truskawki trwa. Poniżej propozycja szybkiej tarty ze świeżymi truskawkami. Potrzebujemy: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajko 3/4 łyżki naturalnego jogurtu 3-4 łyżki cukru pudru Masa serowa: 350g zmielonego twarogu (taki z wiaderka) 5 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii Dekoracja: Świeże truskawki Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto siekamy a następnie szybko zagniatamy i formujemy kulę(...)Ciasto wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie dno i boki formy do tarty wylepiamy ciastem. Ciasto pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C. Studzimy. Masa serowa: Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Jeżeli masa jest bardzo płynna można dodać 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody. Na zimne cisto wykładamy masę serową, ciasto wkładamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/szybki w wykonaniu wypiek, który można przygotować z dowolnymi owocami. Kwaskowate wiśnie bardzo dobrze pasują do lekko słodkiego ciasta i właśnie ich użyłam w tym przepisie. Ciasta krucho-drożdżowe są szybką alternatywą dla tradycyjnego ciasta drożdżowego. Nie wymagają wyrastania, w smaku przypominają jednak bardziej ciasto drożdżowe, a nie kruche. Mój placek upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, można
Smakołyki Berenikizetrzeć na tarce i posypać nim zapiekankę.Piec przez kilkanaście minut w temperaturze 180-190 stopni.Podawać z ulubionym sosem lub ketchupem :)Smacznego!* Kruche ciasto robię bardzo prosto i szybko. 2 kostki masła i około 0,9 - 1 dkg pszennej mąki wraz ze szczyptą soli zagniatam na gładkie ciasto. Odstawiam do lodówki w zamykanym pojemniku i przez(...)tydzień - półtora tygodnia mogę go użyć do zrobienia na przykład szybkiej tarty. Nie ma obaw, że takie ciasto się zepsuje, gdyż nie w nim nic poza tłuszczem i mąką. Wielką zaletą takiego ciasta jest niezwykła kruchość i delikatność
Codzienna kuchnia niecodziennasmakować połączony z odpowiednimi dodatkami. Kupiłam więc kilka czerwonych łodyg i wymyśliłam swoją wersję rabarbarowej tarty. Szybko zniknęła, zdecydowanie zbyt szybko :) Może to ekscentryczne łączyć z nim melona, ale uwierzcie, że smak jest niesamowity :) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 1/3 szklanki drobnego cukru, szczypta soli, 3 płaskie łyżki kakao, 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)przesiać wraz z kakao, dodać zimne masło i sól. Posiekać całość dużym nożem, żeby masło rozdrobniło się jak najbardziej. Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać d reszty składników i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim formę zawijając
Codzienna kuchnia niecodziennadodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Ciasto przekładamy na formę od tarty (jeżeli nie ma wyjmowanego spodu, warto ułożyć na dnie formy papier do pieczenia). Spód nakłuwamy, aby ciasto w trakcie pieczenia nie nabrało powietrza i się(...)dyni razem z żółtkami – całość szybko łączymy – chwilę gotujemy i wylewamy na przygotowany wcześniej blat.Do oddzielnej miski wrzucamy białka i ubijamy gdy białka podwoją swoją objętość i stworzą sztywną pianę dodajemy stopniowo cukier – miksujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy ocet i mąkę chwilę mieszamy i wykładamy beze na przygotowaną tarte.Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego
Słodkie Przyjemnościrazem bardzo proste i szybkie ucierane ciasto PIASKOWIEC. W moim wypieku posłużyłam się świeżymi jabłkami, równie dobrze smakuje ze śliwkami, nawet tymi z kompotu. Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego, bardzooo starego zresztą. Składniki 25 dag masła 2 szkl maki 1 szkl cukru torebka budyniu śmietankowego 3 jaja mus owocowy lub świeże owoce (najbardziej smakuje ze śliwkami) 2 łyżeczki proszku
Kuchenne aromatysobotnie przedpołudnie zapraszam na szybkie, orzeźwiające ciasto z jabłkami. Każdemu będzie smakować. Zapraszam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 15 dag cukru, 6 łyżek oleju, 1 szklanka mąki, 2,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek, 2 galaretki zielone. PRZYGOTOWANIE: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal
Tradycyjna kuchnia KasiDawno na moim blogu nie było przepisu na ciasto, więc szybko nadrabiam tę zaległość i pędzę z przepisem To ciasto ma ciekawą 1 zaletę: jest łatwe, więc jest w stanie zrobić go każdy : ) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
ZofianaZnakomity dodatek do wigilijnego barszczu. Właściwie to pierożki są pyszne i bez barszczu. Ciasto ładnie się wałkuje i formuje. Mogłam pewnie jeszcze chwilę poczekać żeby trochę bardziej się zrumieniły, ale nie wytrzymałam. sama nie wiem co lepsze - takie pierożki czy uszka. Może trzeba zrobić i jedne i drugie? Polecam.składnikiciasto kruche (ok 24 szt)200 g mąki120 g masła1(...)ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów)1 mała cebula1 łyżka tartej bułki1 całe surowe jajosólpieprzmasłoprzygotowanieciastoWszystkie składniki połączyć siekając je nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.farszGrzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać drobno posiekane grzyby, przesmażyć wszystko razem
Stare Garysoli - tłuszcz do wysmarowania formy NA MASĘ: - pęczek świeżej botwinki - 5 jajek - sól, pieprz - 2 ząbki czosnku - 100 g serka śmietankowego (lub ser kozi) - 2 małe buraczki WYKONANIE: Ciasto dość szybko zagniatamy, schładzamy 30 minut w lodówce, wylepiamy foremki ciastem (zostawiamy 1/5 część do stworzenia kratownicy na tartaletkach. Jaja roztrzepujemy w misce, łączymy z serkiem, solą, dodajemy posiekaną botwinkę
SMYKWKUCHNIorkiszowych otrąb (k) i płatków owsianych (o) i dodałam łyżkę jogurtu greckiego (k) Składniki na ciasto dodawałam w przedstawionej kolejności, lekko mieszałam, a potem szybko zagniotłam ciasto - bardzo na tym etapie kruszące, co zresztą pozostało mu dalej, nawet po leżakowaniu w lodówce przepisowe 1/2 godziny;) Jagody wymieszałam z fruktozą i mąką. Ciastem wylepiłam foremkę, rozłożyłam jagody
Zdrowa Kuchnia Sowyswój smak zawdzięcza w większości aromatycznym i świeżym grzybom, a nie jakimś moim magicznym zabiegom. Ale najważniejsze, że jest pysznie i ciężko powstrzymać się przed kolejnym kawałkiem. Kruche ciasto 250g mąki krupczatki 125g zimnego masła 3 łyżki lodowatej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz grzybowy 400g miesznych grzybów (u mnie borowik, kozaki, kurki) 2 łyżki masła 2 cebule 4 łyżki bulionu(...)szczypty pieprzu Mąkę wymieszać z solą, dodać masło w kawałkach, posiekać nożem. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Grzyby oczyścić, jeżeli trzeba szybko opłukać i osączyć. Pokroić na mniej więcej równe kawałki. Cebule obrać, pokroić w kostkę. 3 gałązki natki odłożyć
Pełny talerzTanie i szybkie. Dla tych, którzy nie lubią lepić i bawić się ciastem. Nie ma opcji, że nie wyjdą! Ja zwykle robię ciasto wrzucam do lodówki, uciekam na trening i jak wracam, albo następnego dnia zabieram się do pieczenia. Przed pieczeniem można wycisnąć pasek marmolady na każde ciacho, albo upiec bez dodatków i po wystudzeniu moczyć w polewie czekoladowej, posypkach(...)smalec. Posiekać dokładnie tak aby powstały maleńkie grudki. Żółtka ubić na puszystą masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodać do mąki razem ze śmietaną. Szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie przepuścić przez maszynkę do mięsa z założoną "ciastkową" końcówką, albo rozwałkować i wycinać różne formy. Ciastka układać
Blondynka Gotujepojawią się na blogu jakieś amerykańskie przepisy. I oto prezentuję Salted Caramel Apple Pie prawie jak u sióstr Elsen z Four&Twenty Blackbirds na Brooklynie. Składniki:Kruche ciasto:300 g mąki pszennej200 g masła100 g cukru pudru2 żółtkaSolony karmel:1 szklanka cukru1/4 szklanki wody150 g masła150 g śmietany kremówki1 i 1/2 łyżeczki soli morskiejWypełnienie jabłkowe:3 cytryny6(...)większym proporcjom łatwiej uniknąć spalenia). Resztę możemy przechowywać w lodówce do 3 tygodni.Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier, dodajemy posiekane nożem zimne masło i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki. 1 część schłodzonego ciasta wałkujemy na koło o średnicy
Smakowity Blog KulinarnyŻadne ciasto nie znika w moim domu tak szybko jak szarlotka. Więc kiedy zostałam obdarowana jabłkami, od razu pomyślałam o upieczeniu tego tradycyjnego ciasta. Mimo że odmiana jabłek nadawała się raczej do bezpośredniego spożycia, musiałam szybko poddać je obróbce termicznej, co rodzinka przyjęła z wielkim entuzjazmem. Ciasto: 200 g zimnego masła 3 żółtka 1 jajko 2-3 łyżki(...)Nadzienie: 1,5 kg jabłek, a najlepiej 2 kg 2-3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru z wanilią ½ szklanki brązowego cukru Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części. Jedną zawinąć w folię spożywczą, zamrozić (na min. godzinę), większą owinąć w folię i schłodzić w lodówce na pół godziny, by odpoczęło
Czerwień i błękitszczypta soli na krem: 125 g masła 65 ml mleka 70 g cukru 1 szklanka mleka w proszku łyżka wódki dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru łyżeczka cynamonu Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i foremką wykrawać ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia i piec
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZiarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa http://www.ziarenkowo.com/ Wykonanie : Do miski włożyć wszystkie składniki podane na ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę . Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki Ciasto rozwałkować dość cienko , jeśli macie wałeczek do ciastek to możecie nim rozwałkować , wykrawać foremką dowolne kształty. Ciastka
Sama słodycz i szczypta chiliPleśniak to jedno z tych ciast, które od pierwszego upieczenia stało się jednym z moich ulubionych. Kruche, niezbyt słodkie ciasto połączone z kwaskowym dżemem porzeczkowym to jest to! Bardzo szybko się je robi i mogę zapewnić, że jeden, dwa a nawet trzy kawałki do spróbowania na raz to zdecydowanie za mało ;) Przepis pochodzi z moje wypieki . SKŁADNIKI(...)łyżki szczypta soli 2 łyżki kakao słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki Zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, 2 łyżkami cukru i 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao i wyrobić. Wszystkie części włożyć do zamrażalnika na kilka minut. W międzyczasie z białek
Złote przepisydnia masę włożyć na sito, aby ewentualny alkohol odcedzić. Alkohol ten smakuje jak likier kokosowy i można go wypić ;-) Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce masy. Składniki na ciasto mieszamy, szybko ugniatamy i wstawiamy na 60 minut do lodówki. Następnie ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć nim dwie identyczne foremki, posmarować dżemem i piec przez 15-20 minut
Jadło i czytadłożółtko 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki drobno pokrojonego masła Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę siekamy z masłem dodajemy resztę składników i szybko wyrabiamy ciasto. Połowę ciasta wykładamy na dno tortownicy o średnicy 28 cm. Ja resztę ciasto zamroziłam sobie :) Nakłuwamy ciasto i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Ciasto trzymałam około
Amatorka kuchennamleko i wyrabiać ciasto. Ciasto ma być sprężyste i pulchne. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść, podzielić na 12-15 części. Z każdego kawałka ciasta formować okrągłą bułęczkę, układać bułeczki na blasze przykrytej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. W wyrośniętych bułeczkach
kolorowotorcikowo