obciążone tłuszczem zawartym w żółtku (jakkolwiek lecytyna zawarta w żółtku jest emulgatorem, który umożliwia ubicie całych jaj w metodzie na ciepło). Biszkopt tradycyjny jest spulchniany mechanicznie , czyli poprzez szybkie ruchy końcówki miksera, która napowietrza białka. Biszkopt Angel Food Zwane jest również Niebiańskim. Ciasto to, nie zawiera tłuszczu i jest przygotowywane wyłącznie z ubitych białek jaj, które są ustabilizowane dużą ilością(...)delikatnie mieszamy ją z pianą. Ciasto Niebiańskie ma jasny, białawy kolor i pieczone jest w tortownicy posiadającej metalowy wspornik w środku. Ta foremka jest podobna do naszej formy na babkę. Ciasto wspinają się po ściankach naczynia, tak jak w przypadku naszego biszkoptu tradycyjnego. Ciasto Sponge Jest to ciasto wykorzystywane najczęściej w krajach anglosaskich. Słynny Victoria Sponge jest przysmakiem narodowym
SmartBake.plsłodkim ciastem sprawia, że na mojej twarzy pojawia się od razu uśmiech. Uwielbiamy rabarbar dlatego co roku, gdy pojawi się on na pobliskim ryneczku kupujemy go i pieczemy szybkie i smaczne ciasto. Składniki: kostka margaryny (250g) 4 jajka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru 1. Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy jajka(...)wybrałam tortownicę o średnicy 25cm. 2. Na ciasto układamy pokrojone w cienkie plastry rabarbar. 3. Wykończyć możemy całość kruszonką oraz cukrem pudrem. Zajrzyj również tu: 1. Czarno biała babka wielkanocna. 2. Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. 3. Placek po węgiersku - pyszny i prosty obiad
My World by Dagmara RekMagda Taki przekładaniec z gotowego ciasta, warstwy puszystego kremu i świeżych owoców to wspaniały pomysł na szybki deser. Proste wykonanie, a do tego doskonały smak tym bardziej zachęcają do zrobienia go jeszcze dzisiaj! Do niego pasują prawie wszystkie owoce, ale ja w tym roku zakochałam się na nowo w brzoskwiniach i stawiam właśnie na te pyszne, słodkie i soczyste(...)oraz gotowego ciasta cytrynowego. Borówki to piękny kontrast kolorystyczny – musicie przyznać, że deser wygląda zjawiskowo. Składniki (na dużą miskę, około 6 porcji): opakowanie rolady cytrynowej z kremem lub babki cytrynowej pudełko sera mascarpone 330ml śmietanki kremówki sok i skórka otarta z małej cytryny 4 dojrzałe brzoskwinie 2 garści borówek amerykańskich 3 łyżki prażonych płatków migdałowych około 4 łyżki cukru
Smaczna StronaZaczynamy świąteczne przygotowania Za oknem coraz zimniej, grudzień zagląda nam do domów… To znak, że czas zacząć myśleć o świętach. Dlatego dzisiaj rozpoczynam bożonarodzeniowe szaleństwo
Słodki sentymentpada śnieg, pada śnieg, dzwonią dzwonki sań a przed nami i za nami wiruje tyle gwiazd. Poprzez białe drogi,z mrozem za pan brat pędzą nasze sanie szybkie niby wiatr. u mnie od wczoraj pada śnieg ,dlatego sniegowa ,a że ma żurawinę w środku nadaję sie na świąteczny stół ,tylko wtedy z całej porcji bedzie(...)łyżeczka soli ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki skórki pomarańczowej 200g żurawiny świeżej ,lub suszonej Wykonanie Piekłam z połowy produktów i wyszła mi 1 cała duża i malutka babka(malutka od razu zjedzona ,więc jej nie widać na foto (-u mnie o średnicy 16 cm . forma z kamionki -) Włączyć pi ekarnik na 165 °C. Formę z kominem wysmarować dokładnie
w mojej kuchniDziś mam dla Was niesamowicie i łatwy przepis na ciasto jogurtowe.Ale nie takie zwykłe jogurtowe ucierane , bo z mąki kukurydzianej.Dzięki temu , że przyrządzone jest z
Ostra na Słodkomiękkie. Wystarczy około 10 minut. Wyrobioną kulę razem z miską, którą przykrywamy ściereczką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 40 stopni, na około 45 minut. Po tym czasie ciasto szybko zagniatamy na blacie oprószonym mąką i dzielimy na dwie części, tak mniej więcej w proporcjach - 1/3 i 2/3. Większą częścią wylepiamy dno tortownicy o średnicy 22 cm. Posypujemy łyżką bułki(...)kruszonką zagniecioną z podanych składników. Ciasto pieczemy w 180 stopniach, około 40 - 45 minut. Z proponowanego przepisu można upiec wersję uproszczoną, bez kruszonki i jabłkowej wkładki - w formie na babkę z kominkiem. Proporcje takie same, procedura wyrabiania i wyrastania również. Babka jest równie pyszna
Kronika PiekarnikaKeto pieczywo w kolejnej odsłonie Kolejna wariacja na temat keto pieczywa – keto cloud bread, czyli chlebek – chmurka. Jest to coś w rodzaju pieczonego omleta , jednak za sprawą dodatku babki płesznik zyskuje on bardziej zwartą konsystencję. Tak naprawdę w jego skład wchodzą jajka , śmietana kokosowa oraz odrobina psyllium . Z reguły większość przepisów przewiduje użycie serka kremowego, ale ja chciałam zrobić(...)nadzienia w stylu meksykańskim i nie nadziać ich nim…? Następnym razem na pewno wypróbuję je w takiej roli! Tymczasem zostawiam Was z przepisem na keto cloud bread. Jest bardzo szybki i prosty, więc łatwo z niego korzystać nawet rano, gdy czasu na przygotowywanie śniadania nie ma zbyt wiele… P.S. Myślę, że ten przepis sprawdzi się także jako baza
Modern Cave Girlpodpowiada nam co przygotować na jesienno - zimowe infekcje i jak korzystać z darów natury. Z poradnika dowiemy się jak za pomocą ziół, miodu, propolisu i innych darów natury szybko leczyć takie dolegliwości jak zapalenie zatok, przeziębienie, grypę, zapalenie ucha, gardła, oskrzeli, kaszel i krztusieć, chrypkę, katar czy gorączkę. Autor podpowiada nam też jak rozważnie wspierać nasz układ odpornościowy(...)działaniu biostymulującym, miód z sokiem z czarnego bzu o wyjątkowej mocy leczniczej, poznamy właściwości dziewanny, która nas w tym roku kilka razy uratowała. Jest też syrop z babki lancetowatej na zimowe infekcje, syrop z płatków maku na kaszel i wiele, wiele innych przepis na zdrowotne specyfiki, syropy, herbatki, soki czy kompoty. Autor omawia każde zioło, czy specyfik, który używamy, dzieli
kruche babeczkizimno z serków homogenizowanych przygotowywała zawsze moja mama. Ja na Święta zawsze piekę jakiś sernik tradycyjny np. z brzoskwiniami , albo królewski. Na Wielkanoc sernik na zimno musi też być, babki może nie być, ale najlepszy sernik jest zawsze, czasami jest z owocami i galaretkami, czasami tylko z galaretkami jak ten. Ten wielkanocny sernik z galaretkami przygotowała moja siostra Agnieszka, jedliśmy(...)sernik z galaretką ma spód z biszkoptów, jest bardzo minimalistyczny, chociaż wygląd ma ciekawy bo zastygał w ozdobnej formie. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, masa serowa i galaretki szybko tężeją, więc łasuchy po ok. 2 godzinach mogą go już zajadać ze smakiem. Chociaż dłuższe przebywanie w lodówce mu nie zaszkodzi. Polecam ten przepis na najlepszy sernik z galaretkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzęsto słyszę od znajomych, że nie mają czasu na śniadanie. Zdrowy posiłek to już dla nich zupełna abstrakcja a przecież wcale nie jest to takie trudne
Wielki apetytgorącego piekarnika. Szybkie i łatwe a znika w mgnieniu oka! Odkąd mam malutką córcię w domu doceniam ciasta bez miksera, ciche i od ręki gdy za ścianą dziecko śpi Szybkie ciasto czekoladowe przygotowałam z domową polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałów. Można posypać tartymi orzechami lub innymi bakaliami. POLECAM ciasto czekoladowe! SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 3 łyżki dobrego gorzkiego(...)pomarańczowego 250 g dżemu malinowego lub powideł 90 g oleju rzepakowego szczypta soli Szklanka u mnie ma pojemność 250 ml. Składniki są w temp. pokojowej. U mnie foremka do babki, dwie keksówki też będą ok. PRZYGOTOWANIE CIASTA CZEKOLADOWEGO: Nagrzać piekarnik do temp. 180°C – grzałka góra plus dół, bez termoobiegu. W większej misce mieszamy wszystkie suche składniki, robię to drewnianą
Zasmakuj KuchniŚwięta Wielkanocne ostatnio piekę babkę cytrynową oraz jakiś mazurek na cieście kruchym. Tym razem skorzystałam z dobrze znanego mi już przepisu i stworzyłam łatwy Mazurek jajo . Składniki: ciasto: -180 g mąki pszennej (u mnie tortowa 450) - 50 g cukru pudru - 1 jajko - 50 g masła dekoracja mazurka: - twarda marmolada różana - lukier cytrynowy (sok z cytryny, cukier puder) - migdały(...)płatkach - rozpuszczona mleczna czekolada - konfitura z brzoskwiń i marakui + cukier puder Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W misce mieszam mąkę z cukrem. Dodaję posiekane zimne masło oraz jajko. Wszystko szybko zagniatam. Owijam folią spożywczą i odkładam do lodówki. Schłodzone ciasto wałkuję formułując kształt jajka. Z resztek ciasta robię cienki wałeczek, którym otaczam całe jajo oraz robię wzory wewnątrz. Przyklejam
Kuchnia co dnialąd. Przekłamane są zarówno mapy papierowe jak i GPS. Ewentualni Finowie wraz z ich skupiskami, które możemy oglądać w telewizji mieszkają tak naprawdę na terytorium Szwecji. Język został wymyślony szybko przez Japończyków, dlatego jest taki podobny. W każdym razie spisek jest tak dobrze dopracowany, że mają tam bardzo ciekawe przepisy. Jednym z nich jest Lanttulaatikko czyli zapiekanka(...)trafiła idealnie. Choć moim skromnym zdaniem to bardzo smaczne warzywo. Oryginalnie zapiekankę robi się z gotowanej tłuczonej brukwi, ale jeśli chcemy mieć mocniejszy smak, to możemy zrobić jak polską babkę ziemniaczaną czyli z surowej i tartej. Ja zrobiłem po naszemu :) Składniki: - brukiew - mąka - marchewka Wykonanie: Brukiew trzemy na drobnych oczkach. Mieszamy z małą ilością mąki i startą na grubych
Kryzysowa Książka KucharskaStrawberry shortcake. Składniki. Ciasto. 2 szklanki mąki 4 łyżki zmielonych migdałów 100 g cukru 1 łyżeczka proszku 2 jajka 125 g masła 1 laska wanilii Pianka
Kulinarny karnet Christopheraprzygotować galaretki. Każdą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody w osobnej miseczce. Zostawić do ostygnięcia, a później schłodzić w lodówce aż całkowicie się zetną. 2. Przygotować formę na babkę o średnicy 24 cm. Jeśli nie jest ona silikonowa, formę wyłożyć folią spożywczą. 3. Do garnka wlać mleko i wsypać oba rodzaje cukru. Podgrzewać na małym ogniu. 4. Gdy mleko(...)Stężałe galaretki pokroić w drobną kostkę i wszystkie kolory wymieszać w jednej misce. 7. Do całkowicie zimnego mleka włożyć kostki kolorowych galaretek i wymieszać. Uwaga! Masa będzie bardzo szybko tężeć, więc od razu należy ją wyłożyć do wcześniej przygotowanej dużej formy/blaszki. 8. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. 9. Wyłożyć galaretkowca na paterę, kroić na porcje i podawać. Smacznego
W mojej kuchninajbardzej rozpowszechniona jest wersja z przyprawami korzennymi, choć równie pyszna jest z orzechamni, łezkami czekoladowymi czy aromatyzowana owocami cytrusowymi. Szczególnie zależało mi na puszystym wypieku, więc przygotowałam je jak babkę i dodałam otartą skórkę z cytryny. Ciasto bananowe będzie nadzwyzaj aromatyczne, jeśli użyjemy bardzo dojrzałych bananów. To jest ten moment, gdy zastanawiamy się, czy ktoś z domowników skusi się jeszcze(...)aluminiową. Jeśli pozostanie jakiś kawałek, u nas znika w mgnieniu oka, pysznie smakuje po lekkim zrumienienu w tosterze. Przepis z książki „Pane, pizze e focacce”. Przepis szybki i bajecznie prosty. W sam raz na jutrzejszy Dzień Babci! Ciasto bananowe z nutą cytrynową- banana bread Składniki: 240 g mąki pszennej 130 g cukru 100 g masła
Mia Cucina Sofieta