Uwielbiam przepisy, które mogę wykorzystać do wielu różnych dań. Jednym z nich jest uniwersalne ciasto drożdżowe, z którego możemy zrobić… wszystko. Lub prawie wszystko. Macie ochotę na bułeczki? Pizzę? Chleb pszenny? Bagietkę? A może – jak ja dzisiaj – stromboli z „resztek”? Zapraszam do przepisu. Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być(...)zasadzie 3-3-1, pół-pół-ćwierć. Po parokrotnym powtórzeniu nie ma już możliwości pomylenia się. Po trzecie: jest prosty i błyskawiczny. Poza czasem wyrastania, robi się to bardzo szybko – tak naprawdę wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki
Proste-przepisy.plOstatnio zagościła w naszej kuchni przyprawa dość droga, ale dająca potrawom i wypiekom nie tylko charakterystyczny kolor, ale również smak. Mowa o szafranie, jest to
Szybko Tanio Smaczniepomysł szybko wpadł do głowy ;) Postanowiła upiec drożdżówki. Czy cokolwiek innego ma większą moc w wywoływaniu uśmiechu na małej buzi? Nie zwlekając przystąpiła do działania. Niczym wróżka szybciutko wymieszała w misie niezbędne składniki które potem zagniotła wkładając w to jak najwięcej serca. Już po chwili zapach wyrastającego ciasta obudził Pogodynkę. Już sama możliwość pomocy i posypywania pachnących bułeczek płatkami
Mienta blogBułeczki parować 8-10 minut. ****** Sos karmelowy: 4 kopiaste łyżki cukru 1,5 szklanki wrzącej wody śmietana 100 ml 1 spora łyżka mąki pszennej Wykonanie: Do małego garnka wsypać cukier. Około 4 łyżki, dno musi być zakryte. Postawić na gazie, mieszać aż do rozpuszczenia i zbrązowienia cukru. Odsunąć się od garnka, zdecydowanym ruchem wlać wrzącą wodę. Szybko zamieszać
Poezja Smaków - blog kulinarnybułeczki, czyt. nie pokaleczycie sobie dziąseł jak w przypadku co poniektórych kupnych. Składniki na około 16 sztuk: 30 g masła roślinnego 250 g przesianej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml mleka sojowego 100 ml wody szczypta soli opcjonalnie: 50 g startego wegańskieo parmezanu (tak, tak istnieje taki) pęczek tymianku lub innego zielska Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść szybko
greenscarfbułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko na Boże Narodzenie). Całe to słodkie zamieszanie wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy jacyś tacy radośni... Choć nadal ciężko mi uwierzyć, że Wigilia już pojutrze. Ten czas płynie tak szybko
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko przemiła, jak się okazało obsługa , ale też smakowicie wyglądające przysmaki.Lokal mały , bez zbędnego przepychu , ale zarazem z taką ilością miejsca , że można spokojnie usiąść , a nie tylko szybko coś przekąsić i uciec. Od razu po wejściu wiadomo co odgrywa w nim najważniejszą rolę.A odgrywa to co najbardziej lubię – jedzenie! :DPrzeszklona lada oferuje nam przysmaki nie tylko(...)atmosferze przy ploteczkach.Ukradkiem spoglądałam w stronę lady , gdzie co kilka minut słychać było brzdęk szklanek , talerzyków i powstawały kolejne smakołyki.W tym czasie w kuchni piekły się świeżutkie ziołowe bułeczki a zapach wypełniał całą kuchnię.Na miejscu już w siebie nic nie wcisnęłam …. Ale a to kolację miałam zapewnioną ;)Objedzona … w niesamowicie dobrym humorze popędziłam do domu.Pełna energii … nowych
Ostra na SłodkoTak sobie myślałam czy jeszcze nie macie dość moich chlebów? Uwielbiam je wypiekać dlatego wydaje mi się że im więcej fajnych przepisów dodam tym większa szansa
Moje Małe CzarowanieBułki na śniadanie jeszcze gorące, z rozpływającym się masełkiem. Takie bułki u mnie w domu ulegają zagładzie w przeciągu godziny. Naprawdę trudno im się oprzeć. Bułki
codojedzeniaDzisiaj zatęskniłam za dzieciństwem, w rezultacie czego zrobiłam racuszki. Ale mieliśmy ucztę!!! Puszyste, jeszcze ciepłe, słodkie, delikatne placuszki, dzięki dodatkowi jabłek- wilgotne
Rozpustne gotowanieodmianą maku. Słodki smak tych drobnych nasion został doceniony przez cukierników i piekarzy. Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba. MAK BIAŁY jestbogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź i mangan. Możemy w nim znaleść witaminy z grupy(...)spożywanie BIAŁEGO MAKU wpływa kojąco na układ pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlowy oraz przeciwgorączkowe. " ( Skworcu ) Kupisz go tu: KLIK . BABKA: Nie od dziś wiadomo, że ciasto ucierane jest szybkie jak Kubica (ale mniej wypadkowe). "Warsztat" można ekspresowo ogarnąć po wjeździe foremki do piekarnika. Większego "chlewiku" nie ma, bo używamy jednej miski/garnka, miksera i np. szklanki do odmierzania. Tyle :) Zwykle
Wypisz WymalujDziś pyszne i proste w przygotowaniu śniadanie. A co najważniejsze - sycące i ciepłe. Ostatnio po przebudzeniu strasznie marznę. No cóż temperatury rzędu 4-5 stopni są
Słodkie okruszkiwysoce jakość produktów i ich przystępne ceny. Jedyny minus to taki, że u mnie w okolicy otwierają wszystkie sklepy o 8 i nie mogę wpaść przed pracą po świeże bułeczki mimo, że mam do nich prawie po drodze. Pewnie wiecie, że już drugi tydzień walczymy z remontem kuchni i mam dostęp tylko do lodówki, mikrofali i miksera(...)się kupić gotowca w torebce ubić i przełożyć nim biszkopty, ale sama jakoś nigdy nie miałam okazji go zrobić i teraz tego bardzo żałuję, bo jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu, a taki samodzielnie wykonany smakuje o niebo lepiej niż gotowiec. Musicie koniecznie spróbować, gwarantuję, że się zakochacie jak my :) Składniki: 500 g serka mascarpone 3 jaja
Cynamonowe szczęściezeszłorocznej, nieudanej próbie skutecznie się zniechęciłam i nie mogłam się zmotywować żeby spróbować raz jeszcze. Tym razem się udało. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wyśmienite bułeczki mleczne. Świeżutkie bułki na śniadanie, czy można chcieć rano czegoś więcej ? ;)Składniki na 6 średniej wielkości bułek: 150g mąki typ 450 90g mąki pszennej razowej typ 1850 150ml(...)masła 8g świeżych drożdży 1,5 dużej łyżki cukru (można dodać więcej jeśli mają być na słodko) 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie:Bułki przygotowuje się bardzo szybko, cierpliwości potrzeba jedynie podczas czekania aż ciasto wyrośnie. Obie mąki przesiewamy, łączymy z masłem, solą i cukrem. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku po czym dodajemy do mąki
Ze smakiem i z pasją