Kuchnia to takie miejsce, gdzie do głowy przychodzą rożne pomysły. Mój najświeższy pomysł powstał przy okazji niedzielnego obiadu. Była karkówka i należało ją jakoś przyrządzić. Powstało bardzo smaczne danie karkówka z warzywami z przewagą młodej kapusty.Muszę przyznać, że smaczek bardzo oryginalny. Przepis na blogu. Polecam SKŁADNIKI: 1/2 kg karkówki przyprawa do karkówki 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki(...)cebula ze szczypiorkiem liść selera 1 pęczek kopru olej do smażenia mąka do obtoczenia mięsa pół szklanki wody sól , pieprz do smaku WYKONANIE Karkówkę płuczemy, kroimy na plastry, lekko rozbijamy. Kawałki mięsa łączymy z przeprawą do karkówki i pozostawiamy na ok. 2 godziny. Rozgrzewamy olej na patelni . Kawałki mięsa obtaczamy w mące i obsmażamy lekko
W kuchennym oknie Ewyniedługo pojawi się coś dla Was. :) A tymczasem zapraszam do przejrzenia dopiero co zakończonej, letniej edycji. Szaszłyki z kurczaka i kolorowych papryk autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Karkówka z grilla autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Cytrynowe steki autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola Wciąż trwam i robię najokropniejsze burgery na świecie. autorka: monami | blog: Budyń(...)waniliowy Steki z kangura autorka: Koper | blog: W koperkowej kuchni "Pulled pork - przepyszne, wyczesane mięso" autorka: KuszenieSukkuba | blog: Podniebienne Pieszczoty Grillowana karkówka w coli autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Kacza pierś Ewy Wachowicz autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Polędwiczka z wiśniowym sosem autorka: Myszka | blog: Myszka gotuje Karkówka z grilla marynowana w wódce autorka
Kuchenna KontrrewolucyaKarkówkę przyrządzamy na różne sposoby: grillowana,pieczona, smażona, duszona. Mój przepis to ostatni sposób. Lekko podsmażana, a później duszona we własnym sosie. Bardzo dobre danie obiadowe. Kto lubi smak karkówki na pewno nie pożałuje. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki 1 cebula tymianek przyprawa do karkówki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mąki olej do smażenia 1 szklanka wody WYKONANIE(...)Karkówkę kroimy w plastry. Robimy marynatę z oliwy, ziół , sosu sojowego i przyprawy do karkówki, wlewamy do miski. Plastry wkładamy do marynaty .Wszystko razem dokładnie obtaczamy. Tak przyprawione mięso zostawiamy na dobę w zimnym miejscu. Kolejnego dnia. każdy kawałek lekko obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Mięso wkładamy do szerokiego naczynia. Podlewamy szklanką wody. Nakrywamy i dusimy
W kuchennym oknie EwyKarkówka kojarzy mi się głównie z grillem i właściwie w sezonie letnim tylko taką jemy. Jednak za oknem już zaczyna robić się ponuro i chłodno, dlatego dziś proponuję karkówkę w nieco innym wydaniu. Zrobiłam z niej roladki nafaszerowane kapustą kiszoną i pieczarkami. Polecam wypróbować karkówkę w takiej formie. Rolada z karkówki z kapustą kiszoną i pieczarkami SKŁADNIKI: 2 grube(...)plastry karkówki 300 g kapusty kiszonej 150 g pieczarek 1 kostka rosołowa łyżeczka oleju sól pieprz 100 g suszonych pomidorów z oliwy 2-3 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE Karkówkę rozbić na jak najcieńsze plastry. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki i na dużym ogniu do zarumienienia. Kapustę odcisnąć z zalewy, można wypłukać jeśli jest za kwaśna, poszatkować i dodać do pieczarek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś zapraszam do przygotowania karkówki w warzywach. Wychodzi przepyszna, soczysta i po prostu rozpływa się w ustach. Ze względu na dużą ilość mięsa jest to danie dla przynajmniej 6 osób. Można ją podawać z ulubionymi dodatkami. Nie wymaga wiele pracy, a najfajniejsze jest to, że wygląda bardzo efektownie dzięki ułożonym na wierzchu pomidorom, więc danie można wyłożyć po pieczeniu(...)stół bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym. Składniki: 2 kg karkówki bez kości 1 duża cebula 300 g pieczarek 1 papryka 2 duże pomidory ketchup Sposób przyrządzenia: Karkówkę pokroić w centymetrowe plastry i zamarynować w przyprawach, zostawiając ją najlepiej na całą noc (można kupić gotową mieszankę do karkówki albo zamarynować w swoich ulubionych przyprawach). W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: 1/4 plastrów
upichcicPieczeń, którą proponujemy jest połączeniem mięsa z kurczaka z karkówką. Po upieczeniu i wystudzeniu zastąpi nam wędlinę. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Składniki: -10-12 udek z kurczaka -8-10 plastrów karkówki ( ok. 80 dkg ) -kilka ząbków czosnku -żelatyna -przyprawa barbecue lub przyprawa do mięs -sól -pieprz -olej Plastry karkówki posypujemy solą, pieprzem, przyprawą i pokrojonym w drobną kostkę(...)czosnkiem. Z udek zdejmujemy skórki. Wycinamy kości. Przyprawiamy tak samo, jak karkówkę. Łyżkę żelatyny moczymy w 1/3 szklanki wody a następnie rozpuszczamy w gorącej kąpieli. Można też użyć suchego proszku żelatynowego. Na desce układamy skórki z kurczaka. Na nich układamy plastry karkówki. Smarujemy żelatyną lub posypujemy proszkiem żelatynowym
Maminek kulinarnyKarkówka w marynacie miodowo-musztardowej Dzięki marynacie mięso wychodzi kruche i bardzo aromatyczne. Razem z karkówką możemy upiec w piekarniku ziemniaczki i będziemy mieć cały obiad za jednym zamachem. Przepis na ziemniaczki znajdziecie TUTAJ (KLIK) Składniki: ok 1 kg karkówki 4 łyżki miodu 4 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki(...)czosnku 2 łyżki oleju Przyprawy: 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli i słodkiej papryki po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki *** Karkówkę kroimy w cienkie plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa *** *** Do miski przekładamy miód, ketchup, olej, sos sojowy, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Mięso przekładamy do miski, mieszamy
Blog z ApetytemKarkówka pieczona w ketchupie Mięso wychodzi miękkie, kruche i bardzo aromatyczne. Jednocześnie z karkówką upiekłam w piekarniku ziemniaczki i miałam cały obiad za jednym zamachem. Polecam Wam serdecznie ten przepis bo jest rewelacyjny! Przepis na pieczone ziemniaczki znajdziecie TUTAJ (KLIK) – tym razem jednak piekłam je dłużej, a w niższej temperaturze – razem z mięsem ( trochę ponad godzinę(...)Składniki: ok 1 kg karkówki Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra 2 cebule 100ml pikantnego ketchupu pół szklanki wody olej do smażenia 1 łyżka posiekanej natki pietruszki *** Karkówkę kroimy na 5-6 plastrów i oprószamy z dwóch stron przyprawami *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim plastry karkówki, z dwóch stron na rumiano
Blog z ApetytemKarkówka najpierw jest obsmażona, potem długo dusi się z grzybami. Sos wychodzi niezwykle aromatyczny, a mięso wręcz rozpływa się w ustach. Wyborne danie. Przepis na karkówkę w sosie grzybowym Składniki: 1,2 kilogramowy kawałek karkówki wieprzowej, 50 gramów suszonych grzybów (najlepsze będą prawdziwki), 2 cebule, 2 łyżki mąki pszennej, olej, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Jak zrobić karkówkę(...)było grudek, wlej do sosu, od razu energicznie mieszając trzepaczką, po ponownym zagotowaniu sos zgęstnieje. Do sosu ponownie włóż mięso, gotuj jeszcze kilka minut. Rada: tak przyrządzoną karkówkę podaliśmy z kluskami śląskimi według tego przepisu i modrą kapustą zrobioną jak w tym przepisie . Artykuł Karkówka w sosie grzybowym. Mięso, które rozpływa się w ustach i dużo aromatycznego sosu. PRZEPIS pochodzi
Kulinarna PolskaMoże się wydawać, że karkówka to tłuste mięso, które ciężko jest przyrządzić. Akurat tak się składa, że wszyscy moi domownicy bardzo lubią te mięso i według mnie najbardziej nadaje się do pieczenia. Karkówka po cygańsku to idealna potrawa na rodzinne imprezy jak i po prostu na obiad. Mięso wyciągnięte z piekarnika jest mięciutkie i soczyste! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)karkówkę po cygańsku: około 1,5 kg karkówki 250 g pieczarek 3 cebule 2 czerwone papryki 3-4 kiszone ogórki sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, papryka słodka Składniki na sos: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 1/3 szklanki wody 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy sól, pieprz, chilli, czosnek niedźwiedzi, papryka
Gotuj z PrezesemKarkówka najpierw dusi się z warzywami, potem mieszamy ją z ryżem, który przenika wszystkimi smakami. To danie lubią u nas wszyscy. Przepis na ryż z karkówką po meksykańsku Składniki: 200 gramów białego ryżu, 500 gramów karkówki wieprzowej , 2 większe cebule, 2 ząbki czosnku, 2 papryki (tym razem wykorzystaliśmy czerwoną i zieloną), pół puszki czerwonej fasoli, kopiasta łyżka papryki słodkiej(...)proszku, olej, sól, pieprz. Składniki na 3-4 porcje Jak zrobić ryż z karkówką po meksykańsku? Ryż ugotuj na sypko. W tym przepisie możesz wykorzystać ryż parboiled , który się nie skleja. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, przesmaż na nim karkówkę pokrojoną w kostkę razem z posiekaną cebulą – aż się zrumienią. Pod koniec dodaj posiekany czosnek. Wsyp paprykę
Kulinarna PolskaKarkówka w plastrach po zbójnicku Kruche i aromatyczne mięso wieprzowe duszone w bardzo wyrazistym sosie. Wyśmienity obiad, któremu ciężko się oprzeć. Tak przyrządzoną karkówkę możemy podać z ziemniaczkami, kluskami albo kaszą oraz surówką, najlepiej z kiszonej kapusty. Składniki: ok 1 kg karkówki 2-3 cebule ok 30 dkg pieczarek 1 łyżka masła 0,5 szklanki czerwonego wina (wytrawnego(...)łyżki mąki 1 łyżka posiekanej pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra mielona, majeranek, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia *** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 centymetrowe plastry *** *** Każdy kawałek mięsa nacieramy solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i partiami obsmażamy mięso z każdej strony
Blog z ApetytemKarkówka w słoiku to sprawdzony przepis na pyszną domową konserwę z galaretką na kanapki. Świetnie smakuje na kawałku świeżo upieczonego chleba, z ogórkiem kiszonym czy pomidorem na wierzchu. Sklepowe konserwy mogą się schować przy takim pysznym i aromatycznym mięsku. Taka karkówka świetnie sprawdzi się na szybkie śniadanie czy kolację bez względu na porę roku. Składniki na karkówkę w słoiku(...)słoiki po 0,75 l): około 1,3 kg karkówki wieprzowej 4 ząbki czosnku czubata łyżeczką soli peklowej (20 g) pół łyżeczki ziaren pieprzu pół łyżeczki owoców jałowca 4 ziarna ziela angielskiego łyżeczka majeranku łyżeczka cząbru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wody Przygotowanie Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku 2-3 cm. Przyprawy, które mamy niezmielone
e-PrzepisyKulinarneTaką karkówkę jadłam kilka lat temu u znajomych i pamiętam, że bardzo mi smakowała. Smak zaskakujący ale myślę, że wielu przypadnie do gustu. Przepis przeleżał u mnie dość długo bo ciągle nie miałam czasu jej zrobić. Po małej modyfikacji dzielę się nim z Wami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Karkówka z pieczarkami, cebulą i octem balsamicznym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating(...)star-full svg * { fill: #343434; } Składniki 1 kg karkówki 2 większe cebule 40 dkg pieczarek sól pieprz Sos: 5 łyżek octu balsamicznego 5 łyżek cukru 5 łyżek wody pół słoiczka koncentratu pomidorowego 190 g Instrukcje Karkówkę pokroić w plastry przyprawić (sól pieprz- ale można dodać swoje ulubione przyprawy), obsmażyć z dwóch stron i ciepłe plastry wkładać do naczynia żaroodpornego
To co lubię - gotuję i polecamKarkówka upieczona w plastrach w aromatycznym sosie na słodko. Kruche rozpływające się w ustach mięso idealnie pasuje na obiad i nie tylko. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI: 1 kg karkówki 1 cebula biała 1 cebula czerwona 4 ząbki czosnku ½ szklanki oleju ½ ketchupu ( mix łagodny/pikantny ) 3 łyżki(...)powideł śliwkowych 2 łyżeczki vegety 1. Karkówkę kroimy w plastry, obsypujemy 1 łyżeczką wegety i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawimy na chwilę. 2. Cebule kroimy w kostkę a czosnek w plastry. 3. Do miski wlewamy olej, ketchup, powidła i 1 łyżeczkę wegety. Przekładamy pokrojone warzywa i całość razem mieszamy. 4. Na karkówkę przekładamy marynatę i rozprowadzamy
karolgotuje