karkówka - 4411 przepisów (strona:33/295)

Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 269

grzybobraniu. Część zebranych grzybów, oczywiście po odpowiednim oczyszczeniu została ususzona, część trafiła do słoiczka, część zamroziłam na później, a część… trafiła na patelnię do pysznego sosu z podgrzybków. Karkówka robiona moim sposobem zawsze wyjdzie Wam miękka i soczysta! Jest to danie dla dużej rodziny albo zwyczajnie na dwa dni ;) Danie jest dość czasochłonne, jednak z pewnością warto poświęcić troszkę(...)czasu aby potem delektować się takimi pysznościami! Składniki: 1,5-2 kg karkówki 0,5 l mleka 3,2% 0,5 kg podgrzybków świeżych 250 ml śmietanki 30% 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła sól, pieprz, zioła Przygotowanie: Najpierw zabieramy się za przygotowanie mięsa. Do miski wlewamy mleko i dodajemy do niego posiekana w piórka cebulę. W mleku

PastelFood
Karkówka z pieczarkami i cebulą 179

Pyszna soczysta karkóweczka na niedzielny obiad lub na przyjęcie w większym gronie.  Łatwa w wykonaniu,   nawet dla początkujący.  - ok. 1 kg karkówki - 0,50 kg pieczarek - 3 średnie cebule - kminek mielony - pieprz mielony - majeranek - sól - 3 ząbki czosnku Karkówkę pokroić w plastry grubości 1-1,5 cm, przyprawić pieprzem, solą, majerankiem, kminkiem, natrzeć czosnkiem przeciśniętym(...)przesadzać tylko z ilością majeranku). Pieczarki lekko obgotować i chwilę podsmażyć przyprawiając pieprzem i solą, cebulę pokrojoną w półplasterki tylko zeszklić. Bardzo często karkówkę nacieram solą i przyprawami dzień wcześniej, a dopiero na drugi dzień dodaję czosnek i obsmażam. Oba sposoby dają ten sam efekt. W żaroodporne naczynie lub brytfankę z pokrywką wkładam

Kuchcik gotuje
szybkowar-z cebulą karkówka nadziana wędzoną śliwką i czosnkiem... 193

Składniki: karkówka wieprzowa bez kości 1,5 kg, śliwki wędzone 8 sztuk, ząbki czosnku duże 8 sztuk, przyprawa barbecue Royal Brand 4 łyżki, sól wędzona Royal Brand 1 łyżka, majeranek 1 łyżka, cebula średnia 8 sztuk, smalec 2 łyżki, woda 1 szklanka karkówkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, długim cienkim nożem zrobić na wylot 2 otwory do nadziania śliwek(...)czosnku nadziać śliwkami, czosnkiem, natrzeć przyprawą barbecue wymieszaną z solą i schować do lodówki najlepiej na całą noc w garnku szybkowara rozgrzać smalec i zrumienić z każdej strony karkówkę do karkówki wsypać cebulę pokrojoną na ćwiartki, posypać majerankiem, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zagotowaniu jak zacznie zawór syczeć, zmniejszyć ogień na minimum i gotować 50 minut po ugotowaniu zostawić

W Mojej Kuchni Lubię
Karczek z patelni 202

Coś na niedzielny obiad. Proponujemy karkówkę z patelni.  Przygotowujemy plastry karkówki. Wykładamy deskę do krojenia folią spożywczą.  Układamy karkówkę, przykrywamy folią  a następnie dłonią, niezbyt mocno rozbijamy mięso.  Półmisek skrapiamy olejem, posypujemy przyprawą barbecue (wykonaną w domu),  kładziemy kilka plasterków czosnku i na tak przygotowany półmisek nakładamy mięso. Ponownie skrapiamy olejem, posypujemy przyprawą i układamy(...)czosnek.  Pozostawiamy na ok. godzinę. Mięsko nabiera smaku.      Czas usmażyć karkówkę.    Początkowo smażymy na średnim ogniu, na niewielkiej ilości oleju, dość często obracając. Kiedy się zrumieni zmniejszamy ogień i smażymy do miękkości (ok. 15 minut).     Gotową karkówkę z pewnością rozpoznamy po nieziemskim zapachu. Już nas "skręca". Czas na obiad.   Przygotowanie takiej

Maminek kulinarny
Karczek w warzywach 198

wygląd potrawy w tekście i na fotografii. Podobno kiedyś wymyślą takie komputery, które będą emanowały z ekranu choćby zapachem, ale do rzeczy: smaku tego dania nigdy się nie zapomni. Karkówka jest podstawowym składnikiem, ale zestaw i sposób przyrządzenia warzyw gwarantuje niesamowite wrażenia smakowe. Danie nie jet skomplikowane. Zaczynamy: Na fotografii staraliśmy się pokazać 1 kg karkówki bez kości(...)plastry o grubości ok. 1 cm i nie tłuczemy(!).    Na dno naczynia wlewamy trochę oleju, wsypujemy przyprawę barbecue i delikat do mięs (po troszku), układamy warstwami plastry karkówki, każdą warstwę posypujemy przyprawami i dodajemy plasterki czosnku. Polewamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.    W tym czasie przygotowujemy warzywa: -3 marchewki -2 cebule -2 papryki -kilka suszonych

Maminek kulinarny
GRILLOWANA KARKÓWKA 183

Karkówkę z grilla,wręcz uwielbiamy, wszyscy i ja i mąż i dzieciaki również...szczególnie jak jest soczysta, aromatyczna a przy tym mieciutka. Taka jest ta karkówka, zasmakuje każdemu Składniki: 10 plastrów karkówki musztarda dijon Kamis 1/2 keczupu Kamis włoskiego 4 łyżki oleju po 1 łyżce: majeranku, soli, pieprzu, czosnku granulowanego, papryki słodkiej, rozmarynu, kolendry Wykonanie: Karkówkę obsuszamy. Wszystkie przyprawy dobrze(...)sobą mieszamy, nacieramy nimi karkówkę. Odkładamy na min. godzinę. Musztardę dokładnie mieszamy z keczupem,dodajemy olej. Po godzinie karkówkę wkładamy do marynaty,zostawiamy tak najlepiej na całą noc. Grilujemy na rumiano

Z Majeczką w kuchni
AROMATYCZNA KARKÓWKA Z KAMISEM 160

Karkówkę na grilu robi każdy. Żeby była soczysta i krucha najlepiej ją zamarynować. Ja zawsze wkładam w marynatę na całą noc, wtedy naprawdę fajnie przejdzie smakiem i aromatem.   Dzis wypróbowałam gotową mieszankę do karkówki ,, GRILL KARKÓWKA" KAMIS. W składzie znajdziemy czosnek, słodką paprykę,kolendrę, rozmaryn, czarny pieprz matke pietruszki i liście laurowe. Wszystko to razem sprawia ze mięsko jest(...)dodatkowo podoba się ze przyprawy nie są pomielone, tylko gruboziarniste. Karkóweczka palce lizać! A wszystko to bez większego nakładu pracy. Polecam szczerze bo mięsko naprawdę pycha! Składniki: 6 plastrów karkówki 5 łyżek oleju oapkowanie ,,Grill Karkówka" Kamis Wykonanie: Plastry karkówki delikatnie rozbijamy. Przyprawę dobrze mieszamy z olejem, wkładamy do przygotowanej marynaty mięso, odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Pieczemy

Z Majeczką w kuchni
Karkówka pieczona w serku kremowym. 224

Czasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej marynuję mięso, ale do głowy wpadł mi fajny pomysł, aby zamarynować karkówkę w serku kremowym o smaku pomidora i bazylii.  Nawet nie oczekiwałem takiego rezultatu po upieczeniu, mięsko było bardzo soczyste, mięciutkie i niesamowicie(...)przyjemnością przez trzy dni i nie znudził się nam jego smak.  Mięsko jest idealne na ciepło zarówno jak i na zimno. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: Karkówka wieprzowa 2,5 kg opakowanie serka kremowego Apetina (u mnie o smaku pomidora i bazylii) łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku 2 łyżki sosu sojowego

Kuchnia Łukasza
karkówka w pomidorach do placków z młodych ziemniaków czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – mięso 158

Składniki: MARYNATA: karkówka 60 dag, przyprawa w płynie 4 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, cebula 1 duża, mąka pszenna 4 łyżki PLACKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW: ziemniaki młode 1 kg, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej do smażenia(...)potrzeba DODATKI: koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżki, woda 3/4 szklanki, śmietana 12% - ile potrzeba karkówkę i cebulę pokroić w kostkę, przyprawy do marynaty wymieszać i dobrze wygnieść w nich karkówkę, do lodówki schować na kilka godzin karkówkę obsypać mąką i na gorącym oleju zrumienić, można dodać jeszcze papryki ostrej następnie dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, wlać wodę i zamieszać, dusić

W Mojej Kuchni Lubię
Karkówka duszona w sosie pomidorowo-cukiniowym 32

Dziś propozycja na obiad z karkówką w roli głównej.  Mięso duszone jest w sosie warzywnym z pomidorów i cukinii. Do sosu dodałam cukinię ze skórką, która się nieco rozpadła i zagęsciła sos. Jeśli chcemy aby sos był gładki można mięso przełożyć na talerz a sos zmiksować blenderem. składniki: 1 kg karkówki 500 g młodej cukinii ok 750 ml gorącej(...)wody 1 słoiczek gęstego przecieru pomidorowego ( ok 350 ml) sól, pieprz 1 czubata łyżka wędzonej słodkiej papryki Karkówkę pokroić w plastry. Cukinię razem ze skórką pokroić w większą kostkę. Plastry karkówki delikatnie zrumienić z każdej strony. Ja podsmażyłam po kilka plastrów w garnku, bez użycia dodatkowego tłuszczu. Następnie podsmażone mięso zalać gorącą wodą. Dodać wędzoną paprykę oraz sól i pieprz

Monia miesza i gotuje
Steki z karkówki w sosie musztardowym 33

Steki z karkówki w sosie musztardowym Delikatne i miękkie mięsko duszone w rewelacyjnym sosie, to pomysł na proste i mega pyszne danie obiadowe. Polecam!     Składniki: ok 1,5 kg karkówki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 1 szklanka bulionu 2-3 łyżeczki musztardy Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie(...)łyżki mąki 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36% olej do smażenia 1 łyżka siekanej pietruszki     *** Karkówkę kroimy na niezbyt grube plastry *** *** Mięso przyprawiamy solą i pieprzem *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy partiami mięso na rumiano *** *** Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na patelnie z wysokim rantem *** *** Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę

Blog z Apetytem
Roladki z karkówki z farszem a’la pizza pieczarkowa, genialny obiad 50

Rate this post Roladki z karkówki z farszem a’la pizza pieczarkowa, genialny obiad Roladki to naprawdę genialny obiad , pod warunkiem że są ciekawe i soczyste. Nie lubię suchego, wiórowatego mięcha włażącego w zębiska Ten przepis to taka wariacja, bardzo swobodna i domowa. Farsz powstał z pomysłu jak wykorzystać resztkę pieczarek i wcisnąć ją dzieciakom Wiadomo wszyscy kochają pizzę(...)prawie ale większość zdecydowanie Tak więc połączenie karkówki i pizzowego farszu dało efekt jaki był łatwy do przewidzenia. Jeden z najlepszych obiadów jakie można w miarę szybko zaserwować do frytek Polecam ! składniki na 4 osoby: 4 plastry karkówki średniej grubości farsz: 0,5 kg pieczarek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 4 plastry sera dowolnego rodzaju ( może być nawet topiony

Ogrodnik w podróży
Karkówka po zbójnicku 54

Karkówka po zbójnicku Ekstra kruche i soczyste plastry mięsa zapiekane w aromatycznej zalewie. Idealne danie na rodzinny obiad lub imprezową kolację na ciepło. Jednocześnie możemy upiec w piekarniku pyszne i rumiane ziemniaczki, na które również znajdziecie przepis w tym wpisie. Polecam!     Składniki: ok 1 kg karkówki przyprawa do gyrosa 2 cebule (u mnie czerwona i biała) 1 czerwona(...)pikantnego ketchupu 2 łyżki ostrej musztardy 2-3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki soli szczypta pieprzu i ostrej papryki       *** Karkówkę kroimy w cienkie plastry – około 10 sztuk *** *** Mięso oprószamy z dwóch stron przyprawą do gyrosa *** *** Przyprawioną karkówkę obtaczamy w mące *** *** Plastry mięsa obsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju

Blog z Apetytem
Szarpana wieprzowina. Pulled pork 78

roli głównej gotowy. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Jakie mięso do szarpanej wieprzowiny? Żeby szarpana wieprzowina wyszła soczysta i rozpływała się w ustach warto wybrać kawałek mięsa z tłuszczykiem, jak karkówka czy łopatka wieprzowa . Obie te części są poprzerastane warstwami tłuszczu, a jak wszyscy wiemy tłuszcz = smak (tak, to niestety prawda). Oczywiście, możecie też spróbować przygotować pulled pork z chudszego kawałka(...)wieprzowiny, np. z szynki lub schabu , ale najlepszy efekt będzie ze wspomnianej karkówki i łopatki. Jak przyprawić szarpaną wieprzowinę? Kluczem do uzyskania przepysznego, soczystego i rozpływającego się w ustach mięsa jest odpowiednie przyprawienie. Szarpana wieprzowina z tego przepisu zyskuje swój niepowtarzalny aromat i idealną konsystencję dzięki wyjątkowej mieszance przypraw i dodatków. Znajdziecie tu m.in: cynamon gałkę muszkatołową paprykę wędzoną oregano

Na-talerzu.pl

Proponowane wyszukiwania