Poza tzatziki to chyba najbardziej znana grecka potrawa. Prawdziwy comfort food – przypieczony serowy sos, warzywa, mięso, pomidory i pełnia smaku. Przepis nie jest skomplikowany, wymaga od Was jedynie dłuższego postania w kuchni. Ale gdy tylko wyjmiecie ją z pieca, gdy wbijecie widelec w pierwsze kęsy gorącej moussaki zobaczycie, że warto było poświęcić trochę czasu. Moussaka znana jest nie tylko(...)beszamelu z serem. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy sosem zapiekankę. Wstawiamy moussakę do pieca ustawionego na 180⁰C góra-dół, bez przykrycia, na 45-50 minut. Jeśli góra zapiekanki za szybko Wam się przypieka, przykryjcie ją folią aluminiową. Jeśli zostaje blada a czas pieczenia się kończy – włączcie termoobieg. Serowy beszamel powinien się pysznie przypiec. Moussaka jest lekka, soczysta. Smaki
Karo in the KitchenDzisiaj wersja dania makaronowego z brokułem, szpinakiem i sosem serowym. Pysznie, pożywnie i szybko. polecam. SKŁADNIKI : 250 g makaronu kokardki Lubella 1 mały brokułu ( może(...)SOS : 1 łyżka masła naturalnego 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej 2 szklanki mleka pełnego 150 g sera żółtego, tartego 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku
Kulinarne Fantazje MarioliRozpuszczamy sery, mieszając, a gdy zaczną się gotować- dodajemy posiekaną pietruszkę. Makaron odcedzamy, zostawiając sobie wazową łyżkę wody z gotowania, odcedzony wkładamy z powrotem do garnka, wlewamy wodę. Wlewamy serowy sos z rondelka i całość szybko, dynamicznie mieszamy, żeby sos obkleił dokładnie makaron. Rozdzielamy porcje między talerze, dekorujemy kleksem pesto rozrzedzonego wodą lub winem, , pomidorkami i odrobiną pietruszki
Karo in the KitchenPotrawa którą kochają chyba wszyscy amerykanie ;) ja jadłam ją pierwszy raz i też mi zasmakowała, wegańska wersja :) Bardzo prosta do zrobienia, wystarczy ugotować makaron i zrobić sos serowy. Składniki (na 4 porcje): - makaron drobne kolanka (ok 300 g), - 2 bardzo duże ziemniaki (lub więcej małych), - kawałek dyni, taki żeby było jej po obraniu mniej więcej tyle ile ziemniaków
Co na wege obiad?garść natki pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie: Tortellini ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, czyli zagotować wodę, osolić ją i wrzucić tortellini. Gotować 1-2min. Wyjąć i odcedzić. Sos serowy: Rozpuścić masło i dodać mąkę, chwilę razem przesmażyć. Wlać mleko, dokładnie wymieszać i dodać starte na grubych oczkach sery żółte. Zmniejszyć płomień pod garnkiem. Mieszać. Gdy się zagotuje
W kuchni u MonikiTaki kalafior zapieczony z cukinią oraz kiełbasą pod beszamelowym sosem serowym jest fajną opcją np na ciepłą kolację. Porcja jest wystarczająca dla 3-4 osób (choć wiele tak na prawdę będzie zależało od wielkości kalafiora i apetytu domowników;). 1 duży kalafior 1 cukinia 300 g cienkiej kiełbasy zioła prowansalskie sól, cukier szczypta kwasku cytrynowego Sos beszamelowy: 3 łyżki masła
Smaki Na Talerzumięso poleżało zwijamy razem z porą i wbijamy wykałaczkę aby się nie rozwijało. Roladki obsmażamy z wszystkich stron i podlewamy niewielką ilością wody, podkręcamy palnik i dusimy do miękkości. Sos serowy: 1/4 kostki sera feta 1/2 kulki sera mozzarella kawałek sera gorgonzola ( zależy od waszych upodobań) 1/2 szklanki śmietanki 36% białe wino pieprz mała szczypta kurkumy Do rondelka wlewamy śmietankę
harrisaMakaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i cukinią to błyskawiczna propozycja na przygotowanie smacznego posiłku. Taki makaron możecie zabrać ze sobą na obiad albo lunch do pracy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tuż tuż, więc przybywam z fajną propozycją na przekąskę, która nie tylko jest bardzo miła dla oka, ale także smaczna i syta. Makaron zapiekłam z podsmażonymi pieczarkami oraz gęstym sosem serowym, dzięki czemu uzyskałam fenomenalną zapiekankę, która, gdy ostygnie, tworzy zbitą i jednocześnie wilgotną kostkę o intensywnym smaku serowo-pieczarkowym.. Można tę kostkę ozdobić dowolnymi dodatkami, na przykład: świeżymi
Poezja Smaków - blog kulinarnyPrzepyszny obiad- sos serowy z kurczaczkami goujons- stanie się z pewnością hitem Waszych stołów. W naszym domu już nikt nie chce jeść kupnych kurczaczków goujons. Są delikatne, dobrze doprawione z lekko chhrupiącą skórką- po prostu rozpływają się w ustach....Polecam i zachęcam do sprawdzenia przepisu. Zaczynamy : Składniki na sos: 250 gr pieczarek 400 ml gęstej śmietany 80 gr gorgonzoli
Smaki Edytydodatkiem mąki i jajka. Dziś polecam je w wersji mini tzn. z samych tartych ziemniaków. Są idealne na przystawkę na imprezy. Chrupiące, małe - na jeden kęs. Idealne z serowym sosem. Ziemniaki starte na cienie paseczki powodują to, że usmażone wyglądają efektownie i są cudownie chrupiące. Składniki: ziemniaki ( ilość w zależności od ilości placków) olej do smażenia sól pieprz Składniki(...)sos: kawałek sera gruyere kawałek sera cheddar opakowanie sera białego np. typu president, mascarpone 3-5 łyżek śmietany łyżeczka musztardy dijon 1-2 łyżeczki słodkiej papryki szczypiorek Rozdrobniłam w robocie kuchennym sery. Wsypałam paprykę, biały ser, śmietanę i musztardę. Wszystko zmiksowałam. Wsypałam szczypiorek. Wymieszałam i pasta serowa gotowa. Teraz pora na nasze placuszki. Ziemniaki
potrawyregionalneSuflet serowy robiłam po raz pierwszy. Okazało się, że pierwszy raz może być obarczony sukcesem. Suflet pięknie wyrósł i smakował wybornie - szczególnie w takim towarzystwie :-) 2 łyżki miękkiego masła do posmarowania foremek 4 łyżki bułki tartej 3-4 białka szczypta soli kilka kropel soku z cytryny Baza sosu: 3 żółtka 1 łyżka musztardy sarepskiej lub dijon 250 ml mleka(...)stopni. Natłuścić kokilki miękkim masłem, wysypać bułką, równo pokryć nią foremki. Ubić białko z solą i kilkoma kroplami soku z cytryny na sztywną pianę. Rozmieszać z sosem serowym na gładko, dodać połowę białek i wymieszać delikatnie. Nałożyć masę, postukać o blat, wyrównać wierzch sufletu. Przejechać palcem wokół brzegów tworząc w masie rowek. Po wstawieniu do piekarnika zmniejszyć
Humanistka w kuchniChilita - smacznie, nie należy do najtańszych rzeszowskich restauracji, jednak jakość proporcjonalna do ceny. Dosyć dużo dań bezmięsnych do wyboru (pizza i makarony). Na zdjęciu: gnocchi w serowym sosie, tagliatelle z niebieskim serem pleśniowym). Poprzednia relacja tutaj . Rafał’s pasta casserole MInimum effort, maximum taste. Tastes best the following day. Serve sliced with your favourite raw vegetable salad
Qlinarnie i Qlinarnieszkl. mąki pszennej (u mnie mieszanka wrocławskiej i tortowej, nie wykorzystałam całej ilości *) 7 g suchych drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 szkl. ciepłego mleka Sos serowy: 1,5 czubatej łyżki mąki 1,5 łyżki masła 350 ml ml mleka około 100 g tartego żółtego sera (u mnie red cheddar) 2 łyżki tartego parmezanu 1 op. mozzarelli(...)godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagniatamy, a następnie dzielimy na około 10-12 kawałków równej wielkości. Mozzarellę kroimy na pół – jedną część wykorzystamy do sosu, drugą część kroimy np w słupki – na tyle kawałków, ile mamy bułeczek. Ciasto lekko rozpłaszczamy w dłoniach, dajemy do środka po kawałku sera i formujemy bułeczkę, zamykając ser w środku
Smaki Na TalerzuPomysł zaczerpnęłam z popularnego kanału Smaczny tv, jednak przepis zmodyfikowałam, ponieważ czas gotowania i pieczenia podany w tym przepisie jest nieadekwatny. Potrawa jest naprawdę pyszna,kalafior soczysty, a sos serowy rewelacyjny. Kalafior wystarcza dla 3 osób i nie potrzeba podawać już do niego ziemniaków 1 średni kalafior 350 g mięsa mielonego z karczku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku
Krylowa Kuchnia