fakcie! Kto by pomyślał że kubeczek po jogurcie może grać rolę główna przy pieczeniu ciasta? Tak o samym cieście wypowiada się autorka przepisu: "Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania ciasto, do którego nie potrzebujemy miksera, ani wagi do odmierzania składników, wystarczą łyżka i kubeczek po jogurcie. Na wierzch dowolne owoce i puszyste, wilgotne ciasto do kawki gotowe." Zmian
Grunt to przepis!Szybka i smaczna przekąska? Takie coś tylko z ciastem francuskim ;) SKŁADNIKI: 1 ciasto francuskie, 4 łyżki ketchupu, ok. 10 kosteczek sera solankowego lub fety, 2 suszone pomidory w oleju, ok. 10 oliwek zielonych, ok. 7 oliwek czarnych, 30 g żółtego sera, do posypania: zioła prowansalskie. Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem. Oliwki kroimy w plasterki
Aga w kuchniCiasto, zrobione na szybko i bez większej trudności. Potrzebna tylko większa paczka herbatników lub krakersów i masa budyniowa. U mnie w masie mąkę ziemniaczaną zastąpiłam kaszą manna. Rodzince zachciało się ciasta, a jak się okazało mąkę ziemniaczaną wykończyły mi do wczorajszych klusek śląskich, więc posiłkowałam się tym co mam. Była lekka obawa, czy aby wyjdzie, bo robiłam pierwszy
Moje pyszne gotowaniełyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko ze sobą połączyć. Połowę ciasta zamrozić a drugą część włożyć do lodówki na 15 minut. Masa serowa: Gdy ciasto kruche leży w lodówce można zrobić masę serową. Twaróg zmielić ( ja osobiście tego nie robiłam
Amatorka kuchennaPodczas pieczenia tego ciasta rozchodzi się w domu cudowny cytrynowy, słodki aromat. Ciasto robi się bardzo szybko. Równie szybko znika z talerza :-)Na ciasto:2 jajka6 łyżek mleka120 ml oleju175g cukru brązowego175g mąki1.5 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka z 1 cytrynyNa syrop:Sok z 1 cytrynyok 100g drobnego cukru (ja wolę brązowy)Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Przygotowujemy kwadratową
Kulinarna rozmowaprzypomina puszyste i delikatne ptasie mleczko. Połączenie ciasta biszkoptowego i kremu daje razem pyszne, ciekawe zarówno w smaku jak i wyglądzie nie przesłodzone ciasto a w dodatku dość szybkie w wykonaniuSkładniki:Ciasto:1,5 szk mąki pszennej6 jajek3/4 szk cukru 5 łyżek wody9 łyżek oleju3 łyżki kakao1 cukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem0,5 l mleka1 budyń waniliowy6 łyżeczek żelatyny0
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDzisiaj post przypominający jeden z wcześniejszych wpisów :) Pamiętacie ciasto karmelowe? Proste i szybkie, gdzie zamiast mąki dodajemy suche budynie. Tym razem przypomnę je Wam w wersji mega czekoladowej ;) Piekłam to ciasto w formie od babki na Wielkanoc. Szybko zostało zjedzone, chyba nawet jako pierwsze zniknęło ;) Jeśli nie macie pomysłu na coś do kawy
Codzienna kuchnia niecodziennarodzaj albo kilka. Ja szczerze powiem, że takie kolorowe ciasto najbardziej mi się podoba i chyba najlepiej smakuje :) Nie masz jogurtu ? Możesz upiec Ciasto maślankowe z maślanką albo nawet kefirem. Polecam mocno także Śmietankowy, szybki jabłecznik. Wszystkie są łatwe i szybko się je robi a smakują wybornie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzacytryny sok z 1 cytryny szczypta soli 1 szkl cukru pudru Przygotowanie: mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy cukier, siekamy z masłem i żółtkami na kruszonkę, szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę przygotowujemy masę kokosową- białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i wiórki, dolewamy sok i wrzucamy skórkę spód wyklejmy
Luźna KuchniaWykonanie: -Składniki na ciasto przełożyć na blat, dokładnie zmieszać i wyrobić na jednolitą masę. / ciasto wyrabiać bardzo szybko / - Odstawić na co najmniej godzinę do lodówki. -Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm /najlepiej pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej/ -Wyciąć okręgi nieco większe niż obwód foremek. -Wypełnić ciastem foremki dociskając delikatnie
Zakamarki mojej kuchniJest to bardzo szybkie i proste ciasto, do którego nawet nie trzeba zbytnio się przykładać i wyciągać miksera, bo wystarczy kilka ruchów łyżką i ciasto gotowe!W cieście tym jest mnóstwo bakalii- dodałam posiekane orzechy włoskie, laskowe oraz migdały- z delikatną nutką pomarańczy, dzięki dodatkowi skórki oraz soku, a całość polana lukrem- pyszności :)Ciasto pięknie wyrasta, jest zwarte i gliniaste
Kraina Miodem PłynącaBardzo lubię takie szybkie i proste ciasta z owocami. Ten przepis podpatrzyłam u Małej Cukierenki i od razu przypadł mi do gustu, tym bardziej, że jego głównym składnikiem jest jogurt naturalny, dzięki czemu ciasto jest wilgotne oraz uwielbiane przeze mnie maliny (choć można użyć innych owoców). Konsystencją i wyglądem ciasto przypomina nieco chlebek, dzięki czemu jest idealne
Z miłości do słodkościSzybkie i proste ciasto. Składniki: wierzch: owoce aronii i kilka łyżek cukru pudru ciasto: 1,5 szklanki mąki 2 jaja 120 g cukru 3 łyżki oleju 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki maślanki Wszystkie składniki miksujemy a gotowe ciasto przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy owocami aronii i cukrem pudrem. Pieczemy przez
prawdziwe jedzeniemuszę przygotowywać "szybkie" dania;) Dlatego na deser zrobiłam bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu rafaello bez pieczenia. Ciasto zamieniłam na krakersy, a masę śmietanową na budyniowo - śmietanową. Ciasto zniknęło w równie szybkim tempie w jakim powstało:) Składniki: 250g masła lub margaryny, 750ml mleka, 2 budynie waniliowe, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 szklanki cukru(...)rozsmarować połowę masy. Przykryć drugą warstwą krakersów oraz resztą masy. Rozłożyć ostatnią warstwę ciastek. Czekolady połamać na kawałki wraz ze śmietanką stopić na parze. Lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowywać w lodówce. Wiele słodkich propozycji znajdziecie na stronie Twojej Cukierni
Z miłości do słodkościAwaryjna tarta - szybka w wykonaniu i do tego wykonanie banalnie proste....zastanawiam się dlaczego tak bardzo bałam się robić Panna Cottę :) Smak - mój osobisty krytyk, Syn zjadł prawie całą. Zainspirował mnie przepis Kwestia Smaku , jednak najpierw postanowiłam upiec ciasto, a potem okazało się, że jest taki upał, że nikt nie sprzedawał malin... i postawiłam skarmelizować brzoskwinie - pomysł okazał(...)kakao i sól przesiewamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko mieszamy, dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę i rozcieramy między palcami, jak już powstaną okruchy ciasta dodajemy jajko i wodę. Szybko wyrabiamy, robimy kulę, spłaszczamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy Panna Cottę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni . Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy między dwoma
Blondynka Gotuje