prosty i szybki sposób możemy przygotować, pyszne ciasto truskawkowe , gdy jeszcze nie mamy świeżych truskawek Ciasto truskawkowe SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: cukier - 3 łyżki żółtka jaj - 5 szt margaryna -250 g proszek do pieczenia -2 łyżeczki mąka- 2 szkl tłuszcz do formy MASA TRUSKAWKOWA dżem truskawkowy - 2 słoiki kisiel truskawkowy - 1 opak PRZYGOTOWANIE: Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną
Kuchnia Danusimieszamy z rozmarynem. Formę o wymiarach 26 x 37 cm smarujemy tłuszczem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, odgazowujemy i ponownie wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne i szybko wracać do poprzedniego kształtu. Następnie ciasto wałkujemy na pożądaną wielkość i przekładamy do formy. Przykrywamy wilgotną ściereczką
Kulinarne przygody Gatityjeszcze jedno ciasto ze śliwkami - fale Dunaju . Bardzo lubię śliwki, a ich lekko kwaśny smak sprawia, że ciasta z nimi są pyszne i szybko znikają z talerza. Składniki: Ciasto: 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 0,5 kg śliwek Krem
Salonik smakówwszystkich podanych składników ręcznie lub, tak jak ja – w melakserze. Mąkę z masłem siekamy razem, dodajemy żółtka jaj i jogurt, aromat, całość miksujemy do połączenia składników i szybko zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części w proporcji 3:2. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny – do dalszej obróbki musi być naprawdę bardzo mocno schłodzone. Jeśli ciasto jest już dobrze
Karo in the Kitchenproszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem i przyprawą korzenną - mieszamy i wsypujemy do miski, dodajmy pokrojone na małe kawałki masło i zagniatamy, następnie dodajemy jajko, śmietanę i całość szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części - 4/5 i 1/5 - zawijamy w folię spożywcza i wstawiamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie ciasto (4/5 ciasta) rozwałkowujemy i wypełniamy
Słodkie PrzyjemnościRabarbar pokroić w 1centymetrowe kawałki, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut.Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem i kardamonem, a następnie rozetrzeć palcami z masłem.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrobić, podzielić na 12 rónych części. Z każdej oformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej ułożyć kilka kawałków rabarbaru(...)wciskając w ciasto. Posypać kruszonką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia.Po tym czasie posmarować drożdżówki mlekiem.Piec w 180 st. C. przez 20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Dzisiaj piekę swoje pierwsze, prawie prawdziwe cupcakes - trzymajcie kciuki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo lubię makowiec z tym ciastem. Ciasto robi się szybko , jest cienkie, a farszu czyli tego co najlepsze - dużo. Przepis z książki 'W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry, wydanie z 1983 r. Z tej ilości ciasta robię zwykle 4 makowce. Lukier z przepisu na stronie Moje Wypiekiskładniki
Stare Garyjajka Nadzienie: - 4 duże jabłka (szara reneta, jonagold) - garść rodzynek - 3 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki jasnego curku trzcinowego - 2 łyżeczki cukru waniliowego - biały cukier - jajko Składniki na ciasto zagniatamy dość szybko i energicznie w kulkę, nie dopuszczając by masło nam się zbyt ociepliło. W składnikach celowo nie ma cukru. To dlatego, iż nadzienie naszego appeltaart i tak będzie wystarczająco(...)słodkie. Poza tym, głównym elementem tego ciasta są jabłka i to one mają być najlepiej w nim wyczuwalne. Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki (dzieki temu łatwiej będzie się nam je wałkowało). W międzyczasie obieramy jabkła, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w niedużą kostkę i przekładamy do sporej miski. Dodajemy rodzynki, cynamon oraz cukry. Całość
W mojej holenderskiej kuchnibiały , który pozostał mi w lodówce postanowiłam wykorzystać i upiekłam pyszny placek z jego dodatkiem , ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, upiec i ciasto gotowe . Do kawy nadaje się świetnie. składniki na 4 porcje 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 20 dag sera białego ok 3/4 szklanki mąki
Smakowite DaniaCzasem człowiek idzie do ogrodu i znienacka wraca z garścią jeżyn. I co wtedy? Ja mówię- ciasto. Bardzo proste, szybkie ale jak już napisałam w tytule- nie takie znowu zwykłe. A skąd bierze się jego niezwykłość? Z połączenia jeżynowości z białoczekoladowością, jak również z odrobiny aromatycznego Southern Comfort dodanego do masy. W efekcie otrzymujemy delikatne ciasto, którego każdym kęsie znajdziemy
les mirabellesZapraszam na bardzo szybkie , proste i efektowne ciasto, które uświetni miłe niedzielne popołudnie po pysznym obiedzie. Zawiera ono alkohol, ale dla osób mających dzieci proponuję go pominąć dodając w zamian np sok z pomarańczy. Gruszki w syropie: 5 twardych gruszki 100 g likieru pomarańczowego 3/4 l wody 20 dag cukru sok z połowy cytryny laska wanilii
Gosia gotujechłodzi przygotowuję ciasto pierogowe.Na stolnice wysypuje mąkę, dodaję żółtko i ciepłą wodę (około 1 kubka, tak aby ciasto było zwarte i nie kleiło się do rąk). Szybko wyrabiam ciasto.Rozwałkowuje ciasto bardzo cienko i wykrawam kółka szklanką. Nakładam po łyżeczce farszu i sklejam.Gotowe pierogi gotuję w osolonej wodzie dwie minuty po wypłynięciu.Podaję z podsmażoną cebulką.Smacznego
Magiczna kuchnia Dariimało kaloryczny deser, gdyż do uzyskania piankowej struktury zamiast wysokokalorycznej śmietanki użyłam białek, które zawierają niewiele kalorii. Ciasto jest dość szybkie w przygotowaniu, również jeśli chodzi o czas tężenia w lodówce, ponieważ zawiera sporo żelatyny, która w połączeniu z ubitymi białkami szybko wiąże masę. Piankę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Pianka malinowa Składniki: 75g okrągłych biszkoptów (około(...)przełożyć na przygotowane biszkopty, wyrównać i schłodzić do zastygnięcia (masa bardzo szybko zastyga) - maliny do dekoracji oczyścić i osuszyć - galaretkę rozpuścić w 150ml gorącej wody, pozostawić do całkowitego ostygnięcia - zimną galaretkę wylać na wierzch zastygniętej masy serowej - maliny układać w niewielkich odstępach od siebie, zanurzając w galaretce - ciasto ponownie schłodzić do zastygnięcia galaretki, przechowywać w lodówce Pianka malinowa jest
Smakołyki BerenikiLatem staram się jak najmniej używać piekarnika, szczególnie w taki upalne dni jak dziś. Wtedy też najlepiej sprawdzają się szybkie desery i ciasta na zimno. A zdecydowanie najlepszym, według mnie oczywiście:)), ciastem na zimno jest sernik:) Ja zrobiłam sernik na zwykłych okrągłych biszkoptach z dodatkiem czekolady i coca - coli. Wykorzystałam do niego twarożek - naprawdę idealny do serników, który otrzymałam
Z miłości do słodkościmąki 90 g cukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem
Moje domowe kucharzenie