pszennej 1 żółtko do posmarowania pasków z ciasta Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól, zimne masło, żółtka i ekstrakt z wanilii, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto (gdyby ciasto było za suche, można dodać odrobinę zimnej wody) - gotowe ciasto podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3, zafoliować i schłodzić przez 60 minut w lodówce
Smakołyki BerenikiKiedy rodzinka ma ochotę na coś słodkiego najczęściej przygotowuje szybkie wypieki z ciasta francuskiego. Francuskie grzebyki chodziły już za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam, że uraczę najbliższych smakiem truskawek i upiekłam je z domową konfiturą truskawkową. Do wypieku posłużyła mi silikonowa mata firmy Tupperware, którą otrzymałyśmy do przetestowania. Sprawdziła się idealnie. Grzebyki z truskawkową konfiturą SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżka cukru z waniliąskórka otarta z jednej pomarańczyszczypta soliWykonanie:CIASTO PÓŁKRUCHE- mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać, dodać zimne, posiekane masło, żółtko oraz śmietanę, wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić- schłodzonym ciastem wylepić dno formy (ja swoją wykładam w całości papierem do pieczenia)- nakłuć widelcem, podpiec przez 15-20 minut w 190 stopniach- podpieczone ciasto wyjąć
Smakołyki Berenikiwiększą połowę ciasta - nałożyć ostudzoną kapustę z pieczarkami dodać resztę ciasta i piec w 200C około 45 minut zostawić w formie do wystudzenia i dopiero wyjąć na talerz szybkie, łatwe muffinkowe ciasto z kapustą najlepsze jest do czerwonego barszczu........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmiękkie i elastyczne ciasto, odstawić na godzinę aby wyrosło podwajając swoją objętość. Masło rozpuścić, gdy trochę przestygnie ale jest jeszcze ciepłe dodać cukier i cynamon. Ciasto po wyrośnięciu szybko zagnieść i rozwałkować na oprószonym mąką blacie, posmarować cynamonową masą. Zwijać wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladę przecinamy nożem wzdłuż, zostawiając jedynie 2-3 cm z jednej strony(...)rolada się nie rozpadła. Rozcięte ciasto owijamy wokół siebie podobnie jak warkocz, łączymy końcami tworząc koło. Gotowy wieniec wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C i pieczemy ok 5 minut, po tym czasie obniżamy tem do 175C i pieczemy przez pół godziny. Gdy wierzch zbyt szybko brązowiał można go z góry nakryć folią aluminiową. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia
Apetyczna babeczkaminut w 170 stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik. Jeśli ciasto pod koniec pieczenia staje się zbyt szybko bardzo ciemne, to przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie równe części i posmarować kremem
Kuchcik gotujeSzybka, smaczna przekąska. Nie jestem jakimś wielkim fanem paluszków krabowych, ale w tym wydaniu są całkiem smaczne. Miseczki z ciasta francuskiego można przygotować dzień wcześniej, przed podaniem napełnić sałatką. składniki (6 szt) opakowanie ciasta francuskiego (275 g) sałatka: 100 g paluszków krabowych 100 g wędzonego łososia 80 g -1 mały zielony ogórek łyżka koperku łyżka majonezu
Stare GaryZazwyczaj kiedy lepimy pierogi zostaje trochę ciasta i nie wiadomo co z nim zrobić. Jedni dorabiają farszu inni po prostu wyrzucają. Mój sposób jest bardzo szybki i smaczny.Ciasto:0,5 kg mąki pszennej1 jajkook 1 szkl wody3 łyżki oleju2 szczypty soliCiasto które zostanie rozwałkowujemy na małe placuszki i gotujemy w lekko osolonej wodzie , tej co pierogi. Gotujemy kilka minut
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniazmiksować. Otrzymaną masę serową wylać na podpieczony spód. Ciasto piec około 70-90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175ºC. Wierzch ma być ścięty. Jeśli góra zbyt szybko się rumieni, ciasto można przykryć folią aluminiową. Polewa kajmakowa i czekoladowa. Kajmak, 2 łyżki mleka i 1 łyżkę masła podgrzać. Polać wystudzony sernik. Na wierzch wyłożyć pokruszone orzeszki ziemne. Podobnie
coolinarnastrefa.blogspot.comPrzepyszna pizza z salami, którą mogłabym jeść codziennie :) Prosty i szybki przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze mi wychodzi. Składniki na dwie pizze ( o średnicy 30 i 36 cm): - ciasto drożdżowe: 600 g mąki ok 360 ml ciepłej wody 24 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju - sos pomidorowy
Kuchnia VikiSzybkie i łatwe pierożki z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem żurawinowo-jabłkowym z nutą cynamonu. Podane z szybkim sosem waniliowym tworzą doskonały poczęstunek dla świątecznych gości i na pewno nikt im się nie oprze :). Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć(...)dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.Scroll down for recipe in EnglishPierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym(16 pierożków)Przygotowanie: 50 minutSkładniki na pierożki:2 opakowania ciasta francuskiego po ok. 250 g (rozmrożonego)2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę1 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny1 szklanka cukru1/4 szklanki mąki1/2 łyżeczki cynamonu1 jajko, roztrzepaneSkładniki na sos:1/4 szklanki
karmelowyJeśli szukacie na weekend szybkiego, prostego i pewnego ciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z pasją. Składniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami. Składniki: - 200g masła- 200g mąki tortowej- 120g mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru
mojewypiekiinietylkoCoś na szybko? Nie ma problemu. Ciasto francuskie kroimy wedle upodobań nakładamy nutellę, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy 15-20 min w temp ok 200stopni. Co mnie miło zaskoczyło, to nutella po upieczeniu nie zachowuje się tak jak normalna czekolada. Jest cały czas miękka. No może nie tak jak w słoiku, ale nie kruszy się i się
Malinowe PocałunkiSzybka, prosta w przygotowaniu przekąska na podwieczorek, lub deser. Idealny poprawiacz humoru:) na dzisiejszą ponurą pogodę. Jabłka posypane cynamonem, obtoczone ciastem naleśnikowym, po usmażeniu złociste i chrupiące. SKŁADNIKI 1 jajko szklanka mleka 6 łyżek mąki pszennej szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 3 jabłka cynamon cukier puder Mleko, jako, mąkę, proszek do pieczenia, sól miksujemy- ciasto
RAROSSAjeszcze 30- 35 minut, na średnim ogniu aż płyn całkowicie odparuje. Po przygotowaniu podaję z pieczywem lub używam do farszu tarty, uszek, pierogów, pasztecików lub krokietów. Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki szybko zagniatam do połączenia. Następnie owijam folią spożywczą i umieszczam w lodówce na minimum na 30 minut. Po tym czasie od ciasta odrywam 1/4 i odkładam na bok, resztę
Mango PapajaCiasta drożdżowe piekę zawsze wtedy, kiedy mam wolny dzień, natomiast kombinacje z ciasta francuskiego to szybka alternatywa, kiedy brak czasu a goście pukają do drzwi... :)Składniki:parówki 8-10sztop.ciasta francuskiegosezam1 żółtkoWykonanie:Ciasto kroimy na długie, wąskie paski. Każdą parówkę owijamy spiralnie paskiem ciasta. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 15min w piekarniku rozgrzanym do 200st
Walijskie PichceniePyszne ciasto, które zawsze szybko znika. Trzeba się trochę napracować ale efekt końcowy jest tego wart. Przepis dostałam kilka lat temu od znajomej, która piekła ciasta na wesela. Polecam z czystym sumieniem. Zdjęcia trochę słabe. Dodam ładniejsze gdy znów upiekę, bo już nie ma nawet kawałeczka. 1) CIASTO 4 jajka 10 dag margaryny 15 dag cukru pudru
Praktyczna pl