Spaghetti z tuńczykiem i pędami chmielu Taki makaron to w moim domu comfort food i właściwie fast food również, bo nie dość że go uwielbiamy to
Dorota SmakujeTo prawie ostatni dzwonek żeby zdecydować się na świąteczne wypieki. Dzisiaj prezentujemy Wam ulubione (kolejne z rzędu. A jak!) ciasto mojego Małżonka. Stollen, bo o
Szybko Tanio Smacznielata temu i był to mój pierwszy mazurek w życiu, bo u mnie w domu nigdy nie było takiej tradycji, aby piec mazurka ma święta. Zastępowały go zawsze babki, serniki i inne ciasta. Mój mazurek jest na kruchym spodzie z nutą pomarańczy oraz pyszną, słodką masą pomarańczową i gorzką czekoladą na wierzchu. Może nie wygląda super atrakcyjnie, ale zapewniam(...)mieszamy ją z solą. Dodajemy posiekane nożem schłodzone masło, cukier puder, cukier waniliowy oraz rozgniecione widelcem ugotowane żółtka. Następnie wlewamy sok z pomarańczy oraz dodajemy skórkę z pomarańczy i szybko zagniatamy ciasto. Gdy ciasto nie chce się kleić dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 min., aby się
Kuchnia MagdaLenyblogach zrobiło się świątecznie. Wszędzie babki, mazurki, serniki, faszerowane jajka, baranki, zajączki i kurczaczki. Do mnie jeszcze nie dotarło, że Święta za progiem... Po pierwsze pogoda - śniegu mamy po kostki, na szczęście póki co nie pada nowy, ale wygląda na to, że w tym roku będziemy mieli w końcu, upragnione, białe Święta... Hmm... Co z tego, skoro(...)myśleć o jedzeniu, patrzeć na jedzenie, więc przygotowywanie jakiegokolwiek jedzenia zupełnie nie wchodziło w grę. Tym sposobem legła idea przygotowania pierwszej w życiu paschy... Może w piątek zrobię jakiś szybki mazurek...? Może. Zobaczymy.W związku z tym, że są to najbardziej nieświąteczne Święta, jakie pamiętam, dzisiaj zaproszę Was na chlebek. Czy też coś w rodzaju chlebka... Kiedy zobaczyłam przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNajwiększą frajdą dla dzieci jest dekorowanie przyklejanie kolorowych cukierków, posypywanie wiórkami, a przy tym wyjadanie cukiereczków do dekoracji. Cake popsy przygotowuje się z ciasta typu babka, które możecie upiec lub kupić w cukierni dobrą babkę piaskową. Do tego potrzebować będziemy serek mascarpone i krem czekoladowy. Z tych składników przygotowujemy masę-papkę i formujemy kuleczki, a następnie bawimy się w dekorowanie(...)Cake pops to ciasto z serkiem mascarpone w formie okrągłych "lizaków", super pomysł na przyjęcie urodzinowe. Course Deser Cuisine American Keyword ciasto ucierane, mascarpone Author Anna Ingredients 400 g babki piaskowej może być np. czekoladowa, kokosowa, śmietankowa 150 g serka mascarpone 80 g kremu czekoladowego lub masła orzechowego - gładkiego 1 łyżka oleju posypki różnego rodzaju cukierki typu
SprawdzonaKuchnia.plKandyzowana skórka pomarańczowa smażona w cukrze Skórka pomarańczowa do klasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka pomarańczowa dostępna jest praktycznie w każdym sklepie, można jednak zrobić ją samemu w domu. Przygotowanie skórki pomarańczowej smażonej w cukrze zajmie dosłownie pół godziny. Składniki na domową skórkę pomarańczową smażoną w cukrze Skórki z dwóch(...)trakcie smażenia Ostatecznie syrop zupełnie wyparuje i zamieni się cukrową powłoczkę na kawałkach pomarańczowej skórki. Nie można dopuścić do przypalenia się cukru. Jeżeli syrop będzie się zbyt szybko redukował, w trakcie smażenia można dodać odrobinę wody. Warto sprawdzić: Jak suszyć żurawinę , Marmolada pomarańczowa z dynią , Syrop z jeżyn bez gotowania Skórka jest gotowa gdy jest szklista
Gotujemy i jemyKandyzowana skórka pomarańczowa smażona w cukrze Skórka pomarańczowa do klasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka pomarańczowa dostępna jest praktycznie w każdym sklepie, można jednak zrobić ją samemu w domu. Przygotowanie skórki pomarańczowej smażonej w cukrze zajmie dosłownie pół godziny. Składniki na domową skórkę pomarańczową smażoną w cukrze Skórki z dwóch(...)trakcie smażenia Ostatecznie syrop zupełnie wyparuje i zamieni się cukrową powłoczkę na kawałkach pomarańczowej skórki. Nie można dopuścić do przypalenia się cukru. Jeżeli syrop będzie się zbyt szybko redukował, w trakcie smażenia można dodać odrobinę wody. Warto sprawdzić: Jak suszyć żurawinę , Marmolada pomarańczowa z dynią , Syrop z jeżyn bez gotowania Skórka jest gotowa gdy jest szklista
Korniszonkiłatwa do przyrządzenia. W szczególności polecam przygotować babkę majonezową, orzechowego mazurka z pieczonym koglem, mazurka z roztopionymi krówkami (hit corocznych świąt) i tęczowe jajeczka. (wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie lub nazwę, aby przejść do przepisu) 1. Babka majonezowa - przygotowana bez dodatku masła, czy margaryny. Puszysta, lekko wilgotna i łatwa do upieczenia. Babka nie wymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje od razu(...)niektórzy z Was mogą zrobić skwaszone miny na myśl o cieście z dodatkiem majonezu, ale uwierzcie mi na słowo - nie jest on w ogóle wyczuwalny w smaku. 2. Babka galaretkowiec - kolorowe ciasto na zimno. 3. Mazurek z rozpuszczonymi krówkami - kruche ciasto ze słodkim nadzieniem w środku. 4. Pani Walewska jest łatwa do przygotowania i słodko-kwaśna w smaku. Dżem
Ugotowaćprzez osobę z WZJG i przyjęty bez problemów. Spróbuj, może i Ty będziesz mógł/mogła również włączyć go do diety z okazji jakiegoś święta, karnawału ,spotkania? Jest bardzo szybki w wykonaniu i niezwykle aromatyczny. Każdy składnik został ,nie bez powodu, dobrze przemyślany i tak zrównoważony, aby całość smakowała obłędnie i zaskoczyła pozytywnie każdego! Składniki na 2 porcje(...)plasterkach, dajemy warstwę buraków ćwikłowych ( odciśnijcie wcześniej sok ).Następnie ogórki kiszone i warstewkę koperku. Całość wykończ tatarem. Ładnie dociśnij. Włóż do lodówki na godzinkę. Bezpośrednio przed podaniem zrób babkę na talerz. Przekąska idealnie się wysunie. Pokrój cytrynę w kawałki, posyp czarnuszką, zielony akcent w postaci np.listka bazylii i gotowe. Tatar podawany jest zawsze ze świeżą cytryną. Smacznego! Przepis został zrealizowany
Z Kuchni Do Kuchniprezent. Jeden do użytku wewnętrznego. Domowego. Wszystko obecnie z domowym wnętrzem się kojarzy. Dziesiąty dzień innych wnętrzy i zewnętrzy nie oglądam. Sobota. Od kiedy pamiętam rozpoczynana kawałkiem ciepłej babki drożdżowej. Wyjątkowej, pieczonej raz w roku. I wkładaniem do koszyczka tego, co wypełnić go powinno. Absolutnie odmienny scenariusz Tych Świąt. Pisany przez zagrożenie, które oddala nas od tego, co bliskie, zabrania(...)kostkę twarde masło i siekamy nożem, by połączyło się z mąką. Dodajemy żółtka, śmietanę, skórkę, mieszamy i siekamy chwilkę nożem, po czym zagniatamy w zwartą kulę. Róbmy to szybko, to nie drożdżowiak, nie powinniśmy rozgrzać ciasta dłońmi. Kulę owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyciągnięciu - wałkujemy na grubość około 5 mm. I to tyle mojego
Kronika Piekarnikajuż jest na blogu (klik), dodałam masę kajmakową i oto powstał sernik kajmakowy. Na wierzch ciasta wyłożyłam kajmak, orzeszki ziemne i polewę czekoladową (całość a la snickers jak w babce snickers). Sernik należy upiec dzień wcześniej, dobrze wystudzić a następnie przechowywać w lodówce. Sernik kajmakowy z polewą a la snickers PRZEPIS{tortownica: ∅26/28cm} temperatura pieczenia sernika: 175ºC | czas pieczenia(...)składniki dokładnie zmiksować. Otrzymaną masę serową wylać na podpieczony spód. Ciasto piec około 70-90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175ºC. Wierzch ma być ścięty. Jeśli góra zbyt szybko się rumieni, ciasto można przykryć folią aluminiową. Polewa kajmakowa i czekoladowa. Kajmak, 2 łyżki mleka i 1 łyżkę masła podgrzać. Polać wystudzony sernik. Na wierzch wyłożyć pokruszone orzeszki
coolinarnastrefa.blogspot.comZdecydowała, że jednak wyjedzie w poniedziałek. Oczywiście, wiązało się to z zabójczo wręcz wczesną pobudką o wpół do czwartej nad ranem, ale czego nie robi się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj nie będzie przepisu na muffinki ale na masę cukrową do ich dekoracji. Moja córka Monika i jej chłopak David zdali świetnie
To co kochamDzisiaj zamieszczam przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe. Przepis pochodzi z książki "120 przepisów bezglutenowych" Beaty Połatyńskiej. Z zadowoleniem stwierdzam, że to drugi testowany przeze
Ze smakiem bez glutenu