zabiera. Smak ciasta drożdżowego i białego sera zapieczonego na nim bardzo mi odpowiada. Takie bułeczki świetnie pasują do zjedzenia na szybkie drugie śniadanie, z kawą lub herbatą. Bułeczki są umiarkowanie słodkie, więc na potrzeby słodszej wersji proponuję polać je lukrem. Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 4 łyżki miodu płynnego 2 jajka(...)odstępy. Papier można lekko posmarować olejem, aby bułeczki łatwiej się odklejały po upieczeniu. Bułeczki przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie dnem od kieliszka wyciskać na środku każdej bułeczki dołki i wkładać w nie po łyżce masy serowej. Ciasto posmarować odrobiną mleka, tak szybko się nie przypiecze. Piec w nagrzanym do 190 stopni
Kuchcik gotujemogłabym tu uszczknąć z tych dobrości. No i mój wzrok padł na łososia wędzonego. I już wiedziałam, że to jest własnie to.Zrobiłam, pstryknęłam fotki na szybko i...wszamałam :)))Miałam paczuszkę wędzonego łososia w plastrach, podzieliłam go na mniejsze paski. każdy z nich posmarowałam masą twarożkową:kilka łyżek twarożku śmietankowego wymieszałam z połową serka topionego (można(...)posiekanej natki pietruszki (zastąpiłam ją suszoną, bo świeżej nie miałam).Pozawijałam takie roladki. Podałam do nich cytrynę do skropienia oraz podpieczone z czosnkiem na patelni bułeczki. Na szybko, bez zbędnych ceregieli, ale....pysznie :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennacukrem. Dodać zimne masło pokrojone z drobną kostkę i wyrobić z mąką między palcami do połączenia. Puree dyniowe, jajka ,mleko i rodzynki wymieszać, następnie wsypać suche składniki i szybko wyrobić. Powstanie gęste, klejące ciasto (nie dosypywać mąki, choć będzie kusiło ;-). Stolnicę suto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nią ciasto, znowu oprószyć mąką. Rozwałkować na grubość około(...)wykrawać scones. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Przed pieczeniem można z wierzchu posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 230ºC przez około 15 minut. Jeśli bułeczki będą szybko 'łapały' kolor zmniejszyć temperaturę do 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. Najświeższe w dniu pieczenia
Moje domowe kucharzenieMĄKĘ MOŻNA KUPIĆ: TUTAJ . Zamawiałyśmy ją w sklepie FRISCO.pl i muszę przyznać, że jesteśmy bardzo zadowolone. Ceny są niskie w stosunku do konkurencji, przesyłka szybka i zabezpieczona, więc - nic tylko chwalić i podsyłać dalej, tym bardziej, że w swojej ofercie mają: - bezglutenowe , - nieskobiałkowe , - organic , (BIO od komosy, soczewicy, chia, po mydła i kremy) - mąki(...)bardzo dobre w obu wersjach. Oczywiście jest różnica pomiędzy tradycyjnym, a tym nie zawierającym glutenu. Bg są nieco twardsze i bardziej kruche. Przypominają coś pomiędzy tradycyjnym pączkiem, a bułeczką. Polecam. Szybkie, proste i w moim skromnym odczuciu łasucha - bardzo dobre! Pączki pączkami, ale i inne propozycje czekają, m.in: OPONKI SEROWE - ( przepis
Wypisz Wymalujlodówce, bo nie miałam czasu iść na zakupy, albo przelew nie przyszedł w terminie itd. Ostatnio miałam kryzys śniadaniowy, płatki się skończyły, zakupów brak. Zrobiłam na szybko bezglutenowe bułeczki, bo naturalne mąki mam zawsze w zapasie, ale przydało by się jakieś smarowidło. Zajrzałam do szafki i do lodówki, pozornie pusto, ale nie tak całkiem ;) Znalazłam kilka skarbów - puszkę białej
Quinoa Raz!www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis jest prosty jak na pieczywo - bułeczki bardzo szybko się robi. (6 sztuk) 500g mąki pszennej (nie co mniej) 300 ml wody 35g miękkiego masła 7g drożdży instant (lub 25g świeżych) 10g soli Dodatkowo: 4-5 łyżek prażonej cebulki Opcjonalnie: 1 jajko sezam, czarnuszka, inne dodatki do posypania Wszystkie składniki połączyć i zagniatać
Di gotujeforemką lub szklanką o średnicy 5 cm wykrawać scones. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach. Piec w temperaturze 230ºC przez około 15 minut. Jeśli bułeczki będą szybko 'łapały' kolor zmniejszyć temperaturę do 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. Najświeższe w dniu pieczenia. Razem ze mną piekły
Ala piecze i gotujeZe względu na specyfikę pracy Piotrka rzadko udaje nam się zjeść razem posiłek. Na ogół wychodzi z domu jeszcze w … Czytaj dalej →
brunetkawkuchninajlepiej używać mleka 3,2 % ze względu na jego walory smakowe.Są to proporcje na blachę o wymiarach 25x35 cm.Z podanych składników wychodzi 12 bułeczek.W przypadku, gdyby bułeczki zbyt szybko rumieniły się na wierzchu, zmienić grzanie na samą grzałkę dolną lub na termoobieg.Źródło przepisu: Magda Kucharzy
Gospodyni Miejskabaton, jest ona lekka, puszysta, z chrupiącą skórką. Polecam wszystkim aby ją upiec . Polecam też rustykalne bagietki pszenno-żytnie , albo inne przepisy na pieczywo na blogu, w tym szybkie mini bułeczki. Uwielbiam aromat pieczywa roznoszący się po kuchni podczas jego pieczenia. Bułka paryska ekspresowa gdyż nie wymaga długiego czasu wyrastania, przepis jest kilkakrotnie sprawdzony i polecam go z czystym sumieniem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoim niedawnym odkrycie jest ciasto drożdżowe – na razie jestem w fazie produkcji bułeczek i cieszę się tym jak dziecko. Postanowiłam dołączyć do akcji „
Szybko Tanio Smaczniedoczekały do jajecznicy. Tak smakowały mężowi, że zjadł je bez dodatków.... Podzielił się mini z bratem i swoimi rodzicami i im też . Przepis na te pyszne bułeczki znalazłam w książce: "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki." Bułeczki z camembertem i szczypiorkiem. Składniki:6 szklanek mąki pszennej;20 g drożdży;1 łyżka cukru;1 łyżka soli;posiekany pęczek szczypiorku
Miksturownikodchodzić od rąk. Autor podaje także aby posmarować wyrośnięte bułeczki rozbełtanym białkiem. Ja użyłem całego jajka. Zwróćcie uwagę, że po posmarowaniu płynem delikatne, wyrośnięte i puszyste bułeczki, surowe jeszcze pieczywo może szybko opaść. Tak czy siak - bułeczki maślane są przepyszne. Delikatne, słodziutkie! Zamiast dużych bułek można zrobić malutkie kuleczki, które podamy w koszyku jako ciepłe czekadełko na domowej
Right Behind The Kitchen