Szparagi w cieście francuskim Sezon szparagowy w pełni. Już w większości sklepów i na straganach można dostać zielone i białe szparagi, a ich cena z dnia na dzień na szczęście spada. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jeść tych zielonych łodyżek - koniecznie zacznijcie od przepisu na szparagi z boczkiem ! Zakochacie się w nich tak, jak ja i nie będziecie mieli dość(...)Dziś kolejna dość prosta wariacja ze szparagami w roli głównej. Tym razem w cieście francuskim, z szynką serrano, parmezanem i czarnuszką, która dodaje całej przekąsce lekko pikantnego charakteru! Zobacz również inne przepisy na -----> SZPARAGI Szparagi w cieście francuskim - przepis: Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 8 szparagów 8 plastrów surowej szynki dojrzewającej np. serrano starty parmezan sól morska nasiona czarnuszki
Moje QulinariaSzparagi to jedno z nielicznych warzyw, na które musimy czekać cały rok. Oczywiście można je zamrozić albo zawekować w słoiki, jednak ja uważam, że najlepiej smakują świeże w sezonie. Moi domownicy uwielbiają szparagi zarówno białe, jak i zielone. Z tymi drugimi jest mniej pracy, ponieważ nie trzeba ich obierać, dlatego dzisiaj polecam kurczaka w sosie śmietanowym ze szparagami. Mięso drobiowe(...)soczyste, a suszone pomidory nadają potrawie wyjątkowego charakteru. Jest to danie bardzo proste, które robi się szybko, a można je zmodyfikować na wiele sposobów. Kurczak w sosie śmietanowym ze szparagami najlepiej smakuje z makaronem i tak go podałam moim bliskim. To danie można również serwować z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Kurczak w sosie śmietanowym ze szparagami to szybki, pożywny
Danka PichciMakaron ze szparagami i pieczonymi pomidorkami Szukasz pomysłu na obiad ze szparagami? Mam dla Ciebie prosty a zarazem WYŚMIENITY przepis na makaron spaghetti ze szparagami . Zielone szparagi są warzywem bardzo popularnym w naszym kraju, w związku z tym znaleźć je można niemalże wszędzie. Niestety szeroko dostępne są jedynie przez około dwa miesiące w roku. To właśnie w maju oraz(...)czerwcu zielone szparagi są najsmaczniejsze i posiadają najwięcej wartości odżywczych. Wykorzystaj sezon na szparagi w pełni i zasmakuj we wspaniałym makaronie spaghetti ze szparagami , który swoją prostotą i smakiem, powala na kolana. Na blogu znajdziesz również hummus ze szparagami , krem ze szparagami oraz risotto ze szparagami . Z pewnością te przepisy również przypadną Ci do gustu. Tyle możliwości, a tylko dwie
BlendmanZielone szparagi to warzywo, którego pędy używane są do przygotowania wielu pysznych dań. Ze szparagów zrobić można zupę, sałatkę, tartę, połączyć je z mięsem lub zapiec z serem. Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów na dania z zielonych szparagów . Najnowsze danie, które chcę Wam polecić to potrawka z kurczaka ze szparagami właśnie. Potrawka z kurczaka to połączenie zielonych szparagów(...)innymi dodatkami. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Potrawka z kurczaka Składniki na potrawkę z kurczaka. 40 dkg udziec z kurczaka 15 dkg zielonych szparagów (tylko miękka część) 12 dkg marchwi (po obraniu) 1 ząbek czosnku gałązka świeżego tymianku 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 150 ml śmietanki (30%) 1 łyżka masła 250 ml wody
MeCooksSzparagi oraz spaghetti w sosie z mascarpone Szparagi, kocham – zielone w każdej postaci. A postaci może być kilka – były już pieczone , w cieście , grillowane – a dzisiaj podałam je w sosie ! W sosie z mascarpone w towarzystwie suszonych pomidorów. ( Jak wybrać dobre szparagi, jak się za nie zabrać – możesz przeczytać tutaj ) Danie szybkie do przygotowanie(...)smaczne i znikające w sekundę. Co ja Ci będę więcej opowiadać, musisz je zrobić i kropka. Szparagi – spaghetti w kremowym sosie ( dla 5 dorosłych osób ) paczka makaronu spaghetti ( u nas kolorowy ) – ugotowany al dente 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 gr zielonych szparagów 200 gr mascarpone 100 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
Kuchnia na wzgórzuProsta sałatka w wersji fit z dodatkiem zielonych szparagów. Składa się z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli, czarnych oliwek, mini mozzarelli oraz gotowanych szparagów. Całość posypana jest ziarnami słonecznika oraz polana sosem winegret z dodatkiem musztardy. Gotowa w 15 minut! Prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego pyszna i zdrowa. Świetnie sprawdzi się na kolację(...)wynos do lunchboxa, a także jako dodatek do dań z grilla. Korzystajcie póki mamy sezon na szparagi. Więcej na temat szparagów można poczytać w "Kuchennej Aptece" ⇨ KUCHENNA APTEKA #33 - SZPARAGI Składniki: mała główka sałaty lodowej (lub 1/2 dużej) ok. 20 szt. pomidorków koktajlowych 1/2 cebuli czerwonej 10-15 szt. cienkich szparagów zielonych ok. 15-20 szt. czarnych oliwek
Kuchnia MagdaLenyProsta sałatka w wersji fit z dodatkiem zielonych szparagów. Składa się z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli, czarnych oliwek, mini mozzarelli oraz gotowanych szparagów. Całość posypana jest ziarnami słonecznika oraz polana sosem winegret z dodatkiem musztardy. Gotowa w 15 minut! Prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego pyszna i zdrowa. Świetnie sprawdzi się na kolację(...)wynos do lunchboxa, a także jako dodatek do dań z grilla. Korzystajcie póki mamy sezon na szparagi. Więcej na temat szparagów można poczytać w "Kuchennej Aptece" ⇨ KUCHENNA APTEKA #33 - SZPARAGI Składniki: mała główka sałaty lodowej (lub 1/2 dużej) ok. 20 szt. pomidorków koktajlowych 1/2 cebuli czerwonej 10-15 szt. cienkich szparagów zielonych ok. 15-20 szt. czarnych oliwek
Kuchnia MagdaLenySezon na szparagi trwa krótko, więc korzystajcie z tego okresu, aby przygotować smaczne potrawy z udziałem szparagów. Dziś podaję Wam prosty przepis na francuski sos muślinowy (mousseline), z którym możecie podać szparagi (zielone lub białe, wedle wyboru), jest niezwykle delikatny i subtelny, szparagi będą z nim smakowały naprawdę wybornie. Osobiście wolę zawsze gotować szparagi na parze, ale jeśli wolicie tradycyjne(...)gotowanie w wodzie, najlepiej zanurzcie szparagi tak, by główki wystawały powyżej gotującej wody. Przygotowanie : 30 min. Gotowanie: 25 min. Porcja dla 4 osób: ● 20 zielonych szparagów ● sól Na sos muślinowy : ● 200 g masła solonego ● 4 żółtka jajek ● 15 cl śmietany kremówki ● 1 cytryna ● 1 pęczek szczypiorku ● sól Przygotowanie : Szparagi umyj, osusz i odłam twarde końcówki (w miejscu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawtedy z pomocą przychodzi ten prosty przepis na pyszną tartę ziemniaczaną. Spód do tarty jest uniwersalny i można dowolnie kombinować z nadzieniem wg własnych upodobań. Dziś zrobiłam tartę ze szparagami, kurczakiem i serem cheddar. Polecam Składniki: – 400g ziemniaków (waga po obraniu) – 150g mąki (u mnie pszenna, tortowa) – 4 jajka – 350g szparagów – 200g filetów z piersi(...)słodka wędzona, sól i pieprz) Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać 1 jajko, olej, mąkę i sól wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Szparagi oczyścić i odciąć zdrętwiałe końcówki. Formę (22cm) wyścielić papierem do pieczenia i posmarować olejem. Jeśli używacie form ze zdejmowanymi brzegami, to należy koniecznie owinąć formę folią aluminiową, aby mieszanka jajeczna
Smaki ArmineOpis Risotto z zielonych szparagów: Risotto z zielonych szparagów to moja ulubiona sezonowa wersja słynnego risotto. Uwielbiam czas, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi. Zazwyczaj kupuję szparagi zielone i przygotowuję je w każdej możliwej postaci. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego warto korzystać, póki są one w dobrej cenie. Jest to proste, lekkie i pełne smaku danie, które uwielbiają(...)wszyscy w mojej rodzinie. Według mnie zielone szparagi są stworzone do towarzystwa dla risotto. Są intensywne w smaku, chrupiące i jednocześnie delikatne. Jeżeli lubicie zielony groszek to również bardzo dobrze komponuje się w tym daniu. Jednak jeżeli wolicie możecie z niego zrezygnować. Ja zazwyczaj przygotowuję swoje risotto bez zielonego groszku. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneOmlet ze szparagami jest bardzo dobrym pomysłem na ciepłą kolację, zwłaszcza że na dworze znów zrobiło się zimno. Do jego usmażenia potrzeba niewielu składników, jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczny. Do omletu dodaliśmy parmezan oraz pietruszkę, które wzbogaciły smak szparagów i całego dania, które zyskało również na apetycznym wyglądzie. Składniki na omlet ze szparagami(...)zielonych szparagów 5 jajek 50 ml śmietany kremówki 30 g parmezanu 1 / 2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz do smaku masło do smażenia Dodatkowo: 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli do gotowania 1 / 2 płaskiej łyżeczki cukru do gotowania 1 łyżeczka soku z cytryny do gotowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe końcówki, przeciąć na pół. Wodę zagotować
niecodziennikparyroku późno wchodzimy w sezon szparagowy, ale zaczynamy od klasyka i proponujemy zielone szparagi z jajkiem poszetowym . Taką smakowitą kolację przygotowaliśmy w czasie wizyty naszego Gościa, pomysł sprawdził się idealnie, gdyż danie przygotowuje się szybko, jest kolorowe i lekkie, a jednocześnie sycące. Tak nam ono zasmakowało, że szparagi z jajkiem w koszulce zrobiliśmy kilka dni później, tym razem jajko ugotowaliśmy(...)innym sposobem – w foli spożywczej. Kto wie, czy jeszcze w tym roku nie przygotujemy tego dania ponownie. Udostępnij Składniki na zielone szparagi z jajkiem poszetowym Szparagi: 500 g zielonych szparagów 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka octu Jajko poszetowe: jajka 2 łyżeczki octu 10% Dodatkowo: sos holenderski (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szparagi: Ze szparagów odciąć
niecodziennikparydłuższego czasu przymierzamy się do prezentowania naszych przepisów w wersji wideo. Robiąc szparagi smażone z szynką i serem , testowaliśmy oświetlenie, ustawienie statywu z aparatem oraz długość ujęć. Pracy i zabawy było przy tym sporo, przygotowanie obiadu trwało o wiele dłużej, ale pierwsze techniczne spostrzeżenia już mamy zanotowane. Na razie sposób przygotowania możecie przeczytać, a efekty naszej pracy oglądać jedynie(...)zdjęciach. Udostępnij Składniki na szparagi smażone z szynką i serem 500 g białych szparagów 250 g szynki (duże plastry) 250 g sera żółtego (duże plastry) 1 jajko mąka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Szparagi obrać, zaczynając poniżej główki, umyć
niecodziennikparyŚwieże polskie szparagi goszczą na naszych talerzach od końca kwietnia do mniej więcej końca czerwca. Najbardziej popularne są te gotowane i polane masłem z tartą bułką, ale to pyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym(...)składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać z makaronem, upiec w pizzy... Możliwości jest bez liku 😍 . Za co kochamy szparagi ? Przede wszystkim to warzywo bardzo niskokaloryczne i posiadające niski indeks glikemiczny, a także lekkostrawne. Poprawia pracę układu trawiennego, jest moczopędne, zwiększa krzepliwość krwi i zapobiega pękaniu naczyń włosowatych. Natomiast z umiarem
Kulinarne przygody GatityUwielbiam szparagi pod niemal każdą postacią – przyznam, że tylko raz jadłam sałatkę ze szparagami i octem winnym, która mi zupełnie nie podeszła. Zapiekanka, którą dziś Wam prezentuję, zajmuje szczególne miejsce w naszym domu. Najlepszą przygotowuje mój mąż i najczęściej jest to wstęp do romantycznego wieczoru we dwoje (chyba wiecie, że szparagi są znanym i cenionym afrodyzjakiem?). Można ją przyrządzić(...)zarówno z białych szparagów, jak i z zielonych. Zimą wykorzystujemy szparagi ze słoika. Jednak, gdy jest sezon na te cieniutkie, zielone i sprężyste warzywa, grzech ich nie wykorzystać. Zanim skończy się sezon, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zapewniam, że nie będziecie żałować. ZIELONE SZPARAGI ZAPIEKANE z SZYNKĄ pod CEBULOWYM BESZAMELEM Składniki na 4 porcje : duży pęczek młodych zielonych szparagów ok. 40dkg
Dietolog