pierwszy raz zresztą. Szybko się robi i szybko się zjada. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysiroku jednak się to zmieniło. Do wykorzystania mam póki co 2 ogromne dynie.. i masę pomysłów na ich przygotowanie. Po wczorajszych plackach z dyni , czas na ciasto dniowe. Wilgotne, proste, szybkie do wykonania czyli takie jakie lubię najbardziej :) Lżejsza wersja typowego pumpkin pie z bita śmietaną, ale jak dla mnie zdecydowanie ciekawsza. Posmak dyni jest delikatny
CzarnawisienkaDzielimy ciasto na 6 części. Każda z nich rozwałkowujemy na placuszek o średnicy 15 cm. Na patelni rozgrzewamy 50 ml oleju. Smażymy pojedynczo placki po 3 minuty z każdej strony. Jeśli zbyt szybko się rumienia zmniejszamy ogień
Dzieje kuchennej WiewióryTen szybki i bardzo smakowity deser zrobił Przemek jak mieliśmy nadmiar kiwi w domu. Rezultat wyszedł znakomity, lekko kwaskowe kiwi i słodkie ciasto, polecam serdecznie
Moje Małe CzarowanieWersja tego placka powinna być nieco inna ale o wszystkim napiszę :) Muszę dodać ,że jest bardzo mięciutkie no i co za tym idzie ? Przepyszne
W Moim Magicznym Domudodać ubite na sztywno białka i delikatnie wmieszać. Nabierać masę łyżką i smażyć, delikatnie przyciskając, z obu stron na niedużym ogniu aby były chrupiące. Placki są bardzo delikatne i dość łatwo się rozpadają, szybko także tracą swą ,,chrupkość" ale i tak są pyszne. Idealny dodatek do sosu grzybowego :-). Smacznego
sierotka maRysia w kuchniDodatkowo: 4 twarde gruszki (o łącznej wadze około 3/4 kg) 3 łyżki płatków migdałowych sok z połowy cytryny Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Rozwałkować je na placek o grubości około 3-4 mm (polecam robić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dzięki czemu ciasto nie będzie się kleiło). Nawinąć
Nastoletnie WypiekaniePlacek zrobiony dla brata do pracy na pożegnanie. Proste, szybkie i zapewne pyszne ;) Można spróbować zrobić to ciasto z innymi owocami (ułożyć na biszkopcie jak tutaj albo wmieszać w krem - też może dobrze smakować) Przepis: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl mąki 2 łyżki kakao 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Krem: 250g mascarpone
Motylkowa KuchniaProste śląskie placki na każdą okazję. Kiedyś z biedy obecnie jako szybki deser dla dzieci. Moja wersja prosta, ale w bogatsze można dodać jabłka np tarte tzw apfelmus. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzepyszne drożdżówki na mące orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z owocami i chrupiącą kruszonką. Przygotowałam je na bazie ciasta drożdżowego, z którego często piekę placek drożdżowy z owocami i kruszonką, Jest to bardzo szybki przepis, bez wyrastania, bez zaczynu, zawsze wychodzi i wszystkim bardzo smakuje. Kiedyś przygotowywałam go na mące krupczatce, później zamieniłam na tortową, a od kilku
Smaczne Zdroweciasta kruchego. Przepis (70 sztuk babeczek): 3 szklanki mąki, 1 margaryna, 3 żółtka, 2 łyżki śmietany,pół szklanki cukru. Wykonanie: Ciasto szybko zagnieść. Odstawić na godzinę do lodówki. Rozwałkować cienkie placki. Szklanką wykrawać okręgi i układać w foremkach na babeczki, nasmarowanych wcześniej masłem. Piec w temp. 180 st. przez 15 minut. Część nadziana
Mój Smak na ŻycieTypowo wiosenne placki z cukinii na przekór dzisiejszej pogodzie :). Są niezwykle szybkie i bardzo łatwe do zrobienia, wystarczy zetrzeć cukinię, wymieszać z mąką, jajkiem i jogurtem, żeby otrzymać bardzo smaczne placuszki. Cukinia jest bardzo zdrowym warzywem, zawiera potas, żelazo, magnez, witaminę A,C,B1,PP, jest lekkostrawna, polecana nawet dla bardzo małych dzieci, nie odkładają się w niej metale
zdrowa vege kuchniaplacki wykładamy masę krówkową, jeden placek pozostaje bez masy. Wszystkie placki pieczemy w 170 stopniach przez ok 25 minut. Placki z masą krówkową przykrywamy pergaminem, gdyż orzechy bardzo szybko się przypalają. Gotujemy budynie w 3 i 1/2 szklance mleka. Połowę budyniu wylewamy na upieczone ciasto krówkowe i przykrywamy drugim ciastem krówkowym, na to pozostały budyń
Jadło i czytadłoPół-owsiane cukiniowe placki z twarożkiem, malinami i miodem(potem)Sprawdzone. Na szybko. Na drogę łapię w pośpiechu kawę, bo długa podróż przede mną. Kierunek? Hiszpania. Nadal w to nie wierzę. I chyba nie uwierzę. Bądź co bądź, znikam
More food, love and dreamsciasto: 3,5 szklanki mąki 20 dag masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 2 jaja 2 łyżeczki sody 1. Ciasto szybko i energicznie zagnieść, podzielić na trzy części, każdy placek piec osobno w 175 C przez 10 minut. Na trzecią część ciasta, która będzie na samej górze, proszę przygotować masę z orzechów, trzeci placek
Apetyczna babeczkaSkładniki: krupnik Dania Babci Zosi SyS 1 litr wody opcjonalnie: noga z kurczaka + 3/4 szklanki wody + suszona lub świeża pietruszka 2 opakowania placków ziemniaczanych klasycznych Dania Babci Zosi SyS 2 jajka 400 ml wody Przygotowanie: Krupnik: Szybka wersja wg producenta: Zawartość obu torebek wsypujemy do 1 litra zimnej wody. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Całość gotujemy na małym ogniu(...)doprawiamy. Krupnik podajemy posypany pietruszką (świeżą lub suszoną). Placuszki ziemniaczane: Zawartość obu torebek mieszamy z 400 ml wody. Dodajemy 2 jajka. Odstawiamy na około 10 minut (do zgęstnienia masy). Placki smażymy z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju. Podajemy z krupnikiem. Smacznego
Słodkie okruszkiszybko trzeba zrobić coś słodkiego… smażę te placuszki Składniki : 1 opakowanie twarogu 1 łyżka cukru/miodu/ksylitolu/erytrytolu 3 jaja 2 łyżki mąki kokosowej Przygotowanie : Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i smażymy na rozgrzanej patelni. A jak chcecie przepis na placki wytrawne, zapraszam tutaj Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeZnakomite i "odchudzone" placki ziemniaczane. Placki te przygotowałam w piekarniku. Tarłam na grubych oczkach. Placki te podaję z jogurtem naturalnym albo z gulaszem. Łatwe i szybkie do wykonania. Polecam:) SKŁADNIKI: 1 Kg Ziemniaków 2 Cebule 2 Jajka Sól i Pieprz 1 Łyżka Koperku Suszonego 2 Łyżki Mąki Ziemniaczanej 2 Łyżki Mąki Pszennej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Gotowanie PatkiWiększość z nas na pewno pamięta z dzieciństwa smak wielu potraw. Ja we wspomnieniach zawsze mam przed oczami placki z jabłkami robione przez moją mamę. Jest to danie bardzo łatwe i szybkie do wykonania, a gdy do ich przygotowania użyjemy sody oczyszczonej, to możemy je smażyć zaraz po zrobieniu ciasta. Dodatkowo ich przygotowanie nie wymaga dodania cukru
Kuchnia co dniatego punktu widzenia ważna jest też odpowiednia temperatura patelni – zbyt gorąca sprawi, że ciasto zbyt szybko się zetnie lub trwale przywrze, ale zbyt chłodna też niesie ryzyko przywarcia, niepotrzebnie wydłuża czas smażenia oraz może mieć zły wpływ na właściwości mechaniczne placków. Grubość placków zależy m.in. od ilości wylanego na patelnię ciasta, do czego używamy zwykle chochli do zupy(...)najlepiej używając silikonowego pędzelka). Za pomocą chochli do zupy lub dużej głębokiej łyżki mieszamy ciasto (zawiesina ma skłonność do szybkiej sedymentacji), nabieramy potrzebną jego ilość i płynnym ruchem chochli i patelni rozlewamy je po całej powierzchni tej ostatniej. Placek smażymy przez 2-3 minuty, aż zacznie swobodnie przemieszczać się po patelni. Jeśli to nie nastąpi, należy ostrożnie oderwać placek
Kulinarna Pokusaduszoną cebulą, anchois i czarnymi oliwkami, który ja nazywam połączeniem pizzy i cebularza. W tym przepisie znajdziecie również przepis na szybki spód do pizzy bez konieczności robienia zaczynu. 5. Pizza po grecku - Ladenia Ladenia (Λαδένια) to placek chlebowy z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz greckich ziół - oregano i mięty. Jest specjalnością wyspy Kimolos oraz leżącej w pobliżu Milos
Chilli Czosnek i OliwaKolejny smak dzieciństwa na moim blogu. Chyba się starzeję, bo z coraz większym upodobaniem wracam do starych, sprawdzonych receptur mamy, czy babci. Ostatnio naszło mnie
Kulinarne Inspiracjemasłem, wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za suche dodajemy śmietany. Wyrobione ciasto dzielimy na cztery części i pieczemy cztery jednakowe placki, każdy 10 min w 180 stopniach. Trzeba uważać, na miód szybko łapie kolor i łatwo je przypalić. Na mleku gotujemy mannę, masa ma być mocno gęsta. Ta nie musi nam całkiem ostygnąć. Jak będzie(...)sensu aby nie rozbić kawałków orzechów. I tu też nie użyłam cukru, masa jest dość słodka, a więc doskonale dosłodzi masę. Taką nawet lekko ciepłą masą przekładamy placki łącznie z posmarowaniem wierzchu. Lekko dociskamy i odstawiamy do stężenia. Z podanych składników robimy polewę, którą smarujemy wierzch ciasta. Ta polewa nie jest konieczna, doskonale sprawdza się
Dieta moja pasja