Szarlotka z połówkami jabłek 450Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier z wanilią – mieszamy suche składniki. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy składniki na kształt kruszonki. Dodajemy serek i szybko zagniatamy ciasto, formując kulę. Dzielimy na dwie równe części, wkładamy do woreczków i chłodzimy przez godzinę w lodówce lub 15 minut w zamrażarce. Z tego co autorka przepisu napisała, jeżeli
mojewypiekiinietylko
Tarta cytrynowa wg Ricka Steina 477śmietany 30-36%1. Mąkę z cukrem pudrem, szczyptą soli i kawałkami schłodzonego masła posiekać aż zrobią się drobne okruszki. Dodać żółtko i jedną łyżeczkę wody i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią i wstawić do lodówki na min. 30 min. 2. Ciasto rozwałkować – najlepiej między kawałkami folii – i wyłożyć formę do tarty o średnicy
UgotujmyTo.pl
Mazurek z Orzechami Brazylijskimi na Orzechowym Spodzie 321składniki mieszamy łyżką. Dodajemy zimne, twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko z mąką. Jak uzyskamy konsystencję kruszonki wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia
Blondynka Gotuje
Kruchy torcik z musem czekoladowym i powidłami 235ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto kruche: 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki kukurydzianej 200 g masła 130 g margaryny 4 żółtka 1 szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Przesiać obie mąki, dodać tłuszcz - posiekać nożem lub rozetrzeć w robocie. Dodać cukier i żółtka - szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce. Zimne ciasto podzielić na 4 części, każą rozwałkować na okrąg średnicy 26cm
kolorowotorcikowo
Ciasteczka smalcówki z powidłami śliwkowymi. 279cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. 1 słoiczek powideł śliwkowych Wykonanie : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm następnie wycinać kwadraty 7/7 cm na środek nałożyć po łyżeczce powideł i zlepić dobrze ze sobą dwa przeciwne rogi. Ciasteczka układać na blaszce
Sama słodycz i szczypta chili
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 09.12.2016r. 182tygodniu mamy 14 przepisów. Angelika Galareta w ieprzowa Karp smażony Sałatka ziemniaczana Marzena Śledzie w oleju lnianym Magdalena Szybkie pomarańczowe ciasto z kisiele m Marta Moskole Aga Makowe muffinki z serem Agnieszka Wigilijne babeczki Danuta Tatar z makreli wędzonej i awokado Joanna Błyskawiczne
Magiczne Życie Marty
Kruche ciasteczka na piwie (z kremem czekoladowym) 210nadzienia) 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: krem czekoladowy (może być marmolada) cukier puder do posypania Margarynę z mąką posiekać. Dodać sól, cukier i piwo. Całość dokładnie i szybko zagnieść. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać z niego kwadraty (użyłam foremki). Na środku każdego kawałka nałożyć porcję kremu czekoladowego (nie za dużo, bo lekko puchnie) a boki złożyć do środka
Di gotuje
Lukrowany Serniczek 240Składniki: 1 op maślanych ciasteczek 100 g masła 1 kg mielonego twarogu szczypta soli 0, 5 kubka oleju 0, 5 kubka mleka 0, 5 kubka
Luźna Kuchnia
Kruche ciastka. 256szklanki cukru kilka kropli ekstraktu z migdałów 3 łyżki lodowatej wody Na wierzch : jedno jajko ,roztrzepane ,do posmarowania migdały,ciemny cukier do posypania Z powyższych składników zagnieść szybko jednolite ciasto ,zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.Po tym czasie ciasto podzielić na trzy części ,rozwałkowywać na podsypanym mąką blacie i wycinać dowolne kształty.Przekładać na blaszkę
Ladylaura.
Cytrynowa babka w cytrynowej polewie 347Przepis jest bardzo prosty, ciasto dość szybkie w zrobieniu i chyba z najbardziej podstawowych składników. Przepis dostałam go od cioci mojego męża, która zawsze ma fajne pomysły kulinarne :) Babka tradycyjna, a zarazem oryginalna przez smaczek, który robi polewa z kogla mogla i soku z cytryny. Pyszności :) Ps. Babkę można zrobić na 2 sposoby: 1. Ważąc 4 rozbite jajka i dodając
Smakowy Raj
Tartaletki z jabłkowymi różami 289cytryny ewentualnie 1 łyżeczka zimnego rumu lub wody Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z migdałami, cynamonem i solą. Posiekać z zimnym masłem, aż powstaną grudki. Dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 45 minut. Jeżeli ciasto nie chce się połączyć można dodać kilka kropel schłodzonego rumu lub zimnej wody. Jabłka przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne
Pełny talerz
Wiosna. I biscotti na wytrawnie 218suszonych pomidorów 50 g zielonych oliwek Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, bazylią i rozmarynem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajka, szybko zagnieść ciasto. Dodać niezbyt drobno posiekane oliwki i pomidory, równomiernie rozprowadzić w cieście. Z ciasta uformować gruby wałek, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrze