rukoli, ale doskonały też będzie każdy inny prosty sos. Tutaj mała ściągawka: Pesto z buraka liściowego Mangold Bazyliowe pesto Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą Sos szpinakowy do makaronu Sos z pieczonych pomidorów Sos pomidorowy do makaronu Pesto z rukoli z bazylią Pesto z natki pietruszki i orzeszków Szpinakowe pesto Szybki sos pomidorowy do makaronu Najprostszy sos serowy
Kulinarne przygody Gatitypomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku zioła włoskie świeża poszatkowana bazylia (1 łyżka) świeży rozmaryn (1/2 łyżeczki) 1 łyżka oleju oliwa z oliwek (2 łyżki) makaron (tutaj: makaron szpinakowy) 1. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę i ząbek czosnku w całości (ma jedynie oddać smak). Smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory pokrojone w małą kostkę (ze skórką). Smażymy(...)bazylię, rozmaryn i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i wyciągamy ząbek czosnku. Podajemy z makaronem, najlepiej szpinakowym lub spaghetti. Smacznego! :) Jeśli spodobał Ci się przepis, proszę pozostaw komentarz
My Culinary Artkminkiem. Zupy były smaczne, chodź na nasz gust lekko przesolone. Z wyglądu podobne do naszych rodzimych, lecz zupełnie odmienne w smaku. Na drugie danie zamówiłyśmy kurczaka w sosie szpinakowym oraz warzywa z indyjskim serem w łagodnym sosie. Jako dodatek ryż basmanti. Już z daleka poczułyśmy zapach naszych potraw, a ich prezentacja wpasowała się w kanon restauracji. Dania zostały podane(...)atrakcyjnych czarkach, danie wegetariańskie było słodszą opcją obiadową, natomiast kurczak był bardziej tradycyjny w smaku. Jedynym minusem był zbyt dosolony sos szpinakowy. Natomiast ryż zasługuje na pochwałę, gdyż był przyrządzony perfekcyjnie. Na deser zamówiłyśmy lody domowe: specjalność szefa kuchni oraz lody z sorbetem z mango. Lody były wyśmienite, zdecydowanie domowej roboty i zajadałyśmy je ze smakiem. Jedynym mankamentem drugiego deseru
Kolizje Smakówsię włoskimi smakami bez uszczerbku dla linii.I tak przygotowałam lekki farsz warzywny - ze szpinaku i pieczarek, z ciekawym dodatkiem orzechów włoskich (fajnie chrupią, a lasagne bardziej syci), przełożyłam nim szpinakowe płaty makaronu i obsypałam ostrym w smaku żółtym serem. Wierzch udekorowałam plastrami pomidora - przyznacie, że moja lasagne wygląda jak z obrazka?:) P.s. Jakiś czas temu dostałam od firmy Indexfood paczkę(...)Arrighi - można robić potrawy z surowych płatków. Od Indexfood dostałam do wypróbowania makaron w wersji ze szpinakiem (skład: mąka z pszenicy durum, szpinak 2%, woda), który oprócz lekko wyczuwalnego szpinakowego posmaku, ma śliczny zielony kolor.Sos pomidorowy jest prosty i szybki, szczególnie jeżeli użyjecie robota kuchennego do siekania składników. Zdecydowałam się wzbogacić szpinak i pieczarki posiekanymi orzechami włoskimi, aby sos stał
Chilli Czosnek i OliwaOpłukany szpinak przełożyć do patelni z cebulą i pieczarkami, wlać mleko - dusić 2 minuty.Na koniec dodać starty na tarce ser, doprawić do smaku solą i pieprzem.Na talerz wykładać sos szpinakowy, formując wieniec. Na środku położyć porcję makaronu. Smacznego
kolorowotorcikowowiem jak staje się wieczór. I na gotowanie jest mniej czasu. Jednak zawsze staram się wygospodarować chociaż chwilę. Na przykła po to, by przyrządzić sobie taki krem. KREM SZPINAKOWY /własny;/ 3-4 porcje 500g świeżego szpinaku750 ml bulionu warzywnego 3 ziemniaki2 ząbki czosnku1/2 pora (białej części)pieprz biały mielonyew. sól / sos sojowy do smakuZiemniaki obieram, kroję
W kuchni Karmel-itkiłyżkę śmietany. Posolić i popieprzyć do smaku i jeszcze chwilę dusić. Schab rozbić na cienkie kotlety. Opruszyć solą i pieprzem z obu stron. Nakładać na brzeg kotleta farsz szpinakowy i zwijać. Obtoczyć w mące. Roladki obsmażyć z obu stron na złoty kolor (na oleju). Przełożyć do rondla i podlać bulionem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić przyprawą
Fabryka pomysłówKolejny szpinakowy przepis. Tym razem małe tarty z zielonym nadzieniem. Do farszu użyłam mieszanki różnych listków ale można również użyć samego szpinaku.składniki:kruche ciasto125 g mąki pszennej125 g mąki pszennej pełnoziarnistej150 g margaryny lub masła1 jajkoduża szczypta solinadzienie400 g młodych liści pokrzywy,szpinaku,mizuny i lebiody (komosa biała) + dodatkowo 2 garście szpinaku250 g ricotty2 jajkasól z pieprzem Kamisgałka muszkatołowa
Monia miesza i gotujeNie wiem jak Wam, ale jak patrzę na to przepyszne ciasto (dosłownie!;) to myślę o Shreku i robi się jeszcze bardziej słodko:) Ciasto z dodatkiem szpinaku
Zasmakuj KuchniTrudno wyobrazić sobie ważną uroczystość rodzinną czy święta bożonarodzeniowe bez przepysznego sernika na stole. Niezwykle smaczny jest nieco inny od tradycyjnego, sernik z budyniem czekoladowym. sernik
sierotka maRysia w kuchniKażde duszone mięso wieprzowe doskonale smakuje jeśli podamy je w sosie cebulowo – musztardowym. W towarzystwie ziemniaków czy kaszy będzie doskonałym pomysłem na pyszny obiad. schab w
sierotka maRysia w kuchniCukinia to zdrowe warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale smakuje w postaci, cukiniowej tarty czy tradycyjnego leczo. Warto ją też zamarynować w słoiku, a
sierotka maRysia w kuchniTarta cukiniowa to przepyszne danie, które można przyrządzić w błyskawicznym tempie. Tarciuch wykonany jest z ciasta kruchego, a jego głównym dodatkiem jest lekko uduszona cukinia. Ma
sierotka maRysia w kuchniKiedy dopisze urodzaj na wartościową i bogatą w składniki odżywcze cukinię czasem brakuje nam pomysłów na jej ciekawe przyrządzenie. Co zatem zrobić z nadmiarem cukinii? Warto
sierotka maRysia w kuchniPlacki ziemniaczane z sosem tzatziki są pysznym daniem, które może być podane jako szybki obiad, czy obiadokolacja. Wyjątkowego smaku dodaje im sos z dodatkiem świeżego ogórka
sierotka maRysia w kuchni