karkówka - 4440 przepisów (strona:27/296)

Karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym 264

Uwielbiam to mięso, przynajmniej raz w tygodniu musi być karkówka! Ta k rucha i mocno doprawiona przyprawami, zatopiona w rewelacyjnym sosie pieczarkowo-śmietanowym. Do przygotowania takiej karkóweczki znakomicie sprawdzą się przyprawy ze sklepu Piątnica...  (link tutaj) 500 g karkówki  Przyprawa do karkówki  (tutaj) Liść lubczyku  (tutaj) Ostra czerwona papryka Oliwa z oliwek 500 g pieczarek(...)szklanki śmietany 12% 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sól Pieprz Koperek Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w 1-1,5 cm plastry. Dokładnie doprawiamy przyprawą do karkówki, liściem lubczyku i ostrą czerwoną papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, odstawiamy na jakiś czas do lodówki (około 2-3 godziny).  Po tym czasie pieczemy mięso

VioletoweKucharzenie
Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym 247

Kolejne danie typu – Mało roboty-wielkie WOW! Karkówka jakiej nigdy nie próbowaliście. Mięciutka, soczysta, delikatna. Nawet mi smakowała (a ja raczej unikam mięs innych, jak białe :) ) Mięso marynujemy, a następnie wkładamy do pieca na 6 godzin :) Długie, powolne pieczenie spowoduje, że mięso nabierze wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym będzie bardzo delikatne. Pieczeń z karkówki możemy zamarynować nawet(...)godzin wcześniej. Polecam szczególnie na imprezy , gdzie jest sporo gości. Nie narobicie się, a efekt wszystkich zaskoczy. Składniki: (8-10 porcji) 2-3kg karkówki wieprzowej (z kością) 3 łyżki ostrej wędzonej papryki w proszku (dałam słodką wędzoną paprykę w proszku) 2 łyżki cukru brązowego (demerara sugar) 4 gałązki tymianku 4 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte 4 duże cebule, obrane

Moja Delicja
Biało - czerwona karkówka z zupą cebulową i pieczarkami 182

karkówki 2 cebule 0,5 kg pieczarek 1 zupa cebulowa przyprawa do karkówki keczup śmietana 12% olej Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Posypać przyprawą do karkówki, przykryć folią aluminiową i wstawić na jakiś czas do lodówki. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka i podsmażyć wszystko na patelni. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć dno podsmażonymi pieczarkami z cebulą, następnie położyć(...)plastry karkówki i znów kolejną warstwę pieczarek. Całość posypać zupą cebulową. Tak poukładaną karkówkę wysmarować na przemian keczupem i śmietaną. Piec w piekarniku ok. 90 min w 180 C. Karkówkę najlepiej przyprawić i zostawić w lodówce na całą noc. Tak zamarynowane mięso można również wykorzystać na grilla

VioletoweKucharzenie
Karkówka z serem, kabanosem i pomidorkami 195

Przygotowanie karkówki przypomina tradycyjne schabowe. Jednakże dodatek pieczarek, cebuli, sera, kabanosa i pomidorków sprawia, że mięso jest bardzo apetyczne. 500 g karkówki Przyprawa do karkówki 400 g pieczarek 2 cebule 300 g sera 1 kabanos 100 g pomidorków koktajlowych 2 jajka Bułka tarta Sól pieprz Karkówkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebule(...)garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki i cebulę. Dusimy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W miseczce mieszamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, karkówkę obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Usmażoną układamy na blaszce, przykrywamy pieczarkami z cebulką, posypujemy serem i pokrojonymi w plasterki pomidorkami i kabanosem. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia

VioletoweKucharzenie
Grillowana karkówka z musem paprykowym 240

Natarta ziołami, pyszna i soczysta karkóweczka. Idealnie komponuje się z musem paprykowym z pieczonej czerwonej papryki i cebuli. Na pewno nie raz wrócę do tego dania! 500 g karkówki Przyprawa do karkówki 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki oregano Oliwa z oliwek Mus: 0,5 czerwonej papryki 1 czerwona cebula Olej Sól Pieprz Karkówkę myjemy i kroimy(...)plastry. Każdy plaster przyprawiamy przyprawą do karkówki, oregano i ziołami prowansalskimi. Skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy na jakiś czas do lodówki (tak żeby mięso przeszło aromatem ziół). Karkówkę grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej. Paprykę oraz czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę. Do rondelka wlewamy olej i dusimy warzywa pod przykryciem do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu blendujemy

VioletoweKucharzenie
Pieczona karkówka 201

Kupiłam kawałek karkówki i nie wiedziałam co z nią zrobić. Postanowiłam ją upiec. Połowę zjedliśmy na obiad a resztę schowałam do lodówki i będzie do chleba w sam raz, bo już nam się sprzykrzyły te kupne szynki, kiełbaski i inne naładowane chemią mięsiwa. Wprawdzie nie jestem zwolenniczką czosnku, nie to że nie lubię, po prostu mi nie służy, to jednak(...)upieczonej karkówce wcale mi to nie przeszkadzało. Składniki: 1 kg karkówki 1 kostka rosołowa 6 łyżek oleju 1 szklanka wody suszony majeranek – 2 łyżki suszona bazylia – 1 łyżka sól , pieprz do smaku 3 listki laurowe 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Sposób wykonania: Kostkę rosołową rozgnieść i wymieszać dokładnie z 3 łyżkami oleju tak żeby nie było grudek, dodać do tego rozgniecione

Na słodko lub wytrawnie
Karkówka w sosie pieczarkowym 175

czasu do czasu dobrze jest zrobić jakieś mięso w sosiku….do ziemniaczków, ryżu czy kaszy gryczanej… Najczęściej wtedy kupuję karkówkę i przygotowuję ją w sosie pieczarkowo-cebulowym. To potrawa łatwa w przygotowaniu a naprawdę smaczna i w dodatku z prostych składników… Podaję z colesławem lub surówką z czerwonej kapusty . Zapraszam! Karkówka w sosie pieczarkowym – składniki(...)plastrów karkówki 400g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku sól , pieprz, papryka, mąka do oprószenia kotletów, olej do smażenia   Karkówkę opłukuję wodą, osuszam i doprawiam solą, pieprzem i papryką. Najlepiej zrobić to wcześniej, przykryć folią i zostawić w lodówce na kilka godzin. Przed smażeniem mięso oprószam mąką i smażę z dwóch stron. Przekładam do rondelka i podlewam wodą, żeby

UgotujmyTo.pl
KARKÓWKA Z KAPUSTĄ 222

polska karkóweczka jest rewelacyjna! Tak więc zamawiam co 2-3tyg. kilka kg... a potem puszczam wodze fantazji....i nie wychodzę z kuchni przez 2 dni. Ostatnio padło na karkówkę z kiszoną kapustą bo bardzo lubię karkówkę a jeszcze bardziej kiszoną kapuchę :) Użyte składniki: 1,5 kg karkówki 05 kg kiszonej kapusty 2 marchewki 2 cebule liść laurowy ziele angielski(...)sól przyprawa do karkówki odrobina czosnku w proszku ostra papryka olej do smażenia mięsa Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry, oprószamy przyprawą do karkówki, czosnkiem, ostrą papryką. Podsmażamy na oleju z dwóch stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, oraz poszatkowaną na drobnych oczkach marchewkę. Przekładamy do naczynia z mięsem. Na całość nakładamy poszatkowaną kapustę kiszoną

Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA Z GRZYBAMI I CEBULKĄ 243

Karkówka to taki wdzięczny produkt do obróbki :)  Można ją smażyć w całości, robić w plastrach  panierowaną jak kotlet, zapiekać, smażyć, dusić na wiele sposobów.  Robię ją dość często bo moja gorsza połowa za nią przepada :)  Tym razem wybór padł na karkówkę z grzybami i cebulą, bo takiej nie zamieszczałam jeszcze na blogu:) Składniki: 1 kg karkówki(...)250g pieczarek 3 cebule sól pieprz majeranek cząber 1 ząbek czosnku olej musztarda francuska 1 łyżka mąki bulion Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry. Każdy plaster  posypujemy mieszanką wymienionych przypraw,smarujemy musztardą francuską i polewamy olejem. Plastry układamy w plastikowym zamykanym pojemniku i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, a przynajmniej na 2-3h. Po tym czasie mięso

Walijskie Pichcenie
GULASZ Z KARKÓWKI 272

Klasyczny gulasz z karkówki.  Duże kawałki mięsa w ciemnym, pieczeniowym sosie ...  Prosto, szybko i smacznie - rzecz jasna :) Składniki: 1k g karkówki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku przyprawa do karkówki słodka papryka sól pieprz majeranek ziele angielskie liść laurowy bulion olej ew. łyżka mąki Wykonanie: Karkówkę kroimy na dość duże kawałki. Posypujemy przyprawą do karkówki, majerankiem, papryką. Mieszamy(...)każdy kawałek obtoczony był w przyprawach i wkładamy do lodówki na 2h (jak mamy możliwość możemy włożyć na całą noc). Olej rozgrzewamy dość mocno. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki karkówki, obracając je z wszystkich stron. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Całość podsmażamy mocno ciągle mieszając. Gdy już mięso porządnie się przyrumieni (jest to warunkiem, aby sosik miał piękny

Walijskie Pichcenie
Pieczona karkówka - prosty przepis z airfryera 114

Pieczona karkówka - prosty przepis z airfryera Pieczona karkówka - prosty przepis z airfryera Airfryer podbija ostatnio rynek małego AGD i coraz częściej pojawia się w naszych domach. To urządzenie, które za pomocą cyrkulacji gorącego powietrza przygotowuje potrawy podobnie jak tradycyjna frytkownica, ale z minimalną ilością oleju lub zupełnie bez niego. Piszę podobnie, ponieważ frytki z airfryera nigdy nie będą smakowały(...)mniej energii do pieczenia, a także skraca się czas gotowania. Osobiście też mam go w kuchni i często z niego korzystam. Tym razem zapraszam Cię na przepis z pieczoną karkówką w roli głównej. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Po zamarynowaniu mięsa trzeba wybrać konkretny program, i jeśli jest taka potrzeba, ustawić indywidulany czas i temperaturę. Karkówkę możesz podawać na zimno

Kulinarne przygody Gatity
Faszerowane roladki z karkówki 110

Faszerowane roladki z karkówki Bardzo prosty ale pyszny i efektowny pomysł na rodzinny obiad. Roladki z karkówki nie są trudne do przygotowania, a na talerzu prezentują się wprost wyśmienicie. Świetnie smakują podane z pyzami albo kaszą i ulubioną surówką. U mnie surówka obiadowa z tego (klik) przepisu.     Składniki: ok1 kg karkówki 10 dkg boczku wędzonego 1 papryka(...)smażenia       *** Mięso kroimy na plastry *** *** Przygotowujemy farsz. Boczek, paprykę, cebulę i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy *** *** Wszystko przekładamy do miski i mieszamy *** *** Plastry karkówki cienko rozbijamy *** *** Mięso oprószamy solą i pieprzem *** *** Każdy plaster smarujemy łyżeczką musztardy *** *** Na mięsie układamy po około 2 łyżki farszu (farsz który nam pozostanie wykorzystamy jeszcze później) *** *** Zawijamy roladki, najpierw podwijamy

Blog z Apetytem
Marynata do karkówki z grilla 87

chodzi o klasyczne przepisy na mięsiwa jest licho. I w sumie nadal będzie, ale coś dorzucić zdecydowanie powinnam. Dziś chciałam Wam wrzucić przepis na prostą i pyszną marynatę do karkówki z grilla. Nie mam dużego doświadczenia w obróbce tego mięsa, ale to co finalnie znalazło się na talerzu, zdecydowanie jest warte publikacji. W marynacie do mięsa zawsze ląduje u mnie(...)marynacie. Mam problem też z długim trzymaniem mięsa w lodówce, nawet po obróbce, ale to nie czas (bo może miejsce i jest) na tego typu historie. Zdjęć gotowej karkówki nie mam, bo było już za ciemno, żeby bawić się w fotografię. Wierzcie mi jednak, wyszło świetne. Aromatyczne, soczyste, ale jednocześnie chrupiące (bo jednak trochę zjarane). Nawet My, który nie jest

Kardamonovy
Karkówka pieczona w kiszonej kapuście 102

Ostatnio często przyrządzam karkówkę. Można z niej przygotować wiele pysznych dań, można ją smażyć, dusić, grillować oraz piec. Dla mnie to mięso o idealnym smaku, a po upieczeniu jest miękkie i rozpada się na włókna. Tym razem dodatkiem jest kapusta kiszona, która powoduje, że mięso jest bardzo kruche i ma konkretny smak. Zaskoczcie gości doskonałą karkówką pieczoną w kapuście kiszonej(...)Taka karkówka jest wyśmienitym daniem nawet na uroczysty obiad. Podana z warzywami i ziemniakami to klasyka sama w sobie. Nam smakuje również z kaszą gryczaną lub pęczakiem. Składniki: – 1 kg karkówki – 1 kg kapusty kiszonej – 1 cebula – sól, pieprz do smaku – 4 liście laurowe – 5 ziaren ziela angielskiego Sos – 3 łyżki pikantnego keczupu

To co kocham
Karkówka pieczona w soli + film 449

Karkówka pieczona w soli to bardzo smaczna, aromatyczna i krucha, pełna smaku wędlina, doskonała propozycja na świąteczny stół. To rewelacyjny pomysł dla zabieganych osób, gdyż jego przygotowanie nie wymaga wiele uwagi. Taka wędlina idealnie smakuje na zimno, pokrojona w plastry, podana z sosem czosnkowym, chrzanowym, sałatką i pieczywem.     składniki na 1,5 kg wędliny 1,5 kg karkówki(...)soli przepis W misce umieszczamy majonez oraz musztardę, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wsypujemy zioła prowansalskie, składniki marynaty dokładnie razem łączymy. W dużym naczyniu umieszczamy karkówkę i dokładnie smarujemy ją przygotowaną wcześniej marynatą. Naczynie z mięsem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy sól i równomiernie ją rozprowadzamy

Smakowite Dania