Marka Vivio , kojarzy się zapewne wszystkim (podobnie jak do niedawna i mnie samej) ze zdrową żywnością Niejednokrotnie w swoich przepisach polecam Wam ich produkty takie jak mąki, łupiny babki, orzechy, słodziki, zioła, herbaty itp. Jednak wśród ich asortymentu znajdują się także wysokiej jakości suplementy i… kosmetyki I to właśnie kosmetyk a dokładnie kolagen zainteresował mnie szczególnie z racji tego(...)kolagen. Postawiłam na czysty kolagen rybi i choć obawiałam się jego zapachu i konsystencji to jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, ponieważ jest w zasadzie niema bezzapachowy, ma lekką żelową formułę, szybko się wchłania i nie pozostawia lepkiej skóry. Na jego plus podziałał też fakt, że jest hipoalergiczny, więc nie musiałam bać się podrażnień a że mam cerę wrażliwą to zawsze
Ola la LCHFRzeczywistość lekko przerosła moje myśli. To była lekcja, której się nie zapomina. No, ale po kolei… Moja wyprawa zaczęła się tradycyjnie dzień przed wizytą w Kajetanach Podróż była szybka, pełna myśli i smutku. Wyjście z domu, łzy w oczach córki, która się tuliła szepcząc… mama nie jedź. Synek, który twardo powiedział, nie będę płakał, jedź! Mąż(...)rozjaśniał wszystkie szarości… Nić porozumienia zawiązała się między nami szybciutko. Do końca dnia czas minął spokojnie. Na rozmowach, jedzeniu, chodzeniu. Co rusz nasz pokój rozbrzmiewał śmiechem… 3 babki, każda inna, a atmosfera jakbyśmy się znały szmat czasu! Co to będzie? Co to będzie? ŁĄBĘDZIE!!! Tamarko kochana, już zawsze będę je z Tobą kojarzyć! Kolacja jeszcze w barze
LatosiowydomGdy pisałam w środę, świeciło słonko, niebo było błękitne i tylko niespokojnie poruszające się na wietrze nagie gałęzie drzew przypominały, że to nadal zima. Godzinę później
Pożeraczka, czyli raz adobrzechęci, inspiracji, pochłonęło ich pozablogowe życie, nie dające czasu na spędzanie długich godzin przed komputerem. Na początku mojej przygody z blogowaniem podchodziłam do tego z dużym dystansem. Ot, pstryknęłam szybko zdjęcie, zanim całe ciasto się rozeszło, napisałam kilka słów na temat (lub nie), skleiłam przepis i już. Gotowe. Z czasem wkładałam w bloga coraz więcej czasu i serca(...)proste, na typowe domowe ciasta, które można przygotować łatwo i bez stresu. Których zapach wydobywający się z piekarnika przeniesie nas w kolorowe, dziecięce dni. I takie ciasta też lubię; babki, ucierane z owocami, szarlotki, pierniczki. Choć zdjęcia są cały czas moją piętą achillesową, staram się, jak mogę. Czytam artykuły o fotografii kulinarnej, już za tydzień w moje ręce trafi książka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWiśniowe Cappuccino Pyszne ciasto, które robi się szybko, ciasto jest bez masy w sam raz na ciepłe dni lata. Składniki: · 10 łyżek mąki pszennej · 3 łyżki mąki ziemniaczanej · 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Nakładamy łyżką na przemian do formy typu kek sówka, utykając dowolnie wiśnie 5. Pieczemy w piekarniku 40 minut w 180 ° C 6. Babka gotowa 7. Smacznego
Kulinarna ChwilaRobiąc ten sernik byłam pełna obaw. Przepis był z zeszytu mojej mamy, dostała go od koleżanki z pracy, ale nigdy przepisu nie wypróbowała. Na szczęście ciasto
KuchniaWeDwoje.plHej, hej... Zimno się zrobiło. Wczoraj były moje imieniny, mój Luby zabrał mnie na cały dzień na wycieczkę do Poznania, wcześniej podarował piękny bukiet kwiatów.
TrufelkowoPyszne połączenie ciasta pomarańczowego z czekoladą ,zachwyca wyglądem i smakiem.Idealne ciasto na Wielkanocny stół. SKŁADNIKI Keksówka 12×25 cm 200 g masła 130 g cukru skórka
Mała w garnku mieszaI siedzę jeszcze chora w domu… Co za paskudny początek roku… Za oknem też nie najciekawiej. Pada… pada… pada…. Jest tak
UgotujmyTo.plsłodko. Ja dzisiaj proponuję wersję wytrawną babki drożdżowej z dodatkiem aromatycznego kminku oraz kiełków. Babka wychodzi mięciutka i puszysta. Można ją podać do jaj lub wędlin zamiast pieczywa. BABKA DROŻDŻOWA z KMINKIEM i KIEŁKAMI Składniki: 100ml mleka 40 g drożdży świeżych 3 łyżki cukru 300 g mąki (plus 3 łyżki) 2 łyżeczki kminku 100 g dowolnych(...)wsypujemy kminek, kiełki i miękkie masło.Wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte szybko zagniatamy i przekł a damy do formy wysmarowanej masłem i opr ó szonej mąką. W formie odstawiamy jeszcze na 40 minut. Po tym czasie formę wstawiamy do piekarnika180
Bon appetit mon amiemundurkach. Słodkie ziemniaki studzimy, obieramy z łupinek i miksujemy na gładko. Odważamy 300g puree. W miseczce mieszamy mąki z płatkami owsianymi, cukrem, sodą, cynamonem i solą oraz opcjonalnie z babką lancetowatą. Masło roztapiamy, studzimy. Do miski z sypkimi składnikami dodajemy przestudzone masło, jajka i puree oraz ocet. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Formę o wymiarach(...)poruszamy garnkiem! Do garnka wlewamy ciepłą śmietankę. Intensywnie mieszamy a następnie dodajemy masło i sól. Gotujemy aż masa zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Polewamy wierzch ciasta jeszcze ciepłym karmelem. Posypujemy szybko uprażonymi migdałami, posiekanymi w słupki. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 60 ' Stopień trudności: łatwe Kaloryczność: 28 0 kcal/ kawałek
Pyry na Gazwyłączeniu piekarnika opadnie, bo struktura ciasta nie daje mu wystarczająco mocnego oparcia. Zamiast głębokich keksówek lepież używać bardziej płaskich foremek. Jeśli koniecznie chcemy upiec tradycyjną babkę - wybierzmy formę z kominkiem. Najlepsze są jednak papierowe foremki do muffinek - gwarantują najmniejszą szansę wystąpienia zakalca, a forma babeczek zwiększa atrakcyjność każdego ciasta, zwłaszcza w oczach dzieci. Poza tym muffinkę(...)nierozłożona daje charakterystyczny nieprzyjemny „mydlany” posmak ługu. Nadmiar kwasu octowego wyparuje podczas pieczenia i gotowe ciasto wcale nie pachnie octem. Reakcja sody z kwasem zachodzi szybko, ciasto takie trzeba od razu po wymieszaniu przełożyć do blachy i wstawiać do nagrzanego piekarnika.Bezglutenowy proszek do pieczenia zawiera oprócz sody dodatek kwaśnego pirofosforanu sodu (Na2H2P2O7) i skrobii
głodny alergikBardzo proste i ekspresowe ciasto. Idealne na zabiegany dzień, kiedy zjadłoby się coś słodkiego, ale nie koniecznie ze sklepu.Ciasto:1/2 kostki masła (lub ewentualnie
Codzienna kuchnia niecodziennaJesień to sezon odkrywania nowych kolorów. To czas idealny dla miłośników sezonowych warzyw i owoców. Smakosze tylko czekają na kabaczki, bakłażany, dynie, patisony, czy korzeniowe – buraki
Kuchcik gotuje