niego często wracać w różnym wersjach. Mięso z piersi kurczaka duszone z warzywami, w sosie z białym winem, bulionem i śmietaną, a wszystko na koniec zapieczone pod kołderką z bułeczek. Idealne do nałożenia w miseczkę, jedzone łyżką. Najlepiej "smakuje" jedzone na kanapie kiedy jest się przykrytym kocem, w towarzystwie filmu czy książki. W ostatnim tygodniu lipca dostałam możliwość przetestowania wybranego(...)pokryty powłoką ceramiczną. Powłoka ma rzeczywiście fenomenalne właściwości nieprzywierające, a mycie garnczka to prawdziwa przyjemność - wystarczy opłukać, przetrzeć gąbeczką nasączoną płynem do mycia naczyń i koniec - garnek umyty! Garnek szybko się nagrzewa, pięknie się w nim smaży i dusi, można używać w piekarniku, ale bez pokrywki. Przez całe testowanie znalazłam tylko jeden minus, który łatwo można zniwelować! Rączki garnka
Plate of JoyBułeczki upiekłam do chłodnika czosnkowego (ok, przyznam się, żadnego pieczywa nie było w domu i coś musiałam na szybko wykombinować- było gotowe jak zupa przestygła;-)). Składniki na około 14 szt. : 250 g przesianej mąki pszennej (ja wymieszałam 200 g pszennej z 50 g razowej) 200 g startej cukinii 150 g startej marchewki 200 ml niesłodzonego mleka sojowego (lub innego(...)dodać starte warzywa i pestki dyni. Mleko wymieszać dokładnie z „glutem” lnianym i dodać do mąki, wymieszać widelcem. Rozgrzać piekarnik do 210 C. Posmarować delikatnie formę do bułeczek. piec 25- 30 minut. Bułeczki wyjąc ostrożnie podważając np wykałaczką, wystudzić na kratce. ps. Dzięki temu że są wilgotne to buły są dobre na drugi dzień w przeciwieństwie do klasycznych
greenscarftaki upał drożdże podniosą nasze ciasto ekspresowo szybko! W drożdżowym cieście możemy ukryć niemal wszystkie owoce - inwencja twórcza zależy już tylko od Was kochani.. Wiemy, że przepisów na jagodzianki jest bardzo wiele, ale może tym razem skusicie się na nasz przepis? Częstujcie się śmiało: Składniki: (na 9 bułeczek) Ciasto drożdżowe szklanka mleka 25g drożdży świeżych
Symfonia Smakówrazu folią spożywczą żeby nie zrobił się kożuch, przestudzić i włożyć do lodówki. Jak ciasto podwoi swoją objętość zabieramy się za robienie bułeczek. Z podanych składników wychodzi 12 duuuużych bułeczek, jeśli ktoś woli mniejsze może podzielić ciasto na więcej części. Ciasto dzielimy na części, formujemy kulki i układamy w dużych odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto musi jeszcze(...)czasie robimy kruszonkę. Kruszonka 1 łyżka margaryny 1 łyżka cukru pudru 4 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki siekamy szybko by masło margaryna nie nabrało temperatury. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Jak podwoją swoją objętość w każdej z bułeczek przy pomocy niewielkiego słoika- idealnie nadaje się słoiczek po tych maciupkich koncentratach- wyciskamy dołek praktycznie do samej blaszki
Piekielna Kuchnia Patipostanowiłam sprawdzić jej smak ponownie i nie dodawać do niej zbytniej ilości innych składników. Wyszedł przepyszny mus, którego część zużyłam do bułeczek (przepis wkrótce), a reszta miała być zawekowana, ale w słoiki poszła tylko część, bo mus szybko znikał z garnka pod byle pretekstem ;) Składniki (na prawie 1,5 litra musu): 6 dużych owoców pigwy (nie mylić z owocami
Weekendy w domu i ogrodziepory obecny był na naszym stole zazwyczaj w postaci gotowanej, a następnie suto obtoczonej w podsmażonej na masełku tartej bułeczce :D I cóż mogę więcej napisać? Zupka wyszła pyszna, bardzo wiosenna, przy tym prościutka i szybka do przygotowania. Delikatna w smaku i swojej konsystencji. Równie szybko zniknęła. Zasmakowała nam tak bardzo, że w lodówce czeka już na mnie
MyCookBook.plProsty, pyszny i szybki przepis na słodkie kwadraciki z ciasta francuskiego z waniliowym budyniem i brzoskwiniami z puszki. Takie „bułeczki” pamiętam jeszcze z czasów szkolnych, kiedy były sprzedawane w piekarni nieopodal mojego domu (często kupowałam je na drugie śniadanie) :) W pamięci utkwił mi ich fantastyczny zapach, delikatność i kruchość łamiących się podczas jedzenia listków ciasta francuskiego, a do tego
MyCookBook.plGdzie nie spojrzę ... wszędzie bajgle. Cudowne kanapki z rumianymi bułeczkami z dziurką. Wiedziałam, że muszę je zrobić! Z pomocą jak zawsze przyszedł blog Moniki (po szybką wersję odsyłam was na jej stronę). Mój wybór padł na wersję slow. Zdecydowanie polecam! Warte poświęconego czasu i nakładu pracy! Przepis pochodzi z książki Leili Lindholm. Bajgle w wersji slow
Plate of Joysię przerzucimy w szkole na co innego, to będę musiała spróbować taki zrobić w domu. Bo tam poszło bardzo szybko, a efekt nawet mnie zachwycił (a zdecydowanie wolę białe pieczywo). Niemniej, na dysku znalazłam zdjęcia bułeczek, które zrobiłam w sierpniu zeszłego roku. Tak! Tak dawno. Aż mi wstyd... Nie mam pojęcia, jak one się tam zakamuflowały, w każdym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapraszam serdecznie na pyszny i aromatyczny bochen chleba. Chleb jest szybki w wykonaniu i bardzo łatwy do zrobienia. Ja dodałam tutaj czipsy pomidorowe ale równie
Moje Małe CzarowaniePyszny, aromatyczny bochenek dziś dla Was mam. Robi się chlebek szybko, szybko rośnie ale nie można się potem doczekać bo za wolno stygnie. Pachnie
Moje Małe CzarowanieWspaniałe bułeczki drożdżowe, na słono, doskonały dodatek do barszczu, wspaniała przekąska, długo zachowują świeżość, ciągle mięciutkie, łatwo i szybko się je przyrządza, zobaczcie sami! Składniki: 0,50 kg mąki 1/2 szkl. letniego mleka 1/4 kostki drożdży 1 łyżka cukru 3/4 szklanki oleju 1 jajo 1 kostka sera feta 1 szt. średniego pora pół łyżeczki soli, pieprz Wykonanie: Zrobić rozczyn
kgwjanczewomniejsze części, dodajemy cukier i mieszamy. Smażymy około 3 godziny, aż jego wygląd nas zadowoli ;) Gorący przekładamy do wyparzonych słoików, szybko zakręcamy i stawiamy odwrócone, aż do wystudzenia. Tera tylko jeść!! A że znalazłam w domu świeżą bułeczkę drożdżową... Mniam
Lawendowe NieboDzisiaj bez przepisu żadnego. Tak tylko na szybko chciałem się pochwalić co dzisiaj zrobiłem. Znaczy się na zdjęciu widać co zrobiłem :) 4 bagietki, 12 bułeczek i 6 chlebów. Od 5 rano robiłem i mamy teraz z Madzią spory zapas pieczywa. A wy będziecie mieć sporą porcję nowych przepisów. Ale dopiero za czas jakiś, bo teraz jeszcze inne przepisy
Marder&Marder Manufacture