szybki bułeczki - 500 przepisów (strona:8/34)

Bułeczki z ziołami 149

szybko a potem pożywnie, pieczecie? Ja i tak zbyt mało ale piekę i delektujemy się pysznym pieczywem. Te polecam bo szybko i smacznie. Przepis z książki Małgorzaty Puzio "Domowy wypiek chleba " Bułeczki z ziołami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
bułeczki ze szpinakiem i mozzarellą 175

być te na słodko, bo wytrawne też są bardzo smaczne. Dodatkowym plusem jest to, że po zjedzeniu takiej bułki nie jesteśmy z powrotem tak szybko głodni jak po słodkiej drożdżówce. Upiekłam już setki drożdżowych bułeczek ale te smakowały mi wyjątkowo. Po wyjęciu z piekarnika były z wierzchu chrupiące a w środku bardzo pulchne, kilka zjedliśmy jeszcze gorących

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Brioche z miodem - najlepsze bułeczki 146

drożdżowego jest mąż. To on upiekł przepyszny, chrupiący chleb z żurawiną. Zaskoczył mnie nowością, wyjątkowo puszystymi, aromatycznymi i bardzo smacznymi bułeczkami brioche z miodem.  Bułeczki nie zdążyły przestygnąć a znikały w bardzo szybkim tempie. Najlepiej smakowały z domową, śliwkową konfiturą . Składniki: - 650 g mąki - około 40 g drożdży - 250 ml mleka - 80 g roztopionego masła - 4 łyżki miodu ( najlepiej

Pan i Pani Smith w kuchni
Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką 191

drogę, do pracy, na uczelnię... Mimo, że wydają się pracochłonne wcale takie nie są - to zasługa ciasta, z którym super się pracuje, szybko "wychodzi" z miski i z łatwością zapełnimy przygotowane brytfanny gotowymi bułeczkami (po wyrobieniu jest dość elastyczne, wyrośnięte dobrze się skleja). Ja zdecydowanie będę do nich wracać! Przepis na te bułeczki Mama dostała od Cioci (pozdrawiam Ciocię

Kolorowy Przepisownik
Wytrawne scones ze szczypiorkiem i oliwkami 176

pomidory, płatki papryki, wszelkie zioła świeże lub suszone, kapary, smażone, odsączone z tłuszczu grzyby, oliwki, ziarna i co tam jeszcze wyobraźnia Wam podpowiada. A z czym podać te angielskie bułeczki ? Scones lubią hummus, kremowy serek, gęsty jogurt oraz przeróżne pasty. Składniki: 250 g mąki pszennej tortowej 75 g zimnego masła 50 g sera cheddar 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mąki z masłem. Dolewać mleko i zagniatać szybko ciasto. Masło w cieście nie musi, a nawet nie powinno zostać idealnie wymieszane. Wskazane jest, aby grudki masła pozostały. Wymieszane ciasto rozwałkować, formując koło średnicy około 20cm. podzielić na  trójkąty i ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej uprzednio papierem. Wierzch bułeczek posmarować mlekiem. Piec w 175 stopniach C przez około

kolorowotorcikowo
Bułeczki piknikowe z nadzieniem z liści rzodkiewki i fety 137

poğaça . Do środka planowałam dać botwinkę, ale akurat nie mieli jej w moim warzywniaku. Dlatego wykorzystałam liście rzodkiewki, które zostały mi po zdjęciach szybkiej pizzy na podpłomyku . Skoro pesto z liści rzodkiewki było takie pyszne, w bułeczkach też powinny dać radę :) Wy oczywiście możecie sięgnąć po wspomnianą już botwinkę lub szpinak, ale jeśli trafi Wam się ładny pęczek rzodkiewek

Chilli Czosnek i Oliwa
Brzydale, czyli rzecz o rozpuszczaniu 133

sobie, zastąpię pszenną. W domu jednak okazało się, że pszenna prawie wyszła... Zmieniłam więc znacząco proporcje, i muszę przyznać, że nie jest źle. Jedynym problemem może być fakt, że bułeczki nieco się kruszą. Są też raczej ciężkie niż delikatne i puchate, ale niekoniecznie jest to wadą. Pestki dyni cudownie chrupią, a płatki nadają im niepowtarzalnego, innego smaku. Muszę też zauważyć(...)masło, wyrobić gładkie, nielepiące ciasto.Z ciasta uformować kulę, umieścić w dużej misce, odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części, uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do napuszenia.Bułeczki posmarować mlekiem, naciąć na krzyż, obsypać pozostałymi płatkami. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem pieczarkowym 218

Puszyste bułeczki z nadzieniem z pieczarek. Są bardzo pyszne i szybko znikają. Można je zajadać same ale można podać też z czerwonym barszczykiem. składniki: ciasto 500 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 250 ml letniej wody 1 jajko 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru farsz 400 g pieczarek 100 g cienkiej wiejskiej kiełbasy(...)Następnie z ciasta wykroić koła o średnicy 10 cm. Na środek każdego koła nałożyć ok 1,5 łyżki farszu. Brzegi ciasta zebrać do góry i dokładnie zlepić formując okrągłą bułeczkę. Gotowe bułeczki ułożyć zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawić na ok 20-30 minut do wyrośnięcia. Potem bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnym sezamem

Monia miesza i gotuje
Koniec i początek, czyli półmetek lata. I bułki 141

skończył się lipiec. Nie wiadomo kiedy. Hmm... No dobrze, właściwie wiadomo - wczoraj. Chodzi jednak o to, że skończył się, jak zwykle, zbyt szybko. Był piękny ten lipiec. Nikt chyba nie mógł narzekać na brak słońca. Wręcz przeciwnie - wiele osób narzekało na obezwładniające wręcz upały. Trzydzieści pięć stopni nie było niczym nadzwyczajnym. Jak się okazało, trzy tygodnie wakacji spędziłam(...)zaczynu wlać mleko z masłem, wbić jajko, wsypać sól. Zagnieść gładkie, miękkie ciasto.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zganieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę.Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać zmiażdżonym w moździerzu pieprzem.Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki francuskie z migdałami 177

Układamy na dwóch blaszkach i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie jedną wyjmujemy i boki oraz wierzch bułeczek smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy przez 20 minut. Jeżeli za szybko się rumienią przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Upieczone wyjmujemy na kratkę i studzimy. Analogicznie postępujemy z drugą blaszką bułeczek. Po przestudzeniu

mojewypiekiinietylko
Buchty pieczone z jabłkami i cynamonem. 354

zatęskniłam za drożdżowym wypiekiem. Po rozpuście Świątecznej, szynkach, kiełbaskach, makowcach i sern ikach, miałam ochotę na jeszcze ciepłe, pachnące, mięciutkie bułeczki. Postanowiłam wstać nieco wcześniej i zarobić drożdżo we ciasto. Z racji tego, że grzejniki ciepłe ciasto szybko wyrosło i zdążyłam je upiec w sam raz na śniadanie. Zapach, który ulatniał się po domu szybko zbudził domowników. Buchty(...)zdążyły nawet ostygnąć. Polecam!!! Składniki na buchty pieczone z jabłkami i cynamonem  na 8 bułeczek: ROZCZYN: 370 g mąki 30 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru CIASTO: 60 ml ciepłego mleka 50 g domowego cukru waniliowego ( tutaj przepis ) lub zwykłego cukru 1 jajko szczypta soli 60 g roztopionego masła NADZIENIE: 2 nieduże jabłka 1 łyżka

Rozpustne gotowanie
Dżem morelowy 147

wykorzystam go do przygotowania złocistej konfitury z przepysznych moreli.  Dżem wyszedł wyjątkowo smaczny i co dla mnie ważne robi się go bardzo szybko.  Będzie idealnym dodatkiem do naleśników, deserów czy do bułeczki na śniadanie :) Talerzyk "Antonio" od Porcelany Bogucice. 500g moreli (po obraniu i wypestkowaniu) 1 op. cukru żelującego trzcinowego Diamant Obrane i pokrojone morele przełożyć

Smakołyki Asi
Leczo z kiełbasą 178

Leczo uwielbiam nie tylko za smak warzyw, których mamy teraz pod dostatkiem ale również za to, że szybko się je robi. Nam najbardziej smakuje ze świeżą bułeczką. Danie podałam w miseczce "Malta" od Porcelany Bogucice. 2 żółte papryki 2 czerwone papryki 2 cebule 1 cukinia puszka pomidorów bez skórki 2 laski kiełbasy 2 ząbki czosnku łyżeczka słodkiej papryki łyżka

Smakołyki Asi
Na pyszne śniadanie we dwoje 215

nikt się nie oprze. Idealne na leniwe śniadanie we dwoje.Ciasto nieco się klei - ja odrobinę podsypywałam mąką, ale moim zdaniem nie warto dodawać jej więcej do ciasta - dzięki temu bułeczki będą lżejsze i bardziej puszyste. Pszenno-żytnie bułki z pieczoną papryką i czosnkiemSkładniki:(na 12 sztuk)400 g mąki pszennej200 g mąki żytniej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru125(...)paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części, z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć je blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do napuszenia.Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać czarnuszką.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki z patelni nadziewane twarogiem kozim 168

oliwą z oliwek (5 małych bułeczek) Składniki: 1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa, ale zwykła pszenna też może być) około 100 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli około 50g twarogu koziego (w formie serka na kanapki) 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Umieszczamy wszystkie składniki w misce i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na pięć kawałków(...)każdej strony. Jeżeli nie masz za dobrej patelni możesz smażyć na papierze do pieczenia położonym na patelni. W ten sposób bułeczki nie będą do niej przywierały. Bułeczki są gotowe gdy tylko ciasto przestanie być surowe. Usmażone bułeczki przekładamy na talerz, posypujemy jeszcze trochę oregano i polewamy oliwą z oliwek. Kaloryczność: 660 kalorii w całej porcji Ciekawostki zdrowotne: Oliwa z oliwek

Moja Micha

Proponowane wyszukiwania