My Blueberry Corner by "jagodzianka" Walentynki to święto zakochanych – w Polsce świętowane od niedawna. Nie jestem wielką fanką tego święta, ale jakiś akcent walentynkowy … Przeczytaj
My Blueberry CornerChleb pyszny, pulchny ale zwarty, długo zachowuje świeżość, choć to zawsze jest pojęcie względne. Jak szybko znika to nawet nie można tego zaobserwować. Spróbujcie upiec
Moje Małe Czarowaniejego symbolem. Nie ma baru szybkiej obsługi w którego menu nie znaleźlibyśmy tej "potrawy". Mimo ogólnej jego dostępności w budkach i restauracjach fast food ten "domowy hamburger" z pewnością jest najzdrowszą formą w jakiej możemy go zjeść i uważam, że jest zdecydowanie najsmaczniejszy oraz najlepszy. Jeżeli zależy nam na czasie możemy użyć gotowych bułeczek, jednak jeżeli nie przeszkadzają nam dodatkowe
Słodka StronaGoście się u nas zasiedzieli, dodatkowo jeszcze po południu dołączyli do nas dodatkowi, no to przygotowałem im na szybko taką przekąskę. Jak je przygotować? -2
BaRepasczęści, z każdej uformować podłużną bułkę.Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą.Piec w 220 st. C. przez 20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!I znów weekend... Ja ten czas szybko leci...Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami - z uwagi na Wielkanoc poza domem, opóźniły nam się wiosenne porządki
Pożeraczka, czyli raz adobrzejedliśmy Syn wcinał ze smakiem, a i Mąż się przekonał. Postanowiłam więc szybko upitrasić leczo - ma ono w końcu wiele zastosowań w kuchni. Na upalne obiady - w sam raz. W ostateczności jeśli nie będzie chciało się nic więcej robić to i z samą bułeczką będzie pyszne. Składniki: (na niewielki garnek): 1 papryka czerwona 1 i 1/2 papryki żółtej(...)razie potrzeby podlewamy odrobina wody. Doprawiamy ewentualnie solą oraz papryką słodką i wędzoną. Mniam. Podajemy z czym chcemy i jak chcemy. Przepis na upały i sezon paprykowy idealny. Szybko, zdrowo, kolorowo. U nas następnego dnia dołożyliśmy podsmażaną pierś przyprawianą papryką wędzoną. Zupełnie nowego smaku nabrało danie
Kuchnia po mojemujuż inna bajka. Kremowe, aksamitne, jagodowo-waniliowe, pyszne! Tym razem jagodzianki oprószyłam kruszonką (podpatrzyłam to w KRAINIE SOSNY ) i to był strzał w dziesiątkę. Kruszonka idealnie dopełnia smak tych bułeczek, współgra z delikatnym nadzieniem i pięknie się prezentuje :) Polecam, bo naprawdę warto ;) Składniki na jagodzianki z serem na 16 sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej (tortowej) 30 g świeżych drożdży(...)rondelku. W niewielkiej misce mieszamy mąkę z cukrem i dodajemy rozpuszczone, gorące masło, szybko mieszamy i odkładamy do przestygnięcia. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go sporą łyżką nadzienia, formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że bułeczki
Rozpustne gotowanieniemal jego symbolem. Nie ma baru szybkiej obsługi w którego menu nie znaleźlibyśmy tej "potrawy". Mimo ogólnej jego dostępności w budkach i restauracjach fast food ten "domowy cheeseburger" z pewnością jest najzdrowszą formą w jakiej możemy go zjeść i uważam, że jest zdecydowanie najsmaczniejszy.Jeżeli zależy nam na czasie możemy użyć gotowych bułeczek, jednak jeżeli nie przeszkadzają nam dodatkowe minuty
Słodka StronaTakie bułeczki idealnie się sprawdzą jako kolacja, dodatek do zupy lub na imprezę. Do datki są dowolne - dodatkowo można dodać pieczarki, oliwki itp. jak kto lubi
IMPRESJA SMAKUMiałam wielką chęć na jagodzianki. WIELKĄ - cały tydzień o nich myślałam... A jak przyszło co do czego zachciało mi się eksperymentów. Mąkę pszenną zastąpiłam razową... i
peggiwkuchniCześć dziś mam dla Was mega zakręcone ślimaczki cynamonowe z kardamonem. U mnie rozeszły się bardzo szybko, najlepsze jak są jeszcze ciepłe. Składniki: 350
Panda i jej światPodwieczorkowe bułeczki Kolacja , to nieodzowny element dnia , który zawsze nadciąga wieczorową porą ..jak upiór z zza grobu..;) No , wiem przesadzam ale pamiętajcie , że nie zawsze jak
Ogrodnik w podróżykryć, wychodzi na to, że z takim prawdziwie domowym burgerem jest trochę "zabawy". Przy okazji też trochę frajdy, zaś na końcu prawdziwa uczta :) Szybki posiłek (czytaj "Fast Food") na mieście rzadko mi się zdarza. No chyba, że mnie przypili :) Raczej unikam i chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego :) W kwestii kompozycji naszego domowego burgera zdałam się zatem na "bywalca", który(...)drugie - bułki piekłam sama wg przepisu, który znajdziecie tutaj, (ja zamiast 12 bułeczek upiekłam z tej porcji ciasta 10) po trzecie - mięso zmieliłam samodzielnie, bo takiego gotowca, nawet jeśli oznaczonego 100% wołowiny, nie mam odwagi spróbować ...i jeszcze... po czwarte - cebulka była karmelizowana, na szczęście na szybko, bo już zaczęliśmy się robić głodni :) W bułce zatem mamy: burgera wołowego
Delicious Titbitswiadomo, ale dziś skromnie bo robimy miejsce na wyjątkowy tort dla Miśka. Bułeczki są miękkie, lekko wilgotne i wchodzą niesamowicie, po wyłączeniu kamery wciągnęłyśmy z Miśką połowę pierwszej porcji bułeczek smarując je domowym dżemem malinowym. Składniki na około 20 szt. : 350 g mąki pszennej 50 g zimnego masła roślinnego (użyłam kokosowego) duża łyżka cukru 100 g rodzynek 200 g puree(...)banana, mleko, rodzynki i masło. Do mokrych składników dodać suche, szybko wyrobić ciasto (nie miętolić za długo), może się lekko kleić ale nie do dawać mąki, podsypać tylko blat mąka na której ciasto będzie wałkowane. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm i powycinać okrągłą foremką bułeczki (średnica około 5 cm). Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia
greenscarftego dodatku, bo nadaje bardzo ciekawej nuty smakowej i świetnie się z koperkiem komponuje. Kiełbasę można pominąć lub zastąpić inną - ja akurat taką dostałam w sklepie, a chciałam, żeby bułeczki nadawały się do jedzenia samodzielnie. Wierzch posypałam ziarnami dyni, bo ten dodatek po prostu uwielbiamy - do wszystkiego niemal.Najlepsze oczywiście w dniu pieczenia, jednak następnego jedliśmy je stostowane z żółtym serem(...)Masło rozpuścić, wymieszać ze skórką cytrynową i oliwą. Ostudzić.Koperek posiekać.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt wielkości 30x50 cm. Powierzchnię posmarować cytrynowym masłem, następnie równomiernie rozłożyć pepperoni i posypać koperkiem.Ciasto ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 równych części.Bułeczki układać płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić do napuszenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBułki nie muszą być podstawą zwykłej kanapki. Same mogą stać się nośnikiem wspaniałych aromatów. Dziś przygotujemy właśnie takie pieczywo. 400g. mąki przennej ok. 10g. dorżdży instant
MarcinChef