Witamy :) Dzisiaj szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego. Składniki: 1 ciasto francuskie wiśnie w syropie sezam migdały cukier Ciasto kroimy na kwadraty. Nakładamy na każdy jedną wisienkę, polewamy delikatnie sokiem z wiśni i posypujemy sezamem, migdałami i cukrem. Wkładamy do piekarnika i czekamy aż się upieką :) Na pewno Wam posmakują. Jeśli nie macie wiśni w syropie możecie użyć np. z kompotu
vegetaniejajka Przygotowanie: jajka ucieramy z cukrem muscovado, czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pomalutku dolewamy do masy jajecznej mąkę z proszkiem przesiewamy, dosypujemy kakao Wszystko razem szybko mieszamy Ciasto owijamy folią, wkładamy na pół godziny do lodówki. Każdy cukierek przekrawamy na pół. Ciasto rozdzielamy na części, łyżką stołową, do środka wklejamy po kawałku cukierka. ciasto jest luźne
Luźna KuchniaCiasto sarni grzbiet Choć nazwa brzmi jak wykwintny mięsny obiad, sarni grzbiet to wilgotne ciasto czekoladowe! Jeśli lubisz "mokre" ciasta na bazie rozpuszczonej czekolady - taki właśnie
Moje Qulinariapłaska łyżeczka cukru wanilinowego odrobina zielonego barwnika w proszku Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy szczyptę soli oraz masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest taka potrzeba można dodać łyżkę zimnej wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy ok godziny w lodówce. Po tym czasie wyciągamy, oddzielamy niewielką część
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie cukier do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy cukier puder, proszek i jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folie i wkładamy na pół godzinki do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy foremkami serca. Część ciastek dodatkowo posypałam z wierzchu c ukrem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDobrze by było aby nie były to ziemniaki młode. Posypuję stolnicę mąką, wykładam ziemniaki i ser, robię wgłębienie, w które wbijam jajko, przesiewam ⅔ ilości mąki, sypię sól i szybko zagniatam ciasto, kończę formowanie kuli, jak tylko składniki się połączą. Do ciasta daję tyle mąki, aby uzyskać konsystencję, którą można pokroić nożem. Następnie kawałeczki rozgniatam w dłoniach i umieszczam
ClauditteMissCookingZ okazji już 10.000 "wejść" na bloga przygotowałam przepis na "torcik", a raczej serniczek z malinami na zimno.Czytaj więcej »
Ana Mari's worldsię cukru.W drugiej misce wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Dosypać do masy jajecznej i szybko zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na cztery części a następnie przełożyć do torebek foliowych i wstawić na noc do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać foremkami pierniczki. Na każdym kawałku ułożyć 1/4 łyżeczki marmolady
Słodkie Przyjemnościmogłam się im oprzeć! Gdy tylko je zobaczyłam u Lo wiedziałam, że je upiekę! Córci wczoraj obiecałam więc dzisiaj raniutko nim pojechaliśmy do kina szybko zagniotłam ciasto, uformowałam bułki i włożyłam do pieca. Jeszcze cieple przełożyłam do pudełka na "przed seansem". Dzieciaki je pożarły tuz po zakupieniu biletów i z pełnym brzuchem Córcia poszła na film
Dzieje kuchennej Wiewiórylandrynkowymi witrażami.Składniki:300 g mąki100 g cukruszczypta soli1 płaska łyżka kakao1 jajko200 g zimnego masłaokoło 20 kolorowych landrynekPrzygotowanie:Z mąki, cukru, szczypty soli, kakao, jajka i masła szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut.Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Z pomocą foremki lub szablonu wyciętego
Smakowity Blog Kulinarnyśmietany 30-36%sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskieolej rzepakowy do smażenia1. Masło posiekać z mąką, ziołami i solą aż zrobią się okruszki. Dodajemy po trochu wodę i wyrabiamy szybko aż ciasto zrobi się jednolite. Zawijamy w folię i wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkujemy – najlepiej między dwoma kawałkami folii – i wylepiamy formę
UgotujmyTo.plprzesiewamy z kakaem , solą i proszkiem do pieczenia.Dodajemy mleko , roztrzepane jajka i olej – wszystko razem dokładnie mieszamy.Smażymy duże , średniej grubości naleśniki na suchej patelni – pilnujemy , gdyż kakaowe ciasto bardzo szybko się przypala.Na suchej patelni prażymy płatki migdałów.Banany drobno siekamy ( lub miksujemy ) , mieszamy z podprażonymi migdałami.Nadziewamy naleśniki , posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!Smacznego
Ostra na Słodkomieć kolorowe ciasteczka)3 jajka1/2 torebki proszku do pieczenia35 dag masła50 dag mąki tortowej25 dag cukru pudruDodatkowo:marmolada do sklejania ciastekczekolada lub lukier do dekoracjicukier puderZ podanych składników szybko zagnieść ciasto. Wychodzi dosyć klejące. Zawinąć je w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać ciastka o dowolnym
Praktyczna plproszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wbić jajko do masy maślanej,zagnieść szybko gładkie ciasto. Czekoladę posiekać niezbyt drobno, dodać do masy razem z migdałami i jagodami. Dokładnie połączyć.Z masy uformować wałeczek, następnie go spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce
Pożeraczka, czyli raz adobrze