rolada łączy w sobie wszystkie smaki które bardzo lubię, dlatego musiałam ją zrobić :) Jak dla mnie jest po prostu idealna. Polecam! Rolada szpinakowa z łososiem Składniki: 400g świeżego szpinaku 250g wędzonego łososia 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 4 jajka 2 śmietankowe serki Almette sól i pieprz do smaku Sposób wykonania: Szpinak podsmażyć na maśle z dwoma ząbkami(...)szczyptą soli. Pianę delikatnie połączyć ze szpinakiem. Blachę (tą z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce równomiernie rozsmarować masę szpiankową. Piec w 170C ok. 15 minut. Placek szpinakowy wystudzić. Serki Almette wymieszać z ząbkiem czosnku przetartym przez praskę. Rozsmarować go na wystudzonym placku. Na serku równomiernie poukładać plastry łososia. Zwinąć jak roladę. Roladę mocno owinąć folią do żywności. Schować
Smaki NataliiSzpinakowy makaron tak mi posmakował że zrobiłam jego kolejną wersję, tym razem z duszonym łososiem w sosie śmietanowym. Idealnie miękki i delikatnie przyprawiony skradł moje serce w tym daniu. Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 duża garść szpinaku 1 jajko 1/3 łyżeczki soli + odrobina do posolenia rybki 300g fileta z łososia 2 łyżki oliwy z oliwek 100ml śmietanki
Kuchnia w czekoladziesztywno, wsypujemy odrobinę soli i pieprzu oraz dodajemy szpinak, mąkę i olej. Delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt, równo go rozsmarowując. Pieczemy w nagrzanym do 200 *C, piekarniku przez 15- 20 minut. Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę. Jajka rozgniatamy widelcem
Kulinarne Fantazje Mariolitartym parmezanem i listkami bazylii. Danie jest smaczne na ciepło i zimno, polecam. Uwagi ;z podanych składników wyszły dwa małe naczynia żaroodporne, farsz szpinakowy który mi został, rozsmarowałam na nadziane rurki i dopiero polałam je sosem
Kulinarne Fantazje Mariolichłodnik z jarmużem w roli głównej. Na blogu znajdziecie całą gamę zup na zimno: Chłodnik Gazpacho z pieczoną papryką Chłodnik z pieczonych buraków z fetą Chłodnik z pieczonych buraków Szpinakowy chłodnik Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik: pomidory ogórek Zielony chłodnik z fetą Chłodnik ogórkowy Chłodnik pomidorowy Chłodnik litewski Chłodnik z jarmużem Czas wykonania: 15 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatitypyszne i puszyste zakręcone bułeczki ze szpinakiem. Pamiętajcie, że szpinak lubi dużą ilość czosnku, inaczej będzie trochę mdły. Na blogu znajdziecie też: szpinakowy chłodnik , spaghetti z sosem szpinakowym , ziołową sałatkę ze szparagami , tartę ze szpinakiem i ricottą , tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym . spaghetti ze szpinakiem i pesto
Kulinarne przygody Gatitymałe czerwone kuleczki tak bardzo, że jak tylko widziała szpaki grasujące na drzewie to mówiła "zostawicie, to moje tereśnie, co ja będę jadła??!!" Zupa 13:00 Zupa szpinakowa z lanymi kluskami. II Danie 16:00 Ryż z cebulką + brokuły, kalafior i marchewka. Podwieczorek 17:30 Ciastka bananowo-kokosowe ( przepis tutaj>>> ). Kolacja 19:00 Omlet(...)szpinakiem. Do jajek wrzuciłam świeży szpinak, odrobinę mąki, przyprawy i powstał pyszny omlet. To był zdecydowanie szpinakowy dzień. Dla przypomnienia napiszę, że Lilia ma 2 lata i 8 miesięcy. Jeśli podoba Ci się ta seria wpisów, korzystasz z tego - daj znać. Jeśli chcesz być na bieżąco polub stronę na FB . Ostatnie wpisy z tej serii
lady-och-mistrzyni.blogspot.comSezon truskawkowy i szpinakowy w pełni, a więc zapraszam na bardzo szybką i smaczną sałatkę, którą możemy przygotować w kilka chwil. Składniki: szpinak świeży sałata zielona 1 ogórek 1 pomidor kilka truskawek pół opakowana sera feta pestki słonecznika oliwa z oliwek sól pieprz Szpinak i sałatę myjemy, osuszamy i rozkładamy na talerzu. Pomidora, obranego ogórka oraz ser feta kroimy
Kuchnia u Bietkidodatku soli rozpoczynając od wody gorącej. Gotować do uzyskania miękkości, na końcu odcedzić i posypać siekanym koprem. Szparagi na parze- Szparagi gotować w garnku do gotowania na parze. Sos szpinakowy- na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać szpinak, smażyć przez chwilę, przyprawić do smaku ale niezbyt pikantnie. Buraki- ugotować w wodzie, zetrzeć na tarce, przyprawić pieprzem. Ja niestety nie miałam
KucharzycaEkspresowy obiad, do przygotowania w pół godziny. Składniki: 200 g makaronu pappardelle (u mnie szpinakowy) 400 g fileta z indyka 2 młode marchewki 1/2 pęczka szparagów 1/2 cukinii sól i … Czytaj dalej Pappardelle z indykiem
czarrna od kuchniwiosnę taki zielony mix na talerzu, a oczy cieszą się na sam widok. Chrupiący jarmuż, pieczarki i kremowy makaron to jest to co trzeba spróbować. Polecam wszystkim smakoszom makaronów. Szpinakowy makaron z chrupiącymi pieczarkami i jarmużem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSzpinakowa zapiekana, ostra dzięki chilli i niesamowicie pyszna. Możemy ją przygotować dzień wcześniej, a chwilę przed podaniem tylko zapiec w piekarniku. Składniki: 300g makaronu muszelki 200g szpinaku (waga zamrożonego) 1 pierś z kurczaka podwójna 100g żółtego sera 1 łyżka mąki 150ml mleka 2 ząbki czosnku pasta z bakłażana (użyłam gotowej, zdrowej od Proeco ) pieprz, sól, chili oliwa do smażenia Makaronu(...)kostkę/płatki, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Smażymy na złoto. Usmażonego mieszamy z bakłażanem. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy kawałki kurczaka, następnie makaron, starty żółty ser i sos szpinakowy. Całość delikatnie mieszamy. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 20minut. Pastę z bakłażana można zrobić domowym sposobem – upiec go w piekarniku z dodatkiem oliwy, następnie zblednować i doprawić
Gotowanie i blogowanieRolada szpinakowa z łososiem to jedno z dań, które przygotowałam na urodziny mojego męża. Od dawna zamierzałam się na ten przepis , ale jakoś zawsze mi uciekał z głowy. W końcu się zdecydowałam i nie żałuję, bo rolada szpinakowa to pyszne i wystawne danie. W sam raz na urodzinowe przyjęcie. Roladę można przygotować wcześniej, bo jest to przekąska na zimno , bardzo(...)efektowna przy tym. Przekąska na każdą okazję. Rolada szpinakowa Składniki: Spód szpinakowy 400 g szpinaku, świeżego 2 ząbki czosnku 2 łyżki kopru 4 jajka 400 ml mleka 150 g mąki 3 łyżki rozpuszczonego masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 150 g wędzonego łososia 200 g sera philadephia Pokrój szpinak bardzo drobno i podsmaż na maśle i oleju. Dodaj przeciśnięty
codojedzeniarozpuści. Całość dusimy jeszcze przez chwilę, na koniec doprawiamy pieprzem. Fetę i paprykę kroimy w kostkę. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na ugotowany makaron wykładamy sos szpinakowy, posypujemy fetą i papryką. Przepyszne
Czary - gary w kuchni