szpinakowe - 705 przepisów (strona:25/47)

Tortelloni z sosem botwinkowo śmietanowym. 175

jest błąd. Otóż nie! tortellini to małe włoskie pierożki nadziane farszem mięsnym lub  serowym na bazie parmezanu. Tortelloni natomiast to nieco większe pierożki niż tortellini nadziewane zazwyczaj farszem szpinakowym z dodatkiem sera ricotta. I te drugie pierożki miałam okazję wypróbować dzięki  firmie  HILCONA , W ofercie znajdziemy wiele wariantów pierożków tortelloni z przeróżnymi farszami, ravioli, gnocchi, gotowy makaron

Radość kipiąca uśmiechem.
Szpinakowy koktajl z truskawkami 148

dalszym ciągu rządzi u mnie szpinak i lubię go w kompozycji z owocami. Truskawki i szpinak świetnie smakują w połączeniu z cynamonem. Polecam podawać jako dobrze schłodzony koktajl.   Szpinakowy koktajl z truskawkami Składniki :  2 garście szpinaku 150 g truskawek 3/4 łyżeczki cynamonu 250 ml kefiru Przygotowanie : Szpinak płuczemy, osuszamy i przekładamy do blendera. Truskawki płuczemy, szypułkujemy, kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Lody truskawkowo-rabarbarowe podane z ekspandowaną quinoą oraz podsumowanie miodowej akcji 172

Biscotti al cocco e miele autorka: Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela WIOSENNA SAŁATKA Z MIODOWO-MUSZTARDOWYM SOSEM autorka: apetytnasmaka | blog: Apetyt na Smaka SZPINAKOWY KOKTAJL Z GRUSZKĄ I SEZAMEM autorka: apetytnasmaka | blog: Apetyt na Smaka GRAHAMKI MIODOWE autorka: apetytnasmaka | blog: Apetyt na Smaka Koktajl quinoa + nieszpułka + miód autorka: celiakwpodrozy | blog: quinoaraz.blogspot.com Quinoa z rabarbarem

Quinoa Raz!
Światowy dzień tapas II - poznaj smaki Hiszpanii 160

Rysia , która w tym roku przyłączyła się do obchodów dnia tapas, warto tam wpaść na soloną sieję – delikatna marynowana sieje, marynowane warzywa – rzepa, kalarepka, marchewka, śmietana rakowa, puree ziemniaczano szpinakowe... bardzo ciekawa i smaczna kompozycja. Nie można nie wspomnieć o restauracji Odolany , która w zeszłym roku zdobyła serca i podniebienia gości. W tym roku przygotowała roladkę z dorsza i szynki

królestwo garów
Tarta z zielonymi warzywami 136

Tarta z zielonymi warzywami Wczoraj proponowałam Wam zieloną zupę szpinakową , a dziś kolejne fantastyczne danie, które mam nadzieję urzeknie was kolorem - tarta z zielonymi warzywami . Jest wiosna, wszędzie jest pięknie, zielono, również w mojej kuchni i na talerzu. Zdjęcie tej tarty wypatrzyłam w książce Gino D'acampo - Pronto! i od razu wiedziałam że ją zrobię, czekałam tylko na odpowiednią porę

Codzienne Gotowanie
SZPINAKOWO-CZOSNKOWE MUFFINKI Z SEREM 228

wypiekach – zarówno tych na słodko , jak i na ostro . Kiedyś pokazywałam Wam pyszne ciacho Zielony Raj , które zrobiło furorę na blogu a dziś mam Dla Was pyszne muffinki szpinakowe ( a raczej szpinakowo-czosnkowe ) z serem. Błyskawiczne do zrobienia i mega pyszne! Idealne do zabrania na wycieczkę albo jako przekąska na imprezę! Smakują świetnie i znikają błyskawicznie! SKŁADNIKI: * szpinak ( mrożony

Ostra na Słodko
Ryż z kurczakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami 200

Pamiętacie szpinakowe szaleństwo z patelni? To danie przygotowałam na trochę podobnej zasadzie – wykorzystałam kurczaka, suszone pomidory oraz czarne oliwki. Do tego wszystkiego sos jogurtowy z czosnkiem i koperkiem. Do przygotowania potrzebujemy: 200 g ryżu 100 g czarny oliwek 1 mała cebula ok 300 – 400 ml bulionu ok 150 g suszonych pomidorów spora garść posiekanej, świeżej pietruszki

Szybko Tanio Smacznie
Wegańska, trójwarstwowa lasagne 224

Lasagne składająca się z trzech, kolorowych warstw (pomidorowej, szpinakowej i pieczarkowej). Przepis brał udział w konkursie „Twoja Zielona Rewolucja” (link). Było o co walczyć, bo zwycięzcy wystąpią w programie prowadzonym

Bullio
Roladki drobiowe ze szpinakiem i ricottą 158

tłuszczu. Każda pierś rozkroić na dwa płaty mięsa i rozbić cienko tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie mięso oprószyć z obu stron solą ziołową. Następnie każdy płat mięsa posmarować szpinakowym farszem i zwinąć w roladkę. Gotowe roladki ułożyć zwinięciem do dołu w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 25 minut

Monia miesza i gotuje
Szpinakowe kopytka z boczkiem. 125

ostatnim tygodniu dominowała u nas zdecydowanie biel. Choć powinna zieleń! A najlepiej obie, wszak to połączenie idealne, prawda Maćku? ;) Miałam w planach przygotowanie zielonych pierogów, ale ostatecznie wybrałam szpinakowe kopytka. Mają odpowiedni kolor i oryginalny wygląd. Są bardzo smaczne, a okraszone boczkiem i cebulą wręcz idealne :) Przepadam za takimi daniami. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 200 g rozdrobnionego szpinaku mrożonego

zadanie-gotowanie
MAKARON PEŁNOZIARNISTY ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA 206

czosnku dodajemy jogurt naturalny, całość dokładnie mieszamy i ok. minuty trzymamy na małym ogniu. Pilnujemy aby jogurt nie zagotował się. Makaron przekładamy na talerz, na wierzch kładziemy sos szpinakowy, całość posypujemy serem feta i bazylią. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Bezglutenowy wrap z siemienia lnianego z mikrofali 136

pół, przy próbie zawinięcia łamie się A tak wygląda gotowy wrap. Zapewniam, że danie jest bardzo sycące. Modyfikacje: zamiast wody podanej w przepisie można dać dowolny sok warzywny np. szpinakowy jeżeli nie masz lub nie lubisz oleju kokosowego, spokojnie właściwie każdy inny się sprawdzi- próbowałam już z oliwą z oliwek i olejem z awokado i obie wersje były smaczne jeżeli

Marta próbuje
Frittata z ziemniakami, kurczakiem i szpinakiem czyli zapiekanka z ziemniakami 156

koniec wykładamy pokruszony ser feta. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem – jak lubicie. Rozbijamy jajka. Do jajek dodajemy szpinak i śmietanę. Całość solimy. Masę jajeczno – szpinakową wylewamy na patelnię z pozostałymi składnikami. Chwilę pozostawiamy na kuchence aż brzegi zaczną się ścinać. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 o C i zapiekamy około 20 minut. Podajemy

Smaki Ewy
Ciasto szpinakowe 98

Jeden z obiecanych przepisów ląduje właśnie na blogu. Ciasto szpinakowe, które w ciągu ostatnich dwóch tygodni piekłam 3 razy! Skradło nie tylko moje serce, ale wielu innych osób. Smakuje przepysznie, długo utrzymuje świeżość a przy tym jest banalne w wykonaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników i szpinak aby uzyskać ciekawie wyglądające, zielone ciasto. Wypróbujcie przepis już dziś! Składniki (na tortownicę

Mango Papaja
Kolorowe wytrawne drozdzowki 129

szybko wyrabiamy i wałkujemy na ok 1 cm placek. Najlepiej, aby powstał nam kwadrat, dzięki temu nie będziemy musieli niczego odcinać  wałkować ponownie :) Wzdłuż, na połowie placka rozprowadzamy szpinakowy farsz i posypujemy żółtym serem. Składamy na pół, i kroimy w szerokie pasy, mniej więcej takiej wielkości, jakie chcemy mieć drożdżówki. Kolejne bułeczki przenosimy na blachę, wykręcając jeden koniec

Kuchnia od dwojga