przy każdym przepisie na cannelloni spierać mogą się zwolennicy i przeciwnicy jego wstępnego obgotowania. Od razu jednak mówimy, żebyście w przypadku tej receptury obgotowania nie próbowali. Farsz serowo-szpinakowy, nawet w niżej opisanej wersji, jest mimo wszystko miękki i przez to słabo utrzymuje kształt makaronu. Zamiast obgotowania stosujemy metodę dość znacznego rozcieńczenia sosu pomidorowego bulionem, sytuację ratuje też spora zawartość(...)blendujemy go z bulionem na gładką masę. Część tak przygotowanego sosu wylewamy na dno brytfanny o rozmiarze z grubsza odpowiadającym ilości użytego cannelloni. Suche rurki cannelloni nadziewamy farszem serowo-szpinakowym. Warto wspomóc się w tym np. narzędziem do dekorowania ciast. Nadziany makaron układamy w jednej warstwie w sosie na dnie brytfanny; dość ściśle, ale z niewielką przerwą między rurkami. Zawartość
Kulinarna Pokusanacięłam każdy z nich. Szpinak i starty czosnek, podsmażyłam chwilę na oliwie z oliwek. Dodałam do niego pokruszony ser lazur. Dodałam śmietanę i pieprz. Wymieszałam. I sos szpinakowy gotowy. Podsmażyłam pokrojoną w kostkę kiełbaskę- można też plasterki wędzonego boczku. Teraz nadziewałam ziemniaki szpinakiem i kiełbaską. Posypałam je startym parmezanem Można je trochę polać oliwką. Wstawiłam do piekarnika na około
potrawyregionalneLasagne szpinakowe to bardzo smaczna i prosta potrawa, zapewne dobrze znana wegetarianom, ale to także ciekawe i zdrowe danie dla mięsożerców. Farsz szpinakowy: paczka mrożonego szpinaku - rozmrozić, najlepiej przez noc 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę pół paczki fety (opcjonalnie, nadaje specyficznego kwaskowego smaku) Sos pomidorowy: 1 cebula starta na tarce(...)łyzki masła 3 łyżki mąki 200 ml mleka gałka muszkatołowa sól, pieprz Pozostałe: kilka płatów makaronu do lasgne żółty ser odrobina oleju do wysmarowania naczynia Przygotowanie farszu szpinakowego: Na patelni przesmażyć cebule i czosnek, gdy cebula się zeszklić dodać szpinak, smażyć przez około 10min. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę fetę, jeśli się na nią decydujemy. Przygotowanie sosu
Codzienne Gotowaniezwiązku z Festiwalem Kuchni Arabskiej postanowiliśmy wspólnie przygotować takie samo danie. W pierwszej kolejności zdecydowaliśmy się na pieczone pierogi z farszem szpinakowym z mozzarellą, rodem z Libanu. Kuchnia libańska ma wiele do zaoferowania, jest niezwykle smaczna i bardzo ciekawa. Wraz ze mną pierożki lepiły: Panna Malwinna , Iza i Justinka . Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej(...)chwilę. Odstawić i przestudzić, połączyć ze startą mozzarellą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Z ciasta odrywać kawałki wielkości piłeczki pingpongowej, rozgnieść w dłoniach, do środka włożyć farsz szpinakowy, następnie złożyć na pół i skleić. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rokłóconym jajkiem i zapiekać przez 15 minut, lub do czasu aż będą rumiane. Smacznego
Codzienne Gotowaniejest słony.Dodajemy rozkruszony ser feta,dokładnie mieszamy,podduszamy jeszcze razem ok.3 minut. Piers kurczaka kroimy na połowki wzdłuż,każdą delikatnie rozbijamy.Oprószamy solą i pieprzem.Po całośći rozsmarowujemy farsz szpinakowy. Zwijamy w roladki,spinamy wykałaczkami.Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej,smażymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron.Podajemy z ziemniaczkami i sałatą lodową z włoskim sosem
Z Majeczką w kuchniwłaśnie zrobiłam. No i teraz mam porównanie czyli chrupiące placki ciasta filo mnie urzekły, polecam wypróbujcie koniecznie ale ten z ciastem francuskim też jest przepyszny. Grecki placek ryżowo - szpinakowy - Spanakopita. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedziś smaczny i prosty do przygotowania obiad. Przyrządzony ze szpinakiem i drobno pokrojoną piersią z kurczaka, z dodatkiem aromatycznego czosnku. Szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Składniki: szpinakowy makaron – 200 g 200 g szpinaku 2 pojedyncze piersi z kurczaka 40 dag pieczarek 0,5 kg startego sera mozzarella 8 łyżek kukurydzy 3 cebule 4 ząbki czosnku
Podróż w kulinariaktóre zachwyca swoim kolorem i smakiem. Intensywnie zielone ciasto ze szpinakiem, bardzo pyszne, miękkie i wilgotne. To dzięki życzliwości marki Garneczki.pl w mojej kuchni powstał ten właśnie aromatyczny wypiek szpinakowy. Zapraszam! Składniki: CIASTO: 450 g szpinaku mrożonego szklanka cukru 4 jaja 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA JEŻYNOWA: 250 ml śmietany kremowej
Podróż w kulinariaszpinakowy to prosty sos, który urozmaici gotowane warzywa. Przepis jest prosty, czas wykonania krótki, a walory smakowe nieocenione. Składniki 1 opakowanie jogurtu greckiego (180 g) 100 g świeżego szpinaku 1 – 2 ząbki czosnku kilka szczypt ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz Szpinak myjemy, osuszamy i siekamy. Następnie przekładamy go do miski i łączmy z jogurtem greckim. Czosnek siekamy lub ścieramy(...)przyprawy dobrze się przegryzły. Podajemy z gotowanymi warzywami. To uniwersalny sos, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z brokułami. O dobroczynnym działaniu szpinaku można przeczytać w przepisach na kulki szpinakowe oraz sałatkę ze szpinaku i pieczarek
My Chcemy Jeśćsmaczne. Pyszne jest na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto na naleśniki 2 jajka 1 ½ szklanki mleka Ok. 2 szklanki mąki ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Farsz szpinakowy 2 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 cebula 5-6 ząbków czosnku 100 gram twarogu 100 gram sera typu feta 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany Sól Pieprz Farsz pomidorowy Krojone pomidory(...)puszki, przesmażamy aby zmniejszyć ilość wody. Doprawiamy solą i pieprzem i ząbkiem czosnku. Na koniec dodajemy odsączony groszek. Okrągłą blaszkę ( tortownicę ) smarujemy ( dno ) olejem, układamy naleśnik dalej masę szpinakową, posypujemy częścią startego sera. Ponownie naleśnik, farsz pomidorowy ( warstwy pomidorowe będą cieńsze niż szpinakowe ), część startego sera. I tak dalej. Ostatnia warstwa to szpinak, posypujemy go serem. Całość zapiekamy w piekarniku
Smaki Ewykocha krokiety z każdym farszem , a szczególnie podane do zupy pomidorowej lub z kremu z zielonego groszku . Ta wersja , jest prosta i chyba najsmaczniejsza , bynajmniej dla mnie -no jeszcze szpinakowy mógłby ewentualnie po konkurować z pieczarkami . Polecam , dobre na każda porę roku i okazję Składniki : 6 bardzo ,cieniutkich naleśników , smażonych bez ,lub ze znikomą ilością tłuszczu ( nie podaję przepisu
Ogrodnik w podróżyłyżeczki chia (na jedną porcję) syrop klonowy lub miód do osłodzenia Zmiksować maliny z jogurtem w blenderze. Do jednej porcji dodałam syrop klonowy, do drugiej chia. ------- Podobne: Koktajl bananowo-szpinakowy Kompot truskawkowo-rabarbarowy Serniczek ricottowy z chia
Weekendy w domu i ogrodziePszenno-żytni naleśnik szpinakowy z sosem pomidorowym Składniki: Na cisto naleśnikowe: szklanka mąki pszennej pół szklanki otrąb żytnich jajko szklanka wody sól 2 lub 3 kulki mrożonego szpinaku (W razie potrzeby dodaj więcej mąki gdyby ciasto wyszło za rzadkie) Sos pomidorowy: koncentrat pomidorowy pół szklanki wody szczypta cynamonu roztarty goździk sól pieprz
AZgotuj!zjedzenia a pierwsze nie będą tak aromatyczne SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na Rozgrzewająca zupę kokosową z makaronem <klik> Zobacz tez przepis na Krem brokułowo-szpinakowy z gorgonzola i pestkami dyni <klik
Pora na pora i pomidoraPamiętacie koktajl szpinakowy z bananem i gruszką ( klik )? Dzisiaj kolejny koktajl z użyciem szpinaku. Tym razem z dodatkiem pomarańczy i kiwi. Mój 11 miesięczny synek kwasił się przeogromnie przy piciu, ale mimo wszystko otwierał buźkę po kolejną porcję :) Składniki: garść szpinaku 3 pomarańcze 1 kiwi Szpinak umyć. Wycisnąć sok z pomarańczy. Kiwi obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki umieścić
Moja Galeria Smaku