szybka babka - 1821 przepisów (strona:88/122)

Piernik wyborny siostry Anieli 234

porcję podaję). Piernik jest o tyle fajny, że nie wymaga leżakowania, ani przed, ani po upieczeniu, czyli jest gotowy do spożycia praktycznie od razu. Polecam bardzo, jest naprawdę pyszny, szybki w zrobieniu i idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Składniki: 120g margaryny 5 dużych jajek 25 dag cukru pudru ½ szklanki śmietany 250g miodu (może być sztuczny(...)stopniowo dodajemy śmietanę i przestudzony miód oraz mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą. Na koniec dodajemy bakalie, wszystko razem mieszamy łyżką i przelewamy do dwóch foremek na babki (około 12 x 31cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub grysikiem .  Piernik pieczemy około 50 – 60 minut w temperaturze 170 ⁰ C, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto

Smakowy Raj
Babka marmurkowa z zielonym lukrem 170

stopni. Barwienie lukieru: jak zabarwić biały lukier ??? Zielony lukier: zielony kolor lukru powstanie przez dodanie zmiksowanych liści mięty albo ziaren groszku cukrowego, albo łyżki gotowanego szpinaku. Do pokrycia jednej babki potrzebujesz lukru przygotowanego z ok. szklanki cukru pudru, ok. 2 łyżek wody oraz ewentualnych dodatków smakowych np. aromat. Cukier puder wsyp do kubka, dolej 2 łyżki gorącej wody (najlepiej wrzątku(...)ciasto, ale na tyle rzadki, by dało się go rozprowadzić na jego powierzchni. Ważne jest, by ciasto polewać od razu po sporządzeniu lukru, dopóki jest płynny (krzepnie bardzo szybko). Ciasto powinno być wystudzone –  lukier może popękać, gdy pokryjesz nim gorące ciasto

ClauditteMissCooking
Truskawkowa pokusa 206

miseczce i posypane cukrem-takie uwielbia moja córka, a mi się zachciało galaretki z truskawką i tak powstał deser iście truskawkowy, bardziej truskawkowo już się nie da:) Łatwy i szybki w wykonaniu, jedyny minus tego deseru to czas oczekiwania - jak to na galaretkę przystało. Składniki: 5 galaretek truskawkowych 400 ml śmietanki kremówki 30% pół szklanki mleka zagęszczonego 2 opakowania(...)puściły sok. Następnie zagotować i zestawić z ognia. 1/3 galaretki wlać do przestudzonych truskawek. W czym przygotujecie Wasz deser, zależy od Waszej fantazji. Może to być duża forma na babkę, może to być duża miska, bądź zwykła tortownica. Formę na deser należy wysmarować oliwą, lub opłukać zimną wodą, następnie wlać galaretkę bez owoców i wstawić ją do lodówki, by zastygła

na moim stole...
Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą 181

już obmyślają i - co ważne - wypróbowują nowe przepisy, żeby zdążyć podzielić się nimi przed Świętami i żeby Czytelnicy mieli w czym wybierać. I tak oto poczyniłam ostatnio 2 mazurki, babkę, a w planach mam jeszcze kilka ciekawych pomysłów. Ale o tym ciiiiiii, wszystko w swoim czasie:) Póki co zapraszam na mazurek w kolorze słońca. Niesamowicie kruchy, intensywnie pomarańczowy. Mazurek(...)cukru sok z limonki 50g białej czekolady płatki migdałowe i wiórki białej czekolady do dekoracji Obie mąki wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtko, śmietanę oraz ekstrakt, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Pomarańcze wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę. Pomarańcze obkroić z albedo, miąższ pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować

Obiad gotowy
Ciasto drożdżowe bez zagniatania 300

Ciasto drożdżowe bez zagniatania to propozycja dla wszystkich leniuszków, którzy uwielbiają tak jak ja smak ciasta drożdżowego. To ciasto nie wymaga od Was zbyt wiele pracy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka majonezowo-budyniowa o smaku cytrynowym 628

Wielkanoc zbliża się szybko i czas najwyższy zacząć planować świąteczne menu . Niby jeszcze 3 tygodnie, ale wierzcie mi, że ten czas zleci nie wiadomo kiedy. Warto pomyśleć już teraz co dobrego podamy w Święta. Staram się aby każdego roku nasz stół był nieco inny i gościły na nim inne smakołyki. Wiadomo, że musi być żurek z białą kiełbasą(...)pewno będą jajka faszerowane w kilku odsłonach i przynajmniej jedne z nich pojawią się po raz pierwszy. To samo jest z ciastami. Na wielkanocnym stole musi być smakowita babka , ale przecież nie zawsze taka sama. Może w tym roku będzie właśnie ta - puszysta babeczka z majonezem i budyniem? Jeszcze nie zdecydowałam chociaż jest bardzo pyszna. Ma jednak kilka porządnych rywalek

Smaczna Pyza
Ekspresowe mini babeczki czekoladowe 158

Takie babeczki znakomicie sprawdzą się jako pożywne śniadanie lub szybka przekąska na słodko. Do ich wypieku używamy mąki owsianej*, dzięki czemu babeczki wzbogacone są w cenny błonnik. Ciasto jest bezproblemowe, a sposób pieczenia dowolny - ja użyłam maszyny do wypieku muffinek, ale można także skorzystać z piekarnika i silikonowych foremek. Składniki: 1 łyżka masła orzechowego 30 g odżywki białkowej(...)dodać masło orzechowe, miód i żółtka. Zmiksować. Mąkę, kakao i odżywkę wmieszać delikatnie. Nakładać po 1,5 łyżki ciasta w zagłębienie foremki. Piec 5-6 minut. Można także upiec babki w piekarniku - temp 180°C, 20 minut.  Smacznego! *najlepiej wykonać mąkę owsianą w domu. Należy zmiksować na mąkę 2 szklanki płatków owsianych zwykłych, wykorzystać potrzebną ilość, a resztę przechowywać

Chocolate Muffin Blog
Drożdżowa babka parzona i życzenia wielkanocne 192

Zapewne większość z Was ma już wszystko do Świąt przygotowane i zaczynacie słodkie, leniwe świętowanie! Życzę Wam, aby te Święta były pełne radości, ciepła rodzinnego oraz

Z miłości do słodkości
Chleb bezglutenowy - gryczany 165

Będę nieskromna i przyznam, że jest pyszny:-) Nawet mój mąż, który jak tylko ma okazję to schrupie zwykłą bułkę lub kromkę pszenną nie gardzi bezglutenowcem i

Ze smakiem bez glutenu
jogurtowiec z rabarbarem 175

Bardzo szybkie ciasto. Lekkie i orzeźwiające. Z nutą rabarbaru i ulubionych dodatków smakowych. Ładnie się prezentuje i nie jest słodkie.  Składniki na mus z rabarbaru: 300g rabarbaru, ½ szklanki wody, 60g cukru, 6g żelatyny, 50ml wody. Składniki jogurtowe: 2 jogurty naturalne (400ml), Galaretka wiśniowa, Galaretka cytrynowa. Mus: Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia. Rabarbar należy oczyścić z liści. Umyć(...)gotujemy na małym ogniu, aż rabarbar się rozpadnie. Blendujemy na gładki mus. Żelatynę podgrzewamy i roztapiamy. Dodajemy do musu i mieszamy. Wylewamy na dno silikonowej formy w kształcie babki. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, aby całość się zestygła. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku. Cały czas mieszając dodajemy jeden jogurt naturalny. Wylewamy na mus z rabarbaru. Wstawiamy

Słodki Zakątek
Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości! 2015" 383

Drożdżówki z lodówki Zakręcona drożdżówka Wafle z masą i bakaliami Sernik na zimno a la ptasie mleczko Drożdżówka z masą makową Tort makowo-kawowy Ciasto "Wiewiórka" - pyszny i szybki brzydal Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego Warstwowy miodownik Cytrusowy deser w wersji świątecznej Piernik na herbacie Piernikowe muffinki Ptysie z masą piernikową Świąteczne pierniczki Solony gęsty karmel Duże ciastka(...)muffiny z czekoladą i kremem cynamonowym Żurawinowe ciastka w słoiku Sernik z białą czekoladą Makowiec warstwowy Świąteczne pierniczki Choinki z piernika Bożonarodzeniowe muffinki Ciasteczka orzeszki Ciasto pijak Tartaletki migdałowe Babka z daktylami i pomarańczą Racuchy drożdżowe z jabłkami Porzeczkowiec Mincemeat Bożonarodzeniowe babeczki mince pies Czekoladowe trufle z orzechów laskowych Ciasto bożonarodzeniowe Ciasteczka czekoladowo-orzechowe Makowiec Moczka Ciasteczka klawisze Buraczane ciasto

My Culinary Art
Pojedynek kulinarny Tradycja i Nowoczesność w Olecku 120

Fundacji Eurointegracja przy współpracy z władzami miasta Olecko. Tematem były trzy potrawy regionalne: - Farszynki – potrawa przywieziona na Warmię i Mazury po II wojnie światowej przez przesiedleńców z Kresów Wschodnich. Szybko się zaaklimatyzowała na terenach, gdzie ziemniaki królowały, a mięsa było mniej. Farszynki to smażone, faszerowane kluski kartoflane, w kształcie kotletów, z nadzieniem mięsno - jajecznym. Jajka gotowane na twardo były(...)podsmażoną cebulą. Gotowało 6 drużyn. Dania tradycyjne przygotowywały dwuosobowe drużyny KGW (koło gospodyń wiejskich), ich nowoczesne wersje gotowały osoby zawodowo związane z kuchnią. Farszynki w wersji tradycyjnej KGW Babki Gąseckie: Emila Kubuj i Wioleta Kumkowska,  ich nowoczesną wersję Bożena Gałązka animatorka kultury. Plince z pomoćko w wersji tradycyjnej KGW Kijewo: Marek Słowikowski i Beata Makaruk-Jackowska,  ich nowoczesną

królestwo garów
Szarlotka pod budyniową pierzynką 135

sobą na wyjazd do rodziców aparatu, w którym tkwią radośnie wszystkie nie obrobione zdjęcia, w tym także zdjęcie babki dyniowej, muszę się ratować dziś tym, co mam na dysku. Babka pojawi się niestety już poza Festiwalem Dyni, w przyszłym tygodniu, chyba że uda mi się ją upiec jeszcze raz u rodziców, co jest bardziej niż możliwe, znając mojego tatę. Zatem(...)waniliowe bez cukru 1/2 szklanki cukru 1 kg jabłek 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło posiekać w mące wymieszanej z resztą suchych składników, dodać jajko z żółtkami oraz ocet, zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 1/4 do 3/4 i obie włożyć do lodówki. Pierwsza część pójdzie na wierzch szarlotki, druga na spód. 2,5 szkl. mleka zagotować

Przepysznik - BLW i nie tylko