Myślę, że Wielkanoc jest idealnym czasem na jego wykorzystanie.Przepis znalazłam - jakżeby inaczej - w ukochanej ostatnio przeze mnie Brød: 100 lækre opskrifter. Oj, ciężko będzie innej książce zająć jej miejsce...Bułeczki szafranoweSkładniki:(na 12 sztuk)1/2 łyżeczki nitek szafranu3 łyżki wrzącej wody500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1,5 łyżeczki soli300 ml letniego mleka45 g masłaSzafran pokruszyć, zalać wrzątkiem(...)Odstawić na 15 minut.Do zaczynu dodać resztę mleka i szafran, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 5-10 minut.Ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, podzielić na 12 części. Z każdej uformować wałeczek o długości 10 cm. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą naciąć ostrym nożem.Odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia - bułęczki powinny podwoić objętość.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeklasyczna drożdżówka z serem, ale dodatek świeżych brzoskwiń sprawia, że jest w nim coś wyjątkowego. Można było upiec je w formie bułeczek, ale do mnie jakoś bardziej przemawia jednak taka duża blacha z pachnącym placuchem. Nieskomplikowane, dość szybkie w przygotowaniu ( poza czasem wyrastania ciasta), nienachalnie słodkie i naprawdę bardzo smaczne - polecam ogromnie! :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki tortowej 2 opakowania
Cooking Monstermuszę powiedzieć, że idea była jak najbardziej słuszna. Mięciutkie jabłuszka wspaniale wkomponowały się w drożdżowe ciasto, przyprawy nadały niesamowitego aromatu, a cudnie skarmelizowany cukier lekko się ciągnie, kiedy bułeczki są jeszcze ciepłe. Szklanka mleka, i jesteśmy w raju. A przynajmniej ja byłam. Można użyć też gruszek, a przyprawy komponować dowolnie, według smaku. Taka mieszanka jest jednak niesamowita(...)dłuższego boku. Pokroić na 12 równych części.Bułeczki układać płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić do napuszenia na 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, posypać cukrem perłowym.Piec w 200 st. C. 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Ostatnio w Danii zrobiło się listopadowo. Jest ciągle zimno, tak szybko ciemno... Zamiast słońca grube warstwy chmur
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZwinięte - dzielimy i kroimy ostrym nożem na 16 porcji. Układamy na dwóch blaszkach. Pierwszą przeznaczoną do pieczenia zostawiamy i bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem – boki i wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy przez 25 minut. Jeżeli za szybko się rumienią przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Upieczone wyjmujemy na kratkę i studzimy. Drugą blaszkę (na czas pieczenia pierwszej(...)wstawiamy do lodówki. Gdy pierwsza porcja się upiecze z lodówki wyjmujemy drugą, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika i pieczemy, jak poprzednie. Gotowe bułeczki lukrujemy i posypujemy czarnym sezamem lub oprószamy cukrem pudrem, bądź stevią w proszku. Lukier chałwowy otrzymamy ucierając cukier puder z pastą tahini i wrzątkiem. Zastępując cukier puder stevią* lub ksylitolem* otrzymamy bułeczki dla diabetyków. * Stevia
mojewypiekiinietylkodzielimy i kroimy ostrym nożem na 16 - 17 porcji. Układamy na dwóch blaszkach. Pierwszą przeznaczoną do pieczenia zostawiamy i bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem – boki i wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy przez 25 minut. Jeżeli za szybko się rumienią przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Upieczone wyjmujemy na kratkę i studzimy. Drugą blaszkę (na czas pieczenia pierwszej(...)wstawiamy do lodówki. Gdy pierwsza porcja się upiecze z lodówki wyjmujemy drugą, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika i pieczemy, jak poprzednie. Gotowe bułeczki oprószamy cukrem pudrem lub stevią w proszku. Kokosowe bułeczki francuskie z chia to mój kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. „ Nasiona chia są niesamowicie łatwe do włączenia do diety. Same nasiona są w smaku
mojewypiekiinietylkoroku, to nie tylko radość i tańce, ale również wznoszenie toastów i głośne rozmowy przy dobrze (smacznie) zastawionym stole. Na sylwestrową noc najlepiej sprawdzają się przepisy na szybkie przekąski, słodkości nie wymagające długiego przygotowania, ciepłe dania i najróżniejsze sałatki. Zestawienie obejmuje bardzo różnorodne przepisy, ponieważ każdy z nas przecież lubi co innego. Mam nadzieję, że odnajdziecie w tym zbiorze coś(...)pastą z sardynek Tosty z patelni w ziarenkowo-ziołowej odsłonie z serem i szynką Zapiekanka chlebowa z boczkiem Zapiekane bułeczki z arabską nutą i wędzonym kurczakiem Zapiekanki z warzywami Zapiekana bagietka nadziana serem śródziemnomorskim z suszonymi pomidorami Ziołowo sos + szybka sałatka z serem i oliwkami Zapiekanki na bagietkach z kurczakiem, papryką, ogórkiem i pieczarkami Sałatki, surówki Domowa sałatka jarzynowa
Słodkie okruszkiBardzo smaczny pasztet, aomatyczny, wilgotny dzięki dodanej cukinii. Szybki do przyrządzenia, prosty w wykonaniu. Lekki i jednocześnie sycący. Super smakuje ze świeżą bułeczką, ale też np. też na ciepło z chrzanem czy sosem pieczarkowym. Wszystko zależy od naszej inwencji :-) Pomijając mięso mielone otrzymamy wegetariańską wersję, która jest równie pyszna. Składniki: 3 szklanki startej
Walijskie PichcenieTakie proste acz wykwintne danie śniadaniowe wymyśliłam i bardzo nam smakowało. Na dno tost, potem ulubione warzywa i na koniec jajo, do piekarnika i w kilka
Moje Małe Czarowaniejajkiem Amerykanskie placuszki z bekonem i syropem klonowym Shakshouka Jajko flamenco Jajko sadzone na porach z boczkiem Jajko w koszulce na bułeczce Jajecznica na indyjską nutę Jajecznica na boczku Jajecznica z kabanosem Obiado-kolacja: Szybki kurczak w 5 smakach Kurczak vindaloo Wieprzowina madras Kurczak po cejlonsku Meksykanski gulasz z kurczaka Chilli Con Carne Makaronowa zapiekanka z kiełbasy i pieczarek
Codzienne GotowanieBułeczki meksykańskie? Zastanawiam się dlaczego mają taką nazwę jakoś ani w wyglądzie ani w smaku nie kojarzą mi się z Meksykiem. Za to są to przepyszne pszenne bułki o puszystym miąższu i chrupiącej skórce Idealna bułka śniadaniowa :) Źródło tutaj Zaczyn 100 g mąki pszennej chlebowej 25 g świeżych drożdży 335 g letniej wody 1 łyżka miodu Wszystkie(...)godziny. Po tym czacie odgazować ciasto (uderzamy kilka razy pięścią ) Ciasto podzielić na 9-10 części uformować szybko kulki, odkładać na blaszkę łączeniem do góry odstawić na 10 minut. Po tym czasie formować bułeczki układać na blaszce w dużych odstępach łączniem do dołu. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułki naciąć nożem wzdłuż i delikatnie oprószyć mąką. Piec
Delicious TitbitsSmaczna, tania i szybka w przygotowaniu zupa, której całego aromatu dodaje gałka muszkatołowa, idealnie pasują do niej grahamowe bułeczki SKŁADNIKI 1 puszka kukurydzy, 1 ziemniak, ½ l bulionu, 1/2 cebuli, 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki masła, sól, pieprz, ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej , pietruszka, słodka papryka WYKONANIE Cebulę i obranego ziemniak kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę
słodki bratekBardzo dobre bułeczki, łatwe do wykonania. Ciasto dobrze się wyrabia i ładnie wyrasta. Bułeczki są puszyste, delikatne i naprawdę pysznie smakują, a na dodatek pięknie się
babka w formieTeraz to już nikt mi się nie wymiga, tak szybko jeszcze nie było. Chleb ten wyrasta 15 minut + wypiekanie czyli chleb do wypieku przez każdego
Moje Małe CzarowanieKochane ciasto francuskie . Któż nie zna jego zalet ? Idealne do szybkich przystawek , idealne do przekąsek . Nic : tylko , wymyślać i piec. Moim hitem ostatnio są przekładane bułeczki. Składniki 2 ciasta francuskie 1/2 kg karkówki lub łopatki (może być gotowe mielone) 4cebule czosnkowe 4 pomidory 20dkg sera żółtego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka płaska pieprzu 1 łyżka majeranku
Eli Gotowanieposmarowaniem żółtkiem). Piec 25-30 minut, mniej więcej w połowie pieczenia gdyby wierzch był już odpowiednio zarumieniony, uchylić szybko piekarnik i bułkę nakryć folią aluminiową. Po upieczeniu odstawić brioszkę do ostudzenia na metalową kratkę. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, choć przestudzonym bułeczką też niczego nie brakuje. Na wierzchu można posypać cukrem pudrem lub wykonać sos waniliowy czy polukrować
Aromatyczne Podróże