szybki ciasto - 4902 przepisów (strona:37/327)

Mazurek kajmakowy 292

zagnieść gładkie ciasto, jeśli jest za suche, dodać 1 łyżkę (lub mniej/więcej) zimnej wody - gotowe ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na niezbyt gruby placek (maksymalnie 5mm), wyciąć nożem kształt jajka lub dowolny wybrany, z pozostałych skrawków ciasta uformować na jajku wyższy brzeg lub wałek - ciasto nakłuć widelcem, ponownie(...)krótko schłodzić w lodówce - piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni, ciasto piec przez około 20 minut to lekkiego zrumienienia - brzegi z ciasta mogą trochę opaść, jest to normalne - upieczone ciasto ostudzić KAJMAK - masło posiekać na mniejsze kawałki, pozostawić w temperaturze pokojowej - do rondelka z grubym dnem przełożyć śmietankę oraz cukier (jeśli wykorzystujemy opcję z dodatkiem laski wanilii, laskę należy rozciąć

Smakołyki Bereniki
Świąteczny makowiec drożdżowy 275

drożdżowy oraz mleko. Ciasto zagnieść aż będzie odstawało od ręki. Gdyby się kleiło to można lekko podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, jeśli jest ciepło to rośnie szybko. Podzielić ciasto na trzy części. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować cienko ciasto w prostokąt. Wyłożyć i rozsmarować masę. Zwinąć w rulon, boki podłożyć pod spód. Układać makowce koło siebie

Magiczne Życie Marty
Słodka waniliowa tarta z gruszkami 142

przesianą mąką i cukrem. Dodać żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto i odstawić zawinięte w woreczek do lodówki na kilkanaście minut. Okrągłą formę (użyłam o średnicy 20 cm.) wysmarować masłem. Wylepić ciastem dno, lekko zakładając boki lub rozwałkować ciasto, przełożyć delikatnie do formy i wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki przynajmniej na kwadrans. Piec w temperaturze(...)temperatury 190 stopni i upiec do przyrumienienia wierzchu tarty (około 20-30 minut). Ta tarta ukazała się w pierwszym numerze magazynu "Życie ze smakiem" . Kto nie widział, niech szybko to nadrobi

Codzienna kuchnia niecodzienna
PIERNIK Z DOMOWYM POWIDŁEM ŚLIWKOWYM I IMBIROWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ /Bezglutenowy. 177

bezglutenowym świecie zaświeciło piernikowe słońce! :) Szczerze powiedziawszy ściągając tu jego promienie nie natrudziłyśmy się zbytnio. Przepyszne, korzenne ciasto powstało szybko i przyjemnie się je przyrządzało. Rodzinne stanie przy piekarniku i oczekiwanie na wielkie rozkrojenie i posmarowanie kuszącego zapachem piernika stało się naszym wieczornym (w zasadzie nocnym, bo było to około 1:30) rytuałem. Gdy wreszcie "smakowa sekta" dobrała się(...)ciasta, słuch o nim zaginął. Zostały tylko okrzyki w stylu "pyszne" (!) i "możecie od razu robić kolejne". Udał nam się ten piernik. Smakował tak, że będziemy się nim często delektować.SKŁADNIKI:Piernik Bezglutenowy:- Masło, kostka,- Cukier trzcinowy, szklanka,- mód naturalny, 5 łyżek,- powidło śliwkowe własnej roboty, słoik 100 ml- Cynamon, pół opakowania,- Przyprawa piernikowa, 3/4 opakowania- Gorąca czekolada (skworcu

Wypisz Wymaluj
Tartaletki z sosem żurawinowym 208

łyżki cukru pudrupół porcji sosu żurawinowegoKruche ciasto100 g masła80 g cukru200 g mąki2 jajkaSposób przygotowania:Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy  na oprószonym mąką blacie i wycinamy koła, którymi wypełniamy foremki na tartaletki.Foremki

Słodkie Przyjemności
Pszenny chleb z ziarnami słonecznika i dyni / Wheat bread with sunflower and pumpkin seeds 126

czasie wyłożyła ciasto ponownie na stolnicę posypaną mąką i podzieliła na trzy części.Jedną wymieszała z słonecznikiem, drugą z dynią, a trzecią część zrobiła mieszaną.Chlebki uformowała dość szybko, bo ciasto drugi raz nie powinno być zbyt długo ugniatane. Ponownie przykryła ściereczką i włączyła piekarnik na 200 °. Po około 20-25 minutach bochenki podwoiły swoją objętość Alicja lekko

Pasje Jolki
Mikrofalówkowe ciasto z jabłkiem 166

Straszna ochota mnie naszła na ciasto, takie szybkie, co to się robi od niechcenia aby migiem spałaszować... padło na ciastko z mikrofalówki. Wybór okazał się trafny ciastko w pełni zaspokoiło moją nagłą potrzebę słodkości... Ciasto z mikrofalówki z jabłkiem Składniki 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 3 łyżki oleju 3 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego

Kuchenne aromaty
Placuszki serowo-orzechowe 122

Dawno nie robiłam na śniadanie placuszków. Zwykle w weekendowe ranki rządzą jajka w różnej postaci. Wczoraj jednak coś mnie naszło i szybko zakręciłam ciasto. To naprawdę tylko kilka chwil - wystarczy wymieszać składniki i można smażyć ! A może skusisz się na Placuszki z borówkami albo Placki kefirowe ? Wszystkie robi się bardzo szybko ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zielona pokusa 169

ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 3 żółtka 35 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Składniki na ciasto połączyć, szybko zagnieść. Gotowe owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Dno blaszki o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastem

Domowa cukiernia Ewy
Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki 159

łyżek posiekanej natki pietruszki- sól, świeżo zmielony pieprz Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło – siekamy (ja zimne masło ścieram na tarce). Dodajemy sól żółtko i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Gotujemy w posolonej wodzie kaszę (zgodnie z przepisem na opakowaniu, czyli 20 minut

mojewypiekiinietylko
Strzępiaki 164

Mąkę, cukry, proszek przesiać do miski o nie wysokich ściankach, dodać jajko, a na końcu masło, najlepiej zimne, ale dające się formować. Masło pokroić na mniejsze cząstki i szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki.Foremki na Strzępiaki:silikonowe foremki do muffinekpergaminowy papier do pieczeniaPrzygotowanie foremek:Z papieru do pieczenia wycinamy odpowiednich rozmiarów kwadraty.Tak przygotowanymi kwadratami wykładamy foremki silikonowe

Eat Shrimps
Cytrynowo - limonkowa tarta z bitą śmietaną i borówkami. 152

trakcie nocnych szaleństw moich w kuchni  urodziły się 2 ciasta. Jedno puchate z owocami i ta piękna i jakże smaczna tarta. Nie jest słodka, ożywiająca, z lekką chmurką bitej śmietany. Boska w smaku, pojawiła się na stole i szybko ślad po niej zaginął. Mój osobisty tester (czyt. mąż) powiedział, że najlepsza jaką jadł. Składniki:   200 g mąki(...)łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego borówki Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier. Łączymy z masłem lub margaryną rozcierając ją w palcach. Wlewamy sok z limonki i wbijamy żółtko. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki, aby odpoczęło.Formę na tartę metalową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką. Formę silikonową zostawiamy bez niczego

Malinowe Pocałunki
Kruchy placek ze śliwkami i winem 145

zimnego masła * 3 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * 1/2 szklanki cukru Zimne masło pokroić w kostkę, dodać jajko, cukier i przesianą mąkę. Posiekać składniki nożem i szybko zagnieść ciasto ( lub posłużyć się robotem ). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 30-40 minut w lodówce. NADZIENIE: * 1 kg śliwek * 100 ml wina półwytrawnego ( różowe lub czerwone

kolorowotorcikowo
Tarta cytrynowa 184

Cukier mieszamy z mąką. Szybko siekamy masło razem ze składnikami suchymi, ewentualnie robimy to w malakserze, używając funkcji pulsacyjnego siekania. Następnie dodajemy żółtka i sok z cytryny - szybko zagniatamy ciastoCiasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem

kolorowotorcikowo
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 191

suche składniki łyżką. Dodajemy zimne, twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko z mąką. Jak uzyskamy konsystencję kruszonki, wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru

Blondynka Gotuje
Stefanka na herbatnikach 554

Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, które znajdzie amatorów w nie jednym domu. Dzięki orzeszkom ciasto nabiera "chrupkości" a po spróbowaniu wręcz rozpływa się w ustach. Świetnie nadaje się do filiżanki popołudniowej kawki jak i wieczornej szklanki ciepłego mleka. Ciasto możemy również wykorzystać jako słodką przekąskę na kinderbale - wystarczy pokroić je na w małe kwadraciki i nadziać na wykałaczki

Świat Smaku
Błyskawiczny lany chrust 160

fajnym rozwiązaniem dla osób, które mają mało czasu na pieczenie oraz dla tych, którzy nie lubią się bawić w wykrawanie, czy ugniatanie ciasta. Ciasto w przygotowaniu jest bardzo szybkie, przypomina troszeczkę ciasto na naleśniki :) Przepis na lany chrust znalazłam w Poradniku Domowym, jednak postanowiłam go trochę zmodyfikować. W oryginale nie było proszku do pieczenia i ciasto wychodziło strasznie płaskie. Poza

Smakowy Raj
Charlotte Royal z kremem bawarskim 254

Jest to jedno z ulubionych ciast mojej Mamci dlatego nie mogło go tutaj zabraknąc!Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje naprawdę rewelacyjnie!Delikatna biszkoptowa

Ostra na Słodko
Apetyczne babeczki z kremem dyniowym i prażonym makiem - dla dzieci 194

składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól).  Dodać zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka i skórkę z pomarańczy, wymieszać z mąka (siekając nożem, żeby nie ogrzewać masła). Szybko zagnieść ciasto, rozpłaszczyć (szybciej się schłodzi i później łatwiej rozwałkuje), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut.Foremki dokładnie natłuścić masłem. Ciasto rozwałkować na placek

SzczyptaSmaQ
Najprostszy jabłecznik 255

było Światowy dzień jabłka i wspólnie z innymi blogerami z tej okazji piekłyśmy ciasta z dodatkiem oczywiście jabłek..ja z racji tego, że miałam mało wolnego czasu wynalazłam ciasto proste i szybkie do zrobienia..w moim  cieście jabłka zostały na dnie ..i na drugi raz spróbuję jabłka dać na wierzch ciasta..ale mimo to ciasto było pyszne

Moje domowe kucharzenie
Kruche babeczki z masłem orzechowym i musem czekoladowym 187

masła 30 g tartych orzechów laskowych 100 g cukru szczypta soli 1 żółtko 250 g mąki pszennej masło orzechowe Masło kroimy w kosteczkę. Łączymy z pozostałymi składnikami - szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą - odkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykrawamy koła. Foremki do babeczek smarujemy olejem, posypujemy tartą bułką lub kaszą

kolorowotorcikowo