Nie przesadzam i nie oszukuję. To jest najlepsze ciasto z rabarbarem, jakie zdarzyło mi się jeść. Wszystkie smaki komponują się ze sobą idealnie, jest odpowiednio słodkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNa początek może odpowiem na pytanie powtarzające się nieustannie - do szkoły poszłam jako uczennica, nie nauczycielka, choć może w moim wieku nie powinnam się do tego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNajpopularniejsze świąteczne ciasta W przypadku Wielkiej Nocy trzy rodzaje ciast walczą o palmę pierwszeństwa na polskich stołach. Moim osobistym numerem jeden są serniki, jednak wiele osób przygotowuje również przeróżne babki, które już same w sobie mogłyby pełnić funkcję dekoracji. Osobną kategorię stanowią mazurki, które zawsze są tak pięknie dekorowane, że bliżej jest im do jadalnych obrazków niż deserów. Jednak(...)cieście jest tak pyszna, że można ją zjadać samodzielnie. W dzieciństwie jednym z moich ulubionych zajęć było podkradanie jej z ciasta, gdy mama nie patrzyła. Jeśli jej spróbujecie, szybko się przekonacie dlaczego warto było ryzykować gniewne spojrzenia. 6. Wielkanocny przebój – Cytrynowiec Cytrynowiec – aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Od kilku lat w każde święta wielkanocne na świątecznym
okolicepalnika.plDzisiaj będzie o czekoladzie, o której dużo czytałam, ale jeszcze nie próbowałam. Dawno, dawno temu, w 1817 roku we Włoszech przyszedł na świat Domenico Ghirardelli
Posadzone i zjedzoneDzisiaj na chwilę odpuszczę dyni - w końcu mimo, że to właśnie teraz jest na nią sezon, jej smakiem można się cieszyć jeszcze długo po nim. Całe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNiecodzienne przygotowanie, a tak samo pyszne, jak pieczone. Przygotowanie: 20 minut Koszt: tanie Witajcie! Z racji, że nie posiadam w nowym mieszkaniu jeszcze dużego piekarnika
Zdrowie i pysznie na talerzuNiecodzienne przygotowanie, a tak samo pyszne, jak pieczone. Przygotowanie: 20 minut Koszt: tanie Witajcie! Z racji, że nie posiadam w nowym mieszkaniu jeszcze dużego piekarnika
zdrowo i aktywnieCiasto chatka Puchatka to deser zrobiony na bazie sernika. Swoim wyglądem przypomina chatę, stąd właśnie jego nazwa :) Deser ten nie wymaga od nas pieczenia więc jego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepyszne, wilgotne, ciasto dyniowe przełożone puszystym śmietankowym kremem i polane wybornym karmelem ze słoną nutką to prawdziwa gratka dla fanów jesiennych ciast. Ciasto nie wymaga
maniapieczeniaKeto muffinki czekoladowe z masłem orzechowym to kolejna odsłona keto muffinek na blogu. Mocno czekoladowe i wypełnione masłem orzechowym, ponadto nie zawierają cukru i są bezglutenowe
WegePrzepisDomowy budyń czekoladowy z owocami to wspomnienie dzieciństwa gdzie rodzice bądź dziadkowie przygotowywali budyń. Dziś też możesz go sobie przygotować nie z saszetki lecz taki domowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!właśnie dlatego. Mała przyjemność, by rozbudzić apetyt na więcej. Podwieczorek. " Fait petit!" Te słowa trzeba mówić z południowym akcentem, wymawiając drugie t - petite. Moje dwie babki z Tarn-et-Garonne rzucały mi je w dialekcie w porze podwieczorku. "Fait petit ". Weź mało. Innymi słowy, ukrój grubą pajdę chleba z kilogramowego bochna i dodaj(...)foremki/45min.- do godziny w temp.ok.30 st.C - u mnie rosło w temperatu rze pokojowej grzane wiosennym słońcem /. Piekarnik nagrzać do 190 st.C. Piec chleby ok. 35 minut. Jeżeli za szybko się rumienią,położyć na blachach folię. Wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Kroić nożem z ząbkami. Dziękuję Amber i wszystkim Piekarkom za wspaniałe i smaczne chwile
KUCHARNIAaronię zamieniłam na suszony cytryniec, który to w efekcie dodał całości jeszcze bardziej intensywnego smaku. Po tych modyfikacjach wyszła mi bardzo ciekawa, a przy tym pyszna - śmiem stwierdzić nieskromnie - babka cytrynowa. Połączenie cytryny z suszonym cytryńcem okazało się obłędne w smaku - akurat dla miłośników wypieków niezbyt słodkich. Ostrzegam jednak, że nie w każdy gust się on wpasuje - suszony cytryniec jest(...)piekarnika podczas pieczenia. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasto studzić powoli! Inaczej groźba iż opadnie. Nie wyjmować formy z ciastem zbyt szybko z piekarnika - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 10-15 min. Następnie zostawić do kompletnego wystygnięcia w blaszce ,w której się piekło
Grunt to przepis!Mamy w ogrodzie jabłonkę. Tak naprawdę rośnie za domem, w bardzo niedogodnym miejscu; między ścianą budynku, a wysokim żywopłotem. Mało tam słońca; tak naprawdę biedaczka nawet
Pożeraczka, czyli raz adobrzePiernik niejedno ma imię. Czy to malutki, kruchy i dekorowany lukrem piernik na choinkę, czy miękki i mocno nadziany dżemem, czy taki – piernik duży, wilgotny, idealny
Karo in the Kitchen